Test

Test av Fujifilm FinePix S602 Zoom

Fujifilm FinePix S602 Zoom tar over for FinePix 6900 Zoom, som har kommet meget bra ut i mange tester. Dette er et speilreflekslignende kamera med både automatikk og gode muligheter for manuelle innstillinger. Med 3.1 effektive megapiksler (6.0 interpolert) og hele 6X optisk zoom er vi spente på hva kameraet kan prestere.

Salgsprisen virker heller ikke skremmende sammenlignet med tilsvarende kameraer, se prisguiden vår. Er dette et kamera for nybegynnere, hobbyfotografer eller er det godt nok til profesjonell bruk? Følg med og se!

Vi vil takke FUJIFILM Norge for utlån av kameraet.

Hva følger med

 • FinePix S602 Zoom digital camera
 • Kameraetui
 • 16 MB + 64 MB SmartMedia™ card
 • 4 AA type alkaline batterier
 • 4AA-type Ni-MH oppladbare batterier
 • Batterilader
 • Skulderstropp
 • Linsedeksel
 • Video/TV kabel
 • USB kabel
 • CD-ROM:
  • USB driver
  • FinePix Viewer
  • DP Editor
  • VideoImpression™

I bruk

Konstruksjon

Kameraet er i plast, virker robust og har et godt grep. Kun to ting har jeg å utsette: Det ene er at batteridekselet er fiklete, man er nødt til å bruke såpass mye makt for å få igjen dekselet at man blir litt bekymret for å ødelegge det. Det andre er indikatorlampen som kun er plassert ytterst på kanten og dermed er ute av syne hvis man benytter søkeren for å ta bilder, med andre ord får man da ikke informasjon om hvorvidt fokuseringen er i orden. Et motargument er at samme informasjon blir gitt ved små pip, men det første jeg alltid gjør med et kamera er å slå av slike ulyder - hvilket også lar seg gjøre på dette kameraet.

Brukervennlighet

Dette er i utgangspunktet ikke et pek-og-skyt kamera selv om automatikken fungerer bra under de fleste forhold. Til det har man betalt for mange ubenyttede tilleggsfinesser. For dette er et kamera for amatørfotografen som ønsker kontroll. I tillegg er terskelen litt høyere enn for et kompaktkamera og bruksanvisningen må faktisk tas i bruk for å blant annet finne ut at standard oppsett er på 1MB bildeoppløsning.

Alle nødvendige funksjoner er lett tilgjengelig fra knapper og/eller menyer, og et funksjonshjul benyttes til ytterligere justeringer innenfor valgt funksjon, som lukkertid og blenderåpning. En egen knapp (shift) i kombinasjon med de andre knappene gir ytterligere snarveier til innstillinger som ellers nås via menyen. Så får den enkelte bestemme selv om det er enklere å pugge alle de finurlige knappekombinasjonene.

Søkeren er elektronisk, noe man merker på den reduserte oppløsningen. Et minus er at det blir vanskelig å fokusere når motivet er et stykke unna. Det positive med elektronisk søker er at hele bildet blir vist, slik som på LCD-'n, i motsetning til optisk søker hvor kantene av bildet ikke synes. I tillegg blir viktig informasjon, som ISO, lukkertid og blender vist i søkeren på samme måte som på LCD-skjermen. Annen informasjon som gis er fargekoder som angir eventuell feileksponering og fokuseringsproblemer.

Kameraet har litt tyngde som medvirker at det er lettere å holde stødig. Når det er sagt er det nødvendig å ha en stødig hånd for å benytte den kraftige zoomen på dette kameraet, for skal den brukes må det være gode lysforhold for å kunne benytte rask lukker. Ellers blir et stativ i bagasjen en nødvendighet. Zoomen som er det store på denne modellen virker jevn, men anvisningen av den er hakkete. Det er et stort minus at det ikke lar seg gjøre å slå av den digitale zoomen. Dette er svært uheldig da man risikerer å zoome litt for mye - bildet blir da ødelagt av "digital støy".

Som sagt fungerer automatikken bra og i tillegg finner man, som på kompaktkameraene, programmer for portrett-, landskap-, sport/action- og nattfotografering. Som hjelp til å komponere bildet har vi mulighet til å benytte funksjonen "Best Framing" som lager et nett på ni ruter, som etter "læreboka" for eksempel kan benyttes til å fylle himmel, motiv og forgrunn i hver sin del.

Bruksområder

Dette kameraet strekker seg fra helautomatikk, automatikk ++, action bilder, bilder med god dybde til helmanuell.

Blendervalget går helt opp til F11, hvilket betyr at man kan få svært god dybde i bildene, mer om det under bildekvalitet. Utvalget av lukkertid er også utmerket, fra 15 sekunder til 1/10000 som åpner for for nattfotografering og action bilder.

 

Programmene som prioriterer enten lukkertid eller blenderåpning og så automatisk velger henholdsvis blenderåpning og lukkertid, er veldig hendige og ikke minst lærerike for en fersk hobbyfotograf. Det gjelder også programmet som holder eksponeringen konstant mens du endrer lukker og blender.

Hvitbalansen er viktig for å få riktig fargegjengivelse/temperatur på bildene, spesielt innendørs i kunstig belysning. Kameraet har et hav av innstillinger i tillegg til automatikk; vi nevner i fleng utendørs sol og skygge, kunstig lys, kunstig varmt hvitt lys, kunstig kaldt lys, for lite lys og ikke minst muligheter manuell innstilling, som vi omtaler mer under.

Eksponeringen kan selvfølgelig også justeres og manualen gir en del tips for forskjellige forhold. ISO innstillingene er imponerende med valg fra 160 til 1600, hvor de høyeste verdiene vel å merke bare kan benyttes på 1 MB bildeoppløsning. Skarphet kan også velges, hard, egnet for kanter/linjer som bygninger og tekst, soft, egnet for portretter og til slutt normal, som er best under de fleste forhold. Funksjonen "Auto Bracketing" kan benyttes hvis en er usikker på eksponeringen, den tar tre bilder hvor de to ekstra er under- og overeksponert i forhold til den valgte. Graden av under- og overeksponering kan velges.

I manuell modus har du alle valgmuligheter med lukkertid fra 15 til 1/10000 sek (kun 3 til 1/1000 under auto og programvalg) og blender fra F2.8 til F11. Full manuell valgfrihet sammen med manuell fokus gir grønt lys for den kreative.

Vi kan velge mellom automatisk og manuell fokus. Som vanlig presser man utløserknappen halvveis ned for å fokusere. I auto fokus benyttes en ekstern sensor som gir raskere fokus enn tidligere FinePix modeller, og som nevnt tidligere får du et varsel hvis det er fokuseringsproblemer. I manuell modus benytter man fokuseringsringen på linsa og også der er det indikasjoner, angitt med piler, hvilken retning det anbefales å fokusere i. I manuell fokus kan man trykke en gang på fokus knappen for å få autofokus som utgangspunkt. Både i auto og manuell fokus har du en fokus sjekk knapp, som forstørrer de sentrale delene av bildet slik at det er lettere å se om det er i fokus. Dette er nyttig når motivet er et stykke unna, spesielt siden elektroniske søkere har dårligere oppløsning enn optiske. På et avansert kamera som dette er det selvfølgelig også mulig å låse fokus, sågar en lett tilgjengelig knapp for dette.

Det er tre valg for lysmåling og det er multi (default og anbefalt) hvor kameraet velger, spot - som vektlegger sentrum i bilde og til slutt average - hvor det beregnes ett gjennomsnitt fra hele bildet.

Den eneste effektfunksjonen er "Multi Exposure" hvor flere bilder legges over hverandre for å skape en unik effekt.

Det er to makroinnstillinger, "macro" og "supermacro", som til sammen tar bilder i avstand så nære som 1 cm opp til 80 cm. Makroegenskapene er fantastiske, se mer under bildekvalitet.

Med forholdsvis kraftig blitz, med mulighet for ekstern blits, og et godt utvalg av ISO verdier og alt nevnt over burde man være i stand til å ta gode bilder under de fleste forhold, men husk stativ for zoom og lengre lukkertid. Og skulle det ikke være nok er det mulighet for å koble til ekstern adapter ring. Med adapter ring kan du benytte andre linser for å oppnå ytterligere zoom eller bedre vidvinkel, eventuelt sette på filtre for å oppnå effekter.

Zoomen er hele 6x optisk (35mm-210mm) og fungerer raskt. Den digitale skulle jeg ønske vi kunne slå av, men det lar seg dessverre ikke gjøre, så vi kan ved uhell zoome for mye og ødelegge bildet. I 6 megapiksler bildeoppløsning er digital zoom ikke et valg så der er vi reddet, vi kan vel tenke oss hvordan resultatet av både interpolering og digital forstørring blir. Digital forstørring gjør vi heller på datamaskinen i etterkant.

Filmsnutt egenskapene er gode med høyoppløsning på 640x480 pixler og 30 bilder i sekundet og dette er godt nok til å fylle TV-skjermen, TV-ut kabel medfølger. Men man kan ikke justere zoomen under opptak, hvilket er vanlig for digitale stillkameraer. En hendig nedtellingsfunksjon av gjenstående opptakstid for lagringsmedia vises i hjørnet.

Hurtighet

Tiden det tar å skru på kameraet til det er klart til å ta bilde er omtrent 5 sekunder. Det tar så ytterligere litt tid å fokusere, dvs. trykke utløserknappen halveis ned, men fra fokus til bildetaking er det ingen målbar forsinkelse.

Det hurtigste det går å ta bilder etter hverandre, er rundt 1.5 sekunder. Men vi har mulighet for "continuos shooting" hvor fem bilder tas raskt etter hverandre med 0.2 sekunders intervall. I tillegg har vi "Final 5-frame Continuos Shooting" hvor man kan ta opp til 25 bilder med 0.2 sekunders intervall hvor de fem siste fra du slipper utløserknappen blir lagret, og skulle ikke det være nok så kan du ta 40 bilder med 0.6 sekunders intervall med 1MB oppløsning.

Lagringsløsning

Det følger med en 16 MB SmartMedia brikke, i Norge følger det i tillegg med en 64 MB brikke. Som nevnt i denne nyhetsartikkelen, er SmartMedia en utdøende standard. Man har også mulighet til å bruke både CompactFlash type I og II, bla. IBM Microdrive.

Batteriløsning

Her benyttes 4 stk 1.5v AA batterier. Både alkaniske og oppladbare kan benyttes og begge typer følger med og en lader. Nettadapter kan benyttes, men det følger ikke med, forøvrig ett stort minus!

Bildevisning

Vi har de vanlige mulighetene for å sjekke bildet på LCD-skjermen, som mulighet for å zoome "rundt" på bildet, få en indeks over flere bilder samtidig, etc. I tillegg er det en nyttig infoknapp som forteller om bildestørrelse, lukkertid, blender, iso, blitz og til slutt et histogram som gir et hint om eksponering.

Bildebehandling

Det er mulighet for editering av bildet mens det er i kameraet, for eksempel rotere, klippe etc. Software for editering på PC har jeg ikke testet, se link til manual hvis detaljer er av interesse.

Fujifilm FinePix S602 Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen