Test

Test av DCEnhance

Skrevet av Ola Illøkken

Hvis du ønsker å forbedre dine digitale bilder, men ikke har noe ønske om å sette deg inn i dyre og avanserte bildebehandlingsprogrammer, da har enmannsfirmaet Mediachance fra Canada en løsning for deg. Bak dette lille firmaet står Roman Voska, uten utdanning i programmering har han laget flere programmer for digital bildebehandling og multimedia. Men det vi skal se litt nærmere på her heter DCEnhance. Og det beste av alt er at det er helt gratis.

DCEnhance står for Digital Camera Enhance og er et enkelt lite program som tar dine digitale bilder og kjører dem gjennom en prosess som blant annet fjerner 'støy' fra bildet og justerer fargemetning og lysstyrke. Du behøver ikke å justere på en eneste kontroll, alt du må gjøre er å åpne en bildefil og programmet gjør resten av jobben automatisk. Er du ikke helt fornøyd er det mulig å finjustere til du får et enda bedre resultat, når det er gjort vil disse innstillingene være lagret og sannsynligvis passe for alle bilder tatt med samme kamera.

Resultatet er selvsagt avhengig av hvor bra bildet er på forhånd. Har du et bra kamera med høy oppløsning og en bra blits så er det ikke sikkert forbedringen blir så merkbar. DCEnhance viser sin styrke når det får jobbe med bilder tatt med et kamera i den nedre delen av prisskalaen eller bilder tatt med et digitalt videokamera uten blits. Disse bildene har en tendens til å bli litt undereksponert på mange kamera og DCEnhance retter opp dette på en overbevisende måte. Støy på bildet blir også fjernet og særlig på portretter er dette synlig. Hud blir glattere og ser ikke så grovkornet ut, uten at personen ser 'polert' ut, som kan bli resultatet hvis en prøver å gjøre dette manuelt i et bildebehandlingsprogram.

Test

Bildene under er tatt med to typer videokamera uten blits og et enkelt Kodak digitalkamera med blits. Alle bildene er kjørt gjennom DCEnhance med standard innstillinger, ikke en eneste kontroll er justert.

Tatt med et Canon digitalt videokamera

Bildet ser ikke så grovkornet ut etter behandling i DCEnhance, det virker klarere og mer tydelig og lyset er bedre justert. Det ser nesten ut som bildet etter behandling har fått flere piksler, men så bra er vel programmet ikke...

Tatt med et Sony digitalt videokamera

Her har bildet til høyre fått mye bedre lys, skulle nesten tro det var tatt med blits.

Tatt med et Kodak digitalt fotoapparat

Igjen gjør DCEnhance underverker med lysjusteringen, huset bak på bildet er usynlig på bildet til venstre, men vises tydelig etter behandling.

Konklusjon

Jeg må si jeg ble imponert over hvordan dette lille enkle programmet helt på egen hånd klarer å forbedre bilder som ikke er helt på topp kvalitetsmessig. Det er tydelig at han som har laget dette programmet har interesse for og greie på fotografering. Mange av oss har vel en del bilder liggende på harddisken som kunne ha godt av en liten oppussing. Og når det kan gjøres så enkelt som dette vil jeg anbefale å laste ned dette programmet og prøve det ut. Det er på bare 530 kB, det er freeware og du finner det her.

Div programvare Mediachance Free Digital Camera Enhancer   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen