Test

Test av Fuji Finepix S5600

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Fuji S5600 er ganske kompakt til å være et ultrazoomkamera, men objektivet stikker relativt langt ut fra kamerahuset, så det passer ikke så godt i en lomme. Kameraet bør oppbevares i en liten kameraveske. Vekten er relativt lav – ca 480 gram, inkludert batterier og minnekort, og det er derfor ikke noen stor belastning å bære på det. Til å være et ultrazoomkamera, er vi ikke skremt av størrelsen.

Noe av årsaken til den moderate vekten, er at kameraet er bygget i plastikk. Det er i seg selv ikke noe stort problem, og dette kameraet klarte seg også bra i en ufrivillig dropptest det ble utsatt for. Vi hadde det i en ryggsekk, som åpnet seg, og kameraet falt i asfalten. Det fikk noen mindre, kosmetiske skader, men ingenting som påvirker funksjonaliteten eller bildekvaliteten. Bra. Moderat vekt er selvfølgelig med på å redusere energien i fallet, og det kan ha reddet det.

Kameraet føles ikke som det er spesielt solid bygget, og dette beviser kanskje at følelsen det gir ikke alltid stemmer overens med realiteten. Men det er ikke til å komme bort fra at kameraet føles litt ”billig”, og selv om kameraet besto dropptesten med glans, er det ikke sikkert at komponentene i kameraet er spesielt slitesterke. Vi hadde ønsket oss noe mer på det området.

På høyre side av kameraet, er det et meget godt håndgrep, som gjør at kameraet ligger svært godt i hånden. Et gummibelegg, både på håndgrepet og på baksiden av kameraet, gjør at det ikke kan glippe, og det gir frihet til å håndtere knappene på kameraet med høyre hånd. Dette er ett av de kameraene vi har testet, som er lettest å betjene med én hånd. Alle knappene, unntatt velgeren for manuell fokus, kan greit benyttes med bare høyrehånden. Siden dette er et ultrazoomkamera, er det viktig å holde kameraet svært stille, særlig på lange brennvidder. Vi vil derfor likevel ikke anbefale å gjøre det til en vane å bare bruke en hånd på kameraet.

Kameraet har knapper for å endre eksponering i program-modus, sette seriebildeopptak, endre blitsfunksjonalietet og skifte mellom makro- og vanlig modus. Det er også et programhjul for å velge opptaksfunksjon. Rundt utløseren ligger det en vribryter med tre valg. Av, bildevisning og opptaksmodus.

På venstre side av kameraet er det også en knapp for å skifte mellom manuell fokus eller to ulike autofokusmetoder. På denne knappen er det en lås, så du ikke ved et uhell skal endre på den. Smart. Men vi stusser litt likevel. Det er lagt ganske få funksjoner ut på egne knapper. På baksiden av kameraet er det en vippebryter med 4 retninger. På denne bryteren ligger det til vanlig bare to funksjoner. Den er med andre ord dårlig utnyttet. Det betyr at det er ganske mange funksjoner du må inn i menyene for å sette. Kameraet har en F-knapp, som åpner en meny der du kan sette bildekvalitet, ISO-verdi og velge mellom normale farger, sepia eller svart/hvit. Alle andre innstillinger, slik som selvutløser, lysmålemetode, hvitbalanse og så videre, må du inn i hovedmenyen for å sette. Det er med andre ord ikke veldig logisk oppsett. Man lærer seg hvor de vanlige menyvalgene ligger, men det kunne vært gjort mye bedre.

Hovedmenyen er også lite logisk lagt opp. De fleste innstillingsmuligheter ligger på en liste nedover, kun indikert med et ikon som ikke sier så veldig mye. Når du har bladd deg ned til en funksjon, står det øverst på skjermen hva den gjør. Jeg sa at de fleste funksjonene ligger på denne måten. Men ett av menyvalgene heter ”Set”, og den åpner en undermeny med enda flere innstillinger. Heller ikke her er det noen opplagt logikk i hvilke innstillinger som er lagt hvor. Man skulle tro at ”Set” var initielle innstillinger for kameraet, slik som dato, lydsignaler og liknende. Men i tillegg til dette, må du helt ned i denne menyen for å velge opptak i RAW-format, skru av eller på hjelpelyset for autofokusen, og enkelte andre hyppig benyttede funksjoner. Dette er på grensen til håpløs oppsett av menyen. Ingen logikk, og lite tydelig hvilke funksjoner du har på menyen før du blar deg ned til det enkelte valg for å se hva det er.

Optikk

Vurdering:

Som sagt, har dette kameraet 10x optisk zoom. Det er meget bra på et såpass kompakt kamera som dette. Spesielt for dette kameraet er også at objektivet ikke blir lengre eller kortere når du zoomer eller fokuserer (eller når kameraet er slått av). Det er fint når du jobber med makrofotografering, og gjør det også mye enklere med forsatslinser.

Objektivet går fra 6,3-63mm, som tilsvarer 38-380mm i 35mm-formatet. Det betyr at du får god tele, men middelmådig vidvinkel. Dette er med andre ord ikke kameraet for fotografering på trange steder eller i små rom.

Største blenderåpning er fra f/3.2-3.5. Det litt pussige er at største blender er f/3.2 både på korteste og lengste brennvidde. Et sted i mellom endepunktene, går den opp i f/3.5, for så å gå ned igjen hvis du zoomer inn eller ut. Vi forstår ikke helt hvordan dette går til, men f/3.2 på lengste tele, på et såpass lite kamera som dette er ganske imponerende. Vi har spurt Fuji om hvordan det går til at blenderåpningen er størst i begge ender, og mindre et sted på midten. De har ikke klart å svare ennå, men har eskalert det helt til teknikerne i Japan, men vi har, i skrivende stund, ikke fått noe svar på det. I mellomtiden får man bare glede seg over et kamera med svært god blender på full tele.

Den optiske kvaliteten vil vi diskutere på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet har de fleste vanlige funksjoner man forventer av et slikt kamera. Du har full automatikk, programmodus med muligheter for mange innstillinger og overstyringer, du har motivprogrammer, lukkerprioritet, blenderprioritet og full automatikk. Disse mulighetene gir deg stor grad av kreativ kontroll over fotograferingen.

Det er muligheter for autmatisk alternative eksponeringer (bracketing), som tar tre bilder med ulik eksponering, men du må inn i én meny for å aktivere funksjonenen, og så inn i en annen meny for å endre hvor stort forskjell det skal være på eksponeringene.

Kameraet har seriebildefunksjon, men du kan kun ta 3 bilder i en serie før bildene må lagres til minnekortet. Å lagre bildene tar ca 7 sekunder i beste kvalitet. Seriebildefunksjonen er ikke tilgjengelig med opptak i RAW-format.

Det er muligheter for å fokusere manuelt, og funksjonen har fått en egen knapp for å velge dette. Når vi forsøkte, var det nesten umulig å fokusere presist med den funksjonen. Det er to grunner til det. Det ene er at kompaktkameraer har svært stor dybdeskarphet, og det gjør at det ikke er så lett å se endringer i fokus. Det andre er at skjermen er lite skarp, og dermed er det vanskelig å se de små forskjellene som er. Noen kameraer forstørrer midten av bildet, så det skal bli lettere å se. Vi savner en slik løsning, i kombinasjon med høyere oppløsning på skjermen, for at manuell fokus skal bli brukbar.

Videofunksjonen er som på de fleste andre kameraer. Du kan ta opp i 640 x 480 piksler, med 30 bilder pr. sekund og lyd i mono, så lenge det er plass på minnekortet. Det er dessverre ikke mulig å zoome, verken med optisk eller digital zoom, mens du filmer.

Makrofunksjonen skal gi mulighet til å fotografere ned til en avstand på 10cm på vidvinkel. Vi målte denne til 7,5cm. På denne avstanden får man ikke de minste utsnittene vi har sett. Det beste vi klarte var 78 x 58mm. På full tele, kommer man ikke nærmere enn 90 cm. Men til gjengjeld gir det nesten like lite utsnitt som på vidvinkel, men du får langt bedre arbeidsavstand. Dersom du ikke er avhengig av størst mulig forstørrelse, og du skal fotografere noe som kan bli skremt (et insekt for eksempel), så er det svært nyttig med mulighet for makrofotografering på 90cm avstand. Vi fikk relativt uskarpe hjørner på bildet når vi benyttet denne funksjonen på full tele, men midten av bildet var skarpt.

Blitsen spretter opp av seg selv når den behøves (hvis du ikke har slått den av). Dette er en fordel i forhold til mange andre, som du må huske å ta opp manuelt når du skal bruke den. Det er mange funksjoner på blitsen. I tillegg til de vanlige, er det mulighet for å bruke blits på lange lukkertider, så du også får utnyttet det tilgjengelige lyset. Dette kan kombineres med anti-røde-øyne-funkjson. Bra. Rekkevidden på blitsen er oppgitt til 4 meter, både på vidvinkel og tele. Det er antakelig på ISO 800. Lavere ISO-verdier gir kortere rekkevidde.

Den største mangelen er nok bildestabilisator. Et ultrazoomkamera uten bildestabilisator, får fort problemer når det blir mindre lys. Dette er en rimelig modell, og vi kan ikke forvente all verden, og bildestabilisatorer er kostbare, men det er likevel et savn. Relativt stor blenderåpning og mulighet for høye ISO-verdier kompenserer noe for det, men en bildestabilisator hadde gjort mye likevel.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Fuji S5600 er utstyrt med en skjerm på 1,8 tommer. Dette er ikke så veldig stort i dag, når man får 2,5 tommer skjerm på lommekameraer. Vi synes det er litt rart at Fuji ikke har spandert mer enn dette. Et sammenliknbart kamera – Canon Powershot S2 IS har riktignok ikke større skjerm, men den er vridbar. Den største mangelen er likevel oppløsning og skarphet. Oppløsningen er på 115 000 punkter, noe som er relativt normalt på skjermer av denne størrelsen, men vi er likevel overrasket over hvor lite skarp den er. Både når du skal ta bilder, og når du skal vurdere bilder i etterkant, er skjermen fullstendig ubrukelig til å avgjøre om bildet er skarpt.

Til gjengjeld er skjermen svært god i dårlig lys. Den er klar og lys, selv under mørke, dårlige forhold, og til og med på tele. Dette klarer den uten å få for mye støy i bildet, og uten å ha alt for langsom oppdatering av bildet. Her synes vi Fuji har klart å lage en god kombinasjon av egenskaper som gjør skjermen svært brukbar i mørket.

I direkte sollys, sliter også denne skjermen. Vi har ennå ikke sett en eneste skjerm som fungerer godt i sollys, og denne skjermen er ikke dårligere i så måte enn andre. Så lenge sola ikke skinner rett på skjermen, eller står rett i mot, så kan man stort sett se hva som foregår på den.

I tillegg til skjermen, har kameraet en elektronisk søker. Dessverre har også denne så lav oppløsning at man ikke kan vurdere om et bilde er i fokus. Dersom det er veldig vanskelig lys, eller du ønsker å holde kameraet stødigere, inntil øyet, er den elektroniske søkeren god å ha. Den gir den samme informasjonen som skjermen. Vanligvis er den elektroniske søkeren velegnet når det er veldig skarp lys, for du får ikke de harde kontrastene. Det gjelder også for denne, men hvis du er brillebruker, vil det, uansett hvilken søker du bruker, komme lys inn fra sidene som ødelegger denne effekten, og det blir ikke noe lettere å bruke søkeren enn å bruke skjermen. Det er diopter-justering til søkeren dersom du bare er moderat lang- eller nærsynt.

Søkeren og skjermen gir stort sett det du trenger av informasjon, og oppgir både ISO-verdi, lukkertid og blenderåpning, i tillegg til kvalitetsinnstillinger, blitsinnstillinger, lysmålemetode og valgte programmer. Det eneste vi savner er batteriindikator. Mer om det i kapittelet om batteri. Du kan velge hvor mye informasjon som skal vises, ved hjelp av en knapp ved nedre høyre hjørne av skjermen. Når du har tatt bildet, og skal se på det, har du også flere muligheter, som du kan velge ved å trykke på den nevnte knappen. Men Fujis lite logiske oppsett viser seg nok en gang ved at du må trykke på knappen for eksponeringskompensasjon for å se detaljerte opplysninger om bildet du har tatt.

Batteri

Vurdering:

Fuji S5600 bruker 4 stk AA-batterier. Dette er en fin løsning, da du slipper å kjøpe dyre reservebatterier, og nødbatterier er tilgjengelige over alt. Du kan bruke vanlige alkaliske batterier (ett sett følger med), eller oppladbare.

Ett sett gode oppladbare batterier holdt til 1494 bilder. Det er ikke voldsomt mye for et slikt kamera, men på grunn av den greie batteriløsningen, bør det være nok. Batteritesten to ca 5 timer.

Vi savnet batteriindikator på skjermen. Bruksanvisningen sier at ingen batteriindikator betyr at batteriene er gode. Et lite, rødt batterisymbol i hjørnet av skjermen betyr at kapasiteten begynner å bli lav, og du bør ha et nytt sett klart. Et stort batterisymbol midt på skjermen betyr at batteriene er omtrent tomme, og må byttes nå. Vi tok 1492 bilder før vi fikk det lille symbolet på skjermen. Etter det klarte vi å ta 2 bilder til, før kameraet døde. Det betyr at det i praksis ikke er noen fungerende batteriindikator på kameraet, og vi anbefaler derfor at du til enhver tid har et ekstra sett med batterier med deg.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastigheten på vidvinkel er bra. Vi fikk et gjennomsnitt på 0,45 sekunder i moderat belysning. Det er bedre enn de fleste sammenliknbare kameraer.

Autofokushastighet - Vidvinkel

Når vi zoomet inn til noe tilsvarende ca 100mm, falt hastigheten en del, og som det framgår av grafen, så er hastigheten her litt mer gjennomsnittlig. Zoomer du helt inn, faller hastigheten dramatisk, og vi fikk autofokushastigheter på opp mot tre sekunder. Det er så lenge, at motivet ofte vil være borte før fokus oppnås. Det er svært synd, for det gjør at full tele er vanskeligere å få brukt. I veldig godt lys, ute i sola, midt på dagen, er autofokusen raskere, men fortsatt ikke bra.

Autofokushastighet - 100mm

Kameraet fokuserer også når du ikke trykker utløseren halvveis ned. Det hjelper litt på tiden du bruker på å oppnå fokus, for det kan være at kameraet allerede har fokusert der du ønsker å ta bildet, og da går det mye raskere. Dette er en nyttig funksjon, særlig på tele, der fokusen ellers er veldig langsom.

Hvis kameraet ikke klarer å oppnå fokus, vil det stå AF! i rødt på skjermen, for å advare deg mot at dette kan bli uskarpt. Den vil likevel ta bildet. Men noen ganger, særlig i makromodus, opplevde vi at denne advarselen ikke dukket opp. Når skjermen da, som nevnt over, ikke kan brukes til å vurdere fokus, har man ingen signaler om at noe er feil, og man kan ende opp med å ta uskarpe bilder. Dette er ikke bra. Vi opplevde det særlig hvis vi gikk innenfor nærgrensen til kameraet.

Kameraet har en hjelpelampe for autofokusen. Den er kraftigere enn vi er vandt til. Det betyr at den virker på større avstander. Men vær oppmerksom på at den kan være sjenerende enkelte ganger, så lær deg hvordan den skrus, så du ikke benytter den i utide.

Selv om du skrur av hjelpelampen, klarer kameraet seg greit i svakt lys. Vi kunne fokusere ned til ca. 0,9 EV på vidvinkel. Det er omtrent som gjennomsnittet. Hvis vi zoomet inn til full tele, klarte kameraet fortsatt å fokusere i omtrent den samme belysningen. Det er meget bra, for de aller fleste andre kameraer trenger vesentlig mye mer lys på tele enn på vidvinkel.

 

Svakeste lys der autofokus fungerer - EV

 

Hurtighet

Vurdering:

Som nevnt over, er autofokushastigheten på full tele ikke så bra som vi skulle ønske. Men la oss se på et par andre momenter.

Oppstartstiden er absolutt bra. Vi målte den til 1,67 sekunder, og det er mye bedre enn mye annet vi har testet. Det betyr at du ikke må vente noe særlig på kameraet etter at du har skrudd det på, noe som kan bety forskjellen mellom å fange eller miste et motiv.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen uten blits var ikke målbar, mens den med blits var så kort at du ikke vil sjeneres av det. Her er det ingen problemer. Verre var det at ladetiden for blitsen var lang. Det kom alt an på om den ble helt utladet eller ikke, men med helt utladet blits, klarte vi bare å ta 8 bilder på ett minutt. Det er godt under gjennomsntittet. Det var heller ikke mulig å gjøre noe annet mens blitsen ladet. Skjermen var svart, og du kunne derfor ikke engang komponere neste bilde mens du ventet.

Når vi målte hvor mange bilder kameraet klarte på 10 sekunder og på ett minutt, så klarte kameraet seg greit. Vi rakk å ta 8 bilder på de første 10 sekundene, noe som er over gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Når vi brukte blits (som ikke ble fullt utladet), klarte vi 4 bilder, som er et moderat, men ikke uvanlig resultat.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Mest overrasket ble vi av resultatet når vi tok bilder i RAW-format. Da brukte kameraet under 5 sekunder pr. bilde, og vi rakk tre bilder på de første 10 sekundene. De fleste kameraer i denne prisklassen bruker ofte nesten 20 sekunder pr. bilde, eller mangler helt støtten for RAW-format. Bra, Fuji.

Også på filoverføringen ble vi imponert over hastigheten. Ikke mindre enn 4,2 MB/s klarte kameraet. Det er det meste vi har målt noen gang. Det gjør at du kan tømme selv ganske store minnekort på kort tid.

Filoverføringshastighet - MB/s

Både blaing i menyer og å se gjennom bildene du har tatt, er raskt og uten noen venting. Så alt i alt har vi ikke mye å utsette på hastigheten, bortsett fra altså autofokusen på full tele.

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Dette kameraet har noen løsninger som er gjort veldig riktig, og så har det noen løsninger som er gjort helt feil. For å begynne med det som er riktig, så ligger det godt i hånden, og alle relevante knapper er enkle å komme til. Blitsen spretter opp av seg selv når den behøves, og skjermen fungerer bra, selv når det ganske mørkt.

Men så er det noen ting som trekker ned. Først og fremst så lurer vi på om han som har designet layouten i menyene fortsatt er på frifot. Og hvor mange aksjer han har i Fuji, siden de ikke klarer å bli kvitt ham. Det finnes ingen som helst grunn til at man skal ha en så dårlig meny, når ingen liker den. Men menyen gjør nytten. Du lærer deg etter hvert hvordan den fungerer, og hvor du finner funksjonene du vanligvis bruker.

Kameraet har en vribryter for å slå på kameraet, og velge opptaks- eller visningsmodus Det betyr at du må vri på bryteren for å skifte mellom opptak og visning, og det er litt uheldig hvis et flyktig motiv plutselig skulle oppstå mens du ser på bilder du allerede har tatt. Vi forstår ikke hensikten med denne løsningen. Det ville vært like enkelt å lage, og mye bedre for brukeren, med en knapp man trykket på for å se på bilder, og at man gikk til bake til opptak med en gang man trykket på utløseren.

En annen ting, er at når kameraet går i hvilemodus, så kan du ikke bare trykke på utløseren for å vekke det igjen. Du må slå det av og på. Og ikke nok med det, men hvis du gjør den operasjonen raskt nok, så slår det seg ikke på. Du må faktisk la det være av et øyeblikk. Hvorfor gjør dere sånn, Fuji?

Skjermen har for lav oppløsning, og det samme gjelder for søkeren. Det gjør det umulig å bedømme fokus, og alt som vises på skjermen ser litt uskarpt ut.

Vi savner noen flere funksjoner lett tilgengelige på knapper. Det er nok knapper på kameraet til å få til dette, så de er bare litt dårlig utnyttet. Vi savner også muligheten til å legge de mest brukte funksjonene under F-knappen. Da hadde vi sluppet å irritere oss over at mange av menyvalgene lå på feil sted.

 

 

Fujifilm FinePix S5600   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen