TEST: Test av Creative GigaWorks T3
Test

Test av Creative GigaWorks T3

Testresultater

Creative GigaWorks T3

Positive ting God lyd, liten størrelse.
Negative ting Høy pris.0

Testresultater

Creative GigaWorks T3

Positive ting God lyd, liten størrelse.
Negative ting Høy pris.0
Creative er mest kjent for svært rimelig tilleggsutstyr til datamaskinen. De har et enormt utvalg av høyttalersett for datamaskiner, og de aller fleste kan karakteriseres som billige i innkjøp, men uten den helt store lydopplevelsen. Dette er ikke tilfellet for Creative GigaWorks T3. Her virker det som ingeniørene til Creative har fått lov til å prioritere lydkvaliteten høyere enn prislappen, med de naturlige følgene for begge deler. Dette høyttalersettet låter svært bra, men god lyd koster.

Kompakt 2.1-lyd
Høyttalersettet består av en subbasshøyttaler som skal plasseres på gulvet, med to små satellitthøyttalere som plasseres på hver side av skjermen. Ingen av delene ruver noe spesielt, og særlig satellittene tar svært liten plass. Med et fotavtrykk på 93 x 76 millimeter og en høyde på knappe 15 cm, burde det være enkelt å finne plass til disse på pulten.

Subbassen er ikke spesielt plasskrevende den heller, med lengste side på godt under 30 cm. Vekten på knappe seks kilo hinter imidlertid om gode ting fra den kanten.

Basshøyttaleren i dette settet bruker en teknikk som Creative kaller for SLAM - «Symmetrically Loaded Acoustic Module». Bak denne fiffige forkortelsen finner vi en spesiell måte å utnytte refleksene og lydtrykket i kassen på: I tillegg til et aktivt høyttalerelement innvendig, har kassen passive høyttalermembraner på yttersiden. Disse blir drevet av det innvendige lufttrykket som høyttalerelementet lager, og leverer basstrykket videre ut til omgivelsene. Denne høyttaleren er for sikkerhets skyld utstyrt med tre slike membraner, plassert på tre av sidene til høyttalerkassen. Dette vil spre basslyden jevnt ut fra kassen.

Dette systemet fungerer overraskende bra, og basshøyttaleren klarer å levere mer enn forventet lydtrykk på denne måten. I skrivende stund er det to høyttalersett fra Creative som bruker denne teknikken. Det er høyttalersettet vi omtaler her, i tillegg til Creative Inspire 5.1 Digital 5700.Inni basshøyttaleren er forsterkeren som driver både bassen og satellittene. Den blir dermed senteret i anlegget, med koblingene til satellitthøyttalerne, i tillegg til en linjeinngang med RCA- («phono») plugger og en kablet volumkontroll som skal ligge på pulten. I denne fjernkontrollen finner vi også mini-jackplugger for å koble til en lydkilde og hodetelefoner. På basshøyttaleren er det også en egen volumkontroll for bassnivået. Dette er såre enkelt å koble sammen, og det burde ikke forvolde noen problemer med å få anlegget til å fungere.

Ren godlyd med masse trøkk
Vi har prøvelyttet anlegget med musikk som vi kjenner godt, og som vi vet hvordan skal låte. Musikken ble avspilt på en PC, fra digitale musikkfiler uten datareduksjon (FLAC-format). Vi stilte inn bassnivået på middels, og dette fungerte bra for de fleste musikksjangerne vi prøvde med. I tillegg dro vi på med litt ekstra basstrøkk på tung rockemusikk, og da demonstrerte høyttalersettet sin evne til å gi oss mer bass en vi trengte.

Hovedopplevelsen er at høyttalerne leverer velbalansert lyd med få feil. Diskant i form av vokallyd og lyse instrumenter kommer godt frem i lydbildet, uten å nærme seg ubehagelig skjæring i de høyeste tonene. Bassen er også svært ren og klar, og her kan vi jo selv bestemme hvor fremtredende den skal være i lydbildet. I de fleste tilfeller er mellomtonen godt under kontroll, noe som ofte er et problem på billigere høyttalersett. Med akustisk musikk holdt mellomtonen på å ta over lydbildet, men den holdt seg likevel akkurat innenfor grensen. Dette lar seg også kontrollere ved hjelp av en equalizer i musikkspilleren.

Når vi forsyner høyttalerne med musikk som er mer kompleks og krevende, kommer de imidlertid litt til kort. De klarer ikke å yte et fullt symfoniorkester rettferdighet, men det er kanskje å kreve for mye. De yter mer enn tilfredsstillende med rock, pop og tilsvarende musikk som vi antar de fleste kommer til å kjøre gjennom dem. Det er også på disse premissene vi har gitt terningkastet vårt.Et annet poeng som er svært tillitsvekkende med dette høyttalersettet er at det jobber uanstrengt også på svært høyt lydvolum. Selv om vi kjørte musikken på nær full guffe, var det ingen antydninger til forvrenging av lyden. Dette indikerer at høyttalerelementene som er brukt i produktet har høyere kapasitet enn forsterkeren som driver dem. Det gjør at vi aldri kommer i nærheten av høyttalernes fysiske yttergrenser for ytelse, og det sikrer at de jobber lett og uten feil. Dette er nok en av årsakene til prislappen på anlegget.


Konklusjon
Med dette anlegget demonstrerer Creative klart at de kan når de vil. Creative GigaWorks T3 leverer langt bedre lydkvalitet enn hva vi har vært vant med fra den kanten tidligere. Selv om vi kun har testet med musikk, så er det ikke tvil i vår sjel om at høyttalerne vil yte godt også med spill og andre lydkilder. Dynamikken, renheten og evnen til å spille klart selv med høyt volum gjør at vi ikke tviler på dette. Det er imidlertid klart at kvalitet koster, og dette anlegget har en prislapp som er fire ganger høyere enn de rimeligste alternativene på markedet. Dersom denne prislappen er akseptabel for deg, har vi ingen betenkeligheter med å anbefale dette høyttalersettet.


Oppsummering

Produkt: Creative GigaWorks T3
Internett: www.creative.com
Pris: fra 1.688 kroner

Data:
Lydsystem: 2.1 - stereo med ekstra basshøyttaler.
Innganger: 1 mini-jack og 1 phono.
Utganger: 1 mini-jack hodetelefon.
Kablet fjernkontroll for volum følger med.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen