Test av FotoWare FotoStation 4.5

fotostationlogo.jpg - 28Kb

Når man installerer FotoStation så merker man med en gang at det er et program av et annet kaliber enn andre programmer som prøver å dekke det samme markedet, som f.eks ACDSee og liknende programmer. Installasjonen skjer smertefritt, og man har hele tiden god oversikt over hva det er som er på gang.

Fotostation 4.5 programmet kommer med alle Nikon kameraer som blir distribuert i Europa; det er med andre ord en ganske omfattende gruppe brukereav programmet allerede. Dette bærer programmet da også preg av, siden brukermanualen som ligger på CD plata følger med i en drøss språk, inklusive norsk, engelsk, tysk, fransk og noe som likner mistenkelig mye på italiensk, uten at jeg skal være for skråsikker på dette.

FotoStation er, veldig enkelt sagt, et system som gjør at du kan lagre, sortere og finne igjen media-filer på en effektiv måte. Men programmet er samtidig en utrolig spenstig database, som gjør at du har muligheter som andre programmer ikke byr på.

En av de viktigste fordelene som Fotostation har, er den innebygde databasen.

imagetext.gif - 25Kb

Når man klikker på et bilde man har lagt inn i databasen (det hørtes innviklet ut - men å "legge et bilde i databasen" vil egentlig bare si å velge mappen som bildet ligger i) kan man trykke på en Text knapp. Da får man opp denne menyen.

Når man har skrevet inn alle data som man har lyst å knytte til et bilde, så trykker man på "lagre". Teksten blir nå lagret sammen med bildet, og blir lagt inn i databasen. Ovennenvte bilde vil nå dukke opp om jeg søker på et av ordene som jeg har lagt til. Spesielt Keywords er viktig her, fordi man her kan legge til så mange ord man vil. La oss ta for oss ovenstående bilde. Dersom jeg trenger et bilde til en artikkel jeg har skrevet, eller en bildemanipulasjon jeg holder på, som har vann i seg, så vil bildet dukke opp, sammen med alle andre bildeprosjekter der jeg har lagt til "vann" som et av nøkkelordene.

Har man bare 100-200 bilder, så tåler man å bla gjennom de bildene på jakt etter bildet man leter etter.. Men om man har et digitalt fotokamera, så er det som regel større tall enn dette involvert. Selv har jeg i overkant av 6000 bilder, og det sier seg selv at det kan være noe problematisk å finne frem til tider. Jeg har riktignok et system hvor jeg lagrer bildene i mapper, men problemet dukker opp dersom jeg f.eks har lagret et bilde under "sommer", mens jeg trodde den var lagret under "vann og hav"... Og det er her FotoStation kommer som en reddende engel.. Om jeg taster inn "vann" dukker bildet ovenfor opp. Og om jeg taster inn "sommer" så skjer det samme.

... Og hvis jeg vil være ekstra vanskelig å ha med å gjøre, kan jeg taste inn vann and sommer and oslo not dråpe

... Da får vi med oss alle bildene som har de tre første kriteriene, og så slipper vi alle som har "dråpe" under nøkkelord.

FotoStation er et meget fleksibelt program; Man har faktisk støtte for hele 16 grafikk-formater:

 • Jpeg (stort sett alle varianter)
 • Tiff (også med LZW komprimering)
 • BMP
 • GIF
 • Macpaint
 • Photoshop
 • Quicktime Image
 • Quickdraw GX
 • Pict
 • Targa
 • PNG
 • Photoshop EPS
 • PhotoCD
 • Corel Draw
 • Windows Meta File (WMF)

toolkit.gif - 2KbFiler man har i databasen kan man altså legge til tekst, men programmet er mer enn bare en fiffig database - man har faktisk muligheter til å gjøre enkle endringer på bildene også, slik som stille inn hvitbalanse (gråpunkt), hvitpunkt og svartpunkt (veldig kjekt for blasse bilder og bilder hvor kameraet har feilberegnet hvitbalansen), samt beskjærings- og diverse andre fargekorrigeringsverktøy.

Andre ting du kan gjøre fra Fotostation er å kjøre standard "slideshow" eller lysbildeshow; Man velger bildene man vil ha, og antall sekunder mellom hvert bilde - og programmet viser frem bildene dine på skjermen.

I tillegg til dette har man mulighet til å eksportere bildegallerier som websider - en utrolig fancy måte å lage websider på, som i tillegg til å være lett å bruke også er en meget bra konfigurerbar tjeneste. Man har for eksempel mulighet til å lage egne maler for hvordan et webgalleri skal se ut. På den måten har man mulighet til å lage en personlig design på webgalleriet, slik at FotoStation-genererte sider passer fint inn med designet på hjemmesiden din forøvrig.

Et annet område hvor FotoStation stiller meget sterkt er når det gjelder utskrifter. Du velger bildene du vil skrive ut, og så står man foran valgene som du kan se på bildet til venstre her.

Jeg har her valgt det klassiske klassebilde-utsnittet, hvor man får ett bilde i 13 eksemplarer, i forskjellige størrelser på en side. Kjekt, med tanke på hvor mye fotopapir koster.

print.gif - 17Kb

Du har valg mellom å skrive ut alt fra ett til fire bilder på en side, samt index-print av bildene dine, eventuelt lister med bilder, med tekst ved siden av. På toppen av det hele kan man også laste ned nye utskriftsmaler fra FotoWare's websider. Her kan man også finne den tekniske beskrivelsen av printmalene, slik at du (dersom du er litt fingernem når det gjelder programmering / scripting) kan lage dine egne utskriftsmaler.

En av de virkelig fancy tingene i FotoStation er Offline funksjonen, som jeg etterhvert ble veldig glad i. Som allerede nevnt har jeg adskillige Gigabyte med bildefiler. Disse bruker jeg selvfølgelig langt fra daglig. Faktisk så bruker jeg dem uhyre sjeldent, og kunne forsåvidt sikkert ha slettet dem, for sjansen for at jeg kommer til å bruke dem er minimale. MEN - den minimale sjansen er jo likevel tilstede, og dessuten er jo bildene åndsverk som jeg har brukt adskillig tid på å ta.. Derfor er det utelukket å slette dem. Jeg kunne jo brent dem på CD, men hva da om jeg skal lete meg frem etterhvert?

Også her har FotoStation en løsning.

Jeg brente alle bildene mine på CD'er, og nummererte CDene omhyggelig. En nokså tidkrevende prosess, men nå hadde jeg i alle fall en komplett backup av alle mine fotografier, og dessuten gjorde dette at jeg plutselig satt med åtte Gigabyte mer ledig diskplass.

Når man nå setter inn CD'en, er det bare å velge "Create Offline Resource" i FotoStation. Det som skjer da er følgende:

creatingofflinethumbnails.jpg - 24Kb

Dette bildet ble stående på skjermen i nesten en halv time mens datamaskinen kvernet gjennom de nesten to tusen bildene (og nesten 700 Mb) som lå på CD plata.

Det programmet gjør er at den lagrer preview bilder (800*600 pixler) av alle filene, samt thumbnails. Dette betyr at du har ganske god innsikt i hva som faktisk ER på bildet, samtidig som at selve filene (som gjerne er på 0,5 - 3 Mb) ikke trenger å ligge på harddisken. Dette har to fordeler: For det første er det raskere å lete gjennom databasen, og for det andre slipper man å ha alle bildene på harddisk.

offlinenotavailable.gif - 15Kb

Når du nå velger en av menyvalgene som behandler bildene (export, edit, upload osv), så får du opp skjermbildet som vises til høyre.

I dette skjermbildet vises navnet på mediet som du fylte ut da offline galleriet ble laget. I dette tilfellet var bildet på Pics CD 1, så da var det bare å bla gjennom CD mappen min, på jakt etter CD 1.

Når man så setter inn CD 1 og trykker på OK, lastes fullversjonen av bildet inn, og man har det til disposisjon.

Offline storage er ikke begrenset til CD plater, selvfølgelig. Om du bruker Zip / Jazz disker, optiske disker, disketter, nettverksdisker, eksterne harddisker, DVD plater, minnebrikker, eller gud-veit-hva-ellers-man-kan-lagre-musikk-på... Så har man alt sammen fullt søkbart på fingertuppene. Løsningen er kanskje ikke direkte ny, men at det er en god implementasjon av en god idé er det ikke tvil om.

fotostation.jpg - 13KbAt Fotostation er et nyttig program er jeg 100 % overbevist om. Hvis du er (litt) som jeg, og ikke stoler allverden på programmene som blir levert med digitalkameraer, så kan det hende at dette er programmet som gjør at du skifter mening. Om du har et Nikon digitalt kamera, så ville jeg tatt en ekstra titt etter det som ligger igjen i boksen - hvis det ligger en uåpnet og ubrukt kopi av FotoStation der, så er det kanskje på tide å pakke den opp og ta den i bruk.

For alle oss andre som har gjort andre valg enn å kjøpe Nikon, så blir det med en gang litt verre. FotoStation koster nemlig rundt 1000 blanke dersom du må kjøpe den separat, og for tusen kroner kan man kjøpe mye spennende ekstrautstyr til digitalkameraet. (det er for tiden mulig å kjøpe et 128MB CompactFlash kort til ca 900 kroner)

For å oppsummere, svar på disse fire spørsmålene:

 • Har du flere enn 1000 bilder lagret på datamaskinen?
 • Hender det at du må finne frem et spesielt bilde?
 • Kunne du tenke deg å spare inn en del harddisk plass ved å lagre bildene på andre steder?
 • Hender det at du mister oversikten over bildene dine?

Hvis svaret er "ja" på to eller flere av spørsmålene, så vil jeg anbefale deg å skaffe et program som kan hjelpe deg å sortere / indeksere bildene dine. Og etter at vi har testet FotoStation 4.5, må vi innrømme at dette programmet bør være et alternativ å ta under vurdering.

En ting er i alle fall sikkert: Undertegnede vil fortsette å bruke FotoStation 4.5 i lang tid fremover - i hvert fall frem til neste versjon kommer på markedet.

anbefalt.jpg - 11Kb

FotoWare Fotostation 4.5

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen