Test

Test av Casio Exilim Z750

Kamerahus

Vurdering:

Casio Exilim Z750 er et meget lite og lekkert metallkamera, som kan være i en brystlomme eller en liten bukselomme.

På forsiden av kameraet finner vi blitsen, og en hjelpelampe til autofokusen. Objektivet er beskyttet av et innebygd objektivdeksel, som yter optimal beskyttelse når kameraet er slått av. På toppen av kameraet finner vi to knapper. En på/av-knapp, og utløseren med zoom-håndtaket integrert rundt utløseren. Det er en fiks og funksjonell løsning.

Baksiden av kameraet er dominert av den store skjermen. Til venstre for LCD-skjermen sitter to små knapper, som gir tilgang til hurtigvalg av funksjoner som for eksempel ISO-verdier, hvitbalanse og lysmålingsmetoder.

Til høyre for den optiske søkeren finner vi to knapper, hvis oppgave er å skifte mellom bildevisning og fotografering. Det er en god ide å legge disse funksjonene ut på egne knapper i stedet for å legge dem på programhjulet, så man slipper å vri seg fram og tilbake for så skifte mellom disse, slik man må på for eksempel Canon Ixus 700. Programhjulet sitter til høyre for LCD-skjermen, og gir enkel adgang til kameraets forskjellige innstillinger.

Nedenfor programhjulet sitter MENU-knappen, som gir tilgang til alle kameraets funksjoner – både fotografiske og ikke-fotografiske.

Neste knapp er en multivelger, der Casio har lagt ut noen mye brukte funksjoner, som valg av blitsfunksjon, eksponeringskompensasjon, og valg av fokusmetode.

Aller nederst finner vi en DISP-knapp, som brukes til å velge om skjermen skal være på eller av, som om den skal vise live histogram.

I bildevisningsfunksjonen har disse knappene naturligvis andre funksjoner relatert til bildevisning.

Når vi ser bort fra at stativfestet er av plastikk, og ikke er sentrert under den optiske aksen, samt at man ikke kan skifte batteri og minnekort når kameraet står på stativ, og dekselet som dekker plassen for minnekort og batteri er litt tynt og skrøpelig, har vi ikke noe å utsette på kamerahuset.

Dette er småting i den store sammenhengen, og vi velger derfor å gi kameraet toppkarakter.

Optikk

Vurdering:

Med 3x optisk zoom, som dekker et område tilsvarende 38-114mm, har telen en god rekkevidde når vi tar i betraktning at Casio Exilim Z750 kun er utstyrt med 3x zoom. Det går til gjengjeld ut over vidvinkelen, og dermed muligheten til å ta vidvinkelbilder i små rom når alt skal med på bildet.

Lysstyrken er f/2,8 på vidvinkel og f/5,1 på tele. F/2,8 er normalen for klassen, mens f/5,1 er dårligere enn gjennomsnittet. Man kan derfor få problemer med å holde kameraet stille lenge nok når man bruker full tele hvis lysforholdene ikke er optimale. I slike tilfeller er man enten nødt til å øke lysfølsomheten (ISO-verdien), sette kameraet på stativ, eller støtte det på annen måte.

Heller ikke på Z750 har Casio ment at det var nødvendig med mer enn 6 trinn på zoom-motoren. Altså det samme antallet som på Canon Ixus 700, som også har 3x zoom. Det er dessverre unntaket at produsentene ofrer mer enn 6-7 zoomtrinn på et kamera med 3x optisk zoom, selv om det ville gjøre det mye lettere å få det helt riktige utsnittet uten alt for mye løping fram og tilbake. Zoomen beveger seg i noen store rykk. Man kan tydelig merke når man zoomer et trinn inn. Umiddelbart føles det mindre behagelig å jobbe med, men det er nok kun en vanesak.

De optiske egenskapene diskuterer vi på neste side, under avsnittet Bildekvalitet.

Se bildenevi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Funksjoner

Vurdering:

Ved første øyekast er Casio Exilim Z750 et ”Point and Shoot”-kamera, men det er også en begrenset manuell modus, hvor man kan velge lukkertider manuelt fra 1/1000 sekund, og opp til 60 sekunder. 60 sekunder er ganske spesielt, og gir spennende muligheter ved nattfotografering. Fint.

I manuell modus kan man også velge mellom forskjellige blenderåpninger, men det er begrenset til to valg. Vi har vanskeligheter med å forstå at man ikke gir fulle muligheter til å velge blenderåpninger i intervallet fra f/2,8 til f/8, når man har gitt et så stort utvalg av lukkertider.

Utover de vanlige programmene, er det noen litt mindre vanlige også. For eksempel er det et program som er optimalisert for å ta bilder av mat, og et program for å unngå kamerarystelser, som skal sikre skarpe bilde av motiver i bevegelse. Det er godt å se at produsentene blir bedre og bedre til å inkludere annet enn de vanlige 4-5 motivprogrammene som var standarden for et par år siden.

Kameraet tilbyr også histogram i sanntid, så man kan sjekke eksponeringen før man tar bildet. Det er nok en funksjon som de færreste i målgruppen vil vite hva de skal bruke til, men igjen er det en funksjon som man kan ha stor nytte av i takt med at man utvikler sine ferdigheter som fotograf. Det samme gjelder muligheten til å måle hvitbalansen manuelt, i tillegg til de ferdiglagde hvitbalanseinnstillingene. De fleste vil formodentlig nøye seg med å bruke automatisk hvitbalanse, men ønsker man en helt nøyaktig fargegjengivelse, er det ingen vei utenom den manuelle målingen. Kameraet har også manuell fokus.

Så er det selvsagt en automodus, som hos Casio heter SNAP SHOT, hvor kameraet tar alle avgjørelsene for fotografen, som så kan konsentrere seg om motivet. Det er dog mulighet til å velge forskjellige fokusmetoder, blitsfunksjoner og eksponeringskompensasjon.

Makrofunksjonen kan, i følge Casios egne tall, gå inn til en avstand av 10 cm fra motivet, på vidvinkel. Det betyr at dette ikke er et kamera for folk som er spesielt interessert i makrofotografering. Det finnes kameraer med langt bedre makrofunksjon – for eksempel Canon Ixus 700. Det skal likevel sies at vi i praksis var i stand til å nå inn til en avstand på 5 cm fra det ene av våre to testmotiver – uret, og 7cm på målebåndet.

I likhet med Casio EX-P505, har også dette kameraet fire forskjellige videofunksjoner. En alminnelig, der lengden på opptaket kun er begrenset av kapasiteten på minnekortet, en ”kortfilmfunksjon” for små videoklipp når man vil ha noe lite som man kan sende på e-post, og ”Best Movie” der du får den aller høyeste kvaliteten. Til slutt er det en funksjon som heter ”Past movie”, som tar opp det som allerede har skjedd. Med denne funksjonen aktivert, tar den opp hele tiden, og lagrer de siste sekundene i buffreen. Når du trykker på opptaksknappen, tar den opp fra noen sekunder før du trykket på knappen. Ulempen er naturligvis at du må huske å sette kameraet på past movie for at dette skal fungere. Det er fint å se at Casio går nye veier på dette området. Det er mulig å ta opp video i 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund, som gir VGA-kvalitet og jevne bevegelser i filmklippene.

Man kan ikke bruke den optiske zoomen mens man filmer. Den digitale zoomen kan brukes, men det gir sterkt nedsatt bildekvalitet, så det er en mindre god idé.

Du kan se et videoklipp vi har tatt med kameraet i galleriet.

Alt i alt må vi rose Casio for å ha proppet så mye funksjonalitet inn i kameraet – på tross av den besynderlige begrensningen i utvalget av blenderåpninger. Det betyr at man ikke trenger å løpe ut for å kjøpe nytt kamera når ens fotografiske ambisjoner vokser.

For en fullstendig oversikt over funksjonaliteten, se produktguiden.

Skjerm og søker

Vurdering:

På de nye kameraene, har Casio gjort seg bemerket med meget store LCD-skjermer. Med en skjermstørrelse på 2,5 tommer, er det samme tilfelle her. Oppløsningen på 115 200 piksler er i orden, om enn litt mindre enn på Ixus 700. Det bør dog være tilstrekkelig til at man kan vurdere om bildet har blitt skarpt. Skjermens størrelse tatt i betraktning, kunne vi likevel ønsket oss en langt bedre oppløsning.

Skjermen er vanskelig å bruke i direkte sollys, og derfor måtte jeg ofte ty til den optiske søkeren. Her bør Casio absolutt overveie å forsyne LCD-skjermen med et godt antirefleksbelegg. Vi savner også elektronisk signalforsterkning under mørke forhold.

Den optiske søkeren er en standard gjennomsiktsøker, som verken er verre eller bedre enn gjennomsnittet. Godt at Casio ikke har fjernet den, slik som på Exilim Pro EX-P505, siden man ofte får bruk for den under litt vanskelige forhold.

Batteri

Vurdering:

Vi kunne ta 1335 bilder med Casio Exilim Zoom EX-Z750, før det ikke ville mer. Testen varte i to og en halv time. Kameraet bruker et lite, oppladbart Litium-Ion-batteri. Vi hadde ikke ventet at vi kunne presse så mange bilder ut av det lille batteriet, når kameraet også har en stor LCD-skjerm, hvilket også øker strømforbruket betydelig. Når vi likevel fikk et så godt resultat, skyldes det antakelig blant annet at Casio har gjort en god jobb med å redusere strømforbruket generelt, og kanskje også klart å forbedre ytelsen på de små batteriene. Lader og ett batteri følger med kameraet.

Nedenfor ser du resultatet fra en rekke andre kameraer.

Autofokus

Vurdering:

Et område hvor Casio tradisjonelt gjør det godt, er når vi snakker om hastigheten på autofokusen. Og dette kameraet er intet unntak. Det gjør det særlig godt på vidvinkel, hvor autofokusen er helt nede på bare 0,28 sekunder. På full tele er forsinkelsen 0,88 sekunder. Begge resultatene er bedre enn gjennomsnittet for kompaktkameraer. En rask autofokus betyr bedre muligheter for å fange et motiv som oppstår plutselig.

Resultatene fra en rekke andre kameraer kan ses nedenfor.

Autofokushastighet - vidvinkel (minst er best)

Autofokushastighet - tele (minst er best)

Ved alminnelig bruk var ufokuserte bilder ikke noe problem. I mørket, uten blits, var resultatene ikke helt overbevisende, til tross for at kameraet hadde hjelpelampe til autofokusen. Vi fikk også noen ufokuserte bilder i autofokustesten, noe som kan være indikasjon på en upresis autofokus.

 

Hurtighet

Vurdering:

Også når vi snakker om hurtighet for øvrig, er Casios kameraer normalt godt med.

Det gikk 1,76 sekunder fra vi slo på kameraet, til det første bildet var tatt. Det er et resultat som er langt bedre enn gjennomsnittet, og betyr at det er gode sjanser for at gode motiver ikke forsvinner før kameraet er klart til kamp.

Se resultatene for andre, sammenliknbare kameraer nedenfor.

Oppstartstid (minst er best)

Utløserforsinkelsen uten blits var ikke målbar. Med blits var det en utløserforsinkelse på 0,2 sekunder. Det er et middelresultat, og litt skuffende. Men vi så også i testen av Casio P505 at resultatene med blits halter litt etter de beste.

Se resultatene fra en rekke andre, sammenliknbare kameraer nedenfor.

Utløserforsinkelse med blitz (minst er best)

Hva angår ’bilder på tid’, så klarte Casio Z750 å ta 6 bilder uten blits på 10 sekunder. Det klarte 4 bilder med blits. Begge resultatene er omkring snittet. Med et Sandisk Ultra II minekort, steg hastigheten uten blits til 8 bilder, mens det ikke var noen endring i antall bilder med blits. Selv om kameraet var nesten like raskt som Ixus 700 på de første 10 sekundene, uten blits, falt hastigheten dramatisk senere. På 60 sekunders non-stop fotografering, gikk det nesten tre sekunder mellom hvert bilde uten blits. Med blits, steg pausen mellom hvert bilde til cirka 3 sekunder. Det var til gjengjeld bedre enn Ixus 700.

Resultatene for en rekke sammenliknbare kameraer kan ses nedenfor

Bilder på 10 sekunder uten blits (størst er best)

Bilder på 10 sekunder med blits (størst er best)

Brukervennlighet

Vurdering:

Casio Exilim Zoom EX-Z750 utmerker seg ved å ha mange små, gjennomtenkte detaljer, som sterkt bidrar til at kameraet oppleves som meget brukervennlig.

En stor hit hos oss var muligheten til å velge ikon-basert hjelp. Hvis man slår på denne funksjonen, kommer det en ekstra hjelpetekst fram, som kort forklarer hvilken funksjon man har valgt. Hvis man for eksempel velger AUTO på programvelgeren, kommer det en liten hjelpetekst fram, hvor det står ”SNAP SHOT” og så videre.

Hvis man velger noen av de ferdige programmene, får man et bilde som viser hvilket program som er valgt. Velger du for eksempel PORTRAIT, får du fram et lite portrettfoto, der det står ’Portrait’ ved siden av bildet. Under bildet står det en kort forklaring på hva den funksjonen betyr for det ferdige resultatet. Og velger du et program som krever lang lukkertid, får du en advarsel om å holde kameraet stille. Virkelig smart og brukervennlig.

All relevant informasjon blir vist – også den automatisk valgte ISO-verdien i AUTO-modus – så brukeren blir hele tiden gjort oppmerksom på når kameraet endrer ISO-verdien. Dette er noe vi dessverre sjelden ser fra andre produsenter. Det er svært nyttig, da en høyere ISO-verdi jo gir mer bildestøy, og dermed også dårligere bildekvalitet.

Menyene er oversiktlige og lette å finne fram i.

Av andre små, nyttige funksjoner kan vi nevne at man kan få fram et gittermønster, som gjør det letter å lage en rett horisont.

Vi gir minus for at LCD-skjermen ikke er bedre under vanskelige lysforhold, da det også påvirker brukervennligheten. Men vi ender likevel på toppkarakter, da det perfektet produkt ennå ikke er laget.

Casio Exilim Zoom EX-Z750   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen