Test av Casio Exilim Pro EX-P600Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Beste priser
Brukererfaringer
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Exilim-serien til Casio har vært en stor suksess, trolig takket være den lille størrelsen og det lekre utseendet de forskjellige modellene har hatt.

Casio Exilim Pro EX-P600 kom derfor som en stor overraskelse; dette kameraet avviker betydelig fra Exilim-filosofien til nå. Kameraet er nemlig betydelig større enn de andre kameraene i serien, og man kan også diskutere hvorvidt kameraet er spesielt lekkert. Kameraet har et futuristisk utseende man enten vil elske eller hate.

Exilim har blitt en sterk merkevare for Casio, og jeg vil tippe at det er av markedsføringshensyn at kameraet - som ellers må sees på som en videreføring av Casio QV-5700 - har fått Exilim-navnet.

Det utstikkende objektivet gjør at kameraet er nesten like dybt som andre kameraer i klassen. Resten av kamerahuset er også litt tykkere enn f.eks. Exilim Z-serien, men alt i alt blir kameraet likevel en god del mindre enn f.eks. Canon G5 og Olympus C-5060 som det er naturlig å sammenlikne kameraet mot. Pro EX-P600 er omtrent på størrelse som Sony Cyber-shot DSC-V1.

Se flere og større bilder i prisguiden

Vi liker godt at Casio har tatt seg plass til en zoom-knapp integrert rundt utløserknappen, dette er den mest praktiske løsningen på kameraer med denne størrelsen. Ellers er ikke ergonomien spesielt god; man har ikke noe skikkelig grep foran på kameraet, og tommelen har liten plass bak på kameraet på grunn av den store LCD-skjermen og mange knapper. Dette er imidlertid flisespikkeri, og ikke noe vi har bekymret oss for under praktisk fotografering.

Byggekvaliteten er ellers gjennomgående god, men stativfestet er elendig plassert og ikke verdig "Pro"-navnet på kameraet.

Optikk

Vurdering:

Objektivet er merket Canon, men vi har ikke sett objektivet brukt på andre kameraer - heller ikke fra Canon. Brennvidden tilsvarer 33-132 mm - et meget fornuftig zoom-område. Vi skulle imidlertid gjerne sett en optisk konstruksjon tilsvarende Exilim Z40, slik at hele objektivet kunne fått plass i den tynnere delen av kamerahuset. Et ultratynt kamera med 4x optisk zoom ville vært snadder.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Lysstyrken er F2.8 på vidvinkel, hvilket er normalt, og F4 på tele - noe bedre enn "normalen" på F4.8.

Vi vurderer objektivet for å ha middels optiske egenskaper; særlig på vidvinkel avtar skarpheten mot kantene, samtidig som det er noe vignettering. På vidvinkel er det en svak tønnefortegning, mens mot tele blir det en noe kraftigere putefortegning enn normalt. Skarpheten i midten av objektivet er imidlertid meget bra.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er velutstyrt når det gjelder fotografiske funksjoner, her har man det meste - inkludert mulighet for tilkobling til ekstern blits via en PC-sync utgang. Kameraet har imidlertid ikke blitssko for direkte tilkobling til "vanlige" blitser, og vi savner også mulighet til å ta bilder i RAW-format. Se spesifikasjonene for mer detaljer.

Videofunksjonen blir stadig viktigere på digitale kameraer, og her skuffer Casio med dårlig oppløsning og kvalitet.

Av andre funksjoner kan det nevnes at det har alarm og diktafonmulighet.

Skjerm og søker

Vurdering:
Se flere og større bilder i prisguiden

Skjermen er hele 2 tommer stor, og har dobbelt så bra oppløsning som på de rimeligere Exilim-kameraene. Bra, men oppløsningen er fortsatt et stykke unna det beste på markedet.

Grafisk angivelse av innstillinger

Skjermen mangler antirefleksbelegg, og er ikke spesielt god å bruke i direkte sollys. Egenskapene til nattfotografering er også skuffende - skjermen er alt for mørk.

Informasjonen man får på LCD-skjermen er svært bra, med unntak av sanntidshistogrammet. Casio har en god løsning for sanntids histogram på de andre Exilim-modellene, men på EX-P600 har man ikke mulighet til å slå på dette uten å samtidig se en grafisk angivelse av andre innstillinger. Denne grafiske angivelsen ser ut til å være inspirert av flysimulatorer - og likner ikke på noe vi har sett på andre kameraer.

Noen vil kanskje synes at dette er kult, men etter vårt syn er dette en skivebom fra Casio som trekker ned brukervennligheten på kameraet.

Batteri

Vurdering:

Det følger med et lite oppladbart batteri og ekstern batterilader. Pluss for dette. Batterikapasiteten er god, vi klarte å ta 1068 bilder på batteritesten vår. Batteritesten varte i noe over 2 timer.

Se flere og større bilder i prisguiden

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Casio P600 har ekstremt rask autofokus i godt lys, og banker faktisk digitale speilrefleks i mange forhold. Imponerende. Tabellen under viser fokushastighet i sekunder på en del kameraer med 6 Megapiksler:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D m/18-55 Casio Pro600 Fujifilm S7000 Nikon D70
Vidvinkel 0.26 0.37 0.18 0.6 0.37
Tele 0.23 0.52 0.21 1.11 0.39
Full oversikt

Kameraet klarer normalt fint å fokusere i dunkelt lys på vidvinkel, til tross for at kameraet ikke har hjelpelampe til autofokusen. På vidvinkel takler autofokusen mørke omgivelser omtrent like bra som et godt speilrefleks.

På tele blir kameraet merkbart dårligere, og kameraet klarer ikke lenger å holde følge med de aller beste. Resultatet var imidlertid bedre enn gjennomsnittet for kompakte kameraer.

Vi har opplevd et par ufokuserte bilder i testperioden, men stort sett har autofokusen fungert prikkfritt.

Litt skuffende i forhold til modellene i Exilim Z-serien er makrofunksjonen. Kameraet kan ikke fokusere nærmere enn 10 cm på vidvinkel, ca. 33 cm på tele. Det gir et dårligere resultat enn det man får med konkurrentenes kameraer.

Hurtighet

Vurdering:

Casio-kameraet starter opp raskt, men fordi objektivet går tregere ut får man ikke den like raske "følelsen" som på Casios enklere modeller. Tabellen under viser oppstartstid i sekunder:

Canon EOS 10D Canon EOS 300D Casio Pro600 Fujifilm S7000 Nikon D70 Olympus C-5060 Sony V1
2.32 2.85 2.52 3.87 0.64 4.57 3.92
Full oversikt

Utløserforsinkelsen er det heller ikke noe negativt å si om. Tabellen viser utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Casio Pro600 Fujifilm S7000 Nikon D70 Olympus C-5060 Sony V1
u/blits 0.00 0.00 0.00 0.02 0.00 0.01 0.00

m/blits

0.00 0.00 0.01 0.02 0.00 0.30 0.17
Full oversikt

Vi tar imidlertid ikke hatten av for bildelagringshastigheten til kameraet. Den er gjennomsnittlig, og særlig med blits kan kameraet virke litt tregt. Resultatet er slett ikke dårlig, men de beste er merkbart bedre. Tabellen under viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder uten og med blits. Hvis blitsen blir helt utladet blir resultatet dårligere:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Casio Pro600 Fujifilm S7000 Nikon D70 Olympus C-5060 Sony V1
u/blits 13 9 5 7 15 5 7
m/blits 13 9 3 5 12 5 2
Full oversikt

Som nevnt savner vi RAW-modus på kameraet. TIFF-modusen på kameraet er alt for treg, med markedets raskeste SD-kort brukte kameraet hele 45 sekunder på å lagre et TIFF-bilde!

Da vi undersøkte kvaliteten på TIFF-bildene sammenliknet med JPEG, fant vi også at bildekvaliteten var helt lik. TIFF-modusen kunne altså Casio spart seg.

Vi testet kameraet med Kingston Elite Pro og Sandisk Ultra II minnekort. Disse kortene var omtrent like raske på kameraet, men med Kingston et ørlite hakk foran. Vår erfaring med Casio-kameraer er at det lønner seg å investere i raske minnekort, da Casio lagrer bildene rett til minnekortet i stedet for til en innebygd buffer.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Alt i alt er vi godt fornøyd med bruken av kameraet. Man har lett tilgang til viktige funksjoner via knapper, men også Casios menyer er meget gode. Vi liker muligheten til at man kan velge hvilke innstillinger som skal nullstilles når man bruker kameraet, men skulle gjerne også sett at man kunne lagre forskjellige brukeroppsett.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

LCD-skjermen trekker litt ned på inntrykket totalt, og vi irriterer oss også over at man kan bli lurt til å tro at kameraet er klart til bruk mens blitsen lader opp. Vi ville også foretrukket at man alltid kan fortsette fotograferingen ved å trykke på utløserknappen, selv om man ser på bilder eller er i en meny.

Casio Exilim Pro EX-P600

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen