Test

Test av Fuji Finepix F450

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset er laget i sølvskinnende metall. I avslått tilstand med, objektivet trukket inn, tar det ikke mer plass enn en pakke sigaretter, så man kan ha det med seg over alt.

Baksiden av kameraet domineres av den store LCD-skjermen. Alle knappene er plassert slik at de kan nås med en hånd, og er av god kvalitet.

En fiks detalj er det lille håndtaket på kameraets høyre side som både gir et ganske godt grep på kameraet, og samtidig fungerer som av/på knapp. Også pluss for at der er innebygd objektivdeksel.

Der er dog to småfeil som trekker en anelse ned:
Stativfestet er av plast som ikke er så holdbart som metall, og utgangen til strømadapteret på venstre side er ikke beskyttet av deksel. Men bortsett fra dette gir kamerahuset inntrykk av å være både solid og elegant.

Optikk

Vurdering:

F450 har en smule mer optisk zoom enn gjennomsnittet – nemlig 3.4x mot normalt 3. Dette tilsvarer 38-130 mm omregnet til 35 mm format. Det gir mer zoom enn gjennomsnittet, mens det til gjengjeld går ut over vidvinkelen. Vi kunne godt ha ønsket at man hadde prioritert vidvinkelen litt høyere, da det ville ha gitt flere muligheter ved for eksempel festfotografering når man vil ha hele selskapet med.

Objektivet er gjennomsnittlig lyssterkt på vidvinkel med f2.8, men under gjennomsnittet på full tele med f5.5.

Det er kun 7 zoom-trinn hvilket gjør det vanskeligere å finne helt riktig bildeutsnittet uten en masse forarbeid.

Den optiske kvaliteten vil vi diskutere på neste side under bildekvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er et klassisk pek-og-klikk kamera med kun få manuelle innstillinger.

Det har en AUTO-mode hvor kameraet tar de fleste beslutninger, men man kan selv velge blitsfunksjoner, ISO-verdier og fargemetning.

I MANUELL er det dessuten mulighet for å stille inn eksponeringskompensasjon, velge mellom motivprogrammer og forskjellige definerte innstillinger for hvitbalanse.

Kameraet kan også brukes som webkamera.

Man kan lese inn et lite lydklipp til hvert bilde. Derimot er det ingen form for ikke-fotografisk funksjonalitet som for eksempel mp3-spiller.

Av funksjoner savnet vi manuelt målt hvitbalanse, hjelpelys til autofokusen og automatisk bilderotasjon ved overføring til pc.

Makrofunksjonen kan ifølge Fujis egne tall nå til en avstand på 9 cm på vidvinkel. Det lykkes oss å ta skarpe makrobilder ned til en avstand på 7 cm, hvor vi kunne få et målebånd til å fylle hele bildeflaten.

Med en oppløsning på beskjedne 320 x 240 og kun 10 bilder pr. sekund er funksjonen langt under de beste videofunksjoner på markedet, som i dag har VGA oppløsning med 640 x 480 med 30 bilder i sekundet. Lyden er i mono og den maksimale lengde på et videoklipp er 60 sekunder. Du kan se et videoklipp tatt med kameraet i vårt galleri.

For en fullstendig oversikt over funksjonalitet, se vår produktguide. For en sammenligning med andre tilsvarende kameraer, klikk her.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Med en størrelse på 2 tommer og en oppløsning på 154.000 piksler er skjermen over gjennomsnittet for klassen på disse punktene. Vi noterer oss i det hele tatt med glede, at det ser ut til å være en generell tendens at skjermene blir bedre og bedre på disse to punktene.

Dessverre er skjermens brukbarhet sterk begrenset i direkte sollys og ved lite lys. Her hadde det vært nyttig med elektronisk signalforsterkning. Som det er nå, er man henvist til å bruke den meget lille optiske søkeren i slike situasjoner.

Batteri

Vurdering:

E450 bruker et lite proprietært oppladbart litium-ion batteri. Vi kunne ta 537 bilder, før kameraet ikke kunne slås på igjen. Det svarer til 1 time og 15 minutters uavbrutt knipsing. Allerede fra starten forekom det kortvarig LCD-blackout ved blitsbilder. Ved 360 bilder fikk vi første advarsel om avtagende batterikapasitet, hvor den viste ¾ full. Fra 460 bilder vises rødt batterisymbol for nesten tomt batteri. Ved 533 bilder slo kameraet seg av spontant for første gang. Det lykkes oss å få ytterligere 4 bilder ut av kameraet innen det ikke kunne slås på igjen.

Under følger resultatene for en rekke andre kameraer.

Autofokus

Vurdering:

Fujis kameraer er normalt kjent for å ha en over gjennomsnittlig hurtig autofokus. Med en autofokusforsinkelse på 0,80 og 1,09 på henholdsvis vidvinkel og full tele, levde autofokusen ikke helt opp til forventningene. 0,80 sekunder er dårligere enn gjennomsnittet, mens 1,09 er litt bedre enn gjennomsnittet.

Autofokushastighet - vidvinkel (minst er best)

Autofokushastighet - tele (minst er best)

Både på makro og ved normal fotografering var vi i stand til å gå litt under kameraets offisielle nærgrense og stadig få skarpe bilder. Dette sammen med enkelte uskarpe bilder fra AF-testen vitner om en litt upresis autofokus.

I mørke uten blits er fokusegenskapene ikke gode. Ved vanlig dempet stuebelysning, må man enten bruke blits eller sette kameraet på stativ for å få skarpe bilder. Her er hjelpelys til autofokusen dypt savnet.

Er lyset godt nok gir kameraet godt fokuserte og skarpe bilder.

Hurtighet

Vurdering:

Fra vi slo på kameraet til vi kunne ta det første bildet, gikk det 2,61 sekunder. Det er et resultat som er bedre enn gjennomsnittet.

Se resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer under.

Oppstartshastighet (minst er best)

Uten blits tar det F450 0,08 sekunder å ta et bilde fra halvt nedtrykket utløser. Det vil i praksis si at det oppleves som øyeblikkelig. Med blits var forsinkelsen 0,25 sekunder. Det er dårligere enn gjennomsnittet.

Se resultatene fra en rekke andre sammenlignbare kameraer under:

Utløserforsinkelse med blits (minst er best)

På 10 sekunder kan det tas 4 bilder uten blits og 3 med blits. Begge resultater er dårligere enn gjennomsnittet. Fotograferer man mye med blits er litt over 3 sekunder mellom hvert bilde lang tid.

Resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer kan ses under:

Bilder på 10 sekunder uten blits (størst er best)

Bilder på 10 sekunder med blits (størst er best)

Alle hurtighetstestene er utført med et 256 MB xD minnekort fra Fuji Film.

Brukervennlighet

Vurdering:

Fuji Finepix F450 er lett å betjene. Menyene er oversiktlige og ikonene har en passende størrelse. Antall knapper er oversiktlige.

Når man tar kameraet størrelse i betraktning er ergonomien ok. Men man skal passe på hvordan man holder kameraet, da man lett kan skygge for blitsen med en finger eller holde en finger foran objektivet.

Irriterende og usmart er det at objektivet blir hengende ute, når batteriet går definitivt død. Noe vi også fant som feil hos Fuji E500 og E550. Den feilen må Fuji se å få rettet på i framtiden.

Fujifilm FinePix F450   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen