Test

Test av Dell Latitude X200

Det er ikke mange år siden bærbare PC-er virkelig begynte å bli noe annet enn avanserte skrivemaskiner. En del funksjoner fantes, men multimedia og mange andre oppgaver var fortsatt forbeholdt skrivebordmaskinenes verden. Dette har endret seg dramatisk de siste årene. I dag finnes det bærbare maskiner med 16 tommers skjermer, kraftige prosessorer, mye RAM og multimediefunksjonalitet som kan sammenlignes med stasjonære PC-er. Problemet er at mange såkalte skrivebordserstattere knapt kan kalles bærbare (veier opp mot 4 kg).

For de som vil ha en bærbar PC med en størrelse og en vekt som tillater at man tar den med seg hjem i kofferten, er disse (skrivebordserstattere, red.anm.) bærbare PC-ene neppe et alternativ. Vil man samtidig ha en PC med for eksempel innebygget trådløst nettverkskort vil løsningen kunne være en ultraportabel bærbar PC.

Ultraportable PC-er har forekommet tidligere. For eksempel hadde Compaq allerede midt på 90-tallet laget en bærbar PC i A4-størrelse med fargeskjerm og ekstern diskettstasjon. Problemet var at denne maskinens ytelse var for dårlig til å kjøre en del programmer. Dessuten var det ikke muligheter for innebygget nettverkskort, modem eller CD-ROM.

Dagens situasjon er en annen. Etterspørselen etter ultraportable PC-er i dag er økende, med salg hovedsakelig rettet mot næringslivet. Dette har ført til en rask utvikling av ultraportable PC-er. Med prosessorer med en klokkefrekvens på godt over 1 GHz, opp til 1GB RAM og godt utbygget kommunikasjons- og multimediefunksjonalitet er disse maskinene nå et fullgodt alternativ til den stasjonære maskinen på jobben – og med den egenskapen at de virkelig er bærbare!

I denne testen har vi sett på Latitude X200, en ultraportabel maskin fra Dell. Dette er den minste og letteste modellen i Dells varesortiment.

I og med at dette er den første ultraportable PC-en vi tester vil vi gjøre spesielt oppmerksom på følgende:

  • Det legges vekt på andre kriterier ved testing av ultraportable PC-er enn for eksempel ved testing av økonomi-klasse eller skrivebordserstattere.
  • Det vil ikke bli satt noen endelig karakter på maskinen, slik som vi gjør i andre tester. Grunnen til dette er at det vanskelig å sammenligne ulike ultraportable PC-er når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Først når vi har testet en del ultraportable PC-er vil vi komme med anbefalinger i denne kategorien. Vi vil derimot trekke frem positive og negative sider ved maskinene vi har testet (+/-) helt i slutten av testen.

Takk til

for utlån av produkt til test.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen