Test av Canon PowerShot S1 IS

Annonsør­innhold
Les hele saken »


Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Billigste priser
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Ved første øyekast kan både utseendet og funksjonaliteten på Canon PowerShot S1 IS minne om en litt mer avansert Canon PowerShot A80. Etter å ha brukt kameraet en stund har vi kommet til at det eneste kameraene har felles er den sølvglinsende plasten kameraene er laget av.

S1 har et mer behagelig grep, og sammen med flere og bedre plasserte knapper er ergonomien meget god. Det nye kameradesignet fungerer meget bra i praksis, og S1 føles som et proffere kamera til tross for sølvfargen.

Byggekvaliteten er god der det gjelder, blant annet er stativfestet i metall i motsetning til på kameraene i PowerShot A-serien. Stativfestet er forøvrig ikke ideelt plassert.

Optikk

Vurdering:

Det mest spennende på S1 er selvsagt objektivet. Med en brennvidde tilsvarende 38-380 mm (10x) skulle ihvertfall behovet for tele være godt dekket. Vi skulle imidlertid ønske en bedre vidvinkel; 25-250 mm ville vært perfekt. Det går imidlertid an å kjøpe et ekstra vidvinkeladapter.

38 mm 380 mm

Lysstyrken er bedre enn på de fleste kameraer med 3x optisk zoom, med største blenderåpning F2.8 på vidvinkel, F3.1 på tele. Spesifikasjonene er dermed svært like de man finner på konkurrentenes modeller, men Canon-objektivet er noe mer lyssterkt på tele - Olympus C-740 har til sammenlikning F3.7.

Det som virkelig skiller Canon-objektivet fra mengden, er den optiske bildestabilisatoren. Betydningen av denne må imidlertid ikke overdrives; optiske bildestabilisatorer er ikke like nyttige på kompakte digitalkameraer som på f.eks. filmbaserte speilrefleks. I realiteten er nemlig brennvidden på objektivet 5.8-58 mm, og man kan altså få skarpe bilder på full tele håndholdt med f.eks. 1/50-1/60 sekunds lukkertid. På vidvinkel kan man ofte få skarpe bilder helt ned til 1/8 sekund.

Til fotografering av mennesker, sport og dyr vil dermed ikke begrensningen være kamerarystelse, men bevegelsesuskarphet. En fugl i flukt vil normalt være uskarp selv med 1/100 sekunds lukkertid, og da er det helt uvesentlig om kameraet har optisk bildestabilisator eller ikke.

Utsnitt av bilde tatt stående og håndholdt på 1/3 sekund med 380 mm brennvidde. Med stabilisator ble bildet skarpt! Uten stabilisator ble bildet uskarpt ved ca. 1/40 sekund.

Stabilisatoren er derfor først og fremst nyttig når man tar bilder av urørlige motiver i svakt lys hvis man ikke har stativ for hånden. Stabilisatoren gjør seg også godt når man tar videofilm på lengre brennvidder.

Vi har tatt en rekke tester for å finne ut av når stabilisatoren gjør sin nytte. Effekten varierte litt fra gang til gang, men som regel var det ikke noe problem å ta bilder helt ned til 1/20 sekund på full tele. Og enkelte ganger ble bildene sylskarpe selv på 1/8, 1/5 og 1/3 sekund! Det er ikke så ille når man tar i betraktning av man måtte ha brukt et 380 mm objektiv hvis man skulle tatt tilsvarende bilder med et filmbasert kamera.

Stabilisatoren imponerer, og man kan bruke ISO 50 i forhold der man ellers må bruke ISO 200 eller 400. Men den har altså bare nytteeffekt på lukkertider under ca. 1/60 sekund, med mindre man er ekstremt skjelven på hånden. En optisk stabilisator på et filmbasert speilrefleks med tilsvarende brennvidde ville hatt nytteverdi allerede under ca. 1/400 sekund.

Funksjoner

Vurdering:

S1 IS har det meste man vil ønske til avansert fotografering, inkludert intervallfunksjon. Men i likhet med andre Canon-kompaktkameraer mangler kameraet sanntids histogram. Hvis man aktiverer eksponeringslåsen har man mulighet for programskift, men funksjonen er ikke like praktisk som på f.eks. Canons speilrefleks.

Kameraet har en programmerbar modus på modushjulet, og en knapp der man selv kan velge funksjon. Med denne kan man f.eks. velge eksponeringslås, noe man ikke kan aktivere på annen måte.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Videofunksjonen på kameraet er svært bra - og nærmer seg kvaliteten på den man finner på vanlige videokameraer. Videofilmen har VGA oppløsning, 30 bilder i sekundet og mulighet for lav kompresjon. Man kan zoome underveis, og i videomodus zoomes det sakte slik at det blir behagelig å se på filmen. Videofilmen startes med en dedikert knapp.

Dessverre virker det ikke som om det fokuseres underveis, og i svakt lys blir filmen for mørk. Man kan ikke sette ISO manuelt i filmmodus. Fremdeles er det altså litt igjen til videokvaliteten på et dedikert videokamera.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er bare 1.5 tommer stor, og middels detaljert med 114 000 piksler. Overraskende nok er ikke skjermen den samme som på A80; skjermen på S1 har ikke antirefleksbelegg og er derfor ikke god å bruke når lyskilder reflekteres i skjermen. I direkte sollys må man derfor ty til den elektroniske søkeren kameraet er utstyrt med.

Se flere og større bilder i prisguiden

Egenskapene i svakt lys er ganske gode, men i mørket ville en optisk søker være å foretrekke.

Stort pluss for at LCD-skjermen er vridbar. Dette gjør det enkelt å fotografere langs bakken, på stativ eller å holde kameraet over hodet hvis man f.eks. skal fotografere over en folkemengde.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Den elektroniske søkeren er blant de dårligere vi har sett det siste året. Den virker blass og uklar, og man kan ikke få bort ikoner og annen informasjon som vises. Vi synes imidlertid ikke at dette er en stor svakhet; søkeren må oppfattes som en nødløsning i forhold der man ikke vil bruke LCD-skjermen.

Batteri

Vurdering:

Det er en stor fordel at kameraet bruker vanlige AA-batterier, men det anbefales at man bruker oppladbare NiMH-batterier. Dette følger ikke med.

Se flere og større bilder i prisguiden

Med gode oppladbare batterier får kameraet god batterikapasitet; vi klarte å presse 1465 bilder ut av kameraet med våre 2350 mAh Hähnel-batterier. Batteritesten tok 2 timer 57 minutter.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Canon PowerShot S1 IS er et av de første kameraene vi har sett som ikke har dedikert makrofunksjon. Likevel kan kameraet fokusere nærme; man slipper bare å måtte trykke på en makroknapp først. Svært praktisk.

Canon oppgir at kameraet kan fokusere fra 10 cm på vidvinkel, 93 cm på tele. Vi målte henholdsvis 4 og 82 cm, men bildene ble rimelig skarpe fordi digitale kompaktkameraer har svært stor dybdeskarphet.

Dessverre er autofokusen svært treg; noe som vi anser som den største ulempen ved kameraet. Dette gjør at kameraet ikke er særlig godt egnet til å ta bilder av bevegelige motiver. Tabellen under viser fokushastigheten i sekunder:

  Canon A70 Canon S1 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 Nikon 3700 Olympus C-740
Vidvinkel 0.62 1.05 0.29 0.42 0.45 0.47 0.62 0.57 0.89
Tele 1.26 1.49 0.61 0.42 0.48 0.68 0.94 0.81 1.22
Full oversikt

Under fokusering fryser skjermbildet en stund, noe som gjør det enda vanskeligere å ta bilder av motiver som beveger seg.

Egenskapene i svakt lys er middels gode. I svakt lys har kameraet særlig problemer med å fokusere hvis det ikke er vertikale kontrastlinjer i motivet. Det finnes ikke hjelpelampe til autofokusen, så kameraet kan ikke fokusere i stummende mørke.

Hvis ikke kameraet klarer å fokusere, har man enkel tilgang til manuell fokus. Denne fungerer greit.

Hurtighet

Vurdering:

Kameraet er noe over middels raskt klart til bruk. Tabellen viser oppstartstid i sekunder:

Canon A70 Canon Ixus V3 Canon S1 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 Olympus C-740 Sony P72
4.11 3.72 4.98 2.94 3.43 2.28 3.38 4.64 5.04 3.06
Full oversikt

Utløserforsinkelsen er den beste vi har sett på et Canon-kompaktkamera til nå. De fleste Canon-kameraer ligger på rundt 0.2 sekunders utløserforsinkelse når blitsen er aktivert; S1 er betydelig raskere. Tabellen viser utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon A70 Canon Ixus V3 Canon S1 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujifilm S304 Fujfilm S5000 Olympus C-740
u/blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.02 0.07 0.08 0.00
m/blits 0.16 0.20 0.04

0.19

0.00 0.01 0.05 0.12 0.11
Full oversikt

Kameraet har en respektabel bilde-til-bilde ytelse, under normal fotografering trenger man ikke å vente lenge på at kameraet skal bli klart til neste bilde. Med en raskere autofokus ville resultatet blitt enda bedre. Tabellen under viser hvor mange bilder vi klarte å ta på 10 sekunder uten og med blits:

  Canon A70 Canon Ixus V3 Canon S1 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Fujiilm S304 Fujifilm S5000 Olympus C-740 Sony P72
u/blits 5 4 6 4 8 3 8 4 7
m/blits 4 2 3 3 6 3 7 4 3
Full oversikt

Hvis blitsen blir helt utladet, blir imidlertid ventetiden lenge. Kameraet blir da ikke klart til bruk igjen på 9 sekunder.

Seriebildefunksjonen er god. Man kan ta 24 bilder med 1.7 bilder i sekundet. Men har man et raskt minnekort klarer kameraet å fortsette med nesten samme hastighet, og etter å ha tatt 65 bilder fortløpende målte vi total hastighet til 1.44 bilder per sekund. Imponerende.

Vi brukte et Sandisk Ultra II CompactFlash-kort under testingen, men vi fant ut at kameraet under normal fotografering var like raskt med trege minnekort.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Alt i alt er vi veldig godt fornøyd med betjeningen av kameraet. De viktigste funksjonene er lett tilgjengelig via knapper, og den ekstra programmerbare knappen gir ytterligere muligheter. Vi skulle imidlertid gjerne sett enda flere programmerbare knapper, og under fotografering i programmodus har ikke menyknappene sekundære funksjoner. Dette kunne Canon utnyttet bedre; på for eksempel PowerShot Pro1 brukes disse knappene for rask tilgang til hvitbalanse og eksponeringskompensasjon.

Se flere og større bilder i prisguiden

Vi liker også menyene til Pro1 bedre; på S1 brukes ikoner som er mer eller mindre uforståelige. Videre har man ikke mulighet til selv å kunne velge hvilke innstillinger som skal nullstilles når man skrur av kameraet, slik man har på blant annet Casios kameraer.

Men alt i alt er S1 meget godt å bruke, selv om man nok må ta noen runder med bruksanvisningen for å få fullt utbytte av kameraet.

 

Canon PowerShot S1 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen