Test

Test av Canon Powershot S3 IS

I bruk

Dette er Canons trede generasjon ultrazoom, og vi ser forbedringer for hver gang. Denne gangen er forbedringene relativt små, men så ble også forgjengeren så godt mottatt, at Canon nok har kviet seg for å endre for mye.

Siden kameraet på mange måter er likt S2 IS, anbefaler vi å lese den testen først, så tar vi heller for oss endringene i den nye modellen her. På den måten slipper vi å skrive det samme som vi gjorde forrige gang, og dere som allerede kjenner S2 IS slipper å lese en masse ting dere allerede vet.

Tusen takk til Fotovideo for utlån av testeksemplar

 

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:
Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kamerahuset er solid og godt skrudd sammen. Det er i et kraftig plastmateriale. Designet er identisk med forgjengeren, men fargen er nå mørk koksgrått i stedet for sølv. Vi liker bedre den nye mørke fargen, men det er i stor grad en motesak, virker det som.

Knappene har samme layout og funksjon som før, men programhulet på toppen har flyttet ”My Colors”-funksjonen til menyene, og lagt inn et sportsprogram i stedet.

I forrige test kritiserte vi objektivdekselet som satt veldig løst. S3 IS har samme løsning som forrige modell, men den er gjort litt strammere, så den detter ikke av uprovosert. Det er kun friksjon som holder dekselet på plass, og den friksjonen lages av filt på innsiden av dekselet. Dersom denne filten blir slitt, vil friksjonen bli mindre, og lokket dette lettere av. Det er med andre ord fortsatt ikke noen optimal løsning, men bedre enn før.

Stativfestet er fortsatt i plast. Vi har egentlig sluttet å henge oss opp i det, siden få bruker kompaktkamera på stativ. Men akkurat med disse entusiastmodellene, er det relativt stor andel som vil bruke det med stativ, og da synes vi Canon kunne spandert på seg et metallfeste. De har det på Ixus-modellene, der det vil bli mye mindre brukt, så vi forstår ikke helt logikken. Dersom du ikke bruker stativ i utstrakt grad, vil det ikke være noe problem.

 

Optikk

Vurdering:

Så vidt vi kan se, er optikken den samme som på forrige modell. Samme størrelse, samme zoomomfang og samme lysstyrke. Dessverre mangler fortsatt vidvinkel, så toppkarakter blir det ikke.

Optisk kvalitet tar vi som vanlig for oss på neste side.

Funksjoner

Vurdering:
Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet har omtrent de samme funksjonene som forrige modell, det vil si overflod av dem. I fjor var mange av dem nyvinnende, i år er de litt mer ordinære. Vi hadde derfor håpet at Canon skulle legge til noen spennende nyvinninger på årets modell. Det har de ikke gjort. Kameraet har fått ett eller to nye motivprogrammer.

Videofunksjonen skrøt vi av på forrige modell. Den er fortsatt en av de beste på markedet, og har i tillegg fått mulighet til å ta opp 60 bilder i sekundet i 320 x 240 punkters oppløsning. Det er spennende når du vil ta opp hurtige bevegelser og vise dem i sakte film. Muligheten som forrige modell hadde, til å ta bilde mens du filmer er beholdt. Det samme er den separate videoknappen, som gjør at du slipper å skifte til videomodus før du kan ta opp. Det gjør det hele mer fleksibelt enn normalt er.

Makrofunksjonen er også blant de bedre vi har sett. I likhet med forgjengeren, gir supermakro deg mulighet til å fokusere ned til 0cm. Da må du ha et transparent motiv som ikke er lettskremt. Vi hadde gjerne sett at fokusavstanden var mindre på full tele, da det kunne gitt bra makromulighet og litt mer komfortabel arbeidsavstand.

Kikker man på spesifikasjonene til kameraet, så ser det ut som om blitsen har blitt kraftigere. Det har den ikke. Det oppgis riktignok at den når lengre, men det skyldes at kameraet har fått høyere ISO-verdier å boltre seg i, og det gjør at blitsen når lengre. Nytt er ISO 800 og ISO High Auto. Den siste skiller seg fra ISO Auto ved at den tillater at kameraet automatisk velger ISO-verdi helt opp til 800.

Seriebildefunksjonen lar deg ta opp til 2,3 bilder i sekundet til minnekortet er fullt. Det er relativt bra, og omtrent som på forgjengeren (som hadde 2,4. forskjellen skyldes nok at den høyere oppløsningen krever mer prosessering og raskere skriving til minnekortet).

Ellers er S3 IS identisk med forgjengeren. Dette er med andre ord et kamera som tilfredsstiller omtrent alle behovene du har til funksjonalitet. Den eneste vesentlige mangelen vi finner er fravær av støtte for RAW. Dette er et entusiastkamera, og burde tilby en fungerende RAW-modus.

Skjerm og søker

Vurdering:

En av de tingene som skiller S3 IS fra mange andre kompakte ultrazoomkameraer er at skjermen er vridbar i nesten alle retninger. Dette ser vi normalt bare på de større ultrazoomkameraene. Hvis du vil fotografere i litt vanskelige vinkler, er det nesten en forutsetning. I hvert fall med så lang tele som på dette kameraet. Jeg har brukt S3 IS litt på konsert, og da er det veldig godt å kunne fotografere over en folkemengde og likevel se hva man tar bilde av.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Ulempen med vridbar skjerm, er at den ofte er mindre enn de faste. Forrige versjon hadde en skjerm på 1,8 tommer, og vi poengterte at med litt bedre utnyttelse av plassen, kunne den enkelt vært økt til 2. Canon hørte på oss, og den er nå økt til 2 tommer, som er akseptabelt, men fortsatt ikke mye. Det er nok vanskelig å lage den vesentlig større uten å endre mye på hele kameradesignen. Nå som vi alle er vant til 2,5 tommer skjermer, virker 2 tommer lite, men fleksibiliteten kompenserer for det. Oppløsningen på 115 000 punkter er den samme som før. Det er også den elektroniske søkeren.

Skjermen gir deg omtrent all den informasjon du ønsker. Her er opplysninger om eksponering, lysmåling, gjenværende kapasitet på minnekortet, både for bilder og video, Kvalitetsinnstillinger, eksponeringskompensasjon, opptaksmodus og mye mer. Nytt i denne modellen er histogram. Dessverre mangler det en ordentlig batteriindikator. Den dukker først opp når det er lite batteri igjen.

 

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten er omtrent som på forgjengeren. Med medfølgende AA-batterier skal du kunne ta 110 bilder i følge CIPA-standarden, mot 130 på forgjengeren. Forskjellen skyldes antakelig høyere oppløsning og større skjerm. Det er mulig å sette spesialbatterier i kameraet, og da er kapasiteten omtrent som før – 560 bilder. Det går også an å få strømadapter til kameraet. Det er samme adapter som til S2 IS, så hvis du har dette, og ønsker å oppgradere, kan du fortsatt bruke strømadapteren.

560 bilder er svært mye på et kompaktkamera, og er i samme gate som mange speilreflekskameraer. Da vi tidligere gjorde batteritest på forrige modell, skåret den bedre enn noe annet kompaktkamera. Alt tyder på at den kapasiteten er beholdt. Når kameraet benytter AA-batterier, er vi meget imponert over løsningen Canon har gitt kameraet.

Autofokus

Vurdering:

Vi opplevde autofokusen som presis, og det ga oss sjelden hodebry. På vidvinkel har den meget akseptabel hastighet, og hastigheten holder seg ganske bra på lengre tele. Sammenliknet med forgjengeren har den blitt en del raskere på de kortere brennviddene, men noe tregere på full tele. Hvis vi sammenlikner med andre kameraer, så ligger den midt i feltet på vidvinkel.

På moderat tele, har en del andre kameraer allerede begynt å få problemer med hastigheten og på full tele er det bare Sony som er raskere.

 

I mørket er ikke autofokusen voldsomt god. Den klarer seg greit på vidvinkel, men på tele trenger du mye lys hvis du ikke skal bruke hjelpelampen. Hjelpelampen har god rekkevidde, men hvis du fotograferer på full tele, er nok motivet lenger unna enn hjelpelampen rekker uansett. Så lenge du håndholder kameraet, er det ikke noe problem, men hvis du bruker stativ, kan det være at du kommer over motiver som er for mørke til at kameraet klarer å fokusere.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden er økt noe fra forrige versjon, og er nå over to sekunder. Vi ville helst sett at den gikk andre veien. Med 2,19 sekunder, er oppstartstiden høyere enn på kameaer det er naturlig å sammenlikne med. Når kameraet har gått i hvilemodus, må du slå det på igjen før det kan brukes, så da får du disse to sekundene på nytt.

Utløserforsinkelsen er som vanlig ikke noe problem, så lenge vi ikke bruker blits. Slår vi på blitsen, er forsinkelsen 14 hundredeler, som er blant de aller beste i klassen. På forgjengeren klarte vi ikke å måle noen forsinkelse i det hele tatt, så også her tar det nå litt mer tid, men ikke så mye at du noen gang vil merke det, antakelig.

Hvis vi ser på hvor fort kameraet kan ta bilder, rekker vi 7 bilder på 10 sekunder når vi ikke bruker seriebildefunksjon. Det er ett bilde mindre enn S2 IS, og det skyldes antakelig at det er større bilder som må håndteres. Det skal sies at det ikke var langt unna at vi fikk 8 bilder, så det kan også være målefeil.

Skrur vi på blitsen, får vi 6 bilder. Det er bedre enn tidligere, og skyldes antakelig at kameraet lader blitsen fortere enn tidligere.

Tar vi bilder der blitsen blir helt utladet, rekker vi 11 på ett minutt. Det er ganske bra, og bedre enn forgjengeren, noe som styrker teorien om at blitsen lader raskere nå.

Overføringshastigheten har også gått noe opp, og nå på over 2 MB/s, som er blant de beste i klassen.

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Testen av S2 IS hadde ganske fyldig beskrivelse av brukervennlighet og betjening på dette kameraet, og det meste gjelder fortsatt.

Kameraet har fått histogram i sanntid, så det ankepunktet kan vi ta bort. Det som overrasker oss stadig mer, er at Canon ennå ikke har lært å skrive Norsk. Da jeg testet S2 IS hang jeg meg opp i skrivefeil i menyene (ja, jeg vet at jeg også skriver feil noen ganger, men jeg skriver litt større mengder og litt oftere enn det Canon gjør til menyene sine). De samme skrivefeilene er der ennå. Og hvis ingen hadde gjort Canon oppmerksomme på sånt, så kan det selvfølgelig glippe, men jeg må innrømme at jeg nesten ikke har latt en eneste anledning gå fra meg til å fortelle Canon at de ennå ikke har fått skikk på det. Nå har det gått over et år, og de har ennå ikke klart å gjøre noe med det. Ellers skal Canon berømmes for å tilby 23 menyspråk, deriblant altså noe som likner på norsk.

Den noe større skjermen er bedre å bruke enn den forrige, men bortskjemte som man blir, føles den ganske liten. At den er vridbar er en stor fordel – ikke bare når du skal ”skyte fra hofta”, men også i sterkt lys, da du kan vri skjermen i en mer optimal vinkel.

Forrige modell kritiserte vi for at programhjulet var for løst, og det lett endret seg ved en feil. Det har blitt mye bedre, og vi opplevde det aldri som noe problem.

En ting som irriterte oss litt under testen, var at bildene ikke inneholder informasjon om hvilken ISO-verdi de er tatt på. Det manglet også på S2 IS, og vi forstår ikke hvorfor. Det kan være svært nyttig noen ganger å ha denne informasjonen tilgjengelig.

Canon PowerShot S3 IS   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen