Test

Test av Canon PowerShot Pro1Se flere og større bilder i prisguiden


Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Beste priser
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Rett etter lanseringen av Canons nye kompakte toppmodell skrev en forumbruker at kameraet så ut som et russisk kamera fra 70-årene. Uansett hva man måtte mene om utseendet til kameraet, er det liten tvil om at designet er funksjonelt. Ergonomien er meget god, men det at kameraet ikke er like høyt som et speilrefleks gjør at det ikke er fullt så behagelig å holde som for eksempel Canon EOS 10D. Til gjengjeld er det betydelig mindre og lettere.

Kameraet har en elektronisk zoomring rundt objektivet, hadde det ikke vært for denne og plasseringen av blitsknappen oppe på kameraet kunne kameraet utmerket godt blitt betjent med én hånd.

På Canons G-serie er det naturlig å holde den vridbare LCD-skjermen med venstre hånd, men fordi det ikke er zoom-knapper på Pro1 blir det naturlig at venstre hånd brukes rundt zoomringen. Dette er ikke ideelt; man kan ikke justere både vinkelen på LCD-skjermen og zoomen samtidig.

Byggekvaliteten er meget god, men man får ikke helt den samme kvalitetsfølelsen som på f.eks. Canon EOS 10D eller Sony F828. Størst forskjell merker man på betjeningen av zoomen; den elektriske zoomringen på Pro1 gir ikke i nærheten av like god kontroll som på et kamera med "manuell" zoom.

Optikk

Vurdering:

Objektivet tilsvarer 28-200 mm, et meget fornuftig zoom-område med god vidvinkel og tele. Objektivet er også lyssterkt, med største blender F2.4 på vidvinkel, F3.5 på tele. Sony F828 har til sammenlikning det samme brennviddeomfanget, men er noe mer lyssterkt med F2.0-F2.8.

Objektivet forlenges betydelig under zooming, og man bør passe på at ikke sand og liknende kommer inn i objektivet.

Se flere og større bilder i prisguiden

På full vidvinkel er det noe tønnefortegning, men man skal ikke zoome mye inn før objektivet tegner rett. På vidvinkel og tele er det ørlite vignettering, men ikke så mye at man vil se noe til dette under vanlig fotografering. På midlere brennvidder forsvinner vignetteringen.

På full vidvinkel blir skarpheten mot hjørnene dårlig, skarpheten avtar også litt på full tele. På midlere brennvidder tegner imidlertid objektivet skarpt over hele bildeflaten.

I makromodus forsterkes de negative egenskapene, i "supermakromodus" på vidvinkel ser man betydelig fortegning, uskarphet og vignettering. Canon oppgir at kameraet kan fokusere fra 3 cm i makromodus, men dette er i en egen "supermakromodus" der oppløsningen er begrenset til 4 Megapiksler og man bare har brennvidder mellom ca. 35-85 mm å velge mellom.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Den vanlige makromodusen virker fra ca. 10 cm på vidvinkel, mens makromodusen ikke har noen effekt på tele. Vi målte nærmeste fokus på full tele til ca. 91 cm både med og uten makrofunksjonen aktivert.

Zoomen er presis, vi kunne telle 39 brennvidder. Men en helt manuell zoom er likevel å foretrekke.

Det følger med adapter for filtre og solblender. Fronten av objektivet er fast, noe som gjør det enklere å bruke polarisasjonsfiltre.

Dårlig og upraktisk objektivdeksel

Man kan få kjøpt tilleggsutstyr som et digert teleadapter som gir kameraet 1.5x ekstra brennvidde. Dette teleadapteret kan ikke brukes på vidvinkel.

Objektivdekslet som følger med likner på de man får på Canons objektiver til speilrefleks. Det er helt løst, og kan ikke festes til kameraet når man fotograferer. Dette er i seg selv upraktisk, bedre blir det ikke av at åpne-mekanismen kan henge seg opp (se bildet). Dekslet kan også bare settes på frontlinsen i en viss vinkel. Dette er det minst praktiske objektivdekslet vi har sett på et kompaktkamera til nå.

Funksjoner

Vurdering:

Pro1 har det meste man behøver av fotografiske funksjoner. Lengste lukkertid er imidlertid begrenset til 15 sekunder, og det finnes ikke BULB-innstilling. Korteste lukkertid er blant de bedre; 1/4000 sekund. Minste blender er begrenset til F8. Her har digitale speilrefleks en fordel, men det innebygde ND-filteret gjør det likevel mulig å bruke lange lukkertider i sterkt lys.

Se flere og større bilder i prisguiden

Vi savner også en like god funksjon for programskift som bla. Fujifilm Finepix S7000 har.

Det ville også være en fordel om kameraet hadde hatt optisk bildestabilisator, noe Canon har tatt seg råd til på den rimeligere S1 IS. Betydningen av optisk bildestabilisator på kompakte digitalkamera er imidlertid ikke like stor som på digitale speilrefleks, da de små brennviddene (her 7.2-50.8 mm) gjør at man likevel kan bruke forholdsvis lange lukkertider i svakt lys.

Videofunksjonen har største oppløsning på 640x480 piksler, men er bortsett fra dette ikke god. Eksponeringen varierer ikke underveis i filmingen, og man kan ikke bruke zoom. Antall bilder per sekund er begrenset til 15, og man kan filme maksimalt 30 sekunder av gangen.

Pluss for at man kan fjernstyre kameraet fra en PC; dette kan være meget praktisk til visse typer studiofotografering. Pluss også for at man kan lagre to innstillingssett til modushjulet. Se spesifikasjonene for øvrige funksjoner.

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen til Pro1 er på 2 tommer, og vridbar. Dette er i seg selv et enormt utgangspunkt.

LCD-skjermen er også god i svakt lys, skjønt det finnes noen få kameraer på markedet som er enda bedre.

Skjermen er utstyrt med antirefleksbelegg, og virker fint også i sollys. Skjermene til Canon S1 IS og Ixus 500 har imidlertid et enda bedre antirefleksbelegg, og det er lettere å skygge for LCD-skjermen med hånden på disse kameraene da man har én hånd fri under fotografering.

Se flere og større bilder i prisguiden

I forhold der man ikke ønsker å bruke LCD-skjerm, kan man bruke den elektroniske søkeren. Søkeren ville for kort tid siden vært den på markedet med høyest oppløsning, men nylanserte Konica Minolta A2 har fått en søker som er ca. 3 ganger så detaljert.

Dessverre har ikke skjermen sanntidshistogram, og man kan ikke se fortløpende hvilken blenderåpning og lukkertid lysforholdene krever. Dette ser man ikke før utløseren er trykket halvveis ned. Man ser heller ikke hvilken ISO-innstilling kameraet vil bruke med mindre ISO er satt manuelt.

Kameraet har et LCD-panel på toppen av kameraet som viser de viktigste innstillingene. Det er sikkert noen som fremdeles bruker denne etterlevningen fra filmfotografiets dager, men personlig ser jeg ikke helt poenget fordi man ser de samme innstillingene på LCD-skjermen eller søkeren. En knapp sørger for bakgrunnsbelysning til dette panelet.

Skjermløsningen er ikke perfekt, og en optisk søker som på et speilrefleks er langt bedre å bruke til komponering og fokusering enn en elektronisk søker som på Pro1. Men Pro1 har den beste løsningen vi til nå har sett på et kompaktkamera, og vi velger derfor å gi kameraet toppkarakter på dette punktet.

Batteri

Vurdering:

Det følger med et relativt kraftig oppladbart batteri på 1390 mAh. Batteriet er kompatibelt med de som brukes på Canons G-serie og Canons mindre speilrefleks. Det følger med ekstern hurtidlader; et stort pluss for de som kjøper et ekstra batteri.

Se flere og større bilder i prisguiden

Batteritesten vår varte i 2 timer 33 minutter, og vi klarte å presse 1142 bilder ut av det på den tiden. Det er et fint resultat, men Sony F828 og Fujifilm S7000 klarer mer enn det dobbelte.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Det som Canon Pro1 har skuffet oss mest på, er autofokusen. Sammenliknet med konkurrentene og ikke minst Canons egne speilrefleks er den ikke god.

Tabellen under viser hurtigheten på henholdsvis vidvinkel og tele angitt i sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D m/18-55 Canon G5 Canon Pro 1 Fujifilm S7000 Olympus C-5060 Sony F828
Vidvinkel 0.26 0.37 0.99 0.99 0.6 0.63 0.09
Tele 0.23 0.52 1.6 1.71 1.11 0.54 0.83
Full oversikt

En ting er at fokusen er treg, en annen skuffelse er fokusegenskapene i svakt lys. Kameraet henger verken med de beste speilrefleksene eller kompaktkameraene på dette området. Kameraet har heller ikke hjelpelampe til autofokusen, og kan derfor ikke fokusere i mørket. Dessverre utnytter heller ikke kameraet hjelpelys fra eksterne blitser. Kameraet sliter med fokusen også på motlysmotiver.

Kameraet klarte seg bra på makrotestene våre; alle bildene var korrekt fokusert. Men under praktisk fotografering fikk vi en del bilder som var ute av fokus. Og svært ofte fikk vi "gul fokusklamme", som betyr at kameraet ikke klarte å finne fokus.

Pro1 har kontinuerlig fokus, men ikke av den typen som vil klare å holde for eksempel en bil som kommer i mot i fokus. Denne funksjonen har Canons speilrefleks i samme prisklasse.

Den manuelle fokusen er blant de klart bedre, og zoom-ringen endrer funksjon til fokus mens man stiller inn fokusen. Bra.

I forhold til prisen er dette en alt for dårlig autofokus. Hadde autofokusen til Pro1 sittet på et kamera til 2000 kroner ville vi vært fornøyd, men for 10 000 kroner bør man kunne forvente bedre.

Hurtighet

Vurdering:

Kameraet er litt tregere enn Canons egne speilrefleks på å bli klart til bruk, men likevel et helt greit resultat. Tabellen under viser oppstartstid i sekunder:

Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon G5 Canon Pro 1 Fujifilm S7000 Olympus C-5060 Sony F828
2.32 2.85 4.79 3.73 3.87 4.57 1.23
Full oversikt

Uten blits kunne vi ikke registrere noen utløserforsinkelse, med blits blir utløserforsinkelsen merkbar. Grunnen til dette er at Pro1 måler eksponeringen med et forhåndsblink. Tabellen under viser utløserforsinkelsen i sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon G5 Canon Pro1 Fujifilm S7000 Olympus C-5060 Sony F828
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.02 0.01 0.00
Med blits 0.00 0.00 0.23 0.16 0.02 0.30 0.27
Full oversikt

Bilde-til-bilde ytelsen på kameraet er god, den beste vi har sett på et Canon-kompaktkamera til nå. Selv med blits er ytelsen normalt tilfredsstillende. Blir blitsen fullstendig utladet blir imidlertid ventetiden før man får tatt et nytt bilde 7-8 sekunder. Med den eksterne blitsen 550EX ble ventetiden kortet ned til ca. 5 sekunder. Autofokusen var da en vel så stor begrensning som blitsladetiden og lagringen til minnekortet.

Tabellen under viser hvor mange bilder vi klarte å ta uten og med blits (ikke utladet, ikke ekstern) på 10 sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon G5 Canon Pro1 Fujifilm S7000 Nikon 5700 Olympus C-5060 Sony F828
u/blits 13 9 6 7 7 8 5 8
m/blits 13 9 3 5 5 4 5 6
Full oversikt

RAW-ytelsen er god. Tabellen under viser hvor mange bilder kameraet klarer på henholdsvis 10 og 60 sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon G5 Canon Pro1 Fujifilm S5000 Fujifilm S7000 Nikon 5700 Olympus C-5060 Sony F828
10 sek 11 6 3 4 6 4 3 2 1
60 sek 19 13 11 10 34 18 5 7 5
Full oversikt

Vi brukte et Sandisk Ultra II minnekort under testingen. Vi prøvde også et rimelig, tregt minnekort, og ytelsesforskjellene var svært små. Dette skyldes at bildene lagres rett til en buffer i kameraet; det er først når man tar mange bilder etter hverandre at hastigheten på minnekortet begynner å bli en begrensning.

En annen ting som er verdt å nevne, er filoverføringen. Dessverre fungerer ikke kameraet som en masselagringsenhet, kameraet støtter kun PTP-protokollen. Dette betyr at man ikke kan bruke kameraet som en ekstern "harddisk". I motsetning til de fleste konkurrentene, støtter kameraet kun USB 1.1. Kameraet er også langt tregere enn de fleste andre USB 1.1-enheter, vi målte filoverføringen til kun 0.46 MB/s. Hvis man ikke har ekstern kortleser fra før, blir man nesten nødt til å skaffe seg det hvis man kjøper dette kameraet.

Stabilitetsproblemer?

Etter å ha fotografert en stund, fikk vi plutselig en feilmelding på LCD-skjermen. Det var noe galt med minnekortet, og bildet kunne ikke lagres. Det var flere minusgrader, og minnekortet var et standard 128 MB fra Apacer.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Senere viste det seg at samtlige bilder tatt den kvelden var slettet fra minnekortet, og at det ikke var mulig å hente tilbake bildene selv med Sandisks RescuePro programvare.

Bildene vi tok senere på kvelden, med et annet minnekort, fikk ikke lagret EXIF-data i bildene. Disse bildene var tatt med lukkerprioritet og lange lukkertider. Vi har ikke hatt andre stabilitetsproblemer med kameraet, verken før eller siden.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Ellers er brukervennligheten veldig god, takket være god ergonomi, god LCD-skjerm, knapper for de viktigste funksjonene og gode menyer til andre funksjoner. Vi skulle imidlertid gjerne sett en programmerbar knapp, slik Canon har på PowerShot S1 IS. Man har også litt raskere tilgang til endring av blant annet ISO-verdier på Canons speilrefleks.

 

Canon PowerShot Pro1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen