Test

Test av Fujifilm Finepix V10

I bruk


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Hvis det er noen ord du vil ha definisjon eller forklaring på, klikk her.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahus:

Utseendet blir viktigere og viktigere på den nye generasjonen kompaktkamera som kommer. Kanskje en posisjonering for å få de yngste til å kjøpe kamera fremfor mobil eller spillkonsoll.

Kameraet er fremdeles lite, det har ikke gått så ille utover brukervennligheten som det kan se ut som ved første øyekast. V10 er et lite nett kamera. Definisjonen på kompaktkamera har definitivt blitt bredere de siste årene ...

På toppen av kameraet finnes det 3 knapper; av/på knappen, menyknappen og utløserknappen der zoombryteren er integrert. Det er ingen problemer med å bruke knappene. De er plassert med passe avstand mellom seg og det ser ryddig og elegant ut.

Bunnen er den eneste siden Fujifilm har tenkt mer på brukervennlighet enn design. Høyttaleren er plassert til venstre for stativfestet. Lyden er så som så, ikke noen stor bassefekt akkurat, men for å sjekke opptaket er det greit.  Stativfestet er plassert rett under objektivet, og det gjør det mye enklere å panorere. Batteriet og minnekortet er plassert helt til høyre.

Sidene inneholder kontaketer for overføring av bilder og tilkobling for batteriladning. I tillegg  finner du bryteren for å velge om du skal fotografere eller filme.

Baksiden er der de fleste av de totalt 12 knappene på kameraet er montert, pluss den 3 tommers store LCD skjermen som dominerer hele ryggen av kameraet. Fujifilm har latt seg inspirere av Playstation PSP, spillkonsoll. De har lagt til en rekke spill og satser tydeligvis mer på de yngre.

Forsiden utmerker seg med den knall oransje fargen (du får den også i grått). Objektivet er plassert til venstre. Blitsen er montert øverst, litt til høyre for midten. Mikrofonen har fått sin plass under objektivet, litt til venstre for midten. Øverst i det høyre hjørnet er det en lampe som lyser rødt når kameraet lades opp.

Optikk

Vurdering:

V10 har fått tildelt et 6,3-21,6mm zoom objektiv noe som er likelydende til et 38-130mm for et 35mm kamera. Dette har litt større zoom enn hva de fleste konkurrentene har. De har lagt til en 3,4 ganger optisk zoom og 5,7 digital zoom. Blenderåpning er i fra 2,8 til 5,5. Når du zoomer er det lett å hoppe over noen steg.

 

 

Funksjoner

Vurdering:

Selv om dette kameraet har flere funksjoner enn konkurrentene så vil jeg allikevel kalle det et pek-og-klikk kamera. Det er fordi de nye funksjonene ikke har noe med selve fotograferingen å gjøre. Begynner vi å se en parallell til dagens mobiltelefoner? V10 har ikke funksjoner som manuell fokus eller manuell innstilling av blenderåpning og lukkertid, men spill har den og det er ikke det jeg har ventet på.

En morsom funksjon som er blitt lagt til er slideshow der alle bildene blir vist, men måten kameraet kutter bildene på under framvisningen trekker ned inntrykket.

Spillene som er lagt til er typisk lette og gamledagse som forbindes med gamle spillkonsoller.

Uten og med blits

Her tar kameraet først ett bilde uten blits for deretter å ta et nytt med bilts. Så kan man i ro og fred velge det beste bildet. Fin løsning når man tar bilder i sollys og opplever skarpe skygger.

Bildeassistentvindu

Med denne funksjonen får man opp de 3 siste blidene som er tatt ved siden av søkerbildet.

Fint å ha dersom man vil gjøre justeringer i en bildeserie

V10 har en funksjon som går igjen i flere fujikameraer, nemlig vertikale og horisontale linjer som deler skjermen i 9 bilder. Du kan bruke disse linjene til å komponere etter det gyldne snitt.

Videofunksjonen til V10 er som vanlig, 30 bilder i sekundet. Lyden tas opp i mono. Du kan filme til minnekortet er fullt. Det vil si i 3 minutter og 18 sekunder på en 256 MB brikke med en oppløsning på 640 x 480 punkter.

Erfaringen med Fujikameraene er at man ikke kan gå så langt innpå motivet som man vil. Det nærmeste man kan komme innpå med V10 er 7,5 cm, og det er vidvinkel og ved tele er det 51,5 cm.  Dette er to tall som ikke overbeviser.

Røde øyne

Denne funksjonen fungerer tilfredstillende. I motsetning til vanlig blits som går av samtidig med at bildet blir bildet tatt under den tredje og siste blitsen på anti røde øyne funksjonen. Personen har fremdeles rødt øye på det ene øyet etter anti-røde-øye funksjonen, men det  er til å leve med.

 

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Som mange andre kamera for tiden kommer dette også uten søker. Fujifilm satser alt på et kort. Skjermen er 3” stor og tar som tidligere sagt, så godt som hele baksiden av kameraet. Det har sine fordeler og ulemper. Dessverre kommer svakhetene tydeligst fram. Når du ser på skjermen for å ta bildet ser det ut som du har satt opp kameraet på høyeste ISO-verdi. Derfor ser det ut som at det du tar bilde av blir utydelig. Når bildet er tatt og man skal se det i biblioteket, er bildet som det skal være og skjermen vises fra sin beste side.

 

Batteri

Vurdering:

Når du kjøper kameraet følger det med en ledning som du kobler fra kameraet og rett i veggen, for å lade opp batteriet. Hvis du synes det å lade batteriet for seg selv er bedre, må du kjøpe lader i tillegg. Ved å lade batteriet i kameraet har du fordelen av å kunne bruke det samtidig som det lades. De dagene jeg testen kameraet mest aktivt måtte jeg lade det hver dag. Batteriet skal holde til 170 eksponeringer i følge CIPA.

Autofokus

Vurdering:

Fujifilm har forbedret autofokusen fra tidligere serier. Man får skarpe bilder innendørs uten blits, noe som var en svakhet tidligere. V10 mangler fremdeles hjelpelys, selv om behovet har blitt mindre.

I grafen nedenfor ligger V10 med en tid under middelkameraet.

Autofokus tele

Nedenfor er det en graf over autofokus – vidvinkel. Her kommer Fujifilm V10 klart best ut. Den er best av de jeg har sammenlignet med, men også  middelkameraet.

Autofokus vidvinkel

 

Hurtighet

Vurdering:

V10 er raskere enn tidligere serier. Den har en kraftig signalprosessor som klart medvirker til dette.

Fuji V10 overbeviser nok en gang ved at den kjører fra de andre konkurrentene.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

 

4 bilder på 10 sekunder høres ikke bra ut, men blitsen må ta mye av skylden for det. Dette er hva de fleste av konkurrentene ligger på.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

 

Tiden er det ikke noe å klage på. Fujifilm V10 slår seg på flere sekunder raskere enn de tregeste i klassen.

Oppstart

 

Utløserforsinkelsen uten blits, er som vanlig omtrent ikke målbar. Med blits er den en del over gjennomsnittet, men ikke skremmende.

Utløserforsinkelse med blits

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Siden dette er et pek-og-klikk kamera ligger det i kortene at manuelle innstillinger er nærmest fraværende. Det man kan justere på er ISO-verdiene, oppløsningen og hvitbalanse. Når man holder kameraet med en finger i hvert hjørne er det lett å bruke tomlene å betjene trykknappene under skjermen. Vippeknappen midt på gjør det lett å orientere seg uten å se på knappene.

Menyen finnes ikke på noen skandinaviske språk, engelsk er vel det som faller lettest for de fleste. Menyen er litt ulogisk, etter at du har gjort et valg, må du bla deg inn på nytt for å gjøre flere innstillinger. Kameraet er lett å ta med seg og sklir lett ned i bukselomma. I tillegg kan man kjøpe et etui i matchende farge.

 

På filoverføringen går det unna. Den beste tiden av de kameraene jeg tester og bedre enn middelkameraet.

Filoverføringshastighet i MB/s

MÅLGRUPPE:

Siden Fujifilm legger mye vekt på design og nye funksjoner som spill er nok dette et kamera for den yngre garde, som er ute etter et lite og lett håndterbart kamera i tillegg til mobilkameraet.

 

 

Fujifilm FinePix V10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen