Test

Test av Fujifilm FinePix E900

I bruk

Fujifilm har det siste året fått mye ros for kameraer som F10 og S9500. De har klart å levere modeller som kombinerer mange megapiksler med støyegenskaper som er bedre enn det konkurrentene kan tilby. Med E900 har de laget et middels stort kompaktkamera med samme sensor som i toppmodellen S9500.

Når det gjelder alternativer finnes det mange, og listen endrer seg stadig. Alle de store produsentene har alternativer. Vi skal ikke gjøre noe forsøk på å nevne dem her, men et søk i prisguiden på minst 7 megapiksler og 4x zoom gir en oppdatert liste.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Fujifilm FinePix E900 er ikke av de minste modellene, men går fint i en jakkelomme. Dette er en størrelse vi synes fungerer bra. Lite nok til at det kan være med overalt, men likevel stort nok til at det er godt å holde når man tar bilder. Denne størrelsen gjør også at knapper og brytere ikke må være knøttsmå for å få plass på kamerahuset. Fujifilm kunne utnyttet dette bedre for spesielt av/på bryteren er for liten. Vekt inklusiv batteri, minnekort og bærerem er vel 260 gram.

E900 har tradisjonelt kompaktkamerautseende, og det er bra. Dette designet har fungert bra for utrolig mange modeller og gjør det også for E900. Vi starter gjennomgangen med fronten. Der sitter selvfølgelig objektivet og rett over det er ”vinduet” for optisk søker. Ved siden av det er mikrofon og under den en lysdiode som viser at selvutløseren er i bruk. På venstre side er det en høytaler og et deksel som skjuler tilkoplingsmuligheter for strøm, video ut og USB. Dekslet er laget av myk plast eller gummi og henger fast i den ene enden. Dette er en mye brukt løsning som dekker kontaktene bra, men som ikke virker spesielt slitesterk.

Toppen av kameraet er ganske ryddig. I midten er blitsen som normalt ligger nedfelt. Til høyre for den er ”Power” knappen som vi allerede har nevnt er litt for liten. Den er nok laget slik for å hindre at man slår på kameraet ved et uhell, men Fujifilm har overdrevet en smule. Ovenfra ser man også tydelig håndgrepet på høyre side. Det er gummiert og gjør at E900 sitter godt i hånden. På toppen sitter utløserknappen og nedenfor er hjulet for valg av eksponeringsmodus.

Baksiden av E900 har flest knapper, men er likevel oversiktelig og grei. Enkelte av knappene kunne også her vært litt større, men vi oppfattet ikke det som noe stort problem. Vippebryteren for zooming er vel følsom. Til vanlige bruk er dette ikke noe problem, men kombinert med få steg mellom vidvinkel og tele er det vanskelig å lage eksakte utsnitt.
E900 har optisk søker og øverst ved siden av den sitter det en knapp for å slå opp blitsen. Den spretter altså ikke opp av seg selv. Personlig liker jeg denne løsningen fordi blitsen aldri vil gå av ved et uhell. E900 har middels stor LCD skjerm med en del knapper på begge sider. Vi skal ikke forklare alle knapper her, men kommer litt inn på menyknappene senere.

Under E900 finner vi en luke for batteri og minnekort samt stativfeste. Det er ikke sentrert under den optiske aksen.

Byggekvaliten virker ganske bra. Unntaket er blitsen som gir litt etter når man trykker på den i nedslått stilling. Nå er det jo egentlig ikke noen god grunn for å trykke på blitsen da, men når vi skulle lukke batterilokket på undersiden var det utrolig lett å trykke på blitsen på oversiden. Batteriluken er i plast og bøyer seg litt når den lukkes.

Optikk

Vurdering:

E900 er utstyrt med et objektiv som har 4x optisk zoom. Området er 7.2-28.8mm eller 33 -132mm omregnet til 35mm brennvidder. Lysstyrken er F2.8 ved vidvinkel. Det er typisk for denne typen kamera. Ved maks tele er lysstyrken F5.6, og det er litt dårligere enn vi hadde ønsket. F2.8-F4.0 ville vært mer på linje med konkurrentene.

Vi likte at objektivet forsvinner helt inn i kameraet når det er slått av. Det gir god beskyttelse og gjør at kameraet blir mer ”lommevennlig”.

Zoomområdet på 4x er typisk for denne klassen av avanserte kompaktkameraer. 33mm vidvinkel er bedre enn 35mm eller 38mm som en del modeller har, men det finnes også konkurrenter med 28mm vidvinkel så her havner E900 midt på treet.

Legg merke til knappen under og til venstre for objektivet. Det er en utløser for adapterringen som sitter rundt objektivet. Denne kan fjernes for å montere ekstrautstyr på E900. Fuji lager både telekonverter og vidvinkelkonverter. Dette er ekstrautstyr som vi ikke har testet.

Optisk kvalitet kommer vi tilbake til på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

E900 er rettet mot de som ønsker litt mer enn et pek-og-klikk kamera og har derfor mange muligheter for å tilpasse kamera og bildeparametere til egne ønsker.

Mens konkurrentene har 7-8 megapiksler har E900 hele 9. Det sitter den samme Super-CCD sensoren i dette kameraet som i Fujifilms toppmodell S9500. Nå er ikke 1-2 megapiksler ekstra noen kjempefordel i seg selv. De fleste greier seg fint med 7, men når sensoren i tillegg gir brukbare bilder opp til ISO 800 kan vi si at sensorteknologien er E900s største forttrinn. Vi kommer selvfølgelig tilbake bildekvalitet og støynivåer på neste side.

Eksponeringsprogrammer velges med hjulet på toppen av kameraet. AUTO-innstillingen gjør at E900 bestemmer alt selv, mens P gir vanlig programautomatikk med mulighet for forskyving av tid/lukker kombinasjoner uten å endre eksponering (program shift). Lukker- og blenderprioritert automatikk er også tilgjengelig, og vil man gjøre alt selv er manuell innstilling mulig. Det finnes også fire motivprogrammer for nattbilder, sport, portrett og naturlig lys.

E900 har tre muligheter for lysmåling. Multipunkt hvor mange punkter i bildet analyseres for å gi beste resultat. Gjennomsnittsmåling ser også på hele bildet, men analyserer ikke utover å beregne snittet. Spotmåling gir mulighet for å måle lyset på ett punkt i motivet og er egnet for vanskelige motiver (og litt erfarne fotografer). E900 har en egen knapp på baksiden for eksponeringskompensasjon så man kan justere eksponering uten å gå ut av valgt program. Bracketing der kameraet tar tre bilder med ulik eksponering er også mulig. Histogram er tilgjengelig når man trykker inn knappen for eksponeringskompensasjon.

Blitsen gir mulighet for alle de vanligste funksjonene. Av (selvfølgelig), alltid på, auto der den brukes ved behov og blits med lang lukkertid slik at kameraet utnytter eksisterende lys i tillegg til blitslyset. En antirødeøynefunksjon finnes også. Det er mulig å legge inn eksponeringskompensasjon for blitsen.

Normalt vil man bruke E900 med autofokus. Man kan velge mellom tre autofokusmetoder. I ”Multi” modus analyserer E900 bildet og velger autofokusområde. Dette fungerer meget bra for de fleste motiver. Neste alternativ er fokus i senter av bildet. Her må man passe på hvor fokuspunktet plasseres, men får til gjengjeld full kontroll. Fokus låses når utløseren trykkes halvveis ned, og man kan da rekomponere bildet hvis det er ønskelig. Siste fokusmetode er en kombinasjon av de to første. Det fokuseres i ett punkt, men man bestemmer selv hvor i bildet dette er. Normalt låses fokus når utløseren trykkes ned, men man kan også velge at kameraet skal fokusere kontinuerlig helt frem til bildet tas. Det kan fungere bedre med motiver som beveger seg.

Manuell fokus er mulig. Først stiller man over til manuell fokus. Deretter fokuserer man ved å holde knappen for eksponeringskompensasjons inne og fokusere inn/ut med zoombryteren. I søkeren gis det en indikasjon om fokus er korrekt eller for nærme/for langt unna, men dette er basert på autofokusinformasjon. Siden man har valgt manuell fokus kan man anta at autofokusen ikke gir korrekt resultat så verdien av fokusindikatoren i søkeren er begrenset. Den vil imidlertid være til hjelp hvis man ønsker å forskyve fokus litt i forhold til autofokusresultatet. Det er ikke mulig å få forstørret en del av søkerbildet for å vurdere fokus bedre på skjermen. Dette høres kanskje tungvint/negativt ut, men E900 er ikke verre enn mange andre kompaktkameraer på dette punktet.

E900 gir begrenset kontroll over bildeparametere. Oppskarping kan justeres i tre nivåer, men verken kontrast eller fargemetning kan justeres individuelt. Det er imidlertid et menyvalg ”Farger” som man finner ved hjelp av F-knappen. Her kan man velge mellom Standard, Chrome eller svart/hvitt. Valget Chrome øker fargemetning og kontrast.

Hvitbalanse. Her er det som vanlig alternativ for Auto samt de vanligste lyskilder. Det er også mulig å sette hvitbalanse manuelt ved å måle et helt nøytralt (hvitt/grått) område.

Normalt lagres bildefilen i JPG format. Ved maks oppløsning kan de lagres i to komprimeringsgrader, Fine eller Normal. Fine gir bildefiler på rundt 4 til 4.5 MB. Det er også mulig å velge lavere oppløsinger, ned til 640x480 punkter eller 0,3 megapiksler.
E900 utmerker seg ved å være et av de få kameraene i denne klassen som gir mulighet for RAW-format. Men det ser ikke ut til at Fujifilm ønsker at det skal brukes. For det første er valget ikke lagt på samme meny som de andre valgene for bildekvalitet, men puttet inn i en undermeny. Har man først valgt RAW blir kameraet tregt i bruk, og produserer bildefiler på over 18 MB. Vi tar ikke med grafen for RAW bilder på ti sekunder denne gangen siden få av de sammenlignbare modellene har RAW funksjon, men resultatet var deprimerende. Det gikk mellom 10 og 11 sekunder mellom hver gang vi kunne ta en nytt bilde.

Her må vi også nevne programvaren som følger med. FinePix Viewer (5.1) er først og fremst et enkelt og greit program for organisering og enkel redigering og beskjæring av bilder. RAW Converter LE er programmet for konvertering av RAW-bilder er dessverre det samme håpløse som følger med S9500. Det gir absolutt ingen muligheter for å justere parametere som hvitbalanse og eksponering. Det øker dessuten oppløsningen på bildefilene fra 9 til 18 megapiksler, og kan kun lagre 24 bits versjoner. Det mest utrolige er likevel hvor tregt det jobber. Vi testet en konvertering av 13 filer og programmet brukte over et minutt per bilde. Den gode nyheten er at versjon 3.3 av Adobe Camera Raw støtter E900 og greier en konvertering på under 5 sekunder på samme PC. ACR fungerer med Photoshop CS2 og siste versjoner av Photoshop Elements. Og til tross for mye kritikk, RAW-funksjonen er der for de bildene hvor man ønsker full kontroll over resultatet.

E900 har mulighet for seriebilder. Det er tre funksjoner. Siste fire av opp til 40 og første 4 av opp til 40 kan være nyttig når raskest mulig bildefrekvens er viktig. Fujifilm oppgir maks 1.5 bilde pr. sekund, men vi testet og E900 greide fire bilder på 2.1 sekund, altså nesten to biler i sekundet. Det siste alternativet er en funksjon for seriebilder hvor E900 tar bilder så lenge utløseren holdes nede. Maks antall bilder i en serie er 40, og det gikk unna på 74 sekunder.

Visning av bilder fra minnekortet er treg. Det er litt overraskende, for dette var ikke noe problem med S9500. Når det første bildet har blitt vist er det litt raskere å bla til neste. Det er mulig å zoome inn for å bedømme skarphet og detaljer bedre.

Makro

Makrofunksjonen er ikke E900s sterkeste side. Den velges enkelt nok med fireveis kontrolleren på baksiden, men kameraet zoomer da til maks vidvinkel og låses der. Det betyr at avstanden til motivet blir veldig kort hvis man skal ha så god forstørrelse som mulig. Det minste området vi greide å få til å fylle bildet var omtrent 63x47mm. Ikke verst, men som bildet til høyre viser er det en del fortegning og avstanden til motivet var bare 4.5cm.

Video

Videoopptak velges med programvalghjulet på toppen av kameraet. Oppløsning er VGA (640x480) eller QVGA (320x200). Begge med 30 bilder per sekund og mono lyd. Det ikke mulig å zoome mens man filmer. Filene lagres i AVI-format og begrenses kun av lagringskapasiteten på minnekortet. Dette er omtrent det man kan forvente i dag.

Skjerm og søker

Vurdering:

Vi må bare innrømme at vi ble litt skuffet over skjerm og søker. Det positive er at E900 faktisk har en optisk søker som fungerer bra selv i kraftig lys. Problemet er at den viser bare 77% av bildet (i følge Fujifilm), og selv det virket litt optimistisk når vi sammenlignet søker og LCD-skjerm. Søkeren blir dermed bare en nødløsning, men tross alt bedre enn ingenting, og mange kompaktkameraer kommer nå med kun LCD-skjerm.

LCD-skjermen er vi heller ikke kjempefornøyd med. Den er på 2 tommer og har en oppløsning på 115000 punkter. Det er ikke direkte dårlig, men mange andre modeller har skjermer med over 200000 punkter. Det virker også som antirefleksbehandling mangler, for skjermen er ganske utsatt for reflekser.

Vridbar skjerm mangler også på E900. Dette er ikke spesielt vanlig i denne klassen, men i hvert fall en av konkurrentene (Canon A620) har det.

Skjermen fungerte middels bra i mørket. Skjermbildet forsterkes mens fokusering pågår slik at det er mulig å se hva som kommer med på bildet, men blir mørkere igjen etter en kort stund. Resultatet under er basert på det du ser normalt, altså ikke mens fokusering pågår. Det er mulig å justere lysstyrke på skjermen, men dette er gjemt i en undermeny.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – Vidvinkel, EV

Resultatet ved tele er som forventet dårligere og årsaken er at lysstyrken på tele er svakere enn på vidvinkel.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – 100mm, EV

Batteri

Vurdering:

E900 har en veldig god batteriløsning. Det følger med lader og to 2500 mah Ni-Mh batterier i AA størrelse. Råker du opp for strøm vil to vanlige alkaliske batterier fungere en god stund som en nødløsning. Det vi også likte er at laderen er ganske kompakt slik at det er minimalt å drasse på når man er ute og reiser. Det er også mye billigere å kjøpe ekstra oppladbare AA batterier enn et proprietært Li-Ion batteri som man finner i de fleste andre modeller. Fujifilm oppgir at laderen bruker 5 timer på å lade de to batteriene.

Batterikapasiteten er oppgitt til 270 ifølge CIPA standarden. Det er ikke fantastisk bra. Mange andre modeller gjør det bedre i denne testen, og her ser vi ulempen med AA batterier. Kapasiteten er noe mindre enn for LI-Ion batterier.

Ni-Mh batterier bør helst lades ut før de lades opp igjen for å beholde maksimal kapasitet. E900 har innebygd en funksjon for å tømme batteriene og det er ganske nyttig. Vi kunne tenkt oss at denne var bygd inn i laderen i stedet for i kameraet, men det viktigste er at den er tilgjengelig.

I vår batteritest greide E900 seg rimelig bra. 1037 bilder hvorav halvparten med blits er ganske bra fra to AA batterier. Batteriindikatoren er ikke på hele tiden, men blir vist når det er lavt batterinivå. Den skrudde seg på etter omtrent 910 bilder og etter 1030 bilder begynte kameraet å slå seg av etter hvert bilde.

Batterikapasitet

Autofokus

Vurdering:

Litt over et halvt sekund høres kanskje ikke så mye ut, men når du venter på at et kamera skal fokusere er det lenge. E900 er litt bedre enn snittet og autofokusytelsen er omtrent det vi kan forvente i dag.

Autofokus, vidvinkel

På 100mm tele er situasjonen litt dårligere, og E900 må se seg slått av flere konkurrenter. Maks tele for E900 er vel 130mm, og resultatet var nesten identisk med 100mm. Vi viser bare diagrammet for 100mm her.

Autofokus, tele - 100mm

Autofokus i dårlig lys er ganske bra. E900 er mye bedre enn snittet og det bør det være. E900 har ikke autofokuslampe, så her er det ikke noe å gå på. Mange andre modeller kan skru på hjelpelyset og fokusere i ennå dårligere lys.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

På samme måte som for autofokushastighet ser vi at resultatet blir dårligere med tele. Sannsynligvis er det F5.6 som største blender i hvert fall delvis årsaken til dette.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

Totalt sett er vi rimelig godt fornøyd med autofokusen til E900. Vi brukte mye både ”Multi” innstillingen og måling i senter. Begge metodene fungerte presist, og vi fant ikke noen eksempler hvor E900 hadde misset fokus. Selv om E900 ikke er helt på topp i hastighet på tele var det ikke noe problem i de fleste situasjoner.

Hurtighet

Vurdering:

E900 har objektiv som forsvinner helt inn i kamerahuset når det er slått av og det gjør at det tar litt tid å skyve objektivet ut igjen. Som diagrammet under viser er E900 av de raskere modellene med denne typen design.

Oppstartstid

Utløserforsinkelsen måles med kameraet prefokusert. Uten blits er nesten alle modeller så raske at det nesten ikke er målbart. Med blits er variasjonen større.

Utløserforsinkelse med blitsVi brukte et 1GB Olympus XD kort i alle hastighetstester som inkluderer lagring. Antall bilder på ti sekunder måles alltid i enkeltbildemodus. E900 har også flere muligheter for seriebilder (se under avsnittet om funksjoner for flere detaljer).

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Mens resultatet med blits er ganske bra synker antall bilder drastisk når blitsen skrus på. Det går flere sekunder mens blitsen lades etter et bilde, og mye av den tiden er det ikke bilde på LCD-skjermen.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Filoverføringshastigheten er typisk for modeller med USB2 grensesnitt med rundt 2MB/s.

Filoverføringshastighet i MB/s

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Som nevnt i innledningen har E900 et typisk kompaktkameradesign. Dette er en velprøvd utforming som fungerer godt og ikke gir noen store overraskelser. Vi synes Fujifilm stort sett har gjort en god jobb med plassering av knapper og brytere.
Noe som er felles for alle Fujifilms kompaktkameraer er to menyknapper. Tanken er god. En F-knapp for de mest brukte ”Foto-funksjonene” og en hovedmeny for mindre viktige valg. Hovedmenyknappen sitter midt i fireveis bryteren, mens F-knappen nederst til høyre. Dessverre er menyene ikke spesielt godt organisert. For eksempel er bildekvalitet RAW godt gjemt i en undermeny av hovedmenyen, mens alle JPG-kvalitetene er lett tilgjengelig på F-knappen. Vi må bare konkludere med at Fujifilm heller ikke på E900 har fått til menysystemet spesielt bra.
Hurtighet er rimelig bra, men det er litt irriterende at kameraet ikke reagerer på tasttrykk før det er ferdig med forrige operasjon, og det kan ta tid. Har du for eksempel brukt blitsen så tar det mange sekunder før kameraet reagerer igjen.
LCD-skjerm mangler en del for å få topp karakter. For mye reflekser og lav oppløsning går litt ut over brukervennligheten. Mens F10 har en egen knapp for å gjøre skjermen litt lysere under vanskelige lysforhold må man inn i menyen for å finne tilsvarende funksjon i E900.
Brukerveiledning er på norsk og engelsk (to versjoner). Positivt med norsk versjon, selv om oversettelsen virker litt merkelig en del steder. Norsk veiledning sier forøvrig at skjermen har 154000 punkter, mens den engelske sier (korrekt) 115000. Mulig at vi har en litt tidlig versjon av den norske manualen.

 

Fujifilm FinePix E900   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen