TEST: Test av Filmarkivet
Test

Test av Filmarkivet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Filmarkivet

Positive ting Mulighet for åpen standard, god informasjon om filmene.
Negative ting Noe rot i designet, dyr, noe uklart fokus på utvalg.0

Testresultater

Filmarkivet

Positive ting Mulighet for åpen standard, god informasjon om filmene.
Negative ting Noe rot i designet, dyr, noe uklart fokus på utvalg.0
I vår første runde fikk Filmarkivet mye kritikk for sitt brukergrensesnitt som var lite intuitivt. Nå har de fått en kraftig oppdatering på utseendet av siden. Hjelper det?

Løsning for alle formater
Filmarkivet skal i utgangspunktet ha stående applaus for sin løsning for filmleie. Dette er den eneste i testen som i tillegg til kopisperrer som er låst opp mot Microsofts produkter også serverer løsninger som kan brukes med Mac og Linux. Filmarkivet fremstår dermed som den eneste tjenesten som er et faktisk alternativ til tradisjonell filmleie, eller i ytterste konsekvens piratkopiering, for de som benytter disse systemene på sine maskiner. Men Filmarkivet er likevel ikke perfekt.


Ikke helt perfekt design
Det første som er tydelig er at nettsiden har fått en kraftig oppusning siden sist vi testet tjenesten. Tidligere bestod filmarkivet av en rotete og lite oversiktlig forside. Dette har de nå forbedret og fått et mer oversiktlig design. Dette er et klart pluss, men designet har fortsatt noen utfordringer.

Om du klikker på en film er det ikke helt enkelt å forstå om siden i det hele tatt har gått videre. Øverste delen av siden består nemlig av et banner med en rekke filmer som ikke byttes ut. Du må dermed scrolle deg nedover for å finne filmen du har valgt. Designet er heller ikke perfekt om du klikker deg inn på sjanger eller kategori. Siden du da møter på kan er lite informativ og øverst ligger det mye tekst i form av valg du kanskje egentlig ikke var interessert i. Filmene listes først et stykke ned. Valgene kunne med hell vært plassert i en rad på siden eller kanskje under filmene slik at disse kommer først i fokus.


Viser interesse for filmene
Selv om utseendet ikke er perfekt så er det langt bedre enn tidligere. Det som derimot er med å trekke Filmarkivet opp på vår liste er den interessen de faktisk viser for filmene de har på plass. Hver enkelt film er utstyrt med fullstendig informasjon om både manusforfattere, regissører, produsenter, komponister, fotografer og skuespillere. Her finner du også informasjon om rettighetshavere og hvor filmen er spilt inn.

Det meste av denne informasjonen er utstyrt med internlenking slik at du fort finner frem til andre filmer med samme bidragsytere. Vi skulle gjerne også sett at denne internlenkingen ga oss litt informasjon om personen, men det kommer kanskje på plass med tiden.

Forsmak på alle filmer
Filmarkivet har også som de eneste valgt å informere om både talespråk og tekstspråk på filmene. Du finner også informasjon om når filmen er spilt inn og hvor lenge den varer. Absolutt alle filmene er i tillegg utstyrt med litt tekstinfo om handlingen og en forsmak på filmen. Som oftest er denne forsmaken i form av en trailer, om det ikke har vært tilgjengelig har filmarkivet plukket ut klipp fra bakomfilm eller et lengre klipp fra denne filmen. På denne måten vil du uansett kunne se en slags forsmak før du leier. Filmarkivet har også vært påpasselige med å tekste disse forsmakene dersom det er snakk om annet enn norsk eller engelsk tale.

Det skal samtidig bemerkes at det er gjort noen litt merkelige valg ved utvelgelsen av disse formsmakene. På den nye filmen Superhero Movie har man lagt til klipp tatt fra helt i begynnelsen av filmen. At det ikke fins noen trailer på denne filmen tviler jeg derimot på og den hadde nok gjort seg langt bedre enn en lang intro med skuespillernes navn.

Litt uklart fokus
Utvalgsmessig havner Filmarkivet noe på siden. Her kan du ikke regne med å finne det siste fra Hollywood. Filmarkivet er selv spesifikke på at dette ikke er deres mål. Derimot ønsker de å være langt fremme på innhold når det gjelder norske spille- og kortfilmer og også utenlandsk independent film. Det medfører at du her kan finne film du neppe finner andre steder som den tyske propagandafilmen Kampf Um Norwegen, Kristoffer Joners regidebut i form av kortfilmen Tørt og Kjølig og stumfilmeposet Brudeferden i Hardanger fra 1926. Samtidig finner du også mye mainstreamfilm som Superhero Movie, Doomsday, den siste filmen om Rambo og norske Mannen som elsket Yngve. Vi har rett og slett litt problemer med å se at utvalgsfokuset hos Filmarkivet er helt fokusert.


Innen norsk film savner vi fortsatt titler som Veiviseren, Varg Veum-filmene og De Usynlige. Filmer som Hawaii, Oslo, Døden på Oslo S og Herman er derimot på plass mikset med mye storfilm fra Hollywood. Et enda tydeligere fokus ville kanskje gjort seg, men det er klart at du vil finne her filmer du ikke finner andre steder, trolig også filmer som for lengst har tatt veien ut av piratsystemene eller kanskje aldri blitt inkludert her.

Stilren visning
Ved visning hadde vi få problemer med tjenesten. Her fikk vi filmen rett opp i mediaplayer og kvaliteten var imponerende god. Dette varierer nok fra film til film ettersom de historiske filmene neppe har samme kvalitet som dagens filmer, men det virker som om Filmarkivet har gjort en grundig jobb ved scanning av også gammel film. Ellers hadde vi ingen problemer ved visning, men spillefilmenes pris, 45 kroner per leie, var kanskje litt i meste laget.


Konklusjon
Alt i alt har Filmarkivet et godt stykke å gå. Designet er langt fra perfekt og søkesystemet har noen små bugs som godt kan rettes opp i. Samtidig har de jobbet hardt for å få på plass mye og brukbar informasjon og filmene. De er også den eneste tjenesten som legger ved direktelenke til filmen du har leid på kviteringen. Slik kan du enkelt finne frem til dine aktive kjøp selv om du ikke registrerer deg som bruker.

Ved sist test fikk tjenesten to øyne på terningen. Selv om brukergrensesnittet kunne vært bedre velger vi å doble antallet denne gangen på grunnlag av oppgraderingen av designet og tjenestens muligheter for å brukes på andre plattformer enn Windows. Ikke minst fordi det ligger en tydelig interesse for film bak tjenesten.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen