Test

Test av Casio QV-R51

 

Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Casio QV-R51 er et lite og elegant kamera i Ixus-klassen. Kameraet er omtrent like stort som et tykt kredittkort, og laget i metall. Byggekvaliteten er meget god, med unntak av to gummideksler som skjemmer designet og sitter dårlig.

Ergonomien er svært god for et kamera på denne størrelsen, og kameraet er behagelig å betjene med både en og to hender.

Optikk

Vurdering:

Kameraet er utstyrt med et 3x zoom-objektiv uten navn. Brennvidden tilsvarer 39-117 mm, vi savner bedre vidvinkel. Objektivet er normalt lyssterkt, med F2.8-4.9.

Objektivet har gode egenskaper med henhold til distorsjon, på vidvinkel er det ørlite tønnefortegning, på vidvinkel ørlite putefortegning. Men langt mindre enn normalt for et objektiv av denne typen.

Se flere og større bilder i prisguiden

Objektivet er også relativt skarpt, men skarpheten avtar helt mot hjørnene.

Zoomen er lynhurtig, men man har få brennvidder å velge mellom. Zoomen betjenes med en zoom-hendel integrert rundt utløserknappen - en perfekt løsning for et kamera på denne størrelsen.

Funksjoner

Vurdering:

QV-R51 er et point-and-shoot kamera, og mangler fotofunksjonalitet som blenderprioritet og manuell eksponering. I automatisk modus er lengste lukkertid begrenset til 1/8 sekund, så i svakt lys uten blits må man ty til Casios "Best Shot"-funksjon, der man kan velge mellom mange motivprogrammer inkludert flere forskjellige nattmoduser.

Man kan også påvirke eksponeringen via manuell ISO 50-400, eksponeringskompensasjon, lysmålingsområde og til og med blitskompensasjon.

Se flere og større bilder i prisguiden

Man har god kontroll over bildekvaliteten, med separat betjening for størrelse, oppløsning, kontrast, fargemetning og skarphet. Casios innstilling av hvitbalanse er blant markedets beste, og R51 har også manuell måling av hvitbalanse der man retter kameraet mot et hvitt ark før man tar bilde. Også pluss for god selvutløserfunksjon.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Videofunksjonen er imidlertid stusselig, med lav oppløsning, få bilder per sekund og ikke lyd. De fleste andre produsenter jobber mye med videomodusen, mens Casio tilsynelatende har stått på stedet hvil i flere år. Vi savner også videoutgang, slik at man kan se på bildene man har tatt på en TV.

Av andre funksjoner har kameraet alarmfunksjon og en mulighet til å lage fotoalbum på selve kameraet. Diktafon mv. finnes ikke.

Skjerm

Vurdering:

En av de tilsynelatende største forbedringene i forhold til de gamle modellene i serien, er en langt større skjerm på hele 2.0 tommer. Dessverre har skjermen lav oppløsning, så den virker litt grov og kornete. Dette har imidlertid liten betydning, da få skjermer er gode nok til å vurdere skarpheten i bildet.

Dessverre mangler skjermen antirefleksbelegg, så man må ofte skygge for skjermen med hånden når man fotograferer i sollys. I svakt lys imponerer skjermen heller ikke, i vanlige fotomodi er skjermen alt for mørk til typisk nattfotografering. Når skjermen ikke kan brukes kan man bruke en optisk søker av helt grei kvalitet, så vi legger ikke avgjørende vekt på dette.

Se flere og større bilder i prisguiden

Informasjonen man får på skjermen trekker opp. Man kan velge å se et rutenett som letter komponeringen, sanntids histogram og det viktigste av eksponeringsdata, inludert ISO når denne velges automatisk av kameraet. Velger man egne verdier for f.eks. kontrast eller fargemetning vises imidlertid ikke dette på skjermen.

En svært positiv ting er at man får et godt inntrykk av hvordan bildet vil bli på skjermen. Så lenge man ikke bruker blits blir både farger og eksponering vist meget nøyaktig i de fleste forhold. Dette er noe av det nærmeste "What You See Is What You Get" vi har sett.

Batteri

Vurdering:

En annen ting Casio har forbedret på QV-R51 er batterilevetiden. Da Casio lanserte kameraet skrev de at det klarte å ta 900 bilder på én lading. Vi klarte å ta 889. Det er meget bra, faktisk det beste resultatet vi har fått på noe kamera i lommeklassen. Batteriet holdt i 2 timer og 35 minutter. Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Se flere og større bilder i prisguiden

Svært positivt er det også at kameraet bruker vanlige AA-batterier. Går de medfølgende oppladbare batteriene tomme, kan man kjøpe nye batterier på en hvilken som helst bensinstasjon. Pluss også for at det medfølger ekstern batterilader.

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen er meget rask, både på vidvinkel og tele. Tabellen under viser fokusmålingene våre på et par sammenliknbare kameraer angitt i sekunder:

  Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio R40 Casio R51 Konica 510 Olympus C-50 Sony V1 Sony T1
Vidvinkel 0.80 0.23 0.29 0.33 0.88 0.75 0.28 0.26
Tele 1.61 0.46 0.56 0.46 1.18 0.83 0.57 0.33
Full oversikt

Kameraet kom også godt ut i våre mørketester, men da er kameraet avhengig av at motivet har stor kontrast. Hjelpelampe finnes ikke, så det kan ikke fokusere i stummende mørke. Da kan man stille inn kameraet på uendelig, eller benytte seg av den manuelle fokusen. Den manuelle fokusen er overraskende bra i god belysning, men i svakt lys vil den være vanskelig å bruke på grunn av den mørke LCD-skjermen. En avstandstabell gjør at man har en viss kontroll over fokusen likevel. Alt i alt vurderer vi egenskapene i svakt lys for middels.

Man kan velge om autofokusen skal måles i sentrum av bildet, eller om kameraet skal velge fokuspunkt automatisk.

Autofokusen har vært presis, og vi har ikke opplevd at bilder har blitt uklare.

Hurtighet

Vurdering:

Kameraet er en av de beste på markedet til å starte opp raskt. Tabellen under viser målt oppstartstid i sekunder:

Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio R40 Casio R51 Fujifilm F700 Konica 510 Olympus C-50 Sony T1 Sony V1
3.68 2.17 2.28 1.76 2.28 3.01 5.08 1.71 3.92
Full oversikt

Hvis man ikke bruker blits er det heller ingen utløserforsinkelse å snakke om slik det var på digitalkameraer for noen år siden. Med blits er det imidlertid en merkbar utløserforsinkelse, fordi kameraet måler eksponeringen med et lite blitsstøt før bildet tas. Tabellen under viser målt utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio R40 Casio R51 Konica 510 Olympus C-50 Sony T1 Sony V1
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.09 0.00 0.00
Med blits 0.20 0.03 0.21 0.21 0.00 0.16 0.08 0.17
Full oversikt

Dessverre er ikke Casio QV-R51 noen racer når det gjelder å bli raskt klart igjen etter at man har tatt et bilde. De fleste vil nok klare å leve med ytelsen hvis man ikke bruker blits, men så snart man bruker blits er ventetiden frustrerende lang. Tabellen under viser hvor mange bilder vi klarte å ta på 10 sekunder med og uten blits:

  Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio R40 Casio R51 Konica 510 Olympus C-50 Sony T1 Sony V1
u/blits 5 5 2 3 4 3 4 7
m/blits 3 3 2 2 4 2 3 2
Full oversikt

Vi målte også hvor lang blitsladetiden var når blitsen ble ladet fullt ut. Resultatet var horribelt. Man må vente i ca. 15 sekunder før kameraet blir klart til å ta et nytt bilde!

Vi brukte et Kingston Elite Pro SD-minnekort under testingen.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Etter vårt syn er Casio en av de beste kameraprodusentene når det gjelder brukervennlighet. Menyene er svært gode, og man kan konfigurere hvilke valg kameraet skal nullstille når man skrur det av. Menyknappene har sekundære funksjoner under fotografering, og hvis det er en funksjon (f.eks. ISO eller hvitbalanse) man bruker ofte, kan man programmere at de horisontale menyknappene skal ta seg av dette.

HP og Kodak har skjønt at folk flest ikke vil rotere bildene i programvare i ettertid, at Casio ikke har automatisk bilderotasjon av bilder tatt vertikalt er nok et kraftig minus for enkelte.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Som tidligere nevnt er negative momenter LCD-egenskapene i svakt lys og sollys, samt den horribelt trege blitsladingen. Under blitslading kan kameraet også virke klart til bruk, men en rød lampe blinker så lenge kameraet ikke er klart. Man kan ikke trykke ned utløseren før denne lampen har sluttet å blinke, slik man kan på mange andre kameraer.

Hvis man skrur av visning av bildet man nettopp har tatt er også LCD-skjermen sort for lenge etter vår smak. Fujifilm har på sitt S7000 klart å eliminere "black-out" helt hvis man ikke bruker blits, så her har konkurrentene noe å strekke seg etter.

Alt i alt er likevel R51 et kamera de aller fleste vil klare å bruke, og ikke minst like å bruke. Det er neppe mange kameraer på markedet i denne klassen som kan sies å være mer brukervennlig.

 

Casio QV-R51   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen