Test

Test av Casio QV-R40

Innledning og førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Casio QV-R40 erstatter de etter hvert gamle QV-R3 og R4. Siden den forrige generasjonen har det naturlig nok blitt en del forbedringer, bla. sier Casio at QV-40 har en oppstartstid på 1 sekund og 0.01 sekunds utløserfølsomhet.

Førsteinntrykket av QV-R40 er godt. Kameraet er lite, om enn ikke like tynt som Casio Exilim EX-Z3/Z4. Kamerahuset er i metall, og alle detaljer virker godt bygget. Personlig likte jeg designet på gamle R3/R4 bedre, men dette er et spørsmål om smak og behag. Ofte blir sølvfarget metall stygt etter kort tids bruk, men prøveeksemplaret jeg har fått låne har holdt seg godt.

Kameraet er ganske tungt, vi målte det til 206 gram, og dette medvirker til at det blir lettere å holde det stødig.

Selv om kameraet er lite, holder man det ganske godt hvis man ikke har så små hender at man ikke kan støtte opp om kameraet med lillefingeren.

Stativfestet er i metall, og nesten sentrert under objektivet. Det er imidlertid plassert for langt ut til kanten, og batteri/minne-luken er dekket hvis man har en normalt stor stativbrakett.

Når man skrur på kameraet beveger objektivet seg lynraskt ut av kamerahuset. Objektivet er kanskje ute i løpet av et sekund, men kameraet klarer likevel ikke å ta bilde før det har gått ca. 2.28 sekunder. Dette er det nest beste resultatet vi har fått, bare Casio EX-M1 er enda raskere.

Oppstartstid, angitt i sekunder:

Canon S45 Canon
Ixus 400
Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus C-4000
4.94 3.68 2.28 5.52 5.88 4.99 6.15 6.57
Se fullstendig tabell

Kameraet er enda raskere å slå av, dette tar bare 1.42 sekunder etter våre målinger. Dessverre venter kameraet først på at eventuelle bilder skal lagres ferdig, så hvis man vil skru av rett etter å ha tatt et bilde må man vente i over 4 sekunder. Objektivet beskyttes automatisk av et innebygd linsedeksel når det trekkes inn i kamerahuset.

Casio skryter av svært rask utløserforsinkelse. Dessverre viste dette seg å være en sannhet med modifikasjoner. Uten blits er kameraet lynraskt, men med blitsen påskrudd er faktisk utløserforsinkelsen relativt stor. På de beste kameraene klarer jeg ikke å måle noen utløserforsinkelse overhodet.

Utløserforsinkelse, angitt i sekunder:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Canon S45 Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus
C-4000
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.10 0.00 0.17 0.01
Med blits 0.20 0.16 0.14 0.21 0.14 0.11 0.17   0.13
Anti-røde-øyne       0.78          
Se fullstendig tabell

Etter at man har tatt et bilde blir LCD-skjermen sort en stund - og for lenge etter min mening.

Betjening

QV-R40 har få knapper, så det meste av funksjoner må betjenes fra menyene. Menynavigasjonsknappene ser ut som et hjul; en lekker detalj fra Casio. To av knappene har sekundære funksjoner, og man kan programmere hva de to andre knappene skal brukes til under fotografering. Smart.

Menyene er som vanlig fra Casio meget oversiktlige og fine. En annen kjempefin Casio-spesialitet er at man selv kan velge hvilke menyvalg som skal nullstilles når man skrur av kameraet. Hvis man skulle ha skrudd på ting man ikke finner ut av kan man også enkelt nullstille hele kameraet fra menyen.

Jeg liker imidlertid ikke at man ikke kan komme tilbake til fotomodus ved å trykke på utløseren. Man er pent nødt til å trykke på enten meny- eller "kamera"-knappen bak på kameraet.

Optikk

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Brennvidden til objektivet tilsvarer 39-117 mm. Personlig ville jeg foretrekke en bedre vidvinkel.

Lysstyrken er moderat, med største blenderåpning F2.8 på vidvinkel, F4.9 på tele.

Zoomen styres ved hjelp av en knapp integrert rundt utløseren; en meget praktisk løsning. Zoomen er meget rask, men har bare 7 brennvidder. Det kan derfor være vanskelig å få 100 % nøyaktig utsnitt. Til tross for hurtigheten er zoomen ganske lydsvak.

Det fremgår ikke hvem som har produsert optikken, men det er neppe Pentax slik det er på mange andre Casio-modeller.

Man kan ikke zoome under bildelagring eller i visningsmodus.

LCD-skjerm, optisk søker mv.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

LCD-skjermen er på 1.6 tommer, og har 84960 piksler. En større og mer detaljert skjerm ville være å foretrekke.

Sideinnsynet horisontalt er ikke så dårlig, men ser man på skjermen fra en vertikal vinkel får man et meget dårlig bilde. Dette er vanlig, og løses ofte ved å ha en vridbar eller vippbar LCD-skjerm. Det er det ikke på QV-R40, og heller ingen andre kameraer i Ixus-klassen.

I sterkt lys fungerer LCD-skjermen omtrent som de fleste andre, da jeg testet mot Canon A70 og Sony P72 fant jeg ikke vesentlige forskjeller. I svakt lys fungerer imidlertid LCD-skjermen til QV-R40 litt for dårlig. Signalforsterkingen er ikke kraftig nok, i vår test på dette fant vi at skjermen kan brukes ned til 9 LUX på vidvinkel og 22 LUX på tele. Canon A70 kan til sammenlikning brukes ned til 4 og 11 LUX. Man kan ikke justere lysstyrken på LCD-skjermen.

Selv om man har få muligheter til å justere eksponeringen på R40, kan man få vist blenderåpning, lukkertid og sanntids histogram. Flott. Hvis man stiller inn kontrast, skarphet og en del andre parametre får man imidlertid ikke noe varsel på skjermen.

LCD-skjermen henger en stund under fokusering, så den er ikke blant de best egnede til å ta bilder av bevegelige motiver.

Hvis man av en eller annen grunn ikke vil bruke LCD-skjermen, finnes det en optisk søker på kameraet. Denne er temmelig liten, men gjør nytten som en nødløsning. En grønn og en rød LED-lampe markerer status for blits og fokus.

Fokusegenskaper

Bildet tatt med Casio QV-R40.
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Man kan velge mellom "multi" og "spot" autofokuspunkt. Sistnevnte fokuserer på et lite felt i midten av bildet, mens førstnevnte plukker ut fokuspunkt automatisk fra en større del av bildet.

Hvis fokus kan oppnås blir fokuspunktet på LCD-skjermen grønt. Hvis fokus ikke kan oppnås blir punktet rødt. Dette er en fin måte å vise fokus på. LCD-skjermen er ikke detaljert nok til at det er praktisk å vurdere fokus på den. Man får ikke anvisninger i klartekst om hvorfor kameraet ikke kan fokusere, slik man får på enkelte HP-kameraer.

Casio oppgir at R40 kan fokusere ned til 60 cm. Når vi skulle teste kameraet mente kameraet at motivet ble i fokus fra ca. 21 cm. på vidvinkel, ca. 41 cm. på tele.

I makromodus oppgir Casio at kameraet kan fokusere fra 10 cm. Når vi skulle teste dette fikk vi grønn fokusfirkant allerede fra 7 cm.

Ettersom et digitalkamera av denne typen har stor dybdeskarphet, ble motivene noenlunde skarpe selv om bildene var tatt innenfor de oppgitte nærgrensene. Men bildet blir likevel ikke optimalt.

Kameraet har ikke hjelpelampe, og kan derfor ikke fokusere i absolutt mørke. Våre tester viste at kameraet kan fokusere ned til 6 LUX på vidvinkel, 13 LUX på tele.

Kameraet har ikke kontinuerlig fokus eller avansert følgefokus. Litt overraskende har det imidlertid manuell fokus. Når man bruker denne forstørres en del av skjermbildet, så det blir lettere å vurdere hva som er skarpt. Det finnes dessverre ikke en detaljert avstandsskala man kan fokusere etter.

Hastighet på autofokus:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4500 Olympus
C-4000
Vidvinkel 0.80 0.77 0.29 1.14 1.15 1.35 0.77
Tele 1.61 0.94 0.56 0.66 1.42 1.59 0.76
Se fullstendig tabell

En ting skal Casio ha virkelig skryt for. Hastigheten til autofokusen. På vidvinkel er Casio helt på nivå med de aller beste - som speilreflekset Canon EOS 10D til nesten 20 000 kroner. På tele blir fokusen noe tregere på våre målinger, men fremdeles er kameraet mye raskere enn de fleste konkurrentene.

Autofokusen støyer relativt lite.

Eksponering og justering av bildekvalitet

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Casio QV-R40 har ikke mulighet for manuell eksponering, blenderprioritet eller lukkerprioritet. Kameraet føyer seg derfor inn i "point-and-shoot"-klassen.

Man kan imidlertid påvirke eksponeringen ved å velge ISO-verdi; her kan man velge mellom ISO 80, 160 og 320. Videre kan man velge eksponeringskompensasjon med inntil +/- 2 EV i 1/3 steg. Her har Casio en smart forhåndsvisning av hvordan bildet vil bli mens man stiller inn verdien. Innstillingen lettes også ved at man kan se et sanntids histogram på LCD-skjermen. Man kan velge mellom evaluerende lysmåling og spotmåling.

Videre har man den såkalte "Best Shot" funksjonen, der man kan velge programmer som "Candlelight Portrait", "Sundown" mv. Foruten at disse vil påvirke lukkertiden som velges, vil disse også benytte forskjellige bildeinnstillinger slik at bildekvaliteten skal bli optimal.

Bildekvaliteten kan justeres gjennom separate innstillinger for oppløsning og komprimering. Fint. Utseendet på bildene kan videre justeres gjennom diverse filtre, som Sepia og B/W (sort-hvitt). Vi anbefaler at man gjør slike innstillinger i ettertid i et bildebehandlingsprogram i stedet. Videre kan man stille inn kontrast, fargemetning og skarphet separat.

Foruten automatisk hvitbalanse finnes det 4 hvitbalanseprogrammer, samt manuell måling der man kan rette kameraet mot et hvitt ark. Det hadde vi ikke ventet å finne på kameraet, da dette er en sjeldenhet blant point-and-shoot kameraer.

Seriebilder og lagring

Det følger ikke med noe minnekort med kameraet, da kameraet har innebygd minne på 10 MB. Vi anbefaler at man kjøper minst 128 MB i tillegg. Vi prøvde kameraet med et 128 MB SD-kort fra TwinMOS. Alle hurtighetstestene våre ble utført med dette minnekortet.

Antall bilder på tid, beste JPEG-kvalitet:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Canon S45 Casio QV-R40 HP 812 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus
C-4000
10 sek 5 4 5 2 4 4 3 4 4 4
60 sek 19 23 23 12 5 8 10 16 16 13
Se fullstendig tabell

Dessverre lider R40 av treg lagring til minnekortet. Med beste bildekvalitet bruker det ca. 5 sekunder, og man kan ikke bruke kameraet i mellomtiden. Enkelte rimelige kameraer klarer å ta 7 bilder i løpet av 10 sekunder, R40 klarer bare 2. Kameraet blir bare marginalt raskere med høyere komprimering, men skrur man bildekvaliteten til laveste oppløsning med dårligste JPEG-kvalitet blir kameraet langt raskere. Dette tyder på at det er selve lagringen og ikke kameraets mekanikk forøvrig som begrenser kameraet.

QV-R40 har dessverre ikke kontinuerlig modus.

Med blits blir kameraet naturlig nok enda tregere. Men siden kameraet er så tregt fra før er det begrenset hvor mye blitsladingen får å si.

Antall bilder på tid, beste JPEG-kvalitet, med blits:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Canon S45 Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus
C-4000
10 sek 3 3 3 2 4 3 4 4 1
60 sek 12 16 14 9 7 10 15 15 5
Se fullstendig tabell

Kameraet har også enda en svakhet i denne forbindelse. Det virker nemlig klart til bruk igjen lenge før det faktisk er klart! Mens blitsen fremdeles lader kan man "ta et nytt bilde", uten at man får noen indikasjon på at kameraet ikke tar bilde. At bildet ikke ble tatt finner man ikke ut av før man sjekker bildene i ettertid. Problemet er til stede også med 2 sekunders utløser; selvutløseren kan telle ned på vanlig måte og "ta bildet" mens blitsen fremdeles lades; i ettertid finner man imidlertid ut at bildet aldri ble tatt. Dette kan virke forvirrende, men så lenge man er vant til kameraet vil dette neppe representere et stort problem.

Batteri

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Det følger med to oppladbare Sanyo 2100 mAh NiMH AA-batterier med kameraet. Det følger også med en lader med plass til to oppladbare batterier. Det er positivt at batteriene er av AA-typen, da det er lett og rimelig å kjøpe ekstra batterier. Man er også sikret at man får tak i batterier til kameraet i lang tid fremover.

Batterikapasiteten er dog ikke noe å skryte av, i vår batteritest klarte vi å presse 502 bilder ut av kameraet. Mange større kameraer har mer enn dobbelt så god kapasitet som dette. Batterikapasiteten er imidlertid en god del bedre enn på den største konkurrenten Canon Digital Ixus 400, som klarte 363 bilder på batteritesten. På Ixus 400 er det også langt dyrere å kjøpe ekstra batterier. Se full oversikt over batterikapasitet på forskjellige kameraer her.

Videomodus

Casio kan ta opp video med 320x240 piksler oppløsning, uten lyd. Lengden på videoen er begrenset til 30 sekunder. Video tas opp i AVI-formatet. Dette er stusselige, men på den positive siden kan det nevnes at eksponeringen varierer underveis i opptaket, at man kan zoome og at kameraet ikke bare fokuserer på forhånd.

Visning og overføring

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Etter at man har tatt et bilde, blir LCD-skjermen sort en stund, deretter dukker bildet man tar tatt opp et øyeblikk. Man kan dessverre ikke selv velge hvor lenge bildet skal vises.

Casio QV-R40 er meget raskt til å vise bilder. Man trykker på en egen visningsknapp bak på kameraet, og bildet kommer tilnærmet umiddelbart. Man kan trykke på knappen også mens kameraet er skrudd av.

Dessverre kommer man ikke tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen. Men knappen for å komme tilbake til fotomodus er så synlig at dette ikke kan misforstås, så noen stor sak er ikke dette.

Man kan zoome inn på bildene ved å bruke zoom-knappene, men dette går både tregt og hakkete. Man kan heller ikke zoome inn så mye som på de beste. Skrolling rundt i et innzoomet bilde går også usedvanlig tregt og hakkete.

Man kan enkelt se de viktigste opptaksdataene og histogram.

Dessverre finnes det ikke videoutgang på kameraet, så man kan ikke få vist bilder direkte på TV-en.

Man kan ikke redigere filmsnutter. Man kan endre størrelse på eller trimme stillbilder. Man kan også rotere bilder, da dette dessverre ikke gjøres automatisk av kameraet.

Kameraet fungerer som en masselagringsenhet, så det er enkelt å overføre bilder til datamaskinen. Vi målte filoverføringen til 0.53 MB/s, omtrent som snittet. Kameraet har mulighet til fortløpende nummerering av bildene, så det skulle være liten fare for at man overskriver eldre bilder.

Andre funksjoner

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Foruten de spesielle "Best shot"-funksjonene, har Casio QV-R40 også kalender, klokke med alarm og mulighet til å lage et album av bildene allerede i kameraet. Nytteverdien av slike ting kan selvsagt diskuteres.

R40 har også en meget praktisk selvutløserfunksjon. Man kan velge om denne skal være på 2 sekunder, 10 sekunder og om kameraet skal ta tre fortløpende bilder. Dessverre må man inn i menyen for å skru på funksjonen. Gjenværende tid på utløseren vises på LCD-skjermen, med en blinkende lampe foran på kameraet og med pipelyd.

Casio QV-R40   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen