Test

Test av Fujifilm Finepix S304

I bruk

Kameraet har 3 Megapiksler, 6x lyssterk optisk zoom tilsvarende 38-228 mm og et speilrefleksliknende utseende.

Takket være det store objektivet er Finepix S304 et relativt stort og klumpete kamera. Dette er definitivt ikke et kamera å ha i lommen. Kameraet har høy plastfaktor, men utseendet i sølvglinsende plast vil sikkert tiltale mange.

Til tross for det speilrefleksliknende utseendet er det imidlertid ikke et avansert kamera det er snakk om. Dette er et point-and-shoot kamera med minimal funksjonalitet. Riktignok finnes det blenderprioritet på kameraet, men denne funksjonen er godt skjult i menyene. Vi syntes at det var litt overraskende at man ikke kan stille inn ISO på kameraet.

S304 bakfra.
Trykk på bildet for å se flere og større produktbilder

Menyene og funksjonaliteten forøvrig virker litt gammeldags i forhold til konkurrentenes kameraer og nyere Fujifilm-modeller som Finepix F410 og F700.

Vår største motforestilling mot S304 er egenskapene i svakt lys. Kameraet har ikke optisk bildesøker, og den elektroniske søkeren og LCD-skjermen er blant de dårligste vi har sett i svakt lys. Her burde Fujifilm lære av den fine løsningen som finnes på HP 850.

Også fokusen er svært dårlig i svakt lys. S304 var markant dårligere i svakt lys enn de andre kameraene uten hjelpelampe vi testet fokusen på samtidig. En hjelpelampe til autofokusen ville her virkelig gjort seg.

S304 sett underfra.
Trykk på bildet for å se flere og større produktbilder

Også på nært hold opplevde vi fokusen til S304 som dårlig. Kameraet er dårlig til å oppdage at motivet er innenfor nærgrensene til fokusen, med det resultat at bildene blir uskarpe. Man bør derfor lære seg kameraets nærgrenser, og ikke stole på hva som står på LCD-skjermen innenfor disse grensene.

I sterkt lys utenfor nærgrensene er imidlertid autofokusen imponerende. S304 har en av de raskeste autofokusene vi har testet.

Også batterikapasiteten til S304 er imponerende. Med 4 gode oppladbare AA-batterier satte S304 ny rekord blant kompaktkameraer i batteritesten vår. Vi klarte å presse hele 1381 bilder ut av kameraet! Det fine med at kameraet bruker standard AA-batterier er at man kan få tak i ekstra batterier nær sagt hvor som helst.

Vi har skrevet mer detaljert om kameraet i bruk her. Hvordan kameraet klarte seg på hurtighetstestene våre kan du lese om her.

Bildekvalitet

Bildene til S304 skiller seg litt ut ved at bildene har et gyllent skjær og kraftige rødfarger. Trykk på bildet for flere eksempelbilder

De fleste vil nok like bildene tatt med S304 godt. Bildene får generelt en varm glød som kan gi en koselig stemning på bildene. Vi likte imidlertid ikke gjengivelsen av rødfarger særlig godt. De har en tendens til å bli for kraftige, og i bilder med mye rødt kan dette se unaturlig ut.

3 Megapiksler holder i massevis for de fleste, men en del støy i bildene gjør at man ikke kan forstørre bildene så mye som på de beste. Denne støyen vil nok imidlertid neppe være et stort problem med mindre man vil skrive ut bildene i større format enn A4.

Vi ble negativt overrasket over eksponeringen til S304. Denne var temmelig ustabil. Mange av bildene vi tok hadde ikke helt korrekt eksponering. Og enkelte bilder var så kraftig undereksponert at bilder tatt i dagslys så ut som om de var tatt om natten!

Vi har skrevet litt mer detaljert om bildekvaliteten på en egen side.

Konklusjon

Makrofunksjonen til S304 gjør at man kan komme relativt nær innpå motivet.
Trykk på bildet for flere eksempelbilder

Vi hadde store forventninger til Fujifilm Finepix S304, men disse ble dessverre ikke innfridd. Det lyssterke objektivet med hele 6x optisk zoom er et glimrende utgangspunkt for et godt kamera, og Fujifilm imponererer også med svært god batterikapasitet og lynrask fokus i godt lys.

Egenskapene i svakt lys er imidlertid katastrofale. For det første går det ikke an å se hva man tar bilde av på grunn av dårlige LCD-skjermer, for det andre er fokusen dårlig i slike forhold.

Brukervennligheten er heller ikke helt på topp, og mangelen på funksjonalitet gjør kameraet også lite egnet for de mer avanserte fotografene.

De fleste bildene man tar med kameraet blir fine, men høyt støynivå, dårlig gjengivelse av rødfarge og tidvis dårlig eksponering gjør at S304 heller ikke blir et førstevalg på bildekvalitet.

S304 er et spennende konsept, og med en del forbedringer kan dette bli et meget godt kamera. Inntil videre vil imidlertid kameraer som HP 850 og Olympus C-740 være å foretrekke.

Se imidlertid de mange erfaringene andre brukere har lagt ut om S304. De fleste brukerne av S304 ser ut til å være veldig godt fornøyd.

På de neste sidene vil vi mer detaljert gå gjennom kameraet i bruk, hurtighet, bildekvalitet mv.

 

 • Lyssterk 6x optisk zoom
 • Svært bra batterikapasitet
 • Liten utløserforsinkelse med blits
 • Rask blitslading
 • Meget rask autofokus i normale forhold
 • Blenderprioritet
 • Webkamerafunksjonalitet

 

 • Svært lite lyssterk EVF og LCD
 • Dårlig autofokus i lite lys, ikke hjelpelampe
 • Autofokus dårlig på nært hold
 • Ikke manuell ISO og hvitbalanse
 • Dårlig visningsmodus
 • Ikke TV-utgang
 • Dårlig funksjonalitet for bildeserier

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Fujifilm FinePix S304   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen