Test

Test av Casio Exilim EX-Z40Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Beste priser
Brukererfaringer
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Casio Exilim EX-Z40 er på størrelse med et litt tykt kredittkort. Kameraet er laget i metall, og har en overflate som skjuler fingeravtrykk og gir bedre feste.

De fleste ser ut til å synes at kameraet er rålekkert, og den store skjermen bak på kameraet vekker oppsikt.

Hvis vi skulle sette fingeren på noe, må det være at kameraet ikke er vanntett.

Optikk

Vurdering:

Kameraet har en optisk zoom tilsvarende 35-105 mm, et fornuftig zoom-område på et slikt lite kamera. Objektivkonstruksjonen er unik, slik at hele objektivet får plass i det tynne kamerahuset når det slås av. Lysstyrken er middels.

Se flere og større bilder i prisguiden

Objektivet har forholdsvis lite fortegning, men har noe vignettering. Objektivet tegner heller ikke skarpt mot kantene.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er et pek-og-klikk kamera uten avanserte funksjoner som lukkerprioritet, blenderprioriet og eksponeringslås. Man kan heller ikke velge måleområde for eksponeringen.

Man kan imidlertid stille inn ISO-verdier, eksponeringskompensasjon og man kan sette hvitbalansen manuelt. Hvis man ønsker kontroll over eksponeringen kan man velge blant Casios "Best shot" innstillinger, som inkluderer en egen modus for f.eks. fyrverkeri og portrett.

Kameraet har også video med lyd, men videokvaliteten er stusselig. Man kan bruke kameraet som diktafon, og kameraet har også innebygget alarmklokke.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på hele 2 tommer, men Casio har gjort lite for å forbedre egenskapene til skjermen siden den første Exilim-modellen med denne skjermen ble lansert. Skjermen har dårlig oppløsning, og er vanskelig å bruke i sollys. I dunkle omgivelser blir også skjermen mørk.

Se flere og større bilder i prisguiden

Casio har imidlertid vært flinke til å inkludere nyttig informasjon på skjermen når man fotograferer, og man får f.eks. alltid opp hvilken ISO-verdi kameraet skal bruke selv når man fotograferer i automatisk modus.

Den optiske søkeren er en nødløsning til forhold der man ikke ønsker å bruke LCD-skjermen.

Batteri

Vurdering:

Den største forbedringen på kameraet i forhold til gamle Z4 er batterikapasiteten. I batteritesten vår kom kameraet omtrent dobbelt så bra ut som forgjengeren; vi klarte å presse hele 1255 bilder ut av kameraet. Det er ny rekord for et så lite kamera.

Batteritesten tok i underkant av 2 timer å gjennomføre før batteriet ble tomt.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Casio-kameraer har hatt svært rask autofokus de siste årene, og Z40 er ikke noe unntak. Av en eller annen grunn klarte kameraet seg noe dårligere på vidvinkel enn gamle Z40, men på tele fikk Z40 marginalt bedre resultat.

Uansett er det liten tvil om at dette er noe av det aller raskeste på markedet. Tabellen under viser fokushastighet i sekunder:

  Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio Z40 Casio R40 Casio R51 Konica 420 Sony T1
Vidvinkel 0.80 0.23 0.37 0.29 0.33 0.98 0.26
Tele 1.61 0.46 0.41 0.56 0.46 0.98 0.33
Full oversikt

Kameraet fokuserer godt i svakt lys, på vidvinkel noe av det beste vi har sett på et kompakt kamera. Kameraet har imidlertid ikke hjelpelampe, og kan ikke fokusere i stummende mørke.

Vi har fått en del bilder ute av fokus, noe som kan være et resultat av den svært raske fokuseringen. Med en tregere fokusering kunne kameraet tatt seg bedre tid til å fokusere mer nøyaktig.

Hurtighet

Vurdering:

Z40 er lynraskt klart til bruk, og flere hakk raskere enn Z4.

Tabellen under viser oppstart i sekunder:

Canon A80 Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio Z40 Casio R40 Casio R51 Fujifilm F410 Konica 420 Sony T1
3.61 3.68 2.17 1.95 2.28 1.76 3.43 1.28 1.71
Full oversikt

Utløserforsinkelsen etter fokusering er målbar hvis blitsen er aktivert, men likevel godkjent. Tabellen viser utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon A80 Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio Z40 Casio R40 Fujifilm F410 Konica 420 Sony T1
u/blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
m/blits 0.23 0.20 0.03 0.12 0.21 0.00 0.00 0.08
Full oversikt

Uten blits er Z40 svært raskt til å lagre bildene, det raskeste vi har testet med 4 Megapiksler. Imidlertid har ikke kameraet buffer, så kameraet er ikke raskere de første bildene - der det virkelig trengs.

Blitsladingen på kameraet er irriterende treg, selv om målingene våre viser at det ligger på et middels nivå. Tabellen under viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder med og uten blits. Blitsen blir ikke helt utladet i denne testen.

  Canon A80 Canon Ixus 400 Casio Z4 Casio Z40 Casio R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Konica 420 Sony T1
u/blits 6 5 5 6 2 4 8 4 4
m/blits 3 3 3 3 2 3 6 2 3
Full oversikt

Vi brukte to av de raskeste minnekortene på markedet til testingen, henholdsvis Sandisk Ultra II og Kingston Elite Pro. Kameraet hadde omtrent lik ytelse med disse, med Sandisk et hårstrå foran. Vår erfaring med Casio-kameraer er at man bør kjøpe så raskt minnekort som mulig, nettopp pga. den manglende bufferen. Et dobbelt så raskt kort gir på Casio-kameraer dobbelt så god ytelse.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Vi irriterer oss over produsenter som ikke gir kameraet "fotoprioritet", dvs. at man raskt kan begynne å fotografere videre ved å trykke på utløserknappen selv om man f.eks. ser på en meny i bildevisningsmodus.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Z40 har ikke fotoprioritet, men en klar forbedring i forhold til Z4 er at man lett skifter mellom bildevisningsmodus og fotomodus ved å trykke på to tydelige knapper bak på kameraet. Mer oversiktlig og selvforklarende enn dette kan det ikke gjøres.

En del småting kunne utvilsomt vært forbedret, men svært gode menyer, brukervennlig hvitbalansefunksjon og mulighet til å konfigurere hva kameraet skal nullstille når man skrur det av trekker opp.

 

Casio Exilim EX-Z40   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen