Test

Test av Casio Exilim Pro EX-P505

Kamerahus

Vurdering:

Med det svarte kamerahuset, håndgrepet og det utstikkende objektivet ligner EX-P505 en miniatyrutgave av et speilreflekskamera. På tross av at selve kamerahuset er svært lite, kan man ikke ha kameraet i bukselommen, da objektivet stikker ut fra selve kamerahuset selv når kameraet er slått av. Men det går fint ned i en frakkelomme, en håndveske eller en liten fotoveske.

På siden av objektivet er det plassert to knapper – én hvor man kan velge mellom forskjellige fokusmetoder. Den andre knappen brukes bl.a. til å velge hvitbalanseinnstilling og ISO.

Oppå kamerahuset finner vi yterligere 3 knapper. Bak på objektivet er det en egen knapp til valg av blits-funksjon, en av/på-knapp og en programvelger samt utløserknappen med zoomknappene integrert rundt. Det er en både fiks og funksjonell løsning.

Baksiden av kameraet er dominert av en 2 tommers vridbar LCD-skjerm, slik som vi for eksempel kjenner det fra Canon Powershot G6. Denne skjermen dobler samtidig som av/på-knapp. Når man åpner LCD-skjermen slås kameraet på, og når den lukkes slås kameraet av igjen. Smart. Det er ingen optisk søker.

Til høyre for LCD-skjermen er det en meny-knapp, en disp-knapp og en multi-velger med en SET-knapp i midten.

Kamerahuset og alle knappene er av plastikk. Knappene kan føles litt små og litt omstendelig å trykke inn når man har store fingre, men det er kun et spørsmål om tilvenning.

Den grå gummiringen rundt den nederste halvdelen av objektivet gir et godt grep med venstre hånd, hvis man ønsker å holde kameraet som man ville holdt det hvis det var et speilreflekskamera man hadde i hånden. Håndgrepet på kameraets høyre side, som inneholder kammer til batteri og minnekort, gjør at P505 ligger godt og stabilt i både store og små hender. Kameraet kan fint betjenes med kun en hånd, bortsett fra at man ikke når de to knappene på objektivets venstre side og blitz-knappen på toppen av kameraet.

Alle deksler er fint integrert i kamerahuset. Vi liker dog ikke gummidekselet, som dekker utgangene på høre side av kameraet. Det kunne Casio godt ha laget mer elegant. Det trekker også ned, at stativfestet er av plastikk og at der ikke er innbygget objektivdeksel. I stedet er det et løst objektivdeksel. Det er ikke en optimal løsning.

Alt i alt liker vi veldig godt kamerahuset på tross av noen små designmessige feil. Det speilreflekslignende utseendet, den dreibare LCD-skjermen og en over gjennomsnittlig god ergonomi for et så lite kamera, er faktorer som trekker kraftig opp.

Optikk

Vurdering:

Med en 5x optisk zoom har Casio Exilim EX-P505 mer zoom enn normalt, hvilket vi hilser velkommen. Dessverre har Casio ikke utnyttet dette til å gi kameraet en ordentlig vidvinkel. Det totale zoom-område omregnet til 35 mm format er 38 – 190 mm. Det gir over gjennomsnittlige gode muligheter ved telefoto, men det går som sagt ut over vidvinkelen. Det vil særlig være et problem innendørs, når man for eksempel ønsker å ta bilder av et selskap og få med alle. Her kan man bli nødt til å holde stevnemøte med den fjerneste vegg i lokalet. Utendørs går det bedre, da det er enklere å gå litt lengre bakover.

Største blenderåpning på vidvinkel er 3.3, hvilket er dårligere enn normalt for klassen. På full tele er største blenderåpning 3.6, hvilket til gjengjeld er bedre enn normalt for klassen. Det betyr i praksis, at man på full tele vil kunne fotografere håndholdt under litt dårligere lysforhold uten å risikere uskarpe bilder.

Zoomen er praktisk talt lydløs og føles nesten trinnløs. Det gjør det litt vanskelig å telle de enkelte zoom-posisjoner, men det lykkes oss å telle 13 i alt. Det er bedre enn normalt og gir litt bedre muligheter til å finne det helt riktige utsnittet uten så mye fotarbeid. Men man skal huske på at zoom-området også er større enn vanlig, og sett i det lys kunne vi godt ha ønsket oss enda flere zoomtrinn.

De optiske egenskapene diskuterer vi på neste side under avsnittet bildekvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Funksjoner

Vurdering:

Casio Exilim EX-P505 imponerer med sitt store utvalg av fotografiske funksjoner. Utover alt det vanlige med hvitbalanseprogrammer, blender- og lukkertidsprioritet, manuelt valg av lukkertid og blender uavhengig av hverandre, manuell fokus, flyttbare fokuspunkter, motivprogrammer osv., så briljerer dette kamera med spesialiteter som ND-filter, forskjellige fargefiltre som kan brukes til å fremheve bestemte farger, programmerbare knapper, en fremragende makrofunksjon og en videofunksjon som i hvert fall på papiret er markedets beste. Selv histogram i sanntid er det blitt plass til.

Vedrørende lukkertid kan det fremheves at lengste lukkertid er hele 60 sekunder. Det er mye på et kompaktkamera.

Der er dog et par ting vi savner av funksjonalitet. Når kameraet nå er så overdådig utrustet med funksjonalitet synes vi det er ergerlig, at man ikke har valgt å gi mulighet for å knipse i RAW-format. Man burde heller ikke ha utelatt seriebildefunksjon eller hjelpelampe til autofokusen. Men vi synes allikevel at dette kamera fortjener toppkarakter på funksjonalitet, pga. av den ekstra og lekre funksjonaliteten som er bygget inn i kameraet.

Ifølge Casio’s egne tall kan kameraets makrofunksjon fokusere helt ned til 1 cm avstand fra motivet på vidvinkel og 50 cm på full tele. Det lykkes oss å nå ned til en avstand på 0,5 cm fra motivet på full vidvinkel. Det ga noen imponerende makrobilder, hvor vi bl.a. fikk et skarpt bilde av en 5-krone, hvor man kan se bittesmå detaljer som normalt ikke kan ses av det menneskelige øye. Flott.

Videofunksjonen utmerker seg ved ikke bare å være i full VGA-oppløsning med 640 x 480 piksler og 30 bilder i sekundet opptak i MPEG 4 formatet. Der er også stereolyd, mulighet for å zoome mens man filmer, og opptakets lengde begrenses kun av minnekortets kapasitet. Hittil har SD-kort kun vært tilgjengelig med en kapasitet på maks 512 MB, men ettersom både Panasonic og SanDisk er på markedet med 1 GB kort, vil det bety at man kan ta lengre filmklipp hvilket øker videofunksjonens brukbarhet en del.

Men på tross av muligheten for å bruke 1 GB minnekort vil det fremdeles kreve enten at man investerer en mindre formue i minnekort, eller tar med seg en transportabel lagringsenhet som man løpende kan kopiere kortenes innhold over på, hvis man ønsker å bruke EX-P505 som et ”ordentlig” videokamera da det kun er plass til cirka 32 minutters video på et 1 GB kort. Til sammenligning koster et 60 minutters DV-bånd cirka 70 kroner, hvor et 1 GB SD-kort fra SanDisk koster litt over 700 kr.

Konklusjonen må derfor bli at videofunksjonen også på dette kameraet fortsatt er en sekundær funksjon. Men ønsker man å gjøre litt ekstra ut av sine små videoklipp av for eksempel barna fra ferien eller lignende, er den mer enn god nok. Og det er ingen tvil om at Casio har tatt et viktig skritt på veien mot integrasjon av stillbildekamera og videokamera, selv om det fremdeles er lang vei å gå.

Du kan se et videoklipp tatt med kameraet i galleriet.

For en fullstendig oversikt over funksjonalitet, se produktguiden. For en sammenlikning med andre tilsvarende kameraer klik her.

   

Skjerm og søker

Vurdering:

Casio Exilim EX-P505 har ingen optisk søker, men til gjengjeld er det blitt plass til en 2 tommers vridbar LCD-skjerm. En skjerm som kan vris og dreies er ganske enkelt uovertruffen, da man kan ta bilder fra alle vinkler – for eksempel over hodet på en folkemengde.

Oppløsningen på skjermen er, med kun 85.000 piksler, dessverre langt fra det beste vi har sett. Det er faktisk under gjennomsnittet for klassen, og vil være et problem når man skal vurdere bildenes skarphet og ved bruk av manuell fokus.

Egenskapene i direkte solskinn er langt fra imponerende, men her kan man kompensere ved å vippe skjermen så man allikevel får et noenlunde klart søkerbilde. Men det er meget uheldig at skjermen ikke har bedre egenskaper under vanskelige lysforhold, når man har valgt å utelate optisk søker. Dette er helt klart et område hvor det bør skje forbedringer på den neste utgaven av kameraet.

Batteri

Vurdering:

Casio Exilim EX-P505 får strøm fra et lite proprietært lithium-ion batteri. Den type batterier har den svakheten at man ikke bare kan kjøpe alminnelige AA-batterier og putte i kameraet i en nødsituasjon. Det anbefales derfor at man kjøper et ekstra batteri sammen med kameraet.

Det lykkes oss å ta i alt 897 bilder med kameraet før det ikke kunne slås på igjen. Det er ganske godt gjort med et så lite batteri. Testen varte i 2 timer og 13 minutter. Underveis fikk vi advarsler i god tid. Første gang da batteristanden var nede på 2/3 av full kapasitet, neste gang ved 1/3 av full kapasitet og så ved helt tomt batteri, hvor vi kunne ta yttligere 75 bilder før det meldte ”File could not be saved because battery is low”. Når man så forsøkte å slå på kameraet igjen, fikk man å vite at ”Battery is low”, og så kunne man ikke ta flere bilder. Det er meget tilfredsstillende med mange og tidlige advarsler, da det gir brukeren muligheter for å ha et oppladet reservebatteri klar i god tid.

Under ses resultatene for en rekke andre kameraer:

Autofokus

Vurdering:

Som vanlig hos Casio er autofokushastigheten bedre enn gjennomsnittet. På vidvinkel tar det 0,43 sekunder å fokusere, og på full tele klarer den å fokusere på 0,62 sekunder.

Resultatene fra en rekke andre kameraer kan ses under:

Autofokushastighet - vidvinkel (minst er best)


Autofokushastighet - tele (minst er best)

I testperioden opplevde vi enkelte uskarpe bilder samt litt svingende resultater av autofokustesten, hvilket er indikasjoner på en litt upresis autofokus. Men som helhet betraktet var ufokuserte bilder absolutt unntaket i testperioden, så presisjonen på autofokusen må totalt sett sies å være i orden.

Der er dessverre ikke hjelpelys til autofokusen, hvilket betyr at kameraet ikke kan fokusere i bekmørke. Til gjengjeld kunne det fint fokusere ved vanlig dempet stuebelysning.

Hurtighet

Vurdering:

Fra vi slo på kameraet til det første bildet var tatt gikk det 1,88 sekunder. Det er et resultat, som er langt bedre enn gjennomsnittet, og det betyder i praksis at man ofte vil kunne fange hurtig oppståtte situasjoner, selv om man først skal ha slått på kameraet. En del av årsaken til det gode resultatet er antakelig at objektivet ikke skal ut av kamerahuset først.

Se resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer under.

Oppstartshastighet (minst er best)

Uten blits var det ingen målbar utløserforsinkelse. Med blits kunne vi registrere en forsinkelse på 0.21 sekunder. Selv om det er målbar forsinkelse med blits, er resultatet så hurtig at det i praksis vil oppleves som om bildet tas øyeblikkelig.

Se resultatene fra en rekke andre sammenlignbare kameraer under:

Utløserforsinkelse med blits (minst er best)

På bilder tatt i løpet av 10 sekunder uten og med blits kan Exilim EX-P505 ta henholdsvis 5 og 3 bilder. Det er omtrent et gjennomsnittlig resultat. Det middelmådige resultatet med blits skyldes at blitsen bruker lang tid på å lade seg opp mellom hvert bilde. Og fotograferer man mye ved forhold hvor blits er påkrevd, er 3 sekunder mellom hvert bilde litt i overkant.

Resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer kan ses under:

Bilder på 10 sekunder uten blits (størst er best)

Bilder på 10 sekunder med blits (størst er best)

Brukervennlighet

Vurdering:

Casio Exilim utmerker seg ved ha mange små gjennomtenkte detaljer, som bidrar sterkt til at kameraet oppleves som et meget brukervennlig kamera.

Et stort pluss for oss var muligheten for å velge ICON-basert hjelp. Velger man denne funksjonen i menyene, kommer det en liten hjelpetekst fram som kort forklarer hvilken funksjon man har valgt. Velger man for eksempel AUTO på programvelgeren, kommer det en hjelpetekst fram, hvor det står SNAPSHOT og så videre.

Velger man noen av de ferdige programmene, får fram et bilde som viser hvilket program man har valgt. Velger du for eksempel PORTRAIT, får du fram et lite portrettfoto, hvor det står Portrait ved siden av bildet. Under bildet står det en kort forklaring på hva den funksjonen betyr for det ferdige resultatet. Og velger man et program som krever lang lukkertid, får man en advarsel om å holde kameraet stille. Virkelig smart og brukervennlig.

Den store dreibare LCD-skjermen er også et pluss, når vi snakker brukervennlighet. Og ikke kun fordi at den gjør det mulig å ta bilder fra utradisjonelle vinkler, men også fordi størrelsen på skjermen har gjort det mulig å lage ikonene store og tydelige.

Med et enkelt unntak blir all relevant informasjon – også den automatisk valgte ISO-verdien i AUTO-modus – vist, så brukeren blir gjort oppmerksom på når kameraet skrur opp ISO-verdien. Dette er det dessverre kun sjeldent vi ser fra andre produsenter. Det er særdeles nyttig, da en høyere ISO-verdi jo gir mer bildestøy og dermed dårligere bildekvalitet.

Det vi savner er at den valgte verdien for eksponeringskompensasjonen også vises på skjermen, når man er gått ut av menyen.

Menyene er oversiktlige og enkle å finne fram i.

Av andre små nyttige funksjoner kan det nevnes at man kan få frem et gittermønster, som for eksempel gjør det lettere å få rett horisont.

Det trekker litt ned på brukervennligheten, at man må dreie vekk fra den opptakfunksjonen man har valgt for å se bildet. Her hadde det vært på sin plass med en separat knapp til dette formålet.

Ellers kan vi ikke sette fingeren på noe ved brukervennligheten.

Casio Exilim Pro EX-P505   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen