Test

Test av Fujifilm FinePix F30

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

For vel et år siden testet vi Fujifilm FinePix F10 og lot oss imponere av et brukervennlig kamera som ga gode bilder under de fleste forhold. F10 er også det 6MP kompaktkameraet som ga høyest oppløsning, men det som virkelig skilte F10 fra mengden var brukbare egenskaper også ved høye ISO verdier. F10 var først blant kompaktkameraene på dette området. I løpet av det siste året har flere produsenter prøvd å redusere støyproblemene, men vi har foreløpig ikke sett noe kamera som er like bra uten blits i svakt lys som F10.

F10 var et kamera med begrensede innstillingsmuligheter. Vi savnet blant annet mulighet for lukkerprioritert og blenderprioritert automatikk. Utover høsten kom Fujifilm med en oppgradert versjon av F10, originalt nok døpt F11. Denne modellen hadde litt større mulighet for manuell kontroll, men var så likt F10 at vi ikke laget ny test. I løpet av vinteren ble så F30 lansert, men den dukket ikke opp i butikkene før sent på våren. F30 er ytterligere oppgradert, blant annet med en ny generasjon av Fujifilms SuperCCD bildesensor. Fuji hevder at bildekvaliteten ved høye ISO-verdier har blitt ennå bedre og maksimal verdi er øket fra 1600 til 3200. Samtidig har laveste verdi blitt endret fra ISO 80 til ISO 100. F30 har også fått et redesignet kamerahus og noe endret brukergrensesnitt, men er fortsatt et relativt enkelt kompaktkamera med 3x zoom.

Mens F10 og F11 var nesten identiske er F30s kamerahus litt endret. Bildet over viser F30 til venstre og F11 til høyre. F30 har blitt litt lavere og litt smalere. Det går ned i en litt romslig lomme, men det er større en de aller minste modellene. Til gjengjeld er det stort nok til at det er lett å få et godt grep, og knappene er store nok til å være lette å bruke.

F11 var litt tykkere der man holder høyre hånd, men dette håndgrepet er dessverre borte på F30. Avstand mellom blits og objektiv er litt redusert, noe som øker faren for røde øyne. Bortsett fra det synes vi designet på F30 er et fremskritt. Klistremerkene på fronten gir F30 et litt billig utseende, men kan dras av. Vi lot dem sitte på vårt lånekamera.

Høyre side har kun feste for stropp. Venstre side har en luke som skjuler USB-port, A/V ut og en kontakt for strøm. Luken virker solid nok, men det er litt kronglete å kople til USB-kabelen.

F30 lader batteriet i kameraet, noe vi misliker. Har du bare ett batteri spiller det liten rolle, men har du to er det irriterende siden du ikke kan lade et tomt batteri mens du tar bilder med det andre.

Både ladning og tilkobling av USB-kabel har blitt litt lettere på F30 i forhold til forgjengerne. Den håpløse ekstra boksen (bildet til høyre) som var nødvendig for å få ladet F10/F11 er nå borte. Både strøm og USB koples rett til i kameraet.

Undersiden har luke for batteri/minnekort og et stativfeste i plast. Det liker vi ikke, men på et så lite kamera er det ingen katastrofe. Mer irriterende er det at stativfestet er plassert helt ut til venstre. Dette er den merkeligste plasseringen vi har sett på lenge. Fuji har muligens gjort dette for å tillate åpning av batteriluken mens kameraet står på stativ, men det fungerte heller ikke selv med en ganske liten hurtigkopling. Hullene i midten er for høyttaleren.

Toppen er mer innholdsrik. Av/på knappen sitter nedfelt omtrent på midten. Ved siden av den er hjulet for valg av modus. Lovlige valg er video, A/S (blender-/lukkerprioritert automatikk), M som man skulle tro betydde manuell, men dette er en programautomatikk med overstyringsmuligheter. I tillegg finnes det programautomatikk som styrer alt, SP (Scene Position) som har motivprogrammer (velges fra menyen) og til slutt Fujifilms ”Anti-Blur” som ikke er optisk bildestabilisering, men som gir en automatisk økning av ISO-verdien når det blir mørkere for å holde lukkertiden så rask som mulig. En forbedring i forhold til F11 er at M og A/S nå er separate valg slik at man slipper å gå inn i menyen for å velge M, men A/S krever fortsatt menyvalg. Helt til høyre på toppen sitter utløserknappen.
Bildet over viser F30 til venstre og F11 til høyre. Baksiden er dominert av LCD-skjermen som tar opp hele venstre side. Øverst til høyre er zoombryteren. Under den sitter avspillingsknappen til venstre. ”F-knappen" sitter til høyre. Denne finner vi på alle nyere Fujifilm kompaktkameraer og den gir en egen meny for viktige innstillinger. På F30 gir den tilgang til ISO, kvalitet (oppløsning og komprimering) og fargevalg.

Nest nederst sitter det en fireveisbryter med Meny/OK-knapp i midten. Når en meny vises på skjermen brukes denne til å navigere og velge, mens i fotomodus gir den tilgang til makro, blitsinnstilling og selvutløser. Opp-knappen øker lysstyrken på LCD-skjermen til maks. De som bruker selvutløser en del vil like at denne funksjonen nå er tilgjengelig med et tasttrykk, mot (minst) fire for F11.

Nederst sitter det nå to knapper (mot en for F11). Til venstre er DISP-knappen som endrer hva som vises av informasjon i skjermbildet. I tillegg gir den en ”tilbakefunksjon” i menyene. Til høyre for denne er en knapp for eksponeringskompensasjon. Denne brukes også for å velge blender/tid i A/S-modus.

F30 er laget i en kombinasjon av metall (mest) og plast og virker solid nok. Som alltid sitter LCD-skjermen utsatt til, men det er vanskelig å unngå for denne kameratypen. Vi så ingen opplagte svake punkt, men lurer litt på hvor mange øre ekstra det ville kostet å lage stativfestet i metall. Batteriluken er også i plast, men er man litt forsiktig når den åpnes vil den ikke bli utsatt for harde påkjenninger. Vekt med batteri, kort og bærerem er knappe 200g mens F11 veier omtrent ti gram mer.

Optikk

Vurdering:

Helt fra F10 ble lansert har objektivet vært en 3x zoom med brennvidde tilsvarende 36-108mm (reelt 8-24mm) og blender 2.8-5.0. Zoomområdet er relativt vanlig for denne kameratypen, men vi ønsker oss litt bedre blender enn F5.0 på maksimal tele.

Objektivet forsvinner helt inn i kamerahuset når kameraet er slått av og ligger godt beskyttet der med et deksel foran frontlinsen. Spesifikasjonen ble endret litt fra F10 til F11, blant annet med hensyn til nærgrense. F11 og F30 har identisk spesifikasjon for objektivet. Vi skulle gjerne hatt et par steg til for zooming for å få litt bedre kontroll over brennvidden/utsnittet. Informasjon om bildekvalitet finner du på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

F30 har begrenset med funksjoner. Fujifilm har satset på et enkelt kamera som skal gjøre det det kan bra slik de gjorde med stor suksess med F10 og F11. F30s sterkeste side er nok bildkvalitet ved høye ISO-verdier og F30 tillater valg opp til ISO 3200. Det er i øyeblikket verdensrekord for denne typen kameraer og vi kommer tilbake med mer informasjon om det på siden om bildekvalitet.

I forhold til F10 er nyheter blenderprioritert og lukkerprioritert automatikk (F11 hadde også dette). Muligheten for å påvirke utseende av bildene fra F30 er likevel begrenset. Eksponeringskompensasjon er tilgjengelig, men man kan ikke justere parametere som kontrast, oppskarping og fargemetning individuelt. I F-menyen under punktet “Finepix Color” kan man velge ”Chrome” for å få mer fargemetning. Bildet til høyre viser noen multer i Chrome-utførelse. I tillegg kan du velge motivprogram. Det er jo bedre enn ingenting og F30 har flere nyttige program, men velger du for eksempel programmet for Portrett låser ISO-innstillingen seg på Auto og det er jo kjedelig.

For en del avanserte brukere er F30 et alternativ som tilleggskamera på grunn av egenskapene i lite lys, men denne brukergruppen ønsker seg nok litt mer kontroll enn det F30 tilbyr. En RAW-funksjon kunne kompensert for manglende justeringsmuligheter, men RAW er heller ikke tilgjengelig.

Som nevnt over styres eksponeringen enten med lukkertidsprioritering, blenderprioritering eller med programautomatikk (i flere varianter). Manuell finnes ikke, men eksponeringskompensasjon er mulig (ikke i alle modi).

Lysmålingen er som standard satt til ”Multi” som er det vanligste på kameraer i dag. Alle produsenter har sin versjon, men poenget er at lyset måles i mange punkter og bildet analyseres så for å finne korrekt eksponering. Spot og gjennomsnittsmåling er også mulig.

F30 er som standard satt opptil å fokusere i sentrum av bildet, men man kan også la F30 velge fokuspunkt automatisk. Kontinuerlig fokus er tilgjengelig og da prøver F30 å følge bevegelige motiver. Markering av fokus skjer visuelt ved at punktet markeres i søkeren, men like viktig er en veldig tydelig markering når F30 ikke klarer å fokusere. Da lyser det et rødt ”!AF” symbol til høyre på skjermen. Manuell fokus finnes ikke.

Hvitbalanse fungerte stort sett bra på auto, men du kan også sette den manuelt ved å måle et nøytralt motiv (for eksempel et hvitt ark) eller velge blant en del vanlige lystyper.

Blitsen kan slås av, på, brukes som innfyllingslys og man kan også slå på en funksjon for å redusere faren for røde øyne. Det er også motivprogram som styrer blitsen for best mulig resultat i bestemte situasjoner.

Makro

Makrofunksjonen er enkelt tilgjengelig med en knapp på baksiden av F30. Selve funksjonen er typisk for digitale kompaktkameraer. Det betyr at best forstørrelse får man ved vidvinkel og frontlinsen kun noen cm fra motivet. Tele gir lengre arbeidsavstand og mindre fortegning, men dårligere forstørrelse. Minste område F30 greide var ca. 37 x 50mm. Det er faktisk litt dårligere enn F10 som klarte å gjengi et område på ca. 29 x 38mm. Fujifilm oppgir F30s nærgrense som kortere enn F10s, men det er fordi de nå oppgir avstand fra frontlinse, men for F10 opererte de med avstand fra sensor. F11s resultater er identisk med F30 sine.
Vi brukte makrofunksjonen en del og hadde av og til problemer med fokusering. For eksempel opplevde vi flere ganger at F30 aldri greide å fokusere på blomster som beveget seg litt i vinden – til tross for god kontrast i motivet. Årsaken var at fokuseringen er ganske treg i makroområdet og aldri ble ferdig med fokuseringen før blomstene hadde beveget seg litt. Totalt sett betrakter vi makrofunksjonen som gjennomsnittlig.

Video

F30 kan ta opp video med en oppløsning på 640x480 punkter og 30 bilder i sekundet. Det er veldig vanlig for videofunksjon i dag. Man får ikke zoomet under opptak og lyden er kun mono. Det er kun kortets størrelse som begrenser lengden av videoklippene. Videofunksjonen er enkelt tilgjengelig med rattet på toppen av kameraet. QVGA-video er også mulig hvis man ønsker lavere kvalitet (og mindre filer). Kameraet lagrer video som AVI-filer.

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen er rimelig bra. Den er på 2.5 tommer og oppløsningen er 230000 piksler, og det er på høyde med det beste man finner i øyeblikket. I forhold til F10 er oppløsningen fordoblet og det er også en vesentlig forbedring i forhold til F11 som hadde 153000 piksler.

Skjermen virker skarp og fungerer bra under mange lysforhold. I sterkt sollys var skjermen til F30 av de bedre – god nok til at man klarer å komponere bildet, men ønsket vi oss likevel en optisk søker som alternativ.

DISP-knappen styrer hvor mye tilleggsinformasjon som vises i bildet. Det er flere alternativ og man kan få hjelpelinjer hvis man ønsker det. Histogram er ikke tilgjengelig, verken i søkerbildet eller ved visning av bildet etterpå. Det er synd for skjermen er ikke så bra at man kan bedømme eksponering ut fra skjermbildet. I dårlig lys forsterkes videosignalet slik at skjermen blir lysere et par sekunder mens bildet tas. Det er nyttig for å komponere bildet, men gjør det vanskeligere å bedømme valgt eksponering.

Diagrammene under viser hvor mørkt det kan være før det blir umulig å se detaljer i skjermbildet. Verdien er målt ved vanlig visning, altså ikke mens man holder utløseren nede og skjermbildet er noe forsterket. F30 har en egen knapp som gir så lyst skjermbilde som mulig og det er nyttig både i dårlig lys og i veldig sterkt lys.

Vi hadde et F11 tilgjengelig under F30-testen og testet disse side ved side. F30-skjermen fungerte klart bedre i dårlig lys, og sett ved siden av hverandre så vi også tydelig fordelen med høyere oppløsning på skjermen.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – Vidvinkel, EV

I dårlig lys er vi at F30 er et av de bedre kameraene, mens F11 var middels.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – 100mm, EV


Batteri

Vurdering:

Batteriet til F30 (bildet til venstre) er oppladbart og av typen litium-ion med en kapasitet på 1800mAh. Det er litt mindre enn det i F10/F11 (1950mAh), men antall bilder per ladning har øket og ligger helt på topp blant kameraene vi sammenligner med. Designet er også noe forbedret med en gul klemme som holder batteriet på plass selv om luken åpnes. På F11 (bildet til høyre) faller batteriet ut hvis man holder kameraet feil mens dekslet åpnes.
Det kjedelige med ennå ny type batteri er at det gamle ikke kan brukes hvis man bytter til F30.
F30 viser batteristatus på skjermen med en indikator med tre nivåer. En kapasitet på 580 bilder gjør at man stort sett greier seg bra med ett batteri.

 

 

 

Batterikapasitet - CIPA

Autofokus

Vurdering:

Vi hadde forventet F30 ville være like raskt eller raskere enn F11 på alle områder, men det er ikke tilfelle.

Vi starter med autofokushastighet ved vidvinkel og her er F30 i praksis like raskt som F11. Fire hundredeler er innenfor feilmarginen for denne testen. I forhold til de andre heller ikke så verst selv om både Canon Ixus 800 IS og ikke minst Ricoh Caplio R2 er raskere.

Autofokus, vidvinkel

Ved tele er resultatet merkelig mye dårligere, og vesentlig svakere enn F11. Så dårlig at vi sjekket resultatet flere ganger og med en ekstra tester. Det var ingen tvil. Vårt testkamera ga fokustid på over et sekund ved omtrent 100mm tele.

Autofokus, tele - 100mm

I dårligere lys ble fokustider lengre inntil kameraet måtte gi opp når det ble mørkt nok. F30 har hjelpelampe for autofokus og den fungerte meget bra. Den gir fra seg et kraftig grønt lys slik vi har sett på flere andre kameraer fra Fujifilm. Rekkevidden var på over fem meter både ved vidvinkel og tele.

I testene under er hjelpelampen skrudd av og vi tester autofokusen i lite lys. En hjelpelampe kan være ganske forstyrrende i en del sammenhenger og da er det viktig at kameraet greier å fokusere likevel. Vi ser at F30 klarer seg bra og er litt forbedret i forhold til F11.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

Ved 100mm tele er resultatet fortsatt OK for F30, men naturlig nok noe dårligere enn ved vidvinkel siden største blender er kun F5.0.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

Generelt synes vi autofokus fungerte bra, og det bør den gjøre siden manuell fokus ikke er mulig. Ønsker du raskere fokus kan du få det ved å skru på ”hurtigfokus” i menyen. Du kan jo lure på hvorfor ikke dette er standardoppsett, og forklaringen er at nærgrensen blir dårligere. Testene over er gjort med standardinnstillinger, det vil si normal fokusinnstilling og med fast fokuspunkt.

Hurtighet

Vurdering:

F30 har faktisk litt dårligere oppstartstid enn F11, hvorfor det skal være nødvendig er det vanskelig å forstå.

Oppstartstid


Når du først har fokusert (trykket utløseren halvveis ned og fått fokusbekreftelse) er forsinkelsen når man trykker av ikke målbar. Selv med blits er forsinkelsen på under 1/10 sekund.

Utløserforsinkelse med blits

Tester som innebærer lagring av bilder ble testet både med et 256MB og et 1GB (Type M) xD-kort. Forskjellene var små, men på lange serier (over 10 sekunder) var 256MB kortet marginalt raskere. Alle tester av antall bilder på er utført med dette kortet.

Antall bilder på ti sekunder uten blits er ikke veldig imponerende, og ett mindre enn forgjengeren F11. Årsaken til dette er at F11 tillater at visning av bildet skrus av, mens det ikke er mulig med F30. Med visning av bildet skrudd på for F11 fikk vi samme resultat som for F30.

Denne testen er utført med enkeltbilde, det vil si at man må trykke på utløseren for hvert bilde som skal tas. Holdes utløseren nede etter at bildet er tatt skjer ingenting før man trykker på nytt. Det er slik vi tester alle kameraer, så det er ikke noe spesielt for F30, men noe som er litt irriterende når man prøver å ta mange bilder på rad med F30 er at kameraet ikke reagerer på nytt utløsertrykk før det er ferdig med å lagre. Så trykker du utløseren for å ta neste bilde mens kameraet fortsatt jobber skjer ingenting og man må trykke på nytt. Det gjelder forøvrig ikke bare utløseren, men også alle andre knapper. Mange kompaktkameraer er konstruert slik så dette er ikke en ulempe som er unik for F30.

Skal du ta mange bilder på rad har F30 også mulighet for ulike seriefunksjoner. Det de kaller ”Lang Periode” gir opp til 40 bilder med maks frekvens uten at man trenger å trykke utløserne mer enn en gang. Denne innstillingen gir ikke den helt store hastighetsøkningen (nesten 7 bilder på 10 sekunder), men det blir mye lettere å holde kameraet rolig.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Med blits er resultatet fortsatt ikke helt topp, men det ligger jevnt med de flest kameraene vi sammenligner med.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Vi testet også antall bilder på 60 sekunder på så stor avstand at blitsen blir helt utladet for hvert bilde. Med så svak blits som sitter i de fleste kompaktkameraer er dette en realistisk test hvis du tar bilder på mer enn et par meters avstand i mørke rom med lav ISO. F30 ligger også her litt under middels.

Antall bilder på 60 sekunder - med blits fullstendig utladet

F30 har USB2-overføring til PCen og greide en hastighet på omtrent 2.6MB i sekundet. Det er typisk USB2-resultat og mye bedre enn modeller med kun USB1.1-støtte. Av en eller annen grunn var F11 noe raskere.

Filoverføringshastighet i MB/s


Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Vi oppfatter F30 som et raskt nok kamera for vanlig knipsing. Det er ikke lynraskt, men heller ikke så tregt at man må vente alt for ofte. Det at F30 ikke reagerer på tastetrykk mens det lagrer gjør at det virker litt tregere enn nødvendig når man ønsker å bytte innstillinger for å ta et bilde til, eller bare vil ta noen flere av samme motiv.

Med oppgraderingen til F30 har denne modellserien fått forbedret LCD-skjerm som har blitt både skarpere, bedre i dårlig lys og faktisk brukbar selv i sollys. Det er vanskelig å få et nøyaktig inntrykk av hvordan eksponeringen vil bli (det gjelder de fleste LCD-skjermer), og derfor er det synd at det ikke finnes noen histogramfunksjon.

Vi har klaget over menysystemet i Fujifilms kameraer ved flere anledninger, spesielt at flere viktige funksjoner burde ligget under menyen til F-knappen. Dette gjelder mest for de avanserte Fujifilm kameraene. F30 har såpass få valgmuligheter at menysystemet fungerer rimelig bra, selv om vi gjerne skulle ha flyttet hvitbalansen fra hovedmenyen til F-menyen.

Stort sett synes vi F30 er et brukervennlig kamera. Vi brukte F11 og F30 samtidig i en periode, og brukergrensesnittet til F30 var helt klart et hakk bedre enn det i F11. En ekstra knapp pluss litt redesign av menyene gjorde at F30 ble lettere å bruke og mange funksjoner ble litt lettere tilgjengelig. Et eksempel er selvutløseren som nå er direkte tilgjengelig med et tasttrykk, mens man på F11 måtte åpne hovedmenyen, velge selvutløser og så velge forsinkelse. Det vi ikke helt forstår er hvorfor blenderprioritet og lukkerprioritet er samme valg på hjulet på toppen og at man så må inn i menyen for å velge ønsket funksjon. Kanskje Fujifilm vil spare noen forbedringer til neste versjon.

Det fulgte med en engelsk brukermanual med innholdsfortegnelse, men uten stikkordregister. Den er ikke veldig bra og det blir mye blaing for å finne frem til riktig tema. Forklaringene varier fra helt OK til vel korte. Fujifilms standard programpakke følger også med, inklusiv program for RAW-konvertering – selv om støtte for RAW ikke finnes på F30.

Fujifilm FinePix F30   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen