Test

Test av Fujifilm Finepix S5000

Innledning

Fujifilm Finepix 2800 og S304 har vært de rimeligste kameraene på markedet med kraftig zoom, og kamerane har derfor solgt i bøtter og spann. Da Fujifilm lanserte Finepix S5000 ble vi positivt overrasket over alle endringene Fujifilm hadde gjort. S5000 må imidlertid karakteriseres som en helt ny modell, for kort tid etter lanserte produsenten FinePix S3000, som er omtrent identisk som gamle S304.

Bundle

Man får ikke med oppladbare batterier og lader.
Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Med kameraet følger det et 16 MB XD-kort, vi anbefaler at man kjøper minst 128 MB i tillegg. Det følger også med USB-kabel og videokabel. Gamle S304 hadde ikke videoutgang, det at man nå kan koble kameraet direkte til en TV er en viktig forbedring for enkelte. Det følger også med en USB-kabel, som ser ut til å være av en standard type.

Videre følger det med en CD med Fujifilms programvare, som forøvrig ikke imponerer særlig.

Det følger med en full engelsk bruksanvisning på papir, merkelig nok finnes det ikke elektronisk kopi av denne på cd-en.

Det følger med et sett alkaliske AA-batterier; men oppladbare batterier og hurtiglader må kjøpes i tillegg.

Videre følger det med en god nakkerem og et adapter slik at man kan koble til tilleggsutstyr som vidvinkelforsats mv. Etui finnes som ekstrautstyr.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Kamerahus

Kamerahuset innebærer en av de største endringene i forhold til S304. Det er laget i sort plast med et knudrete gummibelegg over alle gripeflater. Etter min mening er designet råtøft, foruten at det er funksjonelt. Kameraet ser ut som et profesjonelt speilrefleks i miniatyr.

Kameraet virker solid bygget, og det tålte fint et fall ned i gulvet fra 70 cm høyde. Det eneste vi er skuffet over er at stativfestet er i plast. Stativfestet er heller ikke ideelt plassert.

Kameraet veier 476 gram under fotografering, og måler 11.1 x 9.9 x 8.0 cm i kamerabagen. Dette er mer enn Fujifilm oppgir, men vi måler inkludert alle ekstremiteter.

Oppstart

Objektivet beveger seg ut av kamerahuset når man skrur det på. Man må først huske på å ta av objektivdekselet, som sitter fast i selve kamerahuset. Gjør man ikke det risikerer man å måtte vente nesten 20 sekunder til før kameraet er klart til bruk.

S5000 er middels rask å starte opp. Tabellen under viser oppstartstid på en del kameraer angitt i sekunder:

Casio QV-R40 Fuifilm
F410
Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 HP 945 Olympus C-740 Olympus C-750
2.28 3.43 2.28 3.38 4.64 4.35 5.04 5.68
Fullstendig oversikt

Kameraet blir ikke merkbart tregere når man skrur det på med blitsen på. Det blir imidlertid langt tregere hvis man skrudde det av i teleposisjon, kameraet starter da opp igjen i tele - hvilket tar ca. 7 sekunder. Det tar ca. 3 sekunder å skru av kameraet.

Betjening

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Kameraet har flere avanserte funksjoner enn S304, men uten at dette har gått ut over brukervennligheten. Fotomodus reguleres med et modushjul på toppen av kameraet. Man bør imidlertid være obs på at dette hjulet kan forskyve seg hvis kameraet ligger løst i en bag eller liknende.

Kameraet har ganske mange knapper, men mange viktige valg må likevel gjøres i menyene. I stedet har kameraet egne knapper for kontinuerlig modus, eksponeringskompensasjon og en låsbar knapp for fokusmetode. Kameraet har også en "back"-knapp for menyene, noe de fleste andre produsenter har løst på en annen måte.

Det er naturlig å betjene kameraet med to hender, og takket være det relativt store grepet holder man det omtrent som man ville holdt et speilrefleks.

Filstørrelse og ISO regulerer man ved å trykke på en egen blå knapp bak på kameraet. For førstegangsbrukere kan det være uvant at man ikke kan justere dette via de vanlige menyene. Den blå knappen kunne også hatt en plassering som gjør det mer praktisk å nå den med høyre hånd.

Fujifilm har i likhet med Sony valgt en horisontal menystruktur. Denne fungerer greit, men jeg skulle gjerne sett enda enklere tilgang til "Setup"-menyen, som er det siste menyelementet i menyen. Setup-menyen har en mer tradisjonell vertikal oppdeling.

Man kan ikke selv bestemme hvilke ting kameraet skal nullstille når man skrur av kameraet. Det finnes et reset-valg i menyen, hvilket er praktisk hvis man har foretatt innstillinger man ikke finner ut hvordan man skrur av.

Man kan heller ikke komme tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen; man er nødt til å trykke på back-knappen eller bekrefte et menyvalg for å kunne fotografere videre.

Selvutløseren skrus på i menyene, men siden dette er første menyvalg kan man leve med dette. Man kan imidlertid ikke velge selv hvor lenge forsinkelsen skal vare, og man er nødt til å skru en på for hvert nye bilde man skal ta.

Optikk

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Den største endringen i forhold til S304 er kanskje det nye objektivet. S304 hadde brennvidde tilsvarende 38-228 mm (6x), S5000 har brennvidde 37-370 mm. Vi ville imidlertid foretrekke et 10x objektiv med enda bedre vidvinkel.

Objektivet til S5000 er også mer lyssterkt, med F2.8 på vidvinkel og F3.2 på tele som de største blenderåpningene. Disse spesifikasjonene er så godt som identiske med de spesifikasjonene Olympus har på sin C-740, som må regnes som den største konkurrenten til S5000.

Zoomen er som vanlig ikke trinnløs, man kan velge mellom 20 brennvidder på S5000. C-740 har til sammenlikning 50 brennvidder, noe som gjør det enklere å få 100 % nøyaktig bildeutsnitt med dette kameraet. C-740 har også noe mer behagelig betjening av zoomen, med en vridbar knapp rundt utløserknappen. Personlig liker jeg ikke zoom-knapper bak på kameraet like godt, noe svært mange produsenter har valgt som løsning.

Zoomen er middels rask, man bruker ca 2.5 sekunder på å zoome fra vidvinkel til tele eller omvendt. Zoomen kan ikke brukes i visningsmodus eller under lagring. Den bråker lite.

LCD-skjerm og søker

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

LCD-skjermen på S304 er på 1.8 tommer, derfor er det skuffende å se at skjermen på S5000 har minket til stusselige 1.5 tommer. Skjermen har imidlertid fått nesten dobbelt så høy oppløsning, 114 000 mot 62 000 piksler, så skjermen fremstår derfor som langt skarpere og mer detaljert.

I vanlige lysforhold er skjermen god, med fin fargegjengivelse og lysstyrke.

Vi hadde to store ankepunkter mot skjermløsningene på gamle S304. Dette var egenskapene i sollys og særlig i svakt lys. Heldigvis er begge deler forbedret på S5000. LCD-egenskapene i svakt lys er nå godkjent, selv om det fremdeles finnes kameraer på markedet med enda bedre skjermbilde i svakt lys. I svakt lys er det også en del støy ("korn") i skjermbildet.

Fujifilm har ikke skikkelig antirefleks-belegg på skjermene sine, og i direkte sollys blir LCD-skjermen tilnærmet ubrukelig. Da kommer den elektroniske søkeren til sin rett. Denne har 110 000 piksler, hvilket er under halvparten så detaljert som på toppmodellen FinePix S7000. Man kan ikke sammenlikne den elektroniske søkeren med en optisk søker på et speilrefleks, til det er søkeren alt for lite detaljert.

Så unøyaktig er LCD-skjermene.
Det mørkegrå feltet viser hva søkeren viser,
det lysegrå feltet hva som kommer med på bildet.

Dessverre viser både LCD-skjermen og den elektroniske søkeren et svært unøyaktig utsnitt av det som faktisk kommer med på bildet. Man kan ikke engang se hele bildet i visningsmodus! Fujifilm oppgir selv at skjermen har 90 % "coverage".

Illustrasjonen til høyre viser hva man henholdsvis ser i søkerbildet (mørkegrått) og hva som faktisk kommer med på bildet (lysegrått).

Det er vanlig at en optisk søker er så unøyaktig som dette, men dette er sjeldent på LCD-skjermer, som vanligvis gir et helt korrekt utsnitt.

Innsynet på LCD-skjermen er som vanlig bra sideveis, men dårlig vertikalt. En vridbar eller vippbar LCD-skjerm kunne bøtet på dette problemet, men det er bare Nikon Coolpix 5700 i denne kameraklassen som har en slik funksjon.

Mens man fotograferer har man mulighet til å få opp essensielle opptaksdata, men ikke sanntids histogram. Man kan velge å se en helt "ren" skjerm, eller en skjerm der bildet er delt opp med to horisontale og to vertikale linjer slik at det blir lettere å komponere.

Under fokusering "fryser" skjermene, slik at fokusering på bevegelige motiver vanskeliggjøres. Dette gjelder også når man trykker ned utløserknappen halvveis hvis man har valgt kontinuerlig fokus.

Fokusegenskaper

Fujifilm oppgir at kameraet kan fokusere inntil 90 cm på vidvinkel, 200 cm på tele. Makrogrensene er oppgitt til henholdsvis 10 og 90 cm. Dessverre er autofokusen unøyaktig i området rundt nærgrensene, så etter våre målinger ble markeringen for oppnådd autofokus vist fra henholdsvis 60, 152, 6 og 67 cm. Bilder tatt fra disse avstandene ble uklare, til tross for den store dybdeskarpheten man har på digitale kompaktkameraer.

Vi er heller ikke fornøyd med hvordan oppnådd fokus vises. Man må følge med på om det kommer en markering "!AF" i rød skrift helt til høyre på skjermen. Hvis markeringen vises er motivet IKKE i fokus. Denne er det ikke gitt at man legger merke til under kampens hete. Her kan Fujifilm lære av bla. HP.

Hjelpelampen sender ut et grønt lys

Man kan velge at fokusen skal måles helt i sentrum av bildet, eller i 42 selvvalgte punkter. Man kan også velge at kameraet automatisk skal velge fokuspunkt. Meget bra.

På beste makroinnstilling vil et motiv med 7.9 centimeters bredde fylle hele bildet. Det er greit nok, men et par av konkurrentene har enda bedre makrofunksjon.

S304 slet med autofokusen i svak belysning, og var ikke utstyrt med hjelpelampe. Her er S5000 forbedret. Hjelpelampen sender ut et relativt kraftig grønt lys med grei rekkevidde. I lyset finnes det kontraster som gjør at kameraet kan fokusere selv på kontrastløse flater.

Dessverre utnytter ikke S5000 hjelpelampen skikkelig. Autofokusen til S5000 er svært rask også med hjelpelampe, men denne hurtigheten fører også til at kameraet gir opp fort der andre produsenter ville klart å fokusere ved å bruke tiden til hjelp. På avstander over 3 meter er hjelpelampen til liten hjelp. Hjelpelampen fungerer heller ikke hvis fokuspunktet er satt utenfor sentrum av bildet.

Hjelpelampen aktiveres også svært tidlig, ved ca. 70 LUX, i forhold der kameraet egentlig ikke har problemer med å fokusere. Dessverre kan man ikke skru av hjelpelampen, hvilket man kan på så godt som alle andre kameraer utstyrt med hjelpelampe. Vil man unngå hjelpelampen må man bruke manuell fokus eller finne frem litt lystett teip.

Den manuelle fokusen er ikke intuitiv nok å bruke til at man klarer seg uten bruksanvisningen. Når man først har lært den å kjenne gir LCD-skjermen et visst inntrykk av hvor skarpt bildet blir - bedre enn på mange andre kameraer. Dessverre er ikke den manuelle fokusen utstyrt med avstandstabell, hvilket i praksis er nødvendig for å kunne fokusere manuelt med tilfredsstillende sikkerhet.

Kameraet er også utstyrt med kontinuerlig fokus, hvilket er en fordel hvis man skal fotografere bevegelige motiver. Imidlertid er ikke den kontinuerlige fokusen av den intelligente typen som analyserer bevegelsen til motivet, så hvis man skal fotografere en bil i fart eller liknende må man regne med at bildene blir uskarpe.

Mange av kameraene til Fujifilm har meget rask autofokus. S5000 er ikke blant disse, f.eks. er gamle S304 en del raskere. Tabellen under viser hurtigheten angitt i sekunder:

  Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Olympus C-740 Olympus C-750
Vidvinkel 0.42 0.45 0.47 0.62 1.14 0.45 0.89 0.93
Tele 0.42 0.48 0.68 0.94 0.66 1.69 1.22 1.17
Fullstendig oversikt

Støynivået til autofokusen er middels.

Utløserforsinkelse

De fleste kameraene klarer vi ikke å måle noen utløserforsinkelse på, dvs. resultatet blir 0.00 sekunder. Fujifilm S5000 har imidlertid en målbar utløserforsinkelse på ca. 1/10 sekund, både med og uten blits:

  Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Olympus C-740 Olympus C-750
Uten blits 0.00 0.02 0.07 0.08 0.00 0.00 0.00 0.00
Med blits 0.00 0.01 0.05 0.12 0.14 0.03 0.11 0.08
Fullstendig oversikt

Selv om utløserforsinkelsen er målbar, er ikke dette noe som virker plagsomt under fotografering.

Eksponering og justering av bildekvalitet

I motsetning til gamle 2800/S304 har S5000 fått "alle" manuelle eksponeringsmuligheter. Man kan enkelt velge blenderprioritet, lukkerprioritet og manuell eksponering via modushjulet på toppen av kameraet.

Man har følgende valgmuligheter:

Blenderprioritet, vidvinkel: F2.8, 3.2, 3.6, 4, 4.5, 5, 5.6, 6.3, 7, 8. På tele blir største blender F3.2, og minste blender F9, med de samme mellomliggende blenderne som på vidvinkel.

Lukkerprioritet: 2 sekunder, 1.5', 1.3', 1', 1/1.3, 1/1.6, 1/2, 1/2.5, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, 1/800, 1/1000.

På 2 sekunder lukkertid kan man få fine nattbilder. Klikk på bildet for å se flere.

Man har de samme verdiene i manuell modus.

Vi skulle gjerne sett både raskere og tregere lukkertider enn dette. Dessverre er også reguleringen av særlig lukkertid treg, det tar ca 10 sekunder å velge 1/1000 sekund hvis kameraet i utgangspunktet er innstilt på 2 sekunder.

S5000 har også "programskift", noe som er svært uvanlig på kompaktkameraer. Dette innebærer at man enkelt kan endre lukkertid og blenderåpning samtidig slik at den samme eksponeringen beholdes. Dermed kan man raskt få mer eller mindre dybdeskarphet uten å velge blenderprioritet, og man kan enkelt få raskere eller langsommere lukkertid uten å måtte velge lukkerprioritet.

Dessverre kan man ikke foreta programskift etter at man har trykket utløserknappen halvveis ned, men siden man får kontinuerlig informasjon på LCD-skjermen om hvilken blenderåpning og lukkertid som vil benyttes, er programskiftet likevel en nyttig funksjon.

I "Auto"-modus kan man velge "Auto" ISO. Denne benytter imidlertid kun ISO-verdier mellom 160 og 200.

I andre fotograferingsmodi kan man ikke velge "Auto" ISO, man er da nødt til å velge mellom ISO 200 og 400. Man kan også velge 800 ISO, men da blir oppløsningen begrenset til 1 Megapiksel. Det er ingen begrensninger i lukkertider eller blenderåpninger hvis man velger en høy ISO-verdi.

Man kan velge mellom spotmåling, sentrumsdominert og evaluerende lysmåling. Videre kan man påvirke eksponeringen ved å sette eksponeringskompensasjon til +/- 2 EV. Det er meget praktisk at det er en egen knapp for dette på kameraet, men siden LCD-skjermen ikke gir noen forhåndsvisning av hvordan eksponeringen vil bli, er man nødt til å gjette seg til dette. Det finnes heller ikke noe histogram som kan være til hjelp.

Hvis man har valgt verdier som vil gi feileksponering, gir ikke kameraet advarsel om dette på en tilfredsstillende måte. I Auto og P-modus er den lengste lukkertiden begrenset til 1/4 sekund, og det skal ikke være veldig mørkt før man vil få undereksponering. Det eneste varselet for dette er at en grønn lampe blinker. Men denne lampen blinker "stadig vekk" også ellers, og jeg tror at folk flest ikke alltid vil skjønne hvorfor. I modus for blenderprioritet og lukkerprioritet vil tallene som viser eksponeringen bli røde, noe som er en bedre markering etter min mening.

Fordi blitsen ikke aktiviseres automatisk, den må vippes opp manuelt, burde man fått en uttrykkelig påminnelse på LCD-skjermen i forhold der det normalt brukes blits.

Litt overraskende er det at kameraet har eksponeringsbracketing, og at man kan velge nivået for denne. Man kan også justere intensiteten til blitsen.

Påvirkningsmulighetene på selve bildeprosesseringen er relativt dårlige. Man har en sort/hvitt og chrome-effekt, og man kan regulere skarpheten. Fargegjengivelsen ellers kan man imidlertid ikke påvirke.

Man kan heller ikke måle hvitbalansen selv, man må velge mellom de forhåndsdefinerte verdiene.

Man kan selvsagt velge oppløsning på bildefilene. Fujifilm har i flere år hatt som en spesialitet at man kan velge en interpolering av bildene, og på S5000 kan man derfor velge en oppløsning på 6 Megapiksler. Om dette har noe for seg eller ikke tar vi for oss på neste side. Dessverre kan man ikke velge komprimeringsgrad på bildene.

Av en eller annen SYK grunn er standard oppløsning 1 Megapiksel når man starter kameraet for første gang. Det er sikkert tusenvis av Fujifilm-brukere verden over som fortsatt fotograferer på 1 Megapiksel oppløsning, selv om kameraet har en bildebrikker på 2, 3 eller 6 Megapiksler.

Det finnes også mulighet til å ta opp bilder i RAW-format, men valget for dette har Fujifilm gjemt bort i menyene - og det trolig med vilje. RAW-format er i prinsippet genialt, men når programvaren som følger med S5000 er så dårlig at man kun kan lagre bildet som en TIFF, uten mulighet til å påvirke hvitbalanse, kontrast og andre parametre, er det like greit å fotografere i JPEG.

Seriebilder

Fujifilm FinePix S5000 er suveren når det gjelder å bli raskt klart til å ta neste bilde. Tabellen under viser antall bilder man kan ta på henholdsvis 10 og 60 sekunder. Bildene er tatt med 6 Megapiksler oppløsning:

  Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Nikon 5700 Olympus C-740 Olympus C-750
10 sek 4 8 3 8 4 5 4 4 3
60 sek 19 45 17 43 8 10 11 15 11
Fullstendig oversikt

S5000 er her klart best i klassen. I løpet av et minutt er det bare Fujifilm F700 som har fått en bedre måling hos oss, og begge kameraene er bedre enn Canon EOS 10D, et speilrefleks som koster flere ganger så mye. Suverent! Og for en utrolig forbedring i forhold til S304!

S5000 slutter ikke med å overraske positivt med dette. S5000 har de desidert beste målingene vi har hatt på et kompaktkamera når man bruker blits:

  Fujifilm
F410
Fujifilm F700 Fujifilm S340 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Olympus C-740 Olympus C-750
10 sek 3 6 3 7 4 5 4 3
60 sek 13 32 17 39 7 10 14 12
Fullstendig oversikt

FinePix S5000 er også det første kompaktkameraet vi har testet som må sies å ha svært god RAW-ytelse. Lagringen går så raskt unna at man må spekulere i om S5000 bruker de samme kretsene som det proffere S7000 - som må håndtere betydelig større RAW-filer:

 

Canon
EOS
10D

Canon S45 Canon S50 Fujifilm F700 Fujifilm S5000 Olympus
C-5050
10 sek 11 3 3 3 6 2
60 sek 19 9 10 13 34 11
Fullstendig oversikt

Det er interessant å sammenlikne mot Canon EOS 10D, som til tross for dobbelt reell oppløsning på bildene har omtrent like store RAW-filer som S5000. Canon-kameraet har en suveren buffer, som gjør at dette kameraet kan spytte ut 9 RAW-bilder på 3 sekunder. Men etter disse 3 sekundene banker S5000 speilreflekset fullstendig ned i støvlene. I løpet av et minutt klarer S5000 å ta nesten dobbelt så mange RAW-bilder...

Hvis man ikke synes at enkeltbildemodusen er rask nok, har man også en seriebildemodus på S5000. S5000 er naturlig nok meget rask også her, men forskjellen mot konkurrentene er langt mindre i denne modusen. Den kontinuerlige modusen er laget for å ta 5 bilder etter hverandre med 4 bilder i sekundet - uavhengig av oppløsning. Dessverre kan man hverken bruke blits eller ta bilder i RAW-format i seriebildemodus.

Batteri

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Det følger ikke med oppladbare batterier eller lader når man kjøper FinePix S5000, noe som må tas med i betraktningen når man setter opp kamerabudsjett. Kameraet bruker vanlige AA-batterier, noe som gjør det enkelt og rimelig å få tak i gode oppladbare batterier og ladere.

Batterikapasiten på S5000 er suveren, den desidert beste vi noen gang har fått på et kompaktkamera. Vi klarte å ta hele 1858 bilder i forbindelse med batteritesten vår, omtrent 4 ganger bedre enn f.eks. hp photosmart 945 og Nikon Coolpix 5700. Under vanlig fotografering kan man nok ikke regne med å ta mer enn halvparten eller 1/3 av dette, men det burde ikke være noe problem å dra på en 14 dagers ferie med 8 gode batterier. Vi brukte Powerex 1800 mAh batterier ladet opp med en Ansmann Powerline 4 til testingen.

Videomodus

Trykk på bildet for å se en videosnutt tatt med kameraet

S5000 har en videomodus som er bedre enn snittet, men ikke like suveren som de dyrere Finepix S602 og S7000 som har vært blant de markedsledende på dette feltet.

Man kan ta opp video med lyd i AVI-formatet til minnekortet blir fullt, og det med hele 30 bilder i sekundet. Dessverre er oppløsningen bare ordinære 320x240 piksler. Man kan ikke zoome underveis, og fokus blir merkelig nok satt endelig i det man starter filmingen - selv om kameraet et utstyrt med kontinuerlig fokus. Eksponeringen varierer imidlertid underveis i filmingen.

Bildevisning

For å se på bildene man har tatt må man vri et hjul rundt utløserknappen til en egen visningmodus. Dette er upraktisk, da man er nødt til å vri denne tilbake igjen for å fotografere videre. Denne lite heldige løsningen er en arv fra S304.

Ventetiden for å få sett et bilde er minimal, også når det gjelder RAW-bilder. Glimrende.

Rett etter at bildet er tatt får man se bildet i noen få sekunder. Denne funksjonen kan skrus av, men man kan ikke velge selv hvor lenge bildet skal vises. Det er ikke noen "black-out" på LCD-skjermen etter at man har tatt et bilde. Fint.

Kameraet har ikke automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt. Dessverre kan man ikke rotere bildene via menyene heller, dette er man nødt til å gjøre i et bildebehandlingsprogram når bildene er lastet over på en datamaskin. Man er altså pent nødt til å snu TV-en på høykant hvis man skal unngå kink i nakken når man ser vertikale bilder på TV. S5000 har videoutgang i motsetning til mange andre Fujifilm-kameraer.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder.

Man kan forstørre et bilde med 6 Megapiksler inntil 18x i visningsmodus, et bilde med 3 Megapiksler 13x. Dette er bra. Selve "zoomingen" er imidlertid treg og hakkete. Hvis man skroller rundt i et forstørret bilde skjer dette nesten trinnløst, men litt tregt.

Kameraet har innebygd høyttaler, slik at man kan spille av video med lyd, eller høre på lydkommentarene man kan legge til bildene.

Man kan beskjære bildene, ellers finnes ingen redigeringsmuligheter. Det finnes heller ikke muilghet for å se detaljerte Exif-data eller histogram.

Det går relativt raskt å slette bilder, men formatering er overraskende tregt. Man bruker over 20 sekunder på å formatere et 256 MB kort.

Et kraftig minus for at ikke hele bildet vises på LCD-skjermen. LCD-skjermen viser som nevnt bare 90 % av bildet.

Overføring

Filoverføring skjer via USB 1.1 grensesnittet. Filoverføringen er meget rask, vi målte den til 0.84 MB/s. Dette er dobbelt så raskt som mange andre.

Kameraet dukker opp som en ekstern harddisk på moderne datamaskiner, så man kan bruke kameraet som en flyttbar lagringsenhet hvis man vil.

Filnummereringen er fortløpende, slik at risikoen for å overskrive eldre filer er minimal.

Fujifilm Finepix S5000   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen