Test

Test av Casio Exilim EX-Z3

Trykk på bildet for å se flere produktbilder og større versjoner
Jeg må innrømme at jeg hadde store forhåpninger da boksen fra importeren Casinus lå i postkassen. Casios nye Exilim EX-Z3 er så lite og lekkert at man nesten kan få vann i munnen.

Det er laget i aluminium, og er ikke stort større enn et kredittkort i høyden og bredden. Det er selvsagt noe tykkere, men 22.9 mm. tykkelse gjør at det virker langt mindre enn f.eks. Canon Digital Ixus.

Kameraet har den største LCD-skjermen i klassen; 2.0 tommer. Dette er nesten dobbelt så stort som de vanlige 1.5 tommers skjermene. Kombinert med 3x optisk zoom og 3 Megapiksler, samt verdens påstått raskeste utløserforsinkelse, ser kameraet svært rått ut på papiret.

I bruk

Z3 er et meget brukervennlig kamera. Den store LCD-skjermen gjør at komposisjon av bildet blir en lek. Man føler at man har mye bedre overblikk og kontroll over bildet enn på de knøttsmå skjermene til konkurrentene. Egenskapene for skjermen i sterkt sollys og svakt lys kunne imidlertid vært bedre, og skjermen er ikke detaljert nok til at man kan vurdere om bildene er skarpe.

Fokusen er heller ikke spesielt presis, til gjengjeld er den lynrask. Faktisk er autofokusen til Z3 den raskeste vi har testet på noe digitalt kamera! Kameraet føles generelt lynraskt å bruke i de fleste forhold, og det bidrar sterkt til at kameraet oppleves som godt å bruke.

En ulempe med den store LCD-skjermen er at man ikke helt vet hvor man skal ha tommelfingeren. Det blir også lett å komme nær knapper underveis, og trykker man på feil knapper kan dette føre til at man kommer i videomodus eller Casios spesielle "BestShot"-modus.

Menyene er gode, og man kan selv velge hvilke innstillinger kameraet skal huske når man skrur det av. Dette er et stort pluss.

For den avanserte brukeren er det lite muligheter til å påvirke eksponeringen. Man kan regulere bildene noe via eksponeringskompensasjon og kameraets "BestShot"-modus, men alt i alt er dette et kamera for den som kun ønsker å bruke automatiske innstillinger.

Bildene overføres til datamaskinen via en medfølgende krybbe, og på nyere operativsystemer oppfattes kameraet som en ekstern harddisk. Dessverre er det ikke TV-utgang verken på krybben eller kameraet.

Krybben brukes også til å lade det oppladbare batteriet i kameraet. Dette går raskt, og batterikapasiteten er god for et så lite kamera. Jeg klarte å presse ut over 500 bilder av kameraet, men til vanlig bruk bør man nok ikke regne med å få ut mer enn halvparten av dette før batteriet blir tomt. Hva en del andre kameraer klarer finner du her. Ønsker du en mer detaljert redegjørelse av Z3 i bruk finner du det her.

Bildekvalitet

Bilde tatt med Casio Exilim EX-Z3. Trykk på bildet for å se flere bilder og større versjon.

Objektivet til Z3 er veldig lite, og dette går naturlig nok ut over skarpheten i forhold til større kameraer. Jeg vurderer de optiske egenskapene for å være på linje med andre tilsvarende svært små kameraer. Det vil si at skarpheten på motivet avtar særlig mot kantene av bildet.

Fargegjengivelsen er grei nok, men det kunne vært enda litt mer spenst i fargene. Dessverre kan man ikke velge i menyinnstillingene hvor stor fargemetning og kontrast bildene skal ha. De som er gode i bildebehandlingsprogrammer kan regulere dette selv i ettertid.

Eksponeringen er også stort sett grei, men en del av bildene jeg tok i vanskelig vårlys ble svakt overeksponert. Til eksponeringer om natten uten blits vil en del av konkurrentene være bedre egnet, da Z3 har maksimal lukkertid på 1 sekund.

Casio Z3 har meget god makrofunksjon, kameraet kan fokusere helt ned til 6 cm. Dette er langt bedre enn de fleste konkurrentene.

Alt i alt vil nok de fleste være godt fornøyd med bildekvaliteten, og er du i tvil kan du se på være eksempelbilder som er lagt ut her. Du kan også se et galleri der du kan sammenlikne direkte med bilder tatt med konkurrenten Olympus Mju 300 Digital her.

Konklusjon

Det er utrolig at Casio har klart å lage et så lite og godt kamera. Kameraet imponererer særlig i brukervennlighet, der det rett og slett må sies å være blant de beste på markedet. Særlig er det grunn til å nevne den lynraske autofokusen og utløserforsinkelsen. Kameraet tar rett og slett innersvingen på alle konkurrentene på dette området.

Hvis man ønsker manuell kontroll over bildene er ikke Casio Z3 det beste valget, dette er et typisk "point-and-shoot"-kamera som vil egne seg godt for en typisk familie.

Bildekvaliteten er god nok for de fleste formål, og man må betydelig opp i størrelse (og pris) hvis man skal få vesentlig bedre bildekvalitet.

Alle kameraene i denne klassen har klare svakheter, og det gjelder også Exilim EX-Z3. Den raske autofokusen gjør likevel at kameraet er vårt foretrukne blant de aller minste, relativt rimelige kameraene.

Kameraet koster i skrivende stund kr. 4003, en pris vi vurderer som god. Oppdaterte priser finnes her.

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

 

 • Svært lite
 • Elegant aluminiumshus
 • 2 tommers LCD-skjerm
 • Godt oppladbart batteri
 • Lynrask autofokus
 • Svært rask utløser
 • Generelt brukervennlig
 • God makromodus
 • Meget god manuell fokus
 • Meget god manuell hvitbalanse
 • Meget god selvutløser
 • Man kan velge innstillinger kameraet skal huske
 • Ikke TV-utgang
 • Lite manuell kontroll over bildene
 • Bildekvaliteten ikke god nok for krevende brukere
 • Dårlig eksponering i svakt lys uten blits
 • Dårlig dybdeskarphet på bildene
 • Ikke automatisk rotasjon av bildene
 • Ikke hjelpelampe til autofokusen
 • Autofokusen mer upresis enn ønskelig
 • Hakkete og unøyaktig skrolling i visningsmodus
 • Ikke angivelse av hva som er galt når fokus ikke kan oppnås

Casio Exilim EX-Z3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen