Test

Test av Fuji Finepix E550

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset på E550 er kun en litt større utgave av huset på E500, utført i metall. Håndtaket på høyre side gjør at kameraet ligger godt og stabilt i både små og litt større hender. Alle knapper kan nås med en hånd unntatt knappen til eksponeringskompensasjonen. Stort pluss for det innebygde objektivdekselet, som automatisk lukkes over objektivet når kameraet slås av og automatisk åpnes igjen når det slås på. Det er ganske enkelt en optimal løsning.

Det trekker ned at stativfestet ikke er sentrert under objektivet. Et litt tynt plastikkdeksel over rommet til batterier og minnekort trekker også ned. Det er også litt irriterende at platen på stativet mitt dekker over det førnevnte plastikkdekselet slik at skifting av minnekort blir umulig når kameraet står på stativ. I tillegg kunne vi godt ha ønsket oss en bedre løsning enn det stygge lysegrå stykke plastikk, som dekker utgangene på kameraets venstre side. Og så sitter det ikke en gang fast til kameraet, så man risikerer å miste det når man tar det av.

Optikk

Vurdering:

Med 4x optisk zoom tilsvarende et zoomområde på 32,5 – 130 mm skiller kameraet seg ut fra mengden, da det har litt mer å by på enn gjennomsnittet, både på vidvinkel og tele. Der er med andre ord snakk om et særdeles nyttig zoomområde, som tilgodeser både ”portrettfotografen”, ”landskapsfotografen” og ”festfotografen”. Det kan fås både en vidvinkel- og en telekonverter som ekstraudstyr. Lysstyrken er f2.8 – f5.6. F2.8 ligger omkring gjennomsnittet for klassen, mens f5.6 er litt dårligere enn gjennomsnittet. Det vil lett kunne gi fokuseringsproblemer på full tele hvis det er litt mørkt, hvilket vi også opplevde under testing.

Der er kun 7 zoom-trinn hvilket gjør det vanskeligere å finne helt riktig bildeutsnitt uten en masse fotarbeid.

Den optiske kvalitet vil vi diskutere på neste side under bildekvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er utstyrt med langt det meste av hva man vil få bruk for til vanlig fotografering. Det finnes en fullautomatisk modus hvor kameraet tar alle beslutninger, blender- og lukkertidsprioritet, en fullt manuell modus hvor fotografen selv kan velge lukkertider og blender og endelig 4 motivprogrammer tilpasset vanlig forekommende forhold. Der er også manuell fokus. Utover hvitbalanseprogrammene er det også mulighet for å måle hvitbalansen manuelt.

Ting vi savnet var automatisk bilderotasjon ved bilder tatt i portrettformat (høykantsformat) og hjelpelampe til autofokusen.

Ikke-fotografiske funksjoner som for eksempel mp3-spiller finnes ikke bortsett fra en diktafon. Med en oppløsning på 640 x 480 piksler med 30 bilder i sekundet er videofunksjonen i toppklasse. Lyden er dog kun i mono. Se et klipp tatt med kameraet her.

På makro fyller en herre-klokke nesten hele bildet
Med en nærgrense på 7.5 cm er makrofunksjonen ikke på høyde med den, man for eksempel finner på Fuji Finepix E500, men det er allikevel snakk om en ytterst brukbar makrofunksjon. Makro-entusiaster bør likevel se på andre kameraer. Vi kunne gå litt under nærgrensen og fremdeles oppnå rimelig skarpe bilder.

For en fullstendig oversikt over funksjonalitet, se vår produktguide. For en sammenligning med andre tilsvarende kameraer klikk her.

Skjerm og søker

Vurdering:

E550 er utstyrt med en 2 tommers skjerm, hvilket er særdeles velkomment. Oppløsningen er 154.000 piksler. Det er over normalen for klassen. Skjermen er dessverre ikke god i direkte sollys - her hadde et godt antirefleks- belegg vært til stor hjelp. Under mørke forhold er skjermen heller ikke så god, og her ville elektronisk signalforsterkning vært en stor fordel.

I en slik situasjon må man derfor ty til den lille optiske søkeren som kun har en dekningsgrad på cirka 80 prosent, hvilket er normalt for den type søkere, selv om det gir problemer med å få det riktige bildeutsnittet.

Det trekker ned, at man kan se kanten av objektivet i søkeren på full vidvinkel, selv om det ikke kommer med på bildet.

Batteri

Vurdering:

I vår batteritest klarte kameraet å ta 689 bilder med de medfølgende oppladbare batteriene, før det ikke kunne slås på igjen. Allerede fra første bilde var det LCD-blackout, mens kameraet ladet opp blitsen. Man kunne likevel fortsette å ta bilder selv om blitsen ladet, noe som kan resultere i undereksponerte og uskarpe bilder. Kameraet ble ikke merkbart langsommere i løpet av testen. Først ved 460 bilder begynte det å melde om lav batteristand – her viste indikatoren nesten tom. Inntil da var det ikke kommet noen advarsler. Usmart. Testen varte i alt 1 time og 4 minutter.

Autofokus

Vurdering:

Det er ikke noe å utsette på autofokushastigheten i godt lys. Her klarete E550 å fokusere på 0,52 sekunder på full vidvinkel og på 0,69 sekunder på full tele. Begge resultater er bedre enn middels.

Autofokushastighet - vidvinkel (minst er best)

Autofokushastighet - tele (minst er best)

Kameraet fokuserer også hurtig nok i dårlig belysning, men siden kameraet ikke har hjelpelampe til autofokusen, kan det kun ta skarpe bilder med blits ved vanlig dempet stuebelysning, med mindre man setter kameraet på stativ og bruker selvutløseren. Her er den dårlige blitsytelsen til gjengjeld et problem. Se mer om det lengre ned i testen.

Er lyset godt nok, leverer kameraet vellfokuserte og skarpe bilder.

Vi var i stand til ågå litt under kameraets nærgrenser både ved alminnelig og ved makrofotografering og fremdeles få rimelig skarpe og fokuserte bilder.

Hurtighet

Vurdering:

Fuji Finepix E550 er raskt å starte opp. Der gikk kun 1,77 sekunder fra vi slo på kameraet til det første bilde var tatt.

Se resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer nedenfor.

Oppstartshastighet (minst er best)

Med blits bruker E550 kun 0.06 sekunder på å ta et bilde fra halvt nedtrykt utløser. Det er et resultat langt over middels. Uten blits tar det kun 0.04 sekunder på å ta et bilde. Både med og uten blits er tidene så hurtige, at man i praksis neppe vil merke forsinkelsen.

Se resultatene fra en rekke andre sammenlignbare kameraer nedenfor:

Utløserforsinkelse med blits (minst er best)

På bilder tatt i løpet av 10 sekunder klarte E550 å ta sju bilder uten blits eller to med blits. Uten blits er kameraet veldig raskt, men resultatet med blits er under gjennomsnittet, hvilket vil være et problem, hvis man fotograferer mye under forhold hvor blits er nødvendig.

Resultatene for en rekke sammenlignelige kameraer kan ses under:

Bilder på 10 sekunder uten blits (størst er best)

Bilder på 10 sekunder med blits (størst er best)

Alle hurtighetstestene er utført med et 256 MB xD minnekort fra FujiFilm.

Brukervennlighet

Vurdering:

Først og fremst er Fuji Finepix E550 et rimelig brukervennlig kamera. Menyene er gode og oversiktelige. Knappene er av rimelig god kvalitet og fornuftig plassert, så de kan betjenes med en hånd. Informationsnivået på LCD-skjermen er også i orden og ikonerne har en fornuftig størrelse.

Ved at trykke på "BACK-knappen" kan man få opp et rutenett, som er en god hjelp hvis man for eksempel vil være sikker på at få en rett horisont. Pluss for det.

Men der er også en del ting som trekker ned.

Den innebygde blitsen er en pop-up-blits, men den popper dessverre ikke opp av seg selv når det er bruk for den. Ikke engang i auto-mode. Man må altså selv huske å ta opp blitsen. Det vil, inntil man venner seg til det, lett kunne resultere i uskarpe, undereksponerte og ufokuserte bilder. Usmart.

En annen usmart detalj er at man godt kan ta bilder mens blitsen lader opp, med samme resultat som når man glemmer å ta opp blitsen.

Oppbevarer man kameraet løst i en bukselomme eller en veske, kan man også være nesten sikker på at programvelgeren forskyver seg, så den står på en annen funksjon enn da man sist brukte kameraet. Så hvis man glemmer å se seg for, kan man for eksempel godt komme til å ta et videoklipp i stedet for å knipse et snapshot på auto. En uheldig detalj.

Det er også irriterende at RAW-formatet ligger godt gjemt i en annen meny enn der hvor de øvrige bildekvalitetsvalgene ligger.

Endelig er det også uheldig, at man først får melding om lav batteristand like før batteriet dør definitivt. Der er ingen advarsler før, så man har en sjanse til å ha reservebatterier klar. I samme forbindelse skjedde det flere ganger under testingen, at objektivet ble hengende ute, når kameraet slo seg av fordi batteriet døde definitivt.

Alt i alt ender kameraet derfor på gjennomsnittet på brukervennlighet.

Fujifilm FinePix E550   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen