Test

Test av Casio EX-S500

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Exilim har Casio kalt denne serien. Og det er lett å bli fristet til å spekulere i om det er "exclusive and slim" som er tanken bak. Førsteinntrykket er veldig bra, og dette er et meget slankt kamera som gir en eksklusiv følelse. Huset er lite, bare litt større enn et kredittkort og veldig smalt. Smalt nok til at det nesten kan presses ned i plassen til kredittkort i en litt sliten lommebok. Jeg har faktisk prøvd.

Selv om huset er lite og lett, så er det allikevel tyngre enn det ser ut som. Det gir en god følelse av soliditet når man holder det i hånden, og er med på å understreke det eksklusive.

Det meste av huset er i plast, med unntak av skruhullet til stativ og innfatningen til objektivet. Skruhullet er plassert godt til siden, men ikke problematisk langt ut. På undersiden finner man ellers en kontakt til den medfølgende USB-krybben, og en luke som skjuler batteri og plass til et Secure Digital minnekort.

Objektivet er felt inn i kameraet når det ikke er i bruk. Når det kommer frem går kameraet fra sine slanke 17mm til ca 39mm. Mer enn dobbelt så tykt!

Som man kan forvente av slike kameraer i dag, så er alle hjørner pent avrundede. Og det eneste som stikker litt ut på siden er festet til snor. Layouten er også som vanlig, en skjerm til venstre, med knapper på toppen og nede til høyre, med plass til fingeren mellom disse. Overflaten er helt glatt, og det er ingen riller eller forhøyninger som skal hjelpe på grepet. Det fungerer greit for det meste, men er man litt fuktig eller svett på fingrene så blir grepet glatt. Det er også litt dårlig plass på forsiden til store fingre. Og min langfinger har av og til skygget litt for blitsen, noe som resulterer i litt mørke hjørner på enkelte bilder.

Optikk

Vurdering:

Det navnløse objektivet har en brennvidde på 6.2-18.6mm, som tilsvarer 38-114mm på et 35mm kamera, og gir 3 ganger zoom. Lysstyrken er F2.8 på maks vidvinkel og ned til F4.3 ved tele. Dette er ganske vanlige data for denne typen kameraer.

Funksjoner

Vurdering:

Casio har med lagt sterk vekt på programmer for forskjellige situasjoner i dette kameraet. Inkludert vanlig automatikk, så er det hele tredve forskjellige program for foto. I tillegg er det to program for video, og et for lydopptak.

Mange av programmene er faktisk fornuftige og brukbare, slik som for eksempel tekst-programmet. Men det er en del overlapp for andre program, i hvertfall tre program ser ut til å ha rask lukkertid som eneste funksjon. Når det er så mange program, så er det positivt at kameraets respons er raskt, det er lett å bla mellom programmene, og alle programmene identifiseres med eksempelbilder. Og i menyen kan man velge mellom å bare se disse bildene i et oversiktlig rutenett, eller zoome inn og få en kort beskrivelse av programmet i tillegg.

Selv om man bruker et program, kan man endre alle de normale fotofunksjonene fritt. Programmet er bare et utgangspunkt. Av fokusmuligheter finner vi de vanlige; autofokus, makro, pan fokus (fast fokus 2.7-4.4m, for bruk i situasjoner der det er vanskelig å fokusere), uendelig fokus og manuel fokus. Og i autofokus modus kan man velgen enten spot fokus, eller områdefokus. ISO kan velges opp til 400, med mindre man skrur på funksjonen 'Anti Shake' som gir opp til ISO 800 ved dårlig lys. Men da blir støyen så tydelig at denne funksjonen gjør seg best avslått.

De vanlige justeringene for skarphet, fargemetning og kontrast er i fem steg, i motsetning til de vanlige tre. Positivt er det også at det finnes en slik justering av blitsintensiteten. Man kan også legge på fargefilter under opptak, noe som brukes aktivt av enkelte program, og gjør at man slipper å legge på dette i ettertid, da all etterredigering medfører litt kvalitetstap. En annen litt unik funksjon er 'Quick shutter' som gjør at kameraet kan ta bilder umiddelbart, uten å vente på autofokusen. Dette kan være praktisk i enkelte situasjoner der autofokusen sliter, eller man ønsker hurtig respons.

Det som mangler er manuelle muligheter for kontroll over blender og lukker. Men kameraet er snilt og viser i hvertfall denne informasjonen sammen med valgt ISO, slik at man kan velge å gjøre endringer på andre måter, om man ikke er enig med kameraet.

Videoen er i høy kvalitet med 640x480 oppløsning, 24 bits fargeoppløsning og 30 bilder per sekund, og lagres pent i en avi fil med mpeg4 encoding. Mpeg4 er den samme codec'en som benyttes i DivX og XviD og betyr derfor god kvalitet i små filer. Lyden er også god kvalitet, med 16 bit og samplingsrate på 44100 Hz på den ene lydkanalen. Codec'en for lyd er IMA-ADPCM, som gir grei komprimering uten for mye kvalitetstap. Her har altså Casio, i motsetning til en del andre, valgt å bruke skikkelige algoritmer for å komprimere lyd og bilde, noe som sikrer god kvalitet i små filer.

Det er desverre ikke mulig å zoome når man filmer. Den optiske zoom'en man har valgt når man starter opptaket, den må man leve med. Enkelte andre kameraer utnytter bildebrikkenes høye oppløsning i forhold til oppløsningen på video til digital zoom under videoopptak. Men det man kan gjøre er å bruke kvalitetssettinger fra foto, slik som kontrast, fargebalanse og filtre under videopptak. Da har man for eksempel mulig til å gjøre videopptak i svart/hvitt eller sepia.

I tillegg til vanlig videofunksjon, så byr kameraet også på to program dedikert til video. Disse er nesten like, der forskjellen er at det ene programmet automatisk stopper etter noen få sekunder, mens det andre fortsetter til man stopper selv. Begge programmene har den artige funksjonen at de tar opp video og bilde inntil fem sekunder før man trykker på opptaksknappen. Dette er praktisk i situasjoner der man vil være sikker på å få med seg noe viktig som skjer, uten at man må sitte og ta opp masse unødvendig video der ingen ting skjer. Man venter simpelt til det har skjedd, før man trykker opptaksknappen.

Det siste programmet, program nummer 33, er et enkelt lydopptaksprogram. Det er greit nok, men jeg savner mulighet for å ta opp lyd til bilder som allerede er tatt, eller ta opp lyd sammen med bildene.

S-500 har få redigeringsmuligheter av bilder bygd inn i kameraet. Eneste muligheten for etterredigering er sletting, og mulighet for å trimme video-opptakene. Det siste ed å kutte i start, slutt eller midt i.

Skjerm og søker

Vurdering:

Den innfelte skjermen er på 2.2" og rommer 84960 pixler. Størrelsen er bra, men oppløsningen er relativt sett (i forhold til skjermstørrelsen) den laveste blant de kameraene jeg har testet.

Selv om oppløsningen ikke er så høy, så fremstår skjermensom skarp og lyssterk, både i dårlig lys og i sterkt sollys, så lenge solen ikke reflekteres direkte i glasset. Det er ingen optisk søker.

Informasjonen på skjermen er god. Man får opplyst om statusen til de viktigste funksjonene. Når man fokuserer får man informasjon om blender, lukker og ISO. Og når man har valgt å vise histogram så vises i tillegg til vanlig intensitet, også intensitet til de forskjellige grunnfargene rød, grønn og blå, slik at man for kan sjekke fargebalansen. Og når man zoomer, så får man informasjon om fokusområdet. Det vil si, den siste informasjonen stemmer ikke da den oppgis til 40cm-uendelig ved vanlig autofokus. Mens man i virkeligheten kan fokusere ned til 11 cm, som ved makromodus. Og i makromodus kan man fokusere fra 11cm til uendelig, selv om kameraet oppgir 17cm. Har noe gått surr i utviklingen?

Dette rotet til tross, informasjonen under bruk er stort sett veldig tydelig og god.

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et lite, slankt og lett Lithium ION batteri på 3.7V og 700mAh. Noe vår venn EX-S500 klarer å klemme 753 bilder ut av. Kanskje godt gjort i forhold til batteriets kapasitet, men allikevel ikke noe å skryte av i forhold til konkurrentene. Men dette er en pris man betaler for å ha et så lite kamerahus. Det er begrenset plass, og det betyr begrenset størrelse på batteriet.

Det følger ikke med noen lader. I stedet lades batteriet i kameraet når det settes i en USB-krybbe. Dette medfører noe mer plastikkstæsj å dra på dersom man skal ha med kameraet på tur, og at man ikke kan lade ett batteri mens man bruker det andre. På den annen side, når man kommer hjem med flatt batteri, så trenger man ikke vente på at batteriet skal lades før man får sett på bildene. De er umiddelbart tilgjengelige.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Antall bilder batteritest

Autofokus

Vurdering:

Av de kameraene jeg har testet er EX-S500 blant de raskeste når det gjelder autofokus, og er på linje med Sonys P200. Men kameraet er litt ustabilt i den forstand at det ikke alltid finner fokus på første forsøk.

Grafene nedenfor viser evnen til å finne fokus i svakt lys. Kameraet scorer litt dårligere enn middels sammenlignet med andre kameraer i samme klasse.

Makrofunksjonen på kameraet er noe av det dårligere jeg har vært borti. En nærgrense på cirka 11cm er omtrent dobbelt så langt unna som hva som er vanlig for andre kameraer i samme klasse. Så dette er ikke kameraet man kjøper for makrofoto.

Autofokus følsomhet tele

Autofokus følsomhet vidvinkel

Hurtighet

Vurdering:

Utløserforsinkelsen er blant de bedre, og oppstartstiden er fabelaktig og best i klassen. Men hurtigheten på fotografering er mer middels. 25 bilder på 60 sekunder med fokusering hver gang er bra, men 37 bilder i seriemodus er i underkant i forhold til hva konkurrentene kan vise opp nå. Se for eksempel på Panasonic DMC-FX9 som klarte hele 71 bilder på samme tid i seriemodus, med samme type bildebrikke. Og snart kommer jeg med en test som etterlater selv Panasonic'en i en støvsky på dette området, og da fremstår 37 bilder som ikke spesielt mye å feire med en pils over.

Oppstartshastighet

Betjening og brukevennlighet

Vurdering:

Jeg begynner med det positive. Alt er raskt. Oppstartstiden er kort. Zoomen er rask. Responsen på alle knapper er lynrask. Overføringshastigheten via USB er meget bra (se graf nederst). Informasjonen på skjermen er tydelig og bra. Alle program har eksempelbilder, med tekst som forklarer kort hva programmet gjør. Når man gjør endringer i innstillinger, for eksempel i blitsbruk, så kommer det i korte øyeblikk små hjelpetekster opp på skjermen i tillegg til at symbolene endrer seg. Dermed er man aldri i tvil om hva et symbol faktisk betyr.

Å bla gjennom bildene er rett og slett morro. Responsen er veldig rask, og bildet skifter umiddelbart, helt uten ventetid. Her blar man så fort man klarer å trykke. For morroskyld tok jeg tiden når jeg holdt ene knappen inne så kameraet blar automatisk. Da kom jeg frem til omlag ti bilder per sekund. En fiks funksjon jeg må nevne i sammenheng med blaing i bilder er når man zoomer ut. Først kommer man til den vanlige ni bilder på skjermen oversikten, men en gang til og man får opp en oversiktlig kalender som viser en måned av gangen. Og på de dager man har brukt kameraet, så illustreres dette med en thumbnail av dagens første bilde. Dette gjør det lett å finne frem til bildene man tok en spesiell dag.

Men ikke alt er helt i boks med dette kameraet heller. Det som trekker ned er funksjonaliteten på knappene. Det er tre knapper på baksiden som raskt skal gi tilgang til foto, video og bildevisning. Det synes jeg er en god idé, spesielt er videofunksjonen rask å komme til. Men når man skal fra visning av bilder tilbake til kamerafunksjon, så må man bruke den knappen som er dedikert til dette. Her burde det være nok å berøre utløseren. Men det er ikke mulig, man må trykke på fotoknappen, og den er klart mer kronglete å komme til. Dette virker mest som en forglemmelse, for i andre situasjoner, som når man bruker menyen, så kan man umiddelbart gjøre kameraet klart til fotografering ved å trykke på utløseren. Tilsvarende, om man skal begynne videoopptak når man ser på bilder, så må man først trykke på fotoknappen før man kan trykke på videoknappen.

Kameraet har videre en knapp for meny og en for programvalg, og en fireveis knapp for å raskt komme til enkelte fotografiske funksjoner. Denne knappen er desverre svært dårlig utnyttet. Man velger displayinfo oppover, blits nedover og høyre/venstre er programmerbar. Men ikke slik at man kan ha en funksjon til høyre, og en til venstre. Nei, de deler samme funksjon. Slik at man for eksempel øker ISO til høyre og minsker ISO til høyre. Det betyr at alle de andre fotografiske funksjonene må man inn i kameramenyen for å få tak i. Og her deler fotografiske funksjoner samme meny som konfigureringsfunksjoner for kameraet. Dette er rotete og tungvint og man bruker unødig tid på dette i en fotosituasjon.

I menyen kan man sette opp hvilke funksjoner og innstillinger kameraet skal huske fra forrige gang man brukte det. Slik som for eksempel hvitbalanse, ISO, blits, fokus osv. Men ikke alle innstillinger, filter, skarphet og kontrast er utelatt. Disse huskes automatisk i automodus. Det vil si at om man setter på et filter som gir grønntone, så vil dette bli værende på neste gang man velger automodus, selv om man har brukt andre program eller skrudd kameraet av og på i mellomtiden. Dette kan jeg forstå i forhold til ting skarphet og kontrast, men for filter er dette unødvendig. Og det burde være mulig å skru av, slik som for de andre settingene.

Ellers er skjerm og menyer tydelige og lettleste. Responsen er som nevnt svært god og alt føles veldig gjennomført. Knappene føles av og til litt små, men ikke plagsomt små. Totalinntrykket blir derfor blandet. På ene siden er kameraet oversiktlig, gir rask respons og er behagelig å bruke. Men så mangler det litt på det aller viktigste, det som gjør at kameraet fungerer raskt og bra i felten.

Overføringshastighet USB

 

 

Casio Exilim EX-S500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen