Test av Fujifilm Finepix 50i

Annonsør­innhold
Les hele saken »


Kameraet er utlånt av Komplett.no.

Innledning

Fujifilm Finepix 50i er etterfølgeren til Finepix 40i, som ble en stor suksess i markedet. Oppskriften var å kombinere et bra digitalkamera med MP3-spiller og andre multimediafunksjoner. Er kameraet verdt å kjøpe?

Utstyr som medfølger

Hardware:

 • Fujifilm Finepix 50i med Li-ion batteri og håndleddstropp
 • 16 MB Smartmedia kort
 • Fjernkontroll i ledning med display
 • In-ear hodetelefoner
 • Belteetui
 • Docking Station
 • Videokabel (compositt)
 • USB-kabel

Software:

 • FinePix Viewer
 • DP editor
 • Exif Launcher
 • Quick Time
 • Net Meeting
 • Videoimpression
 • RealJukebox Plus
 • RealJukebox Plug-in for Finepix
 • Windows Media Player

Design, teknisk konstruksjon

Den lille metallklumpen imponerte fra første stund med meget iøynefallende og robust design, og i sitt aluminiumschassis er det minst på høyde med Ixus-serien. Linsa er beskyttet bak et skyvelokk, og kameraet skrus automatisk på når dette skyves fra. Pass bare på så du ikke berører dette under fotografering, da det kan skru seg av. Ellers er den naturlige konsekvensen av lite apparat tilstede i form av små knapper og liten linse som ikke slipper inn all verden av lys.

Mp3-spiller, lyd- og filmopptak

Spesielt for 50i er dens innebyggede mp3-spiller. Her utnyttes eksisterende minnekort til også å kunne spille av musikk. Denne har en fjernkontroll, som i tillegg til enkle musikkfunksjoner gir nye muligheter innen fotografering - du kan zoome og knipse i vei med den. Dette gir bedre muligheter til f. eks. selvportrett, situasjoner hvor kameraet må stå helt i ro - eller når du vil ta bilder uten at folk vet det.

Mp3-spilleren er nok litt mer begrenset enn man kunne ønske. Den støtter kun 96,112 og 128 kbps konstant bitrate, noe som førte til at jeg kun fikk muligheten til å spille av ca. 50% av mine filer. Systemet støtter heller ikke norske tegn, og du kan ikke spole gjennom materialet. Lydkvaliteten er fin, men en stor forbedring kan oppnås ved å bytte ut ørepluggene med f. eks et par Koss Porta Pro som gav mye mer lyd (mulighet for å spille høyere), samt bedre bassgjengivelse i musikken under test. Noe av det morsomste med "leketøyet" 50i var de ulike funksjonene som lydopptak og filmopptak med lyd. Du kan spille inn lydfiler og kommentarer til bilder gjennom den innebygde mikrofonen, som på en diktafon. Lydfilene lagres som mono, 8 bit og 8khz Wav-filer. Praktisk til etterbruk, selv om diskantgjengivelsen er slapp, for ikke å si eliminert.

Videoopptakene er i 320x256 oppløsning, med 10 bilde pr. sekund (film er 25). Komprimeringen er noe høy, litt dumt når bildet i utgangspunktet er såpass godt fra CCD-brikken. Det er også litt leit at den digitale zoomen ikke tilfører detaljer til bildet, noe som teknisk sett burde være mulig med en CCD-brikke som har fem ganger høyere oppløsning enn filmen som blir lagret. Ett minutt med film tar ca. 10 MB, så med et 128 MB-kort har du plass til 12 minutter med levende handling. Noe å tenke på i forhold til internettpresentasjoner hvor det ikke kreves så god billedkvalitet. Multividunderet kan også benyttes som webkamera, og billedkvaliteten slår selvsagt de fleste ordinære webkamera rett ned i støvlene, bare så det er sagt. Du kan også trekke en kabel til TV-en og få fullkvalitets video direkte på skjermen. Plugger du den i videospilleren, kan du altså få en erstatning for et ordinært videokamera – men kun mens apparatet står i docking-stasjonen.

Overføring til PC og programvare

Hele åtte programmer følger med, men jeg vil fraråde folk å installere hele pakken, da det er mye unødig materiale, og programmer som Media Player og Quicktime har de fleste fra før. Med programmet Exif Launcher kommer man godt i gang, da det gjør apparatet til en egen diskstasjon som man rask og greit kan kopiere bilder, lydfiler og filmer fra. For avspilling av mp3 kreves (dessverre?) det omfattende programmet RealJukebox Plus, da musikkfilene må kodes på en spesiell måte for å kunne spilles av. Dette var for så vidt et bra program med mange muligheter, men for de fleste ville det vært enklere om man slapp å krongle seg gjennom dette programmet for å kopiere ut musikken.

Brukervennlighet og billedvisning

Her er et utsnitt av et nattmotiv tatt i 4 mpx. Legg både merke til interpolering og relativt god tegning i forhold til meget svakt lysforhold.

Menysystemet fungerer intuitivt og er raskt og enkelt å forstå. De har fjernet mange unødige funksjoner, slik at det blir enkelt å navigere på tross av alle funksjonene innen lyd og bilde. En meget behagelig feature ved Finepix-kameraene, er den raske prosesseringen. Man slipper forsinkelse og ventetid hver gang man utfører noe, og dette gir meget god brukerkontroll. Selv et 2 MB bilde fyker inn på SM-kortet på et blunk. Å kikke på bildene i ettertid går også som en drøm. Bildene spretter rett opp på TV-skjermen, bare du plugger i compositt-kabelen. Du har muligheten til å zoome inn på bildet for å se flere detaljer (verken TV-en eller LCD-skjermen klarer å vise brøkdelen av detaljene i bildene uten at du forstørrer), og du kan faktisk velge å beskjære bildet i det nye utsnittet, slik at bildet lagres på nytt som et mye mindre bilde. Kjekt om du har fylt opp minnekortet og finner ut at noen av bildene er tatt for langt unna motivet.

Vi tar bilder

Teknisk funksjon - generelt

Og her er det samme motivet tatt i 2 mpx og forstørret i Photoshop (bicubic).

Igjen vises apparatets smidighet. Etter oppstartstiden på ca. 3 sekunder, går fokuseringen raskt, ca. 1 sekund er alt som trengs. Svakheten er at om du har lite lys (f. eks dunkelt innelys), eller du beveger deg mot nærgrensen på 6 cm, så bommer apparatet ofte og bildet blir uskarpt. Den automatiske lysmålingen fungerer meget godt, også ved motlys. Hvitbalansen blir presist tatt hånd om, i den grad et digitalt kamera er i stand til dette. Jeg anbefaler dog alle å stille dette manuelt, da hvitbalanse er det som er vanskeligst for et kamera å måle, og kan gi sterke fargestikk i bildene. Du kan velge mellom fem ulike trinn ettersom det er sol, overskyet, innelys eller lysrør eller noe midt mellom innelys og utelys (blandingslys).

I det lille apparatet har man ikke fått plass til optisk zoom, men digitalzoomen har den fordelen at den ikke lager store billedfiler, men først og fremst beskjærer bildene og fjerner dermed unødige data. Fujifilm benytter seg også av interpolering som gir bilder på fire megapiksler, men ikke har mer detaljer enn et på to megapiksler. Dette er i utgangspunktet juks, men det positive er at du har en enkel mulighet til forstørring av bildet, og dette gjøres så godt som forstørring kan gjøres. JPG-komprimeringen får også en mindre destruktiv effekt når bildet forstørres før komprimering og ikke etterpå.

Klokke tatt på ca. 6 cm avstand (makro), med maks. innzooming beskjærer bildet ned til 640x480 piksler

De manuelle innstillingene begrenser seg til lyskompensasjon, hvitbalanse og blits.

Det virker kanskje lite, men med litt teknikk kan man raskt ta full kontroll over bildene. Hemmeligheten ligger i det lille trykket på utløseren som låser innstillingene når man ser at de stemmer bra. Deretter komponerer man bildet og trykker på utløseren.

Blitsen fungerer helt ned til nærgrensen, uten overeksponering som spolerer bildet. Sekvensfotograferingen beviser nok en gang at dette kameraet har en rask prosessor og lagrer bildene i en fei.

Skarphet

Her ser vi presise og nyanserte farger samt god tegning og høy detaljgjengivelse i bildet, og et meget godt eksponert bilde takket være den avanserte lysmålingen.

Det spesielle bikubemønsteret som kjennetegner Fujifilms kameraer, ser ut til å gi et sprang i skarphet. CCD-brikken er også på hele 1/1.7" stor, noe som gir mer lys og bedre grunnlag for brikken.

Farger

Overgangene er ikke like jevne og myke som f. eks Coolpix 995, men relativt presise og realistiske.

Nattfoto

Lukkeren har maks eksponeringstid på 1/4 sekund, men stor og lysfølsom billedbrikke gjør likevel at man kan komme langt med dette. Meget positivt er at det er liten "blødning" eller spredning mellom piksler i billedbrikken, men noe støy/kornethet forekommer. Dette er imidlertid ikke noe betydelig problem før man kommer opp i 4mpx interpolert størrelse.

Vårt nattmotiv, som gjengis med god presisjon og liten smitteeffekt mellom piksler selv i krevende lysforhold.

Konklusjon

Fujifilm Finepix 50i er et stilig, kjapt og meget samarbeidsvillig kamera med en billedkvalitet som forventet for et 6000 kroners apparat. På kjøpet får du med en grei mp3-spiller samt en drøss andre muligheter som i alle fall er moro å leke med, og gir deg et vell av muligheter som er forbløffende enkle å benytte.

Tekniske data:

 • Bildebrikke:2.4 millioner piksler i bikubemønster (interpolert til 4.3 millioner piksler)
 • Filformater: Bilde: Exif ver.2.1 JPEG, DPOF kompatibel Film: AVI/motion JPEG Audio: MP3, WAV
 • Billedstørrelser: 2400x1800 (interpolert), 1600x1200, 1280x960, 640x480
 • JPEG-komprimeringer: ca. 1:2.5, 1:5, 1:11
 • Objektiv: Super EBC Fujinon lens
 • Lysstyrke: Tilsvarer ISO 125
 • Brennvidde i 35mm: 36 mm
 • Nærgrense: 50cm(normal), 6 cm(makro)
 • Fokus: TTL auto
 • Søker: Optisk gjennomsiktsøker, 1.5" LCD-panel med 110 000 punkter
 • Søkerinformasjon: Modus(auto/manuell), blitz, batteri, ant. bilder igjen, bevegelsesuskarphet-advarsel, det gylne snitt(valgfritt)
 • Lukkertider: 1/4 - 1/1000 sek.
 • Selvutløser? Vanlig og to typer lydaktivert
 • Eksponeringskontroll:
 • Målesystem (64 soners TTL)
 • +/- overstyring? +/- 1.5 EV
 • Lukkertidsforvalg: Blitz-synkronisering med opp til 1/4 sekund, avhengig av lyset
 • Blenderforvalg: Nei
 • Helmanuell innstilling: (Macro, blitz, hvitbalanse, eksponeringskompensasjon)
 • Eksponeringsprogrammer: Ingen
 • Oppstartstid: Klar til å ta bilde på ca. 2.5 sek.
 • Hurtigste bilderekkefølge og antall bilder ved høyeste oppløsning : 3 på c.a 1 sekund
 • Filmfølsomhet (tilsv. ISO): 150
 • Blitzrekkevidde: 0,4 til 3,5 meter
 • Blitzfunksjoner: Autoblitz, av, på, lang lukkertid-synkronisering,
 • Blitzrekkefølge: 6 sekunder med godt batteri
 • Mulighet for ekstern blitz? Nei
 • Størrelse: 85X71X23 (kamera), 113x35x66 (stasjon)
 • Vekt: 190g (kamera med batteri og minnekort), 80g (stasjon)
 • Spesielt:
  MP3 Spiller: 96, 112 og 128 kbps med konstant bitrate
  Video: Avi 320x240, 10 bilder i sekundet med lyd.
  Lyd (film eller frittstående lyd): 8 khz, 8 bit, mono

Fujifilm FinePix 50i

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen