Test

Test av Fujifilm Finepix F460

Fuji F460 er et av de tynneste kompaktkameraene på markedet. Her er virkelig plassen utnyttet effektivt for å få kameraet så lite som mulig. Det får lett plass i baklomma uten at noen legger merke til det, husk bare å ikke sette deg på det.

I bruk


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Hvis det er noen ord du vil ha definisjon eller forklaring på, klikk her.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahus:

Denne gangen har Fujifilm prøvd å få kameraet så lite som mulig. Dette har de greid uten at det har gått nevneverdig utover brukervennligheten. F460 har ikke det tradisjonelle kompaktkamerautseendet, håndgrepet på høyresiden er borte. Dette gjør kameraet både tynt og lett å håndtere, og man kan gjerne ta det med i formelle selskaper/middager.

Selve kamerahuset er solid bygd i metall. Mister du det i bakken, overlever det nok. Liker du Fujifilm og er vant med det, føles knappene naturlig.

I fronten er objektivet plassert helt til høyre og er gjemt inne i kameraet når det ikke er i bruk. Under objektivet finner vi mikrofonen. Blitsen er plassert midt på, og til venstre for den er lysdioden for selvutløseren. På høyresiden av kameraet er det et deksel som skjuler tilkoblingsmuligheter for video ut, USB og strøm. Selve dekselet er laget av myk gummi og sitter fast i den ene enden med samme naturmateriale.

Toppen av kameraet er ryddig med kun to knapper og en bryter. Med bryteren kan du velge mellom auto, SP(manuell) og video. Knappene betjener power og utløserfunksjonen.

Baksiden av F460 er den delen av kameraet med flest knapper. Allikevel er denne delen oversiktlig og ryddig. Knappene kan oppfattes som små, men når du får fingrene dine på kameraet fungerer det godt. Vippebryteren for zoomingen er noe vel følsom. Det er 10 steg til sammen, men hopper gjerne over 3-4 av dem i slengen. På grunn av dette er det vanskelig å ta eksakte utsnitt, men dette føles ikke som noe problem. Det er ikke behov for å gå igjennom resten av knappene. Da knappene taler for seg selv. Du kommer til å bruke mesteparten av tiden på den 2,5 tommer store skjermen når du tar bilder.

Bunnen på kameraet inneholder en høytaler som brukes når du spiller av videosnutter. Videre bortover kommer du forbi stativfestet som du sannsynligvis ikke kommer til å bruke mye. Derfor gjør det ikke så mye at stativfestet er lagd av plast.

 

Optikk

Vurdering:

F460 er utstyrt med et objektiv som har en brennvidde på 5,8-17,4mm som tilsvarer 35-105mm på et 35mm kamera. Den har 3 ganger zoom og en blenderåpning på 2,8 – 4,9. Dette er standard for disse kameraene. Zoomingen går over 10 steg, men det er lett å hoppe over noen dersom man ikke er lett på labben.

 

 

Funksjoner

Vurdering:

Dette kameraet er rettet mot de som synes pek-og-klikk er tingen.

Det har få funksjoner, de fleste har hver sin knapp på baksiden av kameraet. Menyene er fordelt på to knapper.  Fuji har lagt menyene som berører billedkvalitet på en egen knapp: oppløsning, ISO (64-400) og fargevalg. Det er for så vidt greit, men det er irriterende at man går ut av menyen hver gang man har satt en verdi med OK knappen. Det er ikke menyen man skal bruke tiden på ved et kamera. Fujifilm er ikke kjent for sine gode menyer. Sett deg heller inn i menyen før du begynner å bruke kameraet enn å fikle med det når Ferrarien suser forbi.

Videofunksjonen til F460 er gjennomsnittlig i forhold til andre kameraer i samme prisklasse. Den beste oppløsningen er 640x480px og 30 bilder i sekundet. Lyden er i mono. Du kan filme til minnekortet er fullt. Det er ingen grense slik det er på visse kameraer. Filmen blir lagret i AVI format og du kan kun spille det av i Quicktime, og det finner du her.

Makrofunksjonen gir en nærgrense på 8,5-9 cm ved vidvinkel og 33,5 cm ved tele. Dette er ikke bra nok i forhold til konkurrentene som har 3-4 cm ved vidvinkel og 15 cm på tele.

 

 

 

 

 

 

Anti-røde-øyne funksjonen fungerer meget bra. Når du trykker inn utløserknappen kommer det først 1 blits etterfulgt av 2 blitser, samtidig som bildet blir tatt.

 

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Siden kameraet ikke har noen søker kunne overskriften vært ”skjerm”. Dette er helt greit, fordi søkeren vanligvis sitter en til to cm fra objektivet. Da har man ikke bruk for den uansett (det vil si at utsnittet man får igjennom søkeren er noe helt annet enn hva som er sant) hvis da ikke solen er framme og gjør sitt for at du heller ser deg selv enn det du skal ta bilde av.

Skjermen er 2,5 tommer. Selv om dette er stort for et slikt kamera, kommer nå flere produsenter med større skjermer og dropper søkeren i stedet. Allikevel er skjermen en av kameraets svakeste sider. Det skyldes oppløsningen på kun 115000 piksler. Det er lite i forhold til konkurrenten Kodak Easyshare v550 som har 230000.  

 

Batteri

Vurdering:

Det følger med et oppladbart batteri sammen med lader. Du kan altså ikke lade batteriet i kameraet. Batteriet kan settes inn på to forskjellige måter, men bare den ene veien er riktig.

Indikatoren er ikke lineær. Kun 3 nivåer vises. Det tar mye lengre tid å bruke opp den første tredjedelen enn de to siste. De to siste blir brukt veldig raskt, og når batteriet er tomt, så er det tomt. Batteriet har en CIPA på 200 bilder, noe som er gjennomsnittlig for denne type kamera.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Så lenge man ikke tar bilde ute må blits brukes for at bildet skal bli skarpt. F460 er ikke godt nok til og brukes i lite lys. Kameraet setter alt for lang lukkertid og bildet blir uskarpt. Det har Fujifilm kompensert ved å sette på en blits som rekker 6-10 meter. F460 har heller ikke hjelpelys, noe som gjør det lite egnet i dårlig lys.

I denne testen er middelkameraet et gjennomsnitt av de kameraene som er med i grafene.

Nedenfor er det en graf over autofokus – 100mm. Her ligger F460 på gjennomsnittet av konkurrentene.

Autofokus 100mm

Også i denne testen er F460 et gjennomsnittskamera.

Autofokus vidvinkel

 

Hurtighet

Vurdering:

Fujifilm finepix F460 er det kameraet som gjør det dårligst på denne testen. Det første bildet kommer raskt, de to andre bildene kommer med et jevnt mellomrom på 3,5 sekunder.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

 

Med blits, tar kameraet også 3 bilder, noe som er mer vanlig enn hva jeg fikk som resultat på foregående test. Det første bildet kommer raskt og deretter går det jevnlig med et mellomrom på 4 sekunder på de siste to bildene.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

 

Når det har gått et minutt tar F460 seg sammen og kommer seg inn der de fleste holder til.

Antall bilder på 60 sekunder med blits

 

Fra man skrur på kameraet til første bildet er tatt, så får man de resultatene du ser nedenfor. Her gjør F460 det ganske bra, selv om vi fortsatt gjerne skulle sett bedre tider.

Oppstart

 

Utløserforsinkelsen er blant de lengste i testen, uten at jeg vil si at det har noen praktisk betydning.

Utløserforsinkelse

 

Under ser man tydelig at F460 ikke er en sportskamera. Med blits har den en høy utløserforsinkelse. Hvis du skal få tatt bilde av Ferrarien må den stå stille.

Utløserforsinkelse med blits

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Fuji F460 er som nevnt tidligere et kamera med begrenset frihet til manuelle innstillinger. Derfor er betjeningen ved å ta bilder lett. Betjeningsknappene bør definitivt ikke blir mindre, de passer helt klart bedre til en kvinnehånd enn til en mannsneve. Sammenlignet med et kompaktkamera med grep er dette noe mer uvant å holde i. Jeg finner ikke helt hvor jeg skal plassere fingrene da det er så lite å ta tak i. Det lille formatet har også sine fordeler. F460 glir lett ned i små håndvesker eller innerlommen på dressjakken.

Når du skal inn i menyen må du finne deg i at den ikke er på norsk eller noen andre skandinaviske språk. Menyen er oversiktelig bygget opp, men tungvint å bruke. Etter du har foretatt en innstilling i menyen og trykket ok må du begynne på hovedmenyen igjen dersom du vil gjøre flere innstillinger.

 

Ser vi på overføringshastigheten fra kameraet til PC, gjør ikke kameraet det spesielt skarpt. Vi anbefaler at du går til innkjøp av en kortleser for å øke overføringshastigheten.

Filoverføringshastighet i MB/s

MÅLGRUPPE:

Med dette kameraet satser Fujifilm på en kundegruppe som ønsker et kamera som er lite, ser fint ut og fungerer når det skal. Dersom du er i denne kategorien, er dette et kamera du skal vurdere, men først må vi se på bildekvaliteten.

 

 

Fujifilm FinePix F460   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen