Test av Canon PowerShot G6

Kamerahus

Vurdering:

Canon PowerShot G6 er en del smalere, men noe tykkere enn det eldre G5. G6 er blant de største kompaktkameraene på markedet med lite optisk zoom. Et stort grep bidrar til den relativt store dybden, men til gjengjeld holder man også kameraet godt. Ergonomien er betydelig forbedret i forhold til eldre kameraer i G-serien. Spesielt liker vi den nye plasseringen av modushjulet - man kan nå betjene denne med tommelen på høyre hånd.

Det eneste vi ikke liker vedrørende ergonomien er plasseringen av blits-knappen oppe på kameraet; denne er lite intuitiv.

Byggekvaliteten er OK, med en blanding av sølvfarget plast og metall. Dessverre ser også metallet ut som plast, og man får totalt sett en plastfølelse av å holde kameraet.

Stativfestet er dessverre plassert utenfor den optiske akse.

Optikk

Vurdering:

Objektivet er identisk med det på Canon G5, og tilsvarer 35-140 mm. Vi skulle ønsket oss en bedre vidvinkel, og på et såpass stort kamera skulle vi gjerne sett en kraftigere tele også.

Lysstyrken er blant markedets beste, med F2.0 som største blender på vidvinkel, F3.0 på tele.

Den optiske kvaliteten er bedre enn snittet, men ikke ekstraordinært god. På vidvinkel kunne det vært mindre tønnefortegning, og hjørnene er heller ikke helt skarpe.

Funksjoner

Vurdering:

PowerShot G6 har det meste man kan ønske seg av fotografiske funksjoner. Kameraet har innebygd ND-filter, mulighet for å velge blitssynkronisering på "andre lukkergardin", intervall-funksjon og trådløs fjernkontroll for å nevne noe. Vi liker også at man kan programmere to moduser etter egen smak som kan nås via hovedmodushjulet.

Kameraet har imidlertid ikke intelligent følgefokus slik Canons speilrefleks har, og man kan ikke se sanntids histogram.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

En sammenlikning av spesifikasjonene mellom Canon G5, G6 og Pro1 finnes her.

Videofunksjonen har VGA oppløsning, men 10 bilder i sekundet er i praksis ikke nok til å gi god videokvalitet.

Man kan legge lydkommentarer til bilder man tar, men kameraet har ikke diktafon. Lyder og oppstartsbilder kan settes etter egne preferanser.

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen er på hele 2 tommer, men har dessverre lav oppløsning med kun 118 000 punkter. LCD-skjermen til PowerShot Pro1 har til sammenlikning den dobbelte oppløsningen.

LCD-skjermen fungerer rimelig bra i svakt lys, men det lyssterke objektivet må ta mye av æren for dette - signalforsterkingen på skjermen kunne godt vært enda sterkere. Skjermen fungerer noe bedre enn skjermen på PowerShot A95 og Ixus 40 som vi testet samtidig.

I sollys fungerer skjermen helt greit, takket være et antirefleksbelegg. Men også her finnes det enda bedre skjermer på markedet.

Skjermen er vridbar, hvilket er en stor fordel når man skal fotografere langs bakken eller har kameraet plassert på stativ. Dessverre har skjermen dårlig sideinnsyn, slik at man hele tiden er nødt til å vri på skjermen for å se skjermbildet uten forvrengning. I praksis vil man da bruke to hender under fotograferingen.

Den optiske søkeren kan fint brukes som nødløsning, og den er stor og har dioptrikorrigering. Dessverre er søkeren temmelig unøyaktig.

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten er svært bra, og blant klassens aller beste. Det er et stort pluss at kameraet leveres med ekstern hurtiglader; tidligere modeller har ladet batteriet tregt internt i kameraet. Den gamle løsningen gjorde det lite praktisk å ha flere batterier til kameraet.

Batterimålingen vår ga følgende resultat, sammenliknet med noen andre modeller:

Kameraet benytter et proprietært Lithium-batteri som er kompatibelt med en rekke andre Canon-kameraer, noe som vil sikre at man kan få tak i nye batterier i lang tid fremover.

Autofokus

Vurdering:

Canon hevder selv at G6 har fått 50 % raskere autofokus. Dette syntes vi hørtes svært lovende ut; hurtigheten til autofokusen har vært blant ankepunktene våre mot eldre modeller i G-serien.

Skuffelsen ble derfor stor da vi målte hurtigheten til autofokusen på vidvinkel:

Tallene er i sekunder. Forskjellen mellom G5 og G6 er marginal.

På full tele fikk vi nøyaktig samme resultat på fokusmålingen, mens vi på eldre G-modeller har fått betydelig tregere resultater. På tele er det altså hold i Canons påstånd om 50 % raskere autofokus.

En flott forbedring på tele altså, men i forhold til de beste på markedet er ytelsen fremdeles alt annet enn imponerende:

Autofokusen har vært rimelig presis under testingen, men fokusen krever kraftige horisontale kontraster i motivet. Det som har skuffet oss mest er fokusegenskapene i svakt lys; det skal ikke være veldig mørkt før autofokusen er helt ubrukelig. På nært hold kan hjelpelampen til autofokusen hjelpe, men denne lampen aktiveres også i forhold der kameraet fint kan fokusere.

Makromodusen er middels god; kameraet kan fokusere fra 5 cm på vidvinkel, 15 på tele. På vidvinkel blir hjørnene svært uskarpe, og hvis man skulle finne på å bruke blits blir det store skygger i bildet fra objektivet. Størst forstørrelse får man med makrofunksjonen på tele, som på bildet av klokken over til venstre.

Hurtighet

Vurdering:

For å være et halvprofesjonelt kamera er G6 overraskende tregt. Ytelsen til f.eks. Canon Digital Ixus 40 er betraktelig bedre.

Oppstartstiden er imidlertid noe forbedret i forhold til gamle G5:

Utløserforsinkelsen uten blits er i praksis ikke merkbar, men dessverre ga målingene våre et svært dårlig resultat med blitsen aktivert. De nye Ixusene er langt bedre, mens speilrefleks som EOS 300 og 20D har så liten utløserforsinkelse at vi ikke klarer å måle den:

Canon PowerShot G6 er også bare gjennomsnittlig rask når det kommer til bildelagring. I løpet av 10 sekunder klarer kameraet å ta 6 bilder på beste oppløsning:

Med blits er imidlertid resultatet tilfredsstillende, og på testen vår klarte vi å ta 5 bilder i løpet av 10 sekunder:

På denne testen blir ikke blitsen fullstendig utladet - resultatet er oppnådd på nært hold. Når blitsen blir fullstendig utladet er ladetiden ca. 4 sekunder - hvilket er meget bra.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Alt i alt er vi rimelig fornøyd med hvordan kameraet er å bruke. G6 er et avansert kamera som det vil ta lang tid å mestre 100 %, og en rekke småting kunne også vært gjort mer intuitivt.

At kameraet er avansert bør imidlertid ikke skremme bort nybegynnere; i Auto-modus kan man vanskelig gjøre feil.

Vi skulle gjerne sett at også G6 fikk den nye menyløsningen til de nye kameraene i Ixus-serien, der SET-knappen er i midten av 4-veis knappen.

På pekefingeren har man et hjul til endring av blant annet lukkertider og blenderåpninger, men denne er svært treg i bruk. Canon kan gjerne kopiere løsningen til Fujifilm Finepix F810 - som har en genial løsning på dette området.

En umiddelbar irritasjon er også at kameraet har løst objektivdeksel.

Canon PowerShot G6

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen