Test

Test av Epson Stylus Photo R800

Førsteinntrykk og bundle

Se flere og større bilder i Prisguiden

R800 er en tung skriver, med en vekt på ca. 8 kg. Skriveren er laget i hard plast, og virker solid. Særlig er vi fornøyd med inn-/ut-systemet for arkmating: Dette er kraftigere enn på de andre skriverne vi har testet.

Det er også positivt at strømadapteret er integrert i skriveren, men da kunne selve strømkabelen vært lenger. Den kan i mange tilfeller bli vel knapp, og man må til med skjøteledning.

Epson Stylus Photo R800 leveres med strømkabel, blekkpatroner, enhet for utskrift på skrivbare CD/DVDer, norsk "kom-i-gang"-manual, samt CDer med programvare. I tillegg leveres skriveren med papirrullholder, til bruk med papir på rull, for de som har behov for det.

Merk at det ikke medfølger USB- eller Firewire-kabel til skriveren.

Funksjonalitet

Stylus Photo R800 er utstyrt med en USB2.0- og en Firewire-port. Om høyhastighetsportene har betydning for utskriftshastighet er usikkert. Vi kommer tilbake til dette under avsnittet om hastighet senere i testen.

Skriveren har via den medfølgende enheten mulighet for utskrift av cover på skrivbare CD/DVD-plater. Bortsett fra dette har Stylus Photo R800 ingen ekstra finesser som minnekortlesere, ekstra arkmatere eller støtte for PictBridge. I dette tilfellet har muligens Epson vurdert det som lite hensiktsmessig, i og med at dette er en skriver for de semi-profesjonelle og profesjonelle. Kvalitetstapet man opplever ved utskrift via PictBridge og minnekort er kanskje ikke en egenskap Epson ønsker å assosiere med denne skriveren.

Skriveren er utstyrt med EPSON UltraChrome Hi-Gloss™ pigmentblekk, en blekktype som gir lang holdbarhet på fotoutskrifter. R800 har hele 8 separate blekkpatroner: 2 sorte blekkpatroner (en foto- og en matt-sort), cyan, magenta, yellow, rød, blå og "Gloss optimizer". Den sistnevnte legger et blankt lag på utskriftene, som "fryser" de kjemiske prosessene i fargeblekket. Disse egenskapene gjør R800 til en utpreget fotoskriver.

Holdbarhetstester utført av Wilhelm Imaging Research indikerer også at Epson ligger langt fremme når det gjelder holdbarhet på fotoutskrifter foretatt med Epson skrivere, medier og blekk.

Se flere og større bilder i Prisguiden

Oppsett av skriver og programvare

"Kom-i-gang"-manualen forklarer oppsett av skriveren og programvare på en lettfattelig måte. Vi fulgte manualen steg for steg, og hadde ingen nevneverdige problemer under oppsett av selve skriveren.

I testen forsøkte vi å installere siste driverversjon, men fikk problemer med dette. Det dukket opp en feil underveis som førte til at de nyere driverne ikke kunne installeres. Derfor er versjon 5.4, som fulgte med på installasjons-CDene, benyttet i testen.

Installasjon av den medfølgende programvaren gikk automatisk og smertefritt. Etter kun få museklikk og en omstart er skriveren klar til bruk.

Epson leverer skriveren med en programvarepakke som omfatter programmer for utskrift av bilder (PhotoQuicker), utskrift på CD (Print CD), samt et par andre småprogrammer. Inntrykket av programmene er at Epson har levert en god programvarepakke med R800. I forhold til målgruppen kunne man kanskje forvente noe mer, men på den annen side har de fleste som driver profesjonelt eller semi-profesjonelt tilgang til bedre redigeringsprogramvare.

I likhet med andre produsenter hevder Epson at for de aller fleste oppnås best resultat ved å benytte de medfølgende programmene. En av grunnene til dette er at programvaren er tett integrert med skriverens driver, og derfor bedre kan utnytte skriverens funksjoner. Vi har derfor valgt å benytte Epsons programvare der det var naturlig.

I bruk

Se flere og større bilder i Prisguiden

Vi hadde i testperioden ingen problemer med selve skriveren. Den medfølgende programvaren fungerte også tilfredsstillende.

Epson R800 lager noe bråk under utskrift av tekst i "kladde"-modus", men har ellers generelt et lavt støynivå. R800 lager jevnt over mindre rystelser enn de andre skriverne vi har testet.

Bytte av blekkpatroner underveis i testperioden gikk smertefritt. Merk at blekkpatronene ikke er gjennomsiktige, så man er nødt til å stole på programvarens beskjeder om en blekkpatron er tom eller ikke.

Vi var på denne skriveren godt fornøyd med varslingen om lavt blekknivå. Programvaren kom med beskjeder av typen "du kan skrive ut 5 sider til lik den siste du skrev ut". Dette gir en trygghet på at det blir rapportert riktig, noe også Epson har skjønt. Produsenten hadde tidligere problemer med forbrukergrupper på grunn av feilrapportering i forhold til faktisk blekkforbruk, og det er positivt at de nå har fått mer orden på dette.

Epson Stylus Photo R800   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen