Test av Casio Exilim EX-S770

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Dette er et av de mindre kameraene på markedet. 9,3 x 5,9 x 1,8cm hvis vi måler største lengde, høyde og tykkelse. Vekten er på 146g inkludert batteri og minnekort. Det hele er pakket inn i et kamerahus av metall.

Det er lite å si på byggekvaliteten. Kameraet er godt skrudd sammen, og føles solid og ordentlig. Den lille størrelsen gjør at kameraet kjennes massivt, og det gir alltid et godt inntrykk. Knappene kjennes faste og gir god respons, så du vet når du har trykket dem inn.

Som på de fleste små kameraer, er ikke ergonomien helt på topp, men vi vil ikke påstå at den er så mye dårligere enn de fleste andre. På grunn av en ekstra bred 2,7 tommers skjerm, er det ikke så mye plass til knapper på siden, og det gjør at det er litt vanskelig å betjene kameraet med en hånd. Bruker du to, går det mye bedre. Zoom-bryteren er en vertikal vippebryter på baksiden, som fungerer greit, selv om vi liker enkelte andre løsninger bedre.

Optikk

Vurdering:

Selv om dette er et av de tynneste kameraene på markedet i dag, har Casio valgt å beholde tradisjonelt objektiv som kommer ut av kameraet når du slår det på. De har gjort noe lurt for å få foldet det så godt sammen at det blir plass i et så tynt kamera.

Brennviddene tilsvarer 38-114mm, altså helt fritt for noe som likner på vidvinkel. Lysstyrken er på f/2,7-5,2, noe som er hårfint bedre enn normalen på vidvinkel, men heller svakt på tele.

Til å være et såpass lite objektiv i et så lite kamera er det slett ikke verst, men vi er ikke alltid så glad i at de ofrer optikken for å få ting smått eller lekkert.

Funksjoner

Vurdering:

Casio pleier å putte inn noen funksjoner som få andre har, og som vanlig berømmer vi alle som prøver på noe nytt.

Dette kameraet er i utgangspunktet et pek-og-klikk-kamera. Du har ikke store muligheter til manuell kontroll, men ting som manuell innstilling av ISO-verdi, lysmålemetode og automatisk hvitbalanse finner du, i tillegg til mulighet for under- og overeksponering. Det betyr at med mindre du vil ha 100% kontroll selv, bør du ha det du trenger.

Dersom du avfotograferer dokumenter, for eksempel, har kameraet en keystone-funksjon, som automatisk retter opp skjeve linjer i etterkant, sånn at dokumentet ser rett ut, og for eksempel egner seg mye bedre til OCR-behandling. Funjsonen lagrer et nytt dokument på minnekortet, så du fortsatt har originalen.

Bilde av et tekstdokument før og etter keystone-funksjonen er brukt.

 

 Videofunksjonen er litt spenstigere enn vanlig. For det første har videoopptak egen utløserknapp, så du slipper å stille om til en annen modus før du begynner å filme. Det gjør også at du kan ta et bilde mens du filmer. Det vil avbryte filmingen i ca ett sekund, men opptaket fortsetter etter det. Kameraet har også videofunksjoner som begynner opptaket før du trykker på knappen, så du får med deg det vesentligste, selv om du ikke rekker å trykke på utløseren. Dessverre fungerer ikke optisk zoom mens du filmer. Du har digital zoom, men den reduserer bildekvaliteten ganske dramatisk. Det finnes også en versjon av kameraet som heter EX-S770D, som tar opp video med DivX-codec, men er identisk på alle andre måter.

Makrofunksjonen gir deg mulighet til å fokusere ned til 10cm, noe som ikke er spesielt imponerende. Det gir utsnitt på ca 10,6 x 8,2cm.

I tillegg til de fotografiske funksjonene, har kameraet en litt morsom mulighet. Ved hjelp av programvare som følger med, kan du overføre dokumenter til kameraet, og så se dem på kameraets skjerm eller på TV hvis du kobler det til. Det gjør at du for eksempel kan ha med deg en presentasjon på kameraet, eller hvis du skal ut og gå i ukjent farvann, kan du overføre kart til kameraet, og orientere deg mens du går. Kameraet gjør om dokumentene til JPG (det blir installert som en skriverdriver, så du kan overføre informasjon fra alle programmer som støtter utskrift), så avanserte presentasjoner fungerer dårlig, og utskrift av kart kan man jo ha i lommen, men vi testet funksjonen, og den fungerte rimelig bra, så muligheten er i hvert fall der.

Vi savner en bildestabilisator på kameraet. Det har en såkalt Anit-shake-funksjon, men den gjør ikke annet enn å øke ISO-verdien, og er dermed ikke veldig interessant. Casio kommer med ordentlig bildestabilisator i nyere kameraer.

Skjerm og søker

Vurdering:

Baksiden av kameraet domineres av en skjerm på 2,7 tommer. Den er i bredformat, så når du fotograferer eller filmer i vanlig 4:3-format, er det plass til en god del informasjon på siden av bildet. Den brede skjermen er fin hvis du tar opp video i bredskjermsformat. Men det er også bedre å ha mye av informasjonen på siden av bildet i stedet for oppå.

På siden har du ulike innstillinger, og du ser hvordan disse er satt. Oppå selve bildet får du informasjon om eksponering og hvor mange bilde det er plass til på minnekortet samt batterikapasitet.

Skjermen har en oppløsning på 153 000 punkter, som er litt i underkant, men bedre enn skjermene fra Casio var for ikke lenge siden. Så det går framover, men de er ikke helt i mål med denne modellen. Skjermen ser likevel rimelig skarp ut, og gjør jobben sin greit.

I mørket kan du se nok detaljer ned til ca 2 EV på vidvinkel, som er ganske normalt. Autofokusen fungerer i dårligere lys enn dette, men det kan jo by på problemer, når du ikke kan se på skjermen hva du faktisk tar bildet av.

Skjermen er refleksbehandlet, og fungerer tilfredsstillende i skarpt sollys, men i likhet med alle andre LCD-skjermer fungerer det ikke så bra som man skulle ønske. Da er det kun en søker som skjermer mot sollyset som fungerer. Kameraet har ingen slik søker.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet er naturligvis ganske lite i et slikt kamera. Det er et litium-ion-batteri på 3,7V og 700mAh. Til tross for beskjedne mål, så holder batteriet til 460 bilder i henhold til CIPA-standarden. Det er blant det beste vi har sett, og særig imponerende på et så lite kamera.

Batterikapasitet - CIPA

Det følger ikke med vanlig batterilader, men kameraet leveres med en krybbe til å sette det i, der batteriet blir ladet, og du kan enkelt overføre bilder til PC. Kameraet har ingen kontakter for å gjøre noe av dette utenom krybben, så hvis du skal på reise, og vil trenge å lade underveis, må du huske å ta med krybben. Litt unødvendig, synes vi, men det er mange som foretrekker det framfor en batterilader, for du slipper å ta batteriet ut av kameraet. Hvis du derimot likevel tar batteriet ut av kameraet, så vil du kunne sette det tibake to veier, men bare den ene er riktig, så her kan det være du må prøve deg fram. Vi skjønner ikke vi

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på kameraet er imponerende rask. 0,28 sekunder på vidvinkel er noe av det raskeste du får i dag. Høy hastighet på autofokusen kan lett gå utover presisjonen, men det hendte meget sjelden at fokusen bommet. Små kompaktkameraer har stor dybdeskarphet, så det skal litt til før man ser at fokusen ikke har truffet nøyaktig.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

Zoomer vi inn, er hastigheten omtrent den samme, eller til og med litt mindre. Grunnen til at den er mindre, kan skyldes at minste fokusavstand er mindre, og dermed er det kortere vei å bevege linseelementer. Normalt gir dette mindre utslag, og autofokushastigheten går ned når man zoomer inn, fordi objektivet har lavere lysstyrke på tele. Uansett er dette meget raskt, og autofokusen vil du nesten ikke trenge å forholde deg til.

Autofokushastighet, tele - sekunder

Kameraet klarer å fokusere ned til ca 1EV på vidvinkel. Det er omtrent midt på treet. Zoomer vi inn, må man ha litt mer lys, men det plasserer seg fortsatt omtrent midt i gruppen av sammenliknbare kameraer.

Svakeste lys der AF fortsatt fungerer - EV

Alt i alt er autofokusen en av dette kameraets sterke sider. Her er det veldig lite å utsette.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på kameraet målte vi til 2,07 sekunder. Det er litt lengre enn en del av konkurrentene, og omtrent midt på treet. Av en eller annen grunn er det vesentlig lengre enn på Casio EX-S500, som er en mye eldre modell.

Oppstartstid - sekunder

 

Hvis du allerede har fokusert på motivet, og halvtrykket utløseren, tas bildet i det øyeblikket du trykker utløseren helt ned. Slår du på blitsen, vil denne forsinkelsen være et kvart sekund. Det er akkurat så lenge at du merker det, og mer enn de fleste andre kameraer det er naturlig å sammenlikne med.

Utløserforinkelse med blits - sekunder

Ser vi på hvor mange bilder du klarer å ta på 10 sekunder uten seriebildefunksjon og uten blits, så når vi 6. Det er også midt på treet. Men dette kameraet bruker ikke bufferet til dette, og kan holde denne farten så lenge du måtte ønske. Kameraet har også seriebildefunksjon der du kan ta tre bilder i serie på ca ett sekund.

Antall bilder på 10 sekunder - JPEG

Slår vi på blitsen, går antallet ned til 5, som er blant de bedre.

Antall bilder på 10 sekunder - JPEG

Overføringshastigheten er god. Vi målte den til 2,7 MB/s, noe som er raskere enn de aller fleste kameraer i dag. Det er et viktig poeng på dette kameraet, for å grunn av batteriladingssystemet og den medfølgende krybben, er det meningen at man skal bruke denne til å overføre bildene heller enn å bruke en kortleser.

Overføringshastiget MB/s

Alt i alt er dette kameraet ganske gjennomsnitlig raskt. Det betyr at du ikke vil lide av at det tregt, samtidig som det er raskere alternativer der ute. 

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Dette er et kamera som er beregnet på alle, også de som ikke kan noe fra før. Det betyr at det er enkelt å bruke, men at du har en del muligheter hvis du ønske å ta litt kontroll selv. Kameraet har en Best-shot-funksjon som

Fordi skjermen er i bredformat, og derfor har plass til menyer nedover siden, utenfor bildet, er det lett å se hvilke innstillinger som gjelder, og endre på dem.

Du har mulighet til å tilegne noen knapper funksjoner etter eget behov. Det gjør at du i stor grad kan få kameraet til å operere slik du ønsker det, og det er en enorm fordel. Alle kameraer burde hatt det.

Men det er et par småting som irriterer, også på dette kameraet. Når du skal se på bilder, så har du en knapp for å skifte fra opptak til bildevisning. Men for å komme tilbake til opptak, så holder det ikke å trykke utløseren halvveis ned. Du må i stedet trykke på den dedikerte knappen for dette. Hva som er poenget med dette klarer vi ikke å forstå. Det innfører en ny knapp i stedte for å bruke en eksisterende som hadde vært uendelig mye bedre egnet til formålet. Dukker det opp et motiv du bare ha bilde av, er utløseren det naturlige stedet å trykke.

En annen ting er at ISO-verdien setter seg til ”auto” når du slår på kameraet. Mange vil ha kontroll med dette selv, og da er det ikke gøy at kameraet for enhver pris ska bestemme dette selv.

Bortsett fra disse relativt små tingene, er vi godt fornøyd med kameraet, og størrelsen og formen på det, gjør at du alltid kan ha det med deg, for det tar ikke noe plass.

 

 

Casio Exilim EX-S770

Casio Exilim EX-S770D

Casio Exilim EX-S770

Casio Exilim EX-S770D

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen