Test av Canon PowerShot S80

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Canon S80 ble lansert høsten 2005. S-serien har lenge vært Canons mest avanserte virkelig kompakte kamera. G-serien og Pro1 har så ligget mellom S-serien og speilreflekskameraer. Nå er produksjonen av G6 og Pro1 stoppet. S80 er dermed Canons mest avanserte kompaktkamera. Det var det nok ikke mange som trodde når S80 ble lansert, spesielt fordi muligheten for bruk av RAW-format er fjernet fra S80.

S80 er et middels stort kompaktkamera. Det går i en litt stor lomme, men spesielt tykkelsen gjør at det virker litt klumpete. S80 er laget vesentlig i metall og med en blanding av svart og blank finish. Ikke min favoritt utseendemessig, men det er jo en smakssak.
Fronten har et skyvbart deksel som også er strømbryter. Konstruksjonen gir en veldig god beskyttelse av objektivet når kameraet ikke er i bruk. Ulempen med denne løsningen er at når kameraet slås av må man vente med å skyve dekslet på plass til objektivet er trukket helt tilbake, og det blir dermed en litt kronglete tostegs operasjon. Skal du ha med kameraet overalt er det til gjengjeld en konstruksjon som beskytter kameraet godt. Dekslet dekker ikke bare objektivet, men også søker, blits og hjelpelampen for autofokus.

Baksiden domineres av LCD-skjermen til venstre. Over skjermen sitter det en optisk søker. Den er liten og ikke fantastisk god, men gjør nytten. Bra. Til venstre for den er det to knapper, en som veksler mellom enkeltbilde, selvutløser og seriebilde mens den andre kalles ”Shortcut-knapp”. Den kan man selv konfigurere via menyen og gir da direkte tilgang til valgt funksjon. Standard gir den tilgang til bildestørrelse. Mange knapper (inklusiv disse) har en annen funksjon i playback modus. Til høyre for skjermen finner vi en fireveiskontroller som også er et ratt som kan dreies. Rundt denne er det fire knapper til, og i midten er FUNC-knappen som gir tilgang til en egen meny for bilderelaterte valg (hvitbalanse, oppløsning osv). FUNC-knappen fungerer også som valgknapp når man er inne i en meny.
Her er mye funksjonalitet samlet på et lite område. Øvelse gjør mester, og løsningen fungerte ganske bra i praksis. Vi foretrekker likevel en delt løsning med rattet og knapper hver for seg. Ulempen med Canons utforming er det er lett å dreie litt på rattet når man ønsker å trykke. Fordelen er at det blir plass til åtte (ni) knapper på samme område man vanligvis finner fire (fem) uten at knappene har blitt alt for små.
Øverst til høyre finner vi zoombryteren. Den brukes også for å forstørre bildet i playback modus. Mellom denne og skjermen sitter knappen for visning av bilder. Canon har plassert modushjulet helt i hjørnet av S80 med to sett symboler slik at de er synlige både bakfra og fra siden.
Baksiden virket litt overfylt, til gjengjeld var venstre side helt tom. Høyre side har som nevnt modusrattet og under det en luke som skjuler USB-kontakt og videoutgang.
Bunnen har selvfølgelig stativfeste. Det er ikke plassert midt under objektivet. Ved siden av det er en luke som skjuler batteri og minnekort. Den åpnes ved å skyve den ut til siden, en løsning som var rask å bruke og virket solid.

Toppen av kameraet er ikke brukt til annet enn utløserknappen og et lite hull for mikrofon.

 

 

Optikk

Vurdering:

S80 har et objektiv med 3.6x zoomområde og brennvidde 5.8-20.7mm. Det tilsvarer 28-100mm på et 35mm kamera. Blender er F2.8 til F5.3. F2.8 ved maks vidvinkel er ganske normalt, mens F5.3 ved 100mm er litt dårligere enn snittet, selv om for eksempel Fujifilm E900 er ennå verre med F5.6 ved lengste zoom.
Skikkelig vidvinkel har lenge vært mangelvare på kompaktkameraer i denne mellomstore klassen, men det siste året har utvalget blitt bedre. Både Ricoh og Panasonic har modeller med 7-8 megapiksler som går ned til 28mm.
Objektivet er av typen som blir trukket helt inn i kamerahuset når det ikke er i bruk, og zoomen kontrolleres med en vippebryter bak på kamerahuset.
Canon lager en telekonverter (2x) og vidvinkelkonverter (0.8x) som øker brennviddeområdet. Vi har ikke testet noen av disse. S-serien har alltid vært utstyrt med bra objektiver og vi kommer tilbake til den optiske kvaliteten på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

Canons S-serie har inntil nå (S70) hatt mulighet for å ta bilder i RAW format. Nå er denne funksjonen borte, og det er synd for Canon er en av de bedre produsentene når det gjelder RAW-håndtering. Ønsker du RAW-format er det fortsatt (april 2006) mulig å finne S70.

JPG er eneste alternativ som filformat, men til gjengjeld tilbyr S80 innstillingen ”Superfine” med lav komprimering. Bildefilene blir på 4.5 til 5 MB. S70 brukte CF-kort mens S80 benytter SD-kort. Har du ikke kort fra før spiller det liten rolle, men for de som kjøper S80 som et kamera nummer to i tillegg til speilrefleks betyr det at kortene ikke kan benyttes om hverandre (med unntak av Nikon D50-brukere).

Standard lysmåling er å evaluere flere områder for å finne beste eksponering. I tillegg kan man velge sentrumsprioritert gjennomsnittsmåling og spotmåling. Spotmålingen kan enten gjøres i midten eller settes til å følge fokuspunkt. Bracketing kan settes via FUNC-menyen og kan brukes sammen med programautomatikk, blenderautomatikk og lukkerautomatikk.

Fokusering har valget mellom multi, senter eller manuelt valg av fokusområde. S80 tillater fokusbracketing. Manuell fokusering er mulig, og S80 har en av de mer brukervennlige versjonene vi har sett på et kompaktkamera. For det første er den lett tilgjengelig med en egen knapp bak på kameraet som skrur manuell fokus av og på (eller er det kanskje autofokusen som skrus av og på). Når man velger autofokus forstørres senter av bildet for å forenkle fokuseringen. Det kommer også opp en meterskala i søkeren som viser hva kameraet er innstilt på. Når avstanden kommer under en meter bytter det til en centimeterskala. Fokuseringen gjør du med rattet rett over knappen.

Modus stilles på et eget ratt på siden av kameraet. S80 har selvfølgelig den grønne programinnstillingen som bestemmer alt selv og som finnes på nesten alle kameraer. Vanlig programautomatikk med overstyringsmuligheter, lukkerprioritert automatikk, blenderprioritert automatikk og manuell er også på plass. Eksponeringskompensasjon er tilgjengelig via en egen knapp. Manuell fungerer rimelig greit. Det er ingen EV-skala som viser valgt innstilling i forhold til det lysmåleren forslår, men histogram er tilgjengelig og LCD-skjermen viser effekten av innstillingene.
Et valg C er konfigurerbart og gjør det mulig å lagre en innstilling som brukes ofte. I tillegg finner vi Videofunksjonen, ”Stitch Assist” for å lage panoramabilder, og ”My Colors” som gir mulighet for å gi effekter i bildene. Det er også et valg for motivprogram (SCN), og en rekke alternativ er tilgjengelig.

Hvitbalansen kan justeres. Normalt fungerer Auto fint, men man kan også sette den selv ved å måle en nøytral flate eller velge blant forhåndsdefinerte verdier for vanlige lysforhold. Det finnes også en egen innstilling for "under vann". Undervannshus er ekstrautstyr.

Kontrast, oppskarping og fargemetning kan justeres individuelt fra menyen. Alle har tre nivåer med det midterste som standardverdi. Man kan også påvirke utseende på bildene med menyvalget for ”Foto Effekt”. Dette valget er i utgangspunktet av, men kan endres til en rekke andre verdier. ”Vivid” gir for eksempel høyere kontrast og fargemetning mens B/W gir bilder i sorthvitt.

Det er mulig å stille inn kompensasjon for blitsen i automodus og i manuell modus kan man velge mellom tre lystyrker.

Fjernstyring av kamera fra PCen er mulig. Kameraet må selvsagt være koplet til med USB-kabelen og funksjonen RemoteCapture finnes i programmet ZoomBrowser EX. S80 kan da kontrolleres fullstendig fra PCen og bilder lagres på disken.

S80 har mulighet for seriebilder. Man velger mellom enkeltbilde, selvutløser og seriebilde med en knapp over LCD-skjermen. Frekvensen varierer litt, men er i snitt på over 1.5 bilde per sekund i beste kvalitet. Det er veldig bra for et kompaktkamera av denne typen og seriene begrenses kun av minnekortets størrelse. LCD-skjermen viser ikke søkerbilde, men optisk søker kan selvfølgelig brukes.

Selvutløseren slår seg ikke av etter at et bilde er tatt, men blir resatt hvis kameraet slås av og på. Det er slik jeg foretrekker det. Bruker man stativ og selvutløser en del er det utrolig irriterende når man må aktivere den for hvert enkelt bilde. Tiden er valgfri, men for å endre den må du inn i menyene.

Makro
Makro finnes selvfølgelig og velges enkelt fra egen knapp. Nærmest kommer man med vidvinkel der nærgrensen er knappe 4 cm. Det gir størst forstørrelse, men også mest fortegning og veldig kort avstand til motivet. Ved å velge en litt lengre brennvidde forsvinner fortegning neste fullstendig og arbeidsavstanden blir bedre. Ulempen er at forstørrelsen ikke blir fullt så god. Bildet vi har med er tatt på korteste avstand og området er omtrent 59x44 mm og det er kun middels bra. Både på makrobildet og andre bilder med mye detaljer i hjørnene kunne vi se at skarpheten ikke er på topp helt ytterst i hjørnene ved 28mm og stor blender.

Video
S80 klarer VGA video (640*480) med 30 bilder i sekunder. Det finnes en høyere oppløsning (1024*768), men da kun med 15 bilder i sekundet. Det blir rykkete, men vi takker alltid ja til ekstra funksjonalitet og slår fast at S80 er litt bedre enn snittet. Dessverre kan man ikke zoome mens man filmer (men digital zoom er mulig). Videosnuttene lagres i AVI-format.

Skjerm og søker

Vurdering:

Denne overskriften begynner å bli litt utdatert. Stadig flere modeller kommer med kun LCD-skjerm. S80 er et av kameraene som fortsatt har en optisk søker og selv om en optisk søker ikke viser 100% av det som kommer med på bildet er den gull verdt når lysforholdene er vanskelige. Det er også lettere å holde kameraet stille ved lange eksponeringer når man bruker søkeren fordi kamerat da får ekstra støtte mot hodet.

Så til LCD-skjermen. Det er tross alt den de fleste (inklusiv meg selv) bruker mesteparten av tiden. Skjermen er 2.5 tommer og har 115000 punkter. Det er dårligere enn en del konkurrenter. De beste ligger i dag på 200000 til 240000 punkter. For å velge utsnitt betyr det lite, men det er vanskeligere å vurdere skarphet når oppløsningen er dårlig. Bortsett fra dette er skjermen grei nok den og fungerer bra under de fleste forhold. I sterkt lys var den et hakk bedre enn mange av konkurrentene.

Man kan selv velge hvor mye informasjon som skal vises. Både hjelpelinjer og histogram er tilgjengelig, sammen med all tenkelig annen informasjon. Man kan også velge at skjermen kun skal vise bildet. Lysstyrken er justerbar fra menyen.

Vi skrudde ned lyset og testet hvor mørkt det kunne være før det ble umulig å se detaljer på skjermen. Under EV 1.1 ble det vanskelig. Det er et OK resultat, noe bedre enn snittet.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – Vidvinkel, EV

Ved 100mm tele er resultatet noe dårligere, men fortsatt veldig nær snittet. Det er også bedre enn de fleste vi sammenligner med i denne testen. Ricoh GR Digital er ikke målt her siden dette kameraet kun har 28mm vidvinkel.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – 100mm, EV

 

Batteri

Vurdering:

S80 bruker et Li-Ion batteri. Samme type som sitter i en del andre Canon-modeller, inklusiv Eos 350D. Slike batterier er relativt dyre, så har man både kompaktkamera og speilrefleks fra Canon kan det være litt å spare her. 20D og 30D bruker en annen litt større type, så der er det ingenting å hente. Canon oppgir et overraskende lite antall eksponeringer for S80 etter CIPA-standarden. Kun 200 som er dårligst av modellene vi sammenligner med denne gangen. Canon oppgir at uten bruk av skjermen får man 700 eksponeringer.

 

Batterikapasitet - CIPA

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastigheten på vidvinkel er middels. Ricoh GR Digital viste hva som er mulig. Gr-D har riktignok et objektiv med fast brennvidde, men det er ikke noen god grunn for at andre skal ligge så langt etter.

Autofokus, vidvinkel

Ved maks tele er S80 også omtrent middels. Merk at Ricoh GR Digital har fast vidvinkel og derfor ikke er målt for denne brennvidden.

Autofokus, 100mm

I dårlig lys var S80 dårligst av de testede. Det er jo ikke bra, men EV 1.5 er mørkere enn et normalt belyst rom så det gir ikke store problemer i vanlig bruk. Autofokus hjelpelampe er avslått i denne testen. Det gjelder alle modellene og gir ingen fordel for S80, men hjelpelampen løser uansett problemet under veldig mørke forhold.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

Ved 100mm trenger S80 ennå mer lys. Det er som forventet siden største blender på tele er bare F5.3. Et resultatet på hele EV 3.0 er likevel skuffende. Hjelpelampen er ganske sterk og fungerer bra, men det er ikke alltid man ønsker å bruke den.

Autofokus i svakt lys – 100mm, EV

Totalt sett skuffer autofokusegenskapene til S80 litt. Resultatene er ikke direkte dårlige, men i et par tilfeller klart under snittet. Nøyaktigheten oppfattet vi som veldig bra.

Hurtighet

Vurdering:

En oppstartstid på 2.5 sekunder er ikke lynraskt, men noe bedre enn snittet for kameraene vi har testet. Ser vi kun på de modellene vi sammenligner med denne gangen er det dårligere enn snittet. I praksis er 2.5 sekunder raskt nok til sjelden å være et problem, men det er ikke noe tvil om at rundt 1.5 sekund som Fuji S9500 og Sony R1 operer med er mer behagelig å jobbe med.

Oppstartstid

Utløserforsinkelsen (forsinkelse etter at man har trykket utløseren halvveis ned for å fokusere) er knapt nok målbar for S80. Derimot er forsinkelsen i samme situasjon med blits noe dårligere enn snittet. ¼ sekund er merkbart og motiv som barn kan godt ha flyttet seg litt på den tiden.

Utløserforsinkelse med blits

S80 tar seks bilder på ti sekunder, og som figuren under viser er det omtrent det modellene ligger på i dag. Vi utførte hastighetstestene som inkluderer lagring med et 1GB Sandisk Ultra II SD-kort.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Med blits synker frekvensen litt, også her er S80 omtrent som snittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Overføring av bilder til PCen skjer med et USB2-grensesnitt. S80 har bra overføringshastighet og best av modellene vi sammenligner her.

Filoverføringshastighet i MB/s

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Canon har en stor andel av kameramarkedet og når vi ser S80 forstår vi hvorfor. Vi kan ikke si at S80 er suverent på et enkelt område, men kameraet imponerer med design, ergonomi, menysystem og bruk av knapper som til sammen gir en veldig god brukervennlighet. Kvalitet er vanskelig å beskrive, men det er gjennomført kvalitet som gjør S80 så bra.
Det ble ikke fem stjerner på S80 for perfekt er det ikke. Litt overraskende er den dårlige oppløsningen på skjermen for 2.5-tommers LCD skjermer med bedre oppløsning finnes jo i mange andre modeller. Autofokusen var tregere enn forventet, så som ”actionkamera” vil S80 fungere dårlig.

Programvaren som følger med S80 er egentlig ganske bra med en god del nyttige funksjoner. Photostitch er for eksempel et eget program for å sy sammen flere bilder til et. ZoomBrowser EX er hovedapplikasjonen for å se på, organisere, editere og skrive ut bilder. Dessverre ble mitt første møte med den traumatisk. Så fort jeg startet ZoomBrowser opp bestemte den seg for å katalogisere alle bildene under katalogen ”My Pictures” i Windows. Der ligger det rundt 25000 filer og over 100GB med data, så ZoomBrowseren satte i gang å jobbe og stoppet aldri igjen. Etter å ha drept programmet tre ganger greide jeg å få klikket på en annen katalog før det satte i gang igjen, og da fungerte programmet OK. Men jeg kommer aldri til å la ZoomBrowseren se på ”My Pictures” igjen og det er jo litt begrensende for denne typen program.

Det følger med en liten enkel trykt brukerveiledning som hjelper deg å komme i gang med kameraet, men den avanserte veiledningen er dessverre kun i PDF-format på CD. Det var heller ikke spesielt enkelt å finne frem i den og informasjonen var delt opp på en måte som virket ulogisk for meg. Mange linker hjalp litt, men skriver du den ut er ikke linkene til stor hjelp (selv om det står sidenummer).

 

Canon PowerShot S80

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen