Test

Test av Epson L-500V

Ny karakterskala
Fra og med denne testen begynner vi med nytt karaktersystem. De nye karakterene er på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Hensikten med dette er å kunne nyansere bedre. Ny skala gjør resultatene mindre sammenliknbare, men siden akam.no har ny redaktør, som kommer til å gjøre de fleste testene, og som vektlegger ting annerledes, blir ikke resultatene direkte sammenliknbare i noe tilfelle. Vi velger derfor å endre skalaen nå.

I bruk

Epson har laget et kamera med ganske normal størrelse, og ganske normale spesifikasjoner. 5 megapiksler, 3x optisk zoom og stor skjerm er spesifikasjoner som ikke skremmer noen, men som heller ikke overrasker. La oss se hvordan kameraet yter i vår test. Se produktguiden vår for flere spesifikasjoner.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

8/10

Kameraet er ikke det minste vi har hatt til test. Det er likevel lite nok til få vil se det som et problem. Vi kunne ønske at det var litt tynnere, så det lettere fikk plass i en lomme.
Utseendemessig er det i en matt grå og svart finish som er ganske stilig, men designet på forsiden kunne vært mer spennende.

Følelsen når man holder kameraet er at dette er solid. Siden det er større enn de aller minste kameraene i klassen er det lettere å bygge det mer robust. Alle knapper, luker og hjul er faste i håndteringen og gir et godt inntrykk. Et minus er at stativfestet er i plast og ikke er plassert på linje med objektivet.

Det er enkelt å bruke kameraet, og det har et ryddig design som gjør det lett å finne riktig knapp. Det har ikke overflod av innstillinger, men de vanligste er lett tilgjengelige fra en styrepinne, og det er sjelden behov for å gå inn i menyer for å endre noe. Hvis man først må inn i slike menyer blir det hele litt mindre oversiktlig da det er to forskjellige menyer som man aksesserer på to forskjellige måter. Det burde vært én måte å komme til alle menyene på.

 

Optikk

Vurdering:

7/10

Objektivet har en 3x optisk zoom tilsvarende 34-102 mm. Dette er et fornuftig zoom-område på et slikt kamera, og litt mer vidvinklet enn det som er vanlig. Lysstyrken er middels, med F2.8 som største blender på vidvinkel, F4.9 på tele.

Bildene lider av en del kromatisk aberrasjon, men er skarpere i hjørnene enn det vi forventet. Dette kommer vi tilbake til i vurderingen av bildekvalitet.

 

Funksjoner

Vurdering:

6/10

L-500V er ikke et funksjonsrikt kamera. Hvis du velger full automatikk har du ingen andre valg enn de aller mest grunnleggende. Hvis du velger manuell modus, har du mulighet for eksponeringskompensasjon, men ingen blender- eller lukkerprioritet, eller manuell eksponering. Du kan stille ISO-verdi, og velge mellom noen fotograferingsmodi som landskap, portrett osv. Kameraet har ikke manuell hvitbalanse, men du kan velge mellom automatisk eller en av fem ferdig definerte innstillinger. Det er ikke innstillinger for skarphet, fargemetning eller kontrast. Men slik det er satt i kameraet vil være tilfredsstillende for de fleste.

Videofunksjonen er ok. Du kan ta film i 640 x 480 punkter med 30 bilder pr. sekund. Bildekvaliteten er grei på vidvinkel, men det er mye støy hvis du filmer i litt svakt lys. Det er ikke mulig å zoome mens du filmer.

De mest omfattende innstillingene du kan gjøre gjelder lydeffektene på kameraet. Du kan velge lyder for mange ulike operasjoner. Selv om dette kan være kjekt å ha, har det liten betydning for fotograferingen, og vi synes det er synd at Epson har lagt fokusen her.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

7/10

L-500V har en stor 2,5 tommers LCD-skjerm, og den gir bra bilde i normalt lys på vidvinkel. Dessverre er den litt mørk på full tele, og man ser da også mye støy på skjermen. Det går an å skru opp lysstyrken på skjermen, men da blir den for lys til vanlig bruk. Det er litt for innviklet å skru opp og ned lysstyrken på skjermen hver gang lysforholdene endrer seg til at man gidder å gjøre det. Dessuten burde det være unødvendig.. Værgudene har ikke vært på vår side mens vi har gjort denne testen, og vi har derfor ikke hatt mulighet til å teste skjermen i solskinn. Men vi har emulert sol så godt vi kan i laboratoriet, og skjermen har ikke god refleksbehandling. Siden det er vanskelig å si hvordan det ville blitt i virkeligheten sammenliknet vi med det eldre, men langt dyrere Nikon Coolpix 5700, og sistnevnte var vesentlig lettere å bruke i sterkt lys.

Skjermen blir ikke svart mens bildet tas, og det er en fordel, særlig på et kamera som kan ta 3 bilder i sekundet. Det gjør det mye lettere å ta seriebilder.

For å få plass til den store skjermen, har Epson, som så mange andre, gitt avkall på optisk søker. Siden de fleste i dag bruker skjermen som søker, vil mange regne dette som en liten pris å betale for større skjerm. Men siden skjermen kan bli vanskelig å bruke i sterkt sollys, og den fort blir for mørk i svakt lys, kunne det vært hensiktsmessig med en optisk søker i tillegg. Grafen nedenfor hvis i hvor svakt lys man kan skjelne detaljer i bildet ved bruk av skjermen.

Batteri

Vurdering:

7/10

Batteriet er et oppladbart Litium-Ion batteri på 1230mAh. Vår egen batteritest ga et resultat på 826 bilder før batteriet gikk tomt. Dette er med skjermen på hele tiden og med mye fokusering og en del zooming, samt 50% med blits. Som du kan se ut fra grafen nedenfor, er det ikke blant de beste vi har testet, men hvis man sammenlikner med bare noen få år tilbake, og tar med i betraktningen at skjermen er dobbelt så stor som det som var vanlig tidligere, så ser det straks bedre ut. Test av andre kameraer viser likevel at det kunne vært bedre.

Batteriet holdt til to timer kontinuerlig fotografering.

Pluss for at det følger med ekstern batterilader; dette gjør det praktisk å kjøpe inn et ekstra batteri, så man alltid kan fotografere mens batteriet lader.

Autofokus

Vurdering:

7/10

Vi er ikke spesielt imponert over hastigheten på autofokusen, særlig ikke på vidvinkel. Som det framgår av grafen er kameraet blant de langsomste av sammenliknbare kameraer. Middelkameraet, som er et gjennomsnitt av alle vi har kameraene vi har testet, er langsommere, men dette inkluderer også eldre kameraer. Vi hadde håpet på et bedre resultat her. Kameraet gjør det bedre på autofokus ved 100mm, der det er bare er litt langsommere enn gjennomsnittet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessverre har heller ikke kameraet mulighet for å fokusere i spesielt svakt lys. Mangelen på Af-hjelpelys gjør situasjonen enda vanskeligere. Nedenstående graf viser i hvor svakt lys kameraet kan fokusere uten bruk av hjelpelys.

 

Makrofunksjonen gir deg mulighet til å komme meget nær motivet. Dessverre er ikke autofokusen veldig presis når man nærmer seg fokusgrensen. Generelt gjelder også at det er vanskelig å få nok lys på motivet når fokusavstanden er så kort, og blits vil normalt ikke belyse motivet ordentlig. Makrofunksjonen er som på de fleste kameraer av denne typen, eller litt bedre.

Bildet til høyre er en forminsket, ubeskåret versjon av originalbildet.

 

 

Hurtighet

Vurdering:

7/10

Oppstarttiden er lengre enn for de fleste sammenliknbare kameraer. Den er likevel kortere enn for middelkameraet. Årsaken til dette er at mange av middelkameraene er eldre modeller. Det er en fordel at kameraet starter raskt, men dersom du likevel venter flere sekunder på at kameraet skal starte, vil ikke en forskjell på f.eks. et halvt sekund bety all verden.

Utløserforsinkelsen uten bruk av blits er ikke målbar, dersom du har prefokusert. Det er viktig for å kunne ta øyeblikksbilder. Dersom du skrur på blitsen er forsinkelsen 0,18 sekunder, som er vesentlig lengre enn gjennomsnittet.

Mange digitalkameraer oppleves som trege til å bli klare til å ta et nytt bilde. Epson L-500V er raskere enn gjennomsnittet, og holder bra hastighet. Det har også mulighet for seriebildeopptak, og kan da klare 3 bilder pr. sekund, så lenge det er plass på minnebrikken. Dette er meget bra. De fleste kameraer kan kun ta seriebilder til den interne bufferen er full.

 

Dersom vi skrur på blitsen, og gjør samme testen igjen, klarer L-500V 4 bilder på ti sekunder. Dette er det de aller fleste kameraene klarer. Målingen er gjort med moderat fokusavstand, og blitsen har ikke blitt ordentlig utladet mellom hvert bilde.

Dersom vi gjør testen en gang til, men denne gangen med større fokusavstand, så blitsen blir fullstendig utladet får vi litt andre resultater.

Denne gangen ser vi at ytelsen faller til litt under middelkameraet. Dette er ikke mye, men kan tyde på at kameraet bruker litt lenger tid enn gjennomsnittet for å lade opp en fullt utladet blits. Ytelsen holder seg likevel bra i forhold til de andre kameraene i denne grafen.

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

7/10

Epson L-500V er enkelt i bruk, og de fleste vil kunne ta det i bruk uten å måtte lese bruksanvisningen. Symbolene på knappene er i stor grad selvforklarende, og knappene er lett tilgjengelige mens man fotograferer. Menyene er korte og enkle, men tydelige og selvforklarende. Dette er et pluss.

Dessverre har kameraet litt langsom autofokus, og litt lang oppstartstid. Til gjengjeld er det raskt når du skal ta flere bilder på kort tid, særlig uten blits.

LCD-skjermen er stor, men litt mørk til tider, og sammen med mangel på optisk søker, og moderate autfokusegenskaper i dårlig lys, kan det gjøre det vanskelig å bruke kameraet i mørket. Skjermen har også litt mye støy, og den får lett moiré.

Når vi bruker kameraet ute i dagslys er vi meget fornøyde med hvordan det fungerer, men det fungerer dårligere i moderat lys og innendørs. Det virker nesten som om Epson har valgt å prioritere ned alle egenskaper som trengs i dårlig belysning: Lyssterk skjerm med lite støy, optisk søker, autofokus som klarer dårlig lys, hjelpelys og rask ladetid for blitsen.

Oppnådd fokus er veldig klart markert på skjermen, så man ser dette med en gang. Vi synes det er litt rart at man har muligheten til å ta et bilde selv om fokus ikke er oppnådd, men i enkelte tilfeller kan det kanskje være nyttig. Men man skal være klar over det, særlig i dårlig lys, for ellers kan man få veldig uskarpe bilder.

Det er ingen blackout på skjermen mens bildet blir tatt. Dette er et pluss når man skal ta flere bilder i serie, og er avhengig av å se hvordan motivet endrer seg hele tiden. Særlig på et kamera som dette, som kan ta tre bilder i sekundet.

Når du kobler kameraet til en PC, dukker det opp som en stasjon, og du kan kopiere bildene over til kameraet som du gjør mellom vanlige disker. Du kan også kopiere til kameraet, og bruke det som et flyttbart lagringsmedium hvis du ønsker det. Overføringen gikk imponerende fort, over 4MB/s. Det er det raskeste vi har målt på noe kamera! Meget bra, Epson.

Epson L-500V   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen