Test

Test av foto- og videoalbum fra Pinnacle

Instant VideoAlbum er laget for å legge gamle filmer fra videokamera inn på PC'en og gi dem en overhaling før du brenner dem ut til DVD-spilleren. Instant PhotoAlbum går ut på mye av det samme, men her er det selvsagt bilder du skal operere med.

Instant VideoAlbum

Førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se større versjon

Det er typisk for slike programmer som er rettet mot amatører og hobbybruk å ha sitt eget grafiske utseende. I dette tilfellet er faktisk ikke dette så negativt. Programmet er enkelt, oversiktelig og fint, uten å være kjedelig. Siden hele programmet er lukket inn i en vanlig Windows-ramme, føler jeg meg fortrolig med at det ikke skal finne på noe tøys. Enkelte programmer med hjemmelaget grensesnitt har nemlig for vane å for eksempel skru ned oppløsningen på skjermen eller redusere fargedybden, og ofte kan dette føre til at Windows sliter med å få ting på plass igjen etterpå.

Å komme i gang

Det første du må gjøre er selvsagt å få lagt inn videoen du skal jobbe med. Dette er en enkel affære, men det krever at du har et FireWire-kort på datamaskinen din. Dette kan du eventuelt skaffe deg hos din nærmeste datasjappe for et par hundrelapper.

Med en gang du har koblet til videokameraet til FireWire-kortet ditt, står det "DV Camcorder connected" øverst på den grå ruten til høyre. Da kan du styre avspillingen fra kameraet via kontrollknappene nederst, og videoen vises i boksen over. Når du skal ta opp filmen til PC'en, trykker du bare på "Get video from camcorder". Du kan også hente inn video-filer du allerede har liggende på harddisken. Hvis du vil hente inn bilde-filer, kan du legge disse etter hverandre i et slideshow.

Når du er forsynt med å legge inn video, kan du velge en stil til DVD-menyen din. Det er mange forskjellige stiler å velge mellom, og du kan også blande elementer fra de forskjellige ferdige stilene eller putte inn din egen grafikk. Når du en gang blir fornøyd, går du videre til det tredje trinnet i prosessen, Preview. Her får du en sniktitt på hvordan den ferdige DVD-platen din kommer til å bli. Hvis det er noe du ikke er fornøyd med, kan du trykke på Edit-knappen og bli ført videre til programmets videoredigerings-funksjon.

Redigering

Videoredigeringen er en smule utradisjonell. Det er i hvert fall første gang jeg opplever en tidslinje som ikke går horisontalt. Hvis du vet hvordan videoredigering pleier å foregå, kan dette høres rart ut, men Pinnacles løsning virker alikevel fornuftig i dette tilfellet. Film-klippene er nemlig stablet opp over hverandre i et såkalt Treeview, en slags utfoldbar innrykksliste, og med hjelp av denne definerer man de forskjellige kapitlene på DVD'en.

Trykk på bildet for å se større versjon
Foruten muligheten til å sette inn- og ut-punkter og velge rekkefølge på klippene, er det ikke mye redigering man kan gjøre her. Via Enhance-knappen får man tilgang til et par ekstra innstillinger, som Auto-correct color, Clean up video noise og Adjust brightness. Disse fungerer ganske greit, men jeg ville gjerne hatt flere og mer avanserte innstillinger her.

Til slutt har vi Stabilize motion som skal rette ut uønsket bevegelse på filmen din, dersom du har vært veldig ustødig på hånden under filmingen. Det er selvsagt begrenset hva slags magi programmet kan utføre, og hvis filmen din er voldsomt humpete, er det ikke garantert at den faktisk blir noe særlig bedre av dette.

Om du synes videoen din er litt stille og kjedelig, kan du enkelt og greit legge til musikk ved å trykke på Music Video-knappen og velge en musikk-fil fra harddisken eller et lydspor fra en CD. Når du har valgt musikken du vil bruke, kan du velge SmartMovie-alternativet som søker igjennom musikken for å finne taktslag, og deretter blir videoen automatisk klippet i takt med disse! Jeg prøvde ut denne funksjonen på en video fra i fjor sommer, og via linken under kan du selv ta en titt på resultatet.

 • Klikk her for å laste ned videofilen sommer.mpg
 • Legg merke til at jeg har redusert oppløsningen og kvaliteten på filmen dramatisk for at nedlastingen skal ta minst mulig tid. Musikken i bakgrunnen er ett av totalt seks lydspor som fulgte med programvaren.

  Siste etappe

  Trykk på bildet for å se større versjon

  Nå gjenstår det bare å brenne ut filmen din. Du velger hvilket format du skal bruke: CD eller DVD; og trykker på Burn. Enkelt og greit. Så er det bare å smøre seg med tålmodighet mens programmet klargjør filene og brenner dem ut.

  Med i pakken følger det også med et Neato DVD Labeling Kit som du kan bruke til å pynte på CD'en eller DVD'en din, samt designe dine egne CD- eller DVD-cover. Her er det mulig å velge likt design som du valgte på DVD-menyen din, og slik blir videopresentasjonen din straks litt ekstra overbevisende.

  Instant PhotoAlbum

  Akkurat det samme?

  Trykk på bildet for å se større versjon

  Bortsett fra at Instant PhotoAlbum har et litt "tøffere" og mer innviklet utseende, finner jeg fort ut at de to programmene er nesten akkurat like. Dette hadde jeg forsåvidt forventet, men ikke i så stor grad.

  Det viser seg at man fint kan arbeide med video i Instant PhotoAlbum, slik man også kunne bruke bilder i VideoAlbum. Men det finnes ingen muligheter for å koble til videokamera i PhotoAlbum. Ellers finner jeg nesten alle andre funksjoner som fantes i det første programmet, men de er arrangert annerledes og jeg må velge andre menyer for å få tilgang til dem.

  Bildebehandling

  Trykk på bildet for å se større versjon

  For å veie opp mot at man ikke kan koble til videokamera, er det lagt til litt mer avanserte funksjoner i Instant PhotoAlbum angående justering av farger og kontraster, samt et eksternt bildebehandlingsprogram, Instant PhotoEdit, med langt flere verktøy og muligheter. Her har du tilgang til de fleste funksjoner et slikt program bør ha, dog i noe reduserte utgaver. Du kan leke deg med å male og fargelegge bildene dine, og manipulere, vri og vrenge på dem og slenge på masse rare filtere. Med andre ord bør de fleste ivrige amatører ha mer enn nok å leke seg med her.

  Dessverre er Instant PhotoEdit ganske rotete. Alle verktøyene er delt opp i tre kategorier som man finner i den venstre menyen. Når man for eksempel skal bruke male-verktøyet, må man først trykke på Artwork-knappen før knapperaden som inneholder Paint-knappen dukker opp i menyen øverst. Slike ting gir programmet en litt billig følelse og blir fort et irritasjonsmoment når man i tillegg må vente på en liten animasjon av at knapperaden glir ned hver eneste gang man trykker på noe. Dessuten fungerer programmet ganske tregt på datamaskinen min fra før av, og jeg vet at slike effekter bare er med på å presse minneforbruket opp ytterligere.

  Sammendrag

  Instant PhotoAlbum og Instant VideoAlbum er to programmer som fungerer svært godt til sitt bruk, men de to er såpass like at jeg synes det nesten er litt rart at de blir solgt i to forskjellige pakker. Personlig synes jeg PhotoAlbum-pakken virker som en større og mer omfattende pakke enn VideoAlbum-pakken.

  Dersom du kjøper Instant PhotoAlbum, kan du gjøre akkurat det samme som du kan med Instant VideoAlbum, bortsett fra å overføre video fra videokamera. Sånn sett er også Instant PhotoAlbum i større grad en programvare for bildebehandling enn Instant VideoAlbum er et redigeringsprogram. Hvis du derfor kjøper deg Instant PhotoAlbum, og deretter laster ned et gratis redigeringsprogram du kan overføre video med, som for eksempel Avid Free DV, har du uendelig mye mer å leke deg med enn om du bare kjøper Instant VideoAlbum.

  Pinnacle Instant VideoAlbum

  Pinnacle Instant PhotoAlbum

  Pinnacle Instant VideoAlbum   Les mer »

  Pinnacle Instant PhotoAlbum   Les mer »

  Norges beste mobilabonnement

  Juni 2017

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Ice Mobil 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Telio Go 5 GB


  Jeg bruker mye data:

  Komplett Maxiflex 12 GB


  Jeg er superbruker:

  Komplett Megaflex 30 GB


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen