Test

Test av Canon XM2

Canon XM2 er etterfølgeren til det suksessrike XM1. Dette kameraet er mer for de hobbyprofesjonelle enn de glade amatører. Det er tydelig at Canon har tatt tilbakemeldingene fra brukerne alvorlig, XM2 har mange forbedringer i forhold til forgjengeren.

En god nyhet er at XM2 er utstyrt med SD-kort for stillbildeopptak. Selv om hver chip i 3CCD-brikken bare har ca. 0.48 Megapiksler, kan Canon skilte med stillbildeoppløsning på hele 1488x1128 piksler (1.67 Megapiksler).

Hva får du i hendene?

Du får et kamera som gir en følelse av balanse og er godt å holde i. Håndtaket på toppen er en fin ting ettersom dette gjør at man kan ta bilder helt nede fra gulvplan og oppover.
På toppen av håndtaket har vi et lite kammer med lokk. Under dette lokket finner vi avspillingsknappene (play, rewind, stopp etc.) Fremst på toppen finner vi også knapper for start, stop, zoom og stillbilde. Dette er meget praktisk når man holder i håndtaket under filming.

Ellers er kameraet nærmest fritt for tekniske duppeditter og elektroniske finurligheter. Det virker her som om Canon her satser mer på å produsere et kamera med gode kameraegenskaper. Målgruppen er dem som er seriøst opptatt av å gjøre gode opptak.

Rent teknisk kan XM2 skilte med 20X optisk zoom, et fluorittobjektiv med stor lysstyrke, med blender fra 1,6-2,9. Og det er det ingen av konkurrentene som kommer opp mot.
Man kan velge mellom 40X og 100X digital zoom i tillegg til den optiske. Bildekvaliteten blir imidlertid forringet ved bruk av digital zoom.

LCD-skjermen har farger, er 2.5 tommer stor og kan skilte med 200 000 piksler. Den har den samme bevegeligheten som de andre kameraene i denne klassen, og kan selvfølgelig felles inn i kameraet med skjermen ut. Dette brukte jeg f.eks. for å se da jeg tok bilder under vannoverflaten med en gjennomsiktig splashbag.

Søkeren er en 0,44" farge-LCD med ca 180000 piksler. Den kan trekkes ut, og vippes oppover. Oppløsningen på både søker og skjerm er ikke god nok til å stille fokus nøyaktig Jeg ville foretrukket en sort/hvitt søker med høy oppløsning.

Når det gjelder zoomknappen er denne veldig følsom og lett. Det er lett å justere om zoomingen skal foregå raskt eller sakte. En liten innvending er likevel at den raskeste zoomhastigheten er for langsom til shockzoom.

Lydsiden i XM2 er en klar forbedring fra XM1. XM1 hadde bare automatisk lydregulering. Selv om automatikken var veldig bra, var mangelen på mulighet til manuell utstyring et stort minus.
På XM2 har Canon tatt kritikken til følge. XM2 har mulighet for å regulere nivået på V og H kanal med to små dreiekontroller bak på kameraet, og man har nivåindikering av begge kanaler nederst i bildet og på et LCD meter på baksiden av skjermen.
En vender på siden stiller om fra manuell til automatisk lydkontroll. Begge deler fungerte bra ved opptak av korpsmusikk, men manuell innstilling bevarte selvsagt dynamikken best. Har man ikke tid til å prøve de sterkeste partiene først er nok automatikk å foretrekke, for de manuelle nivåregulatorene er tuklete å betjene når man først er i opptak.

Stillbilde tatt med Canon XM2.
Trykk på bildet for å se stor versjon.

Det er ødeleggende for et opptak at man først må stille den ene kanalen og så den andre. Hadde de stått ved siden av hverandre , eller vært koplet på en måte, hadde det vært en ytterligere forbedring.

Lydsiden på XM2 har også andre mangler. Dette gjelder ikke sammenliknet med andre amatørkameraer, men med dyrere profesjonelle. Det mangler en mulighet for tilkobling av linjenivå. I menyen finnes en attenuator-innstilling, men den demper for lite. Den er nok tenkt som en demping av høynivå mikrofoner.
Den ekstra mikrofon/lydinngangen sitter på høyre siden av kameraet, og er en stereo minijack. Den faste mikrofonen blir koplet fra ved tilkopling her.

At et så forholdsvis lite kamera ikke har plass til noe annet enn minijack som lydinngang er forståelig, men ikke ønskelig. Minijack er, blir og vil alltid være en veldig sårbar kontakt.

Positivt: Den nye mikrofonen låter mye rundere og penere enn den som satt på XM1. Det er greit å ta opp lyd med XM2, og det låter veldig bra.

Funksjonalitet

Stillbilde tatt med Canon XM2.
Trykk på bildet for å se stor versjon.

Kameraet har 7 forskjellige eksponeringsprogrammer:
Easy recording (bare trykk på opptaksknappen, go pass på bildet. Automatikken ordner resten) via forskjellige varianter Auto, Spotlight, Sea and snow, Tv og Av til helt manuelt.

Easy recording stiller du med en vender bak på venstre siden. De andre innstillingene må man inn i menyen for å velge. XM1 med valg av alle mulighetene på utsiden var bedre.

Eksponeringshjulet sitter nede på venstresiden og er lett å betjene under opptak.

I manuell modus kan man stille blenderen i 17 trinn fra F1,6 til F8 (13 trinn i teleområdet), lukkertiden fra 1/50 til 1/16000 og gain 0dB til +9dB. Man får informasjon i søkeren alt etter hvilket program som er valgt. I manuell står eksponeringstiden, blenderverdien og forsterkningen over hverandre. Et trykk på søkerhjulet og man stiller eksponeringstiden, to trykk og man kan stille blenderen. Tre trykk og man kan stille forsterkningen med det samme eksponeringshjulet. Ganske logisk og liketil for en som har fotografert mye. De andre mer eller mindre automatiske funksjonene fungerte veldig bra.

Stillbilde tatt med Canon XM2.
Trykk på bildet for å se stor versjon.

I søkerbildet til Canon kan du få så mye eller lite tilleggsinformasjon du vil. I menyene velger du om du vil se dato, klokke o.l., om lydmeterne skal vises eller ikke, henholdsvis nede til venstre og nede til høyre. Manuell fokus vises med MF på venstre side. Oppe i høyre hjørne er det markert om bildestabilisatoren er på, om opptaksformatet er SP eller LP, opptakstid, batteritilstand og tid igjen på tapen. Oppe til venstre vises kamerainnstillingen om det er Auto, Av, Tv osv. Og her har man også Zoom innstillingen når denne er i bruk. Denne slår seg av etter ca 4 sek.

Man kan slå av all denne informasjon med tre trykk på display/datacode knappen inne i skjermbrønnen. Og det er selvfølgelig bra at man kan få et helt rent bilde, men samtidig mister man viktig informasjon om man har på manuell fokus eller ikke, og hvor zoomen står. Dette er funksjoner man burde kunne valgt å slå av eller på i menyen.

Hvitbalansen er plassert på venstre side bak eksponeringshjulet og består av to knapper. Den ene velger mellom utelys, innelys og innstillbart. Den bakre er knappen for manuell innstilling. Vil man stille hvitbalansen, zoomer man inn på f.eks et hvitt papir, trykker på knappen og så justerer kameraet det til hvitt. Dette fungerte bra på XM2.

Det blir sagt at det var Canon som oppfant den optiske bildestabilisatoren. Den som sitter i XM2 er veldig bra. Faren min er veldig skjelvhendt. Når han tok bilder kunne du se at linsen vibrerte, men bildet sto støtt. Vi slo av stabilisatoren og da kom vibrasjonene klart fram i bildet.

Canon XM2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen