Test

Test av Canon PowerShot S50

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.
Canon PowerShot S30 og S40 var virkelig spennende kameraer da de kom på markedet for snart 2 år siden. Mange mente at disse var PowerShot G2 i miniformat, og det burde jo passe de fleste.

S45 var en lite spennende oppgradering av S40, mens S30 forsvant ut av markedet. S45 bød på en del ny funksjonalitet som DiGiC bildeprosessor, autofokus med 9 fokuspunkter og automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt.

S50 byr på 5 Megapiksler, men virker ellers helt lik S45. Ettersom kameraet har den høyeste oppløsningen blant Canons kompaktkameraer er kameraet en konkurrent også mot Canon PowerShot G3, og mange vil nok også sammenlikne kameraet mot den mindre Ixus 400. Testen vil forhåpentligvis være med på å gi deg en pekepinn på hvilket av kamerane du bør kjøpe.

I bruk

Canon PowerShot S50 har med rette blitt sammenliknet med de større G2 og G3 modellene. G3 har større og mer lyssterk optikk, vridbar LCD-skjerm og ekstern blitssko. Ellers er det nok mye av de samme komponentene som sitter inne i kameraet.

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Kameraet er bygget i plast med enkelte metalldetaljer, og byggekvaliteten er det lite å si på. Det kraftige skyvedekselet gjør at optikken er godt beskyttet fra rusk og slag. Personlig synes jeg at digitalkameraer også burde tåle en vannsprut, men det gjør S50 ikke. Jeg klarte å ødelegge testeksemplaret fra Canon fordi kameraet i noen få sekunder badet i en sølepytt. Ønsker man kameraer som tåler litt vann er det Olympus sine Mju-kameraer som per i dag er det mest interessante alternativet.

Canon har ikke lært av sine feil på de eldre S-modellene, og S50 fremstår som noe gammeldags og traurig etter min mening. Særlig er det merkelig at Canon ikke har føyet seg etter kritikken mot menyknappene, som er blant de dårligste på markedet.

Menyene er oversiktlige og fine, og med litt trening vil kameraet være lett å bruke, selv om f.eks. PowerShot G3 etter min mening er klart bedre.

Den store akilleshælen til S50 er autofokusen. Den er både dårlig og usedvanlig treg. I helautomatisk modus bruker kameraet 9 fokuspunkter, og dette gjør at kameraet nesten alltid finner fokus. I de mer manuelle modusene, som er de mest naturlige å bruke på et slikt kamera, må man nøye seg med et fokuspunkt. Når motivet har lite kontraster, som f.eks. i kraftig motlys, må kameraet ofte melde pass. På hurtighetstesten min kom S50 usedvanlig dårlig ut når det gjelder fokushastighet. Selv konkurrentenes kameraer i 2000-kroners klassen kan lett matche eller overgå S50 på ren fokushastighet.

Med blitsen skrudd på lider kameraet også av lang utløserforsinkelse, en stor svakhet i et mørkt land som Norge.

Ellers er kameraet raskt, og det er sjeldent man opplever å måtte vente på at kameraet gjør seg klart til å ta neste bilde. Særlig imponerer kameraet i RAW-modus, der konkurrentene som regel har uakseptabel ytelse. PowerShot S45 er likevel raskere enn S50, fordi størrelsen på filene er mindre med dette kameraet.

Kameraet leveres med en hurtiglader og et lithium oppladbart batteri, men dessverre er batterikapasiteten godt under middels. Kjøper man et S50 bør man også vurdere å kjøpe et ekstra oppladbart batteri. Alternativet kan man bruke den optiske søkeren, som mer enn fordobler batterikapasiteten.

Mer om kameraet i bruk finner du her.
Detaljer om kameraets hurtighet finner du her.

Bildekvalitet

Bilde tatt med S50. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet vårt.

Vi har blitt vant til at Canon leverer meget god bildekvalitet. S50 har også gjennomgående god eksponering og fargegjengivelse, selv bilder tatt med blits har lune og behagelige farger. Av og til kunne vi imidlertid ønsket oss enda sterkere kontrast og fargemetning på bildene, men de som ønsker dette har mulighet for å stille inn dette i kameraets rikholdige menyer.

5 Megapiksler skal i prinsippet holde til store forstørrelser, men i testene våre ble vi i tvil om man kan forstørre noe særlig mer enn med gamle S45. Objektivet er ikke skarpt nok til at man drar særlig nytte av den ekstra oppløsningen, særlig mot kantene av bildene er motivet uskarpt. Dette er vanlig på kameraer med lite objektiv. Litt overraskende var det derfor at vi fant en rekke eksempler på at Canon Ixus 400 tegnet langt skarpere enn S50 mot hjørnene.

Bildebrikken til S50 er like stor som bildebrikken til S45, og pikslene står dermed stablet tettere sammen på S50. Det kan virke som om dette fører til mer støy, noe som vil føre til at oppløsningsforskjellen blir ytterligere utjevnet.

Bilde tatt med S50. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet vårt.

Konklusjonen vår er at S45 og S50 tar omtrent like gode bilder, slik at man trygt kan velge det rimeligste av kameraene. Ixus 400 tar også vel så gode bilder som S50, men her har man ikke samme grad av manuelle innstillingsmuligeter på bildet. En nybegynner kan trygt velge Ixus 400, men den mer avanserte fotografen vil trolig få mer ut av bildene med S50. En mer detaljert redegjørelse for bildekvaliteten finner du her.

Konklusjon

Alt i alt synes vi at S50 er litt skuffende. Det er et godt kamera, men det er ikke noe bedre enn S45 etter vår mening. S50 er dermed en kjedelig og endog unødvendig oppgradering fra Canons side. Ønsker til en eventuell S60 innebærer bedre autofokus, ny menynavigasjonsknapp, et bedre objektiv og bedre batterikapasitet. Får Canon til dette vil de ha en vinner på hendene.

Det er ingen tvil om at S50 tar meget bra bilder, men det gjør også Canons andre kameraer for tiden. S50 er ikke vårt førstevalg blant Canons kameraer, men vil nok likevel finne sin tilhengerskare.

Hvis du primært ønsker et lite og kjekt kjekt kamera som tar gode bilder er Ixus 400 å foretrekke. Er manuell kontroll over resultatet viktigere enn størrelse er S45/S50 omtrent jevngode, mens PowerShot G3 er overlegen disse på så godt som samtlige områder, med unntak av størrelse og pris. Valget er ditt.

På de neste sidene vil vi drøfte kameraets egenskaper og bildekvalitet i detajl.

 

 • Meget bra eksponering
 • Meget bra fargegjengivelse
 • Solid bygd
 • Skyvedeksel beskytter objektivet
 • God RAW-ytelse
 • Mulighet for intervallopptak
 • Dårlig batterikapasitet
 • Treg og dårlig autofokus
 • Treg utløser med blits
 • Dårlig "OK"-knapp
 • Pipelyd fra zoom
 • Objektivet kunne vært skarpere

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

 

Canon PowerShot S50   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen