Test

Test av Canon PowerShot G3

Canon PowerShot G3 er etterfølgeren til den svært populære PowerShot G2. Skuffelsen var stor da PowerShot G3 ble lansert på Photokina-messen i Tyskland nå i september, alle hadde ventet seg at kameraet ville få 5 Megapiksler.

PowerShot G3 beholder den samme bildebrikken på 4 Megapiksler som PowerShot G2 hadde, men får en kraftigere 4x optisk zoom. Det er også foretatt en rekke andre endringer på kameraet, både utenpå og på innsiden. Vi har testet kameraet direkte opp mot G2, og vil forsøke å finne ut om G3 er verdt de ekstra hundrelappene.

Vi takker Canon Norge for utlån av kameraet.

I bruk

Kamerahus

Canon PowerShot G3 er konstruert i sølvglinsende, solid plast, og virker velbygget. Personlig foretrekker jeg konkurrentenes metallkameraer, selv om holdbarheten neppe er særlig dårligere på G3.

Ergonomien er ikke særlig bedre enn snittet, men noe bedre enn på gamle G2. Jeg liker godt plasseringen av zoom-knappene rundt utløserknappen, dette er langt å foretrekke fremfor separate knapper på baksiden av kameraet slike mange konkurrenter har.

Skal man betjene andre funksjoner på kameraet på en skikkelig måte, må man bruke to hender. Multifunksjonstastene og kommandohjulet kan ikke på en behagelig måte betjenes med én hånd. Viktige knapper som blits og makroknapp er også utenfor rekkevidde.

Jeg har pleid å bruke to hender når jeg fotograferer med Canon PowerShot G2. Jeg har alltid LCD-skjermen utslått, og man holder kameraet meget godt og stødig med venstre hånd som en støtte til LCD-skjermen.

Funksjoner, knapper og menyer

Canon PowerShot G3 er meget rikt utstyrt med knapper. Hvitbalanse og eksponeringskompensasjon er flyttet til multifunksjonstastene - en stor forbedring i forhold til G2.

Canon har også lagt til et ekstra kommandohjul foran på kameraet, som man kan justere bla. lukkertid og blenderåpning med i de manuelle modusene. Dette kunne vært en stor forbedring i forhold til G2, men justeringen her skjer så tregt at dette i praksis ble bedre utført med multifunksjonstastene på G2. Dvs. at man må vri som en gal - og lenge - hvis man f.eks. skal bytte fra en meget lang lukkertid til en kort.

Canon har lagt til en ny "func"-knapp i forhold til G2. Denne innebærer en stor forbedring i forhold til G2. Her får man lett tilgang til bla. ISO-valg og størrelsesvalg.

Når et JPEG-bilde lagres får man som vanlig opp et bilde på LCD-skjermen av hvordan bildet ble. Hvis man ser at bildet ble tatt med feil hvitbalanse el. kan man trykke på FUNC-knappen, og bildet lagres da som en RAW-fil i stedet. Dermed kan man endre hvitbalansen i ettertid i et program som støtter dette. Rett og slett genialt!

Menyene til Canon er som alltid meget oversiktelige og greie å navigere i. Det har dukket opp ganske mange menyvalg som ikke fantes på PowerShot G2, her kan den avanserte leke seg med mye artig. Bla. finnes det "Intervalometer", dvs. at man kan stille inn kameraet slik at det automatisk skal ta et visst antall bilder ved jevne mellomrom. Dette må være perfekt til å ta bilder av skyer som glir over himmelen eller liknende.

I menyene til Canon PowerShot G3 er det en egen personalifiseringsmeny. Her kan man sette lyder, bakgrunnsbilder mv. selv. Kanskje du vil ha et ulvehyl når selvutløseren benyttes?
Etter min mening er dette fullstendig latterlig, og jeg kan ikke skjønne hvorfor Canon har implementert dette i sitt mest profesjonelle kompaktkamera. Noen vil sikkert synes at dette er kult; selv skrudde jeg av alt her. Men det skader i det minste ikke at denne funksjonaliteten er der, dette er lagt på en egen menyside som ikke fratar de viktige funksjonene oppmerksomhet.

Kommer PowerShot G4 med utskiftbare plastdeksler i en rekke farger og mønstre mon tro?

Uansett er dette mye bedre enn det Canon G2 kunne by på. Her kommer det nemlig et oppstartsbilde med lyd hver gang man skrur på kameraet - selv om alle lyder er skrudd av i menyen. Utrolig plagsomt. Dermed er Canon G2 umulig å bruke hvis forholdene krever diskresjon eller lydløshet.

LCD-skjerm/optisk søker

Canon PowerShot G3 har trolig den samme vridbare LCD-skjermen som G2, selv om utseendet på chassiset ikke er helt likt. Dette er trolig markedets beste LCD-skjerm, jeg har i hvertfall aldri sett noen bedre. LCD-skjermen fungerer meget bra i alt fra skinnende sol til meget mørke forhold, og er rett og slett en fryd å bruke. Det beste av alt er at den er vridbar, slik at man kan ta bilder over hodet med full kontroll, og bilder langs bakken uten å måtte brekke nakken. Dette er en genial konstruksjon, og det blir nærmest latterlig at flere produsenter velger å innføre vridbare kamerahus i stedet.

I mørke forhold blir det vertikale striper hvis det er sterke lyskilder med i bildet. LCD-skjermen kunne selvsagt også vært større og enda mer detaljert, og i stummende mørke ville en signalforsterking som på HP 850 være å foretrekke.

Uansett er LCD-skjermen svært god, og du kommer neppe til å bruke den optiske søkeren i særlig grad. På vidvinkel sperrer objektivet for store deler av den optiske søkeren, så Canon har åpenbart ikke lagt ned mye ressurser i å få den optiske søkeren så god som mulig.

Man får opp all relevant informasjon på LCD-skjermen, med unntak av Live histogram. Dette vil være et savn for en del brukere.

Optikk

Canon PowerShot G2 var kjent for sitt gode objektiv, som etter alt å dømme er det samme objektivet som bla. Sony Cyber-shot S85 og Leica Digilux 1 bruker. Canon Powershot G3 har blitt utstyrt med en kraftigere 4x optisk zoom, tilsvarende 35-140 mm. på et vanlig kamera. Dette er et meget nyttig zoom-område, og en stor forbedring i forhold til G2. Objektivet er lyssterkt, med F2.0 på vidvinkel og F3.0 på tele. Dette er med på å sikre gode kameraegenskaper i forhold med lite lys.

Objektivet har mye tønnefortegnelse på vidvinkel, og også noe putefortegnelse på tele. Objektivet tegner ganske skarpt, men skarpheten avtar noe i kantene av bildet. Bildekvaliteten evalueres grundigere på neste side.

Zoomen er presis og god, og byr ikke på ulyder.

G3 er utvidbar med diverse ekstra linser og filtre. Dermed kan man få enda bedre makrofunksjonalitet, kraftigere vidvinkel eller tele. Flott!

Fokus

Autofokusen er svært skuffende. Jeg har selv brukt Canon G2 et år, og fokusen har vært mitt største ankepunkt mot kameraet. G3 er utstyrt med et nytt fokussystem, der man bla. kan flytte fokuspunktet nesten trinnløst rundt i bildet. Jeg vurderer likevel ikke fokusen til G3 for å være bedre enn på G2.

Den er treg, og fungerer dårlig i svakt lys. Problemene er større på full tele. Fokusen er spesielt dårlig hvis man holder kameraet vertikalt. Jeg tok en uformell test, der jeg forsøkte å fokusere på de samme motivene med Sony Cyber-shot DSC-717 (uten AF hologram), Kodak LS443 og Olympus Camedia C-4000. Ingen av de tre andre kameraene hadde større problemer med å fokusere på motivene jeg valgte ut - mens Canon G3 ga opp - selv med hjelpelampe til autofokusen.

Canon sitter på verdens beste autofokussystemer, synd at Canon ikke ønsker å bruke disse på annet enn sine speilreflekstoppmodeller. Det er rart at Canon prioriterer å legge bedre autofokus inn i et billig speilrefleks til 2-3 000 kroner, fremfor et digitalt kamera til tett oppunder 10 000 kroner.

Et pluss for at angivelsen av korrekt fokus er god, det aktuelle fokuspunktet lyser da opp grønt. Hvis kameraet gir opp å fokusere, blir fokuspunktet gult. Pluss også for at den manuelle fokusen er god.

Batteriløsning

Canon PowerShot G3 kommer utstyrt med et oppladbart, proprietært Lithium-batteri som lades opp inne i kameraet. Det tar litt lang tid å lade batteriet fullt opp, men batteriet når 90 % av kapasiteten innen ca. en time.

Canon PowerShot G3 har den desidert beste batterilevetiden jeg har testet på et ordinært digitalt kamera. Jeg klarte å få presset 1262 bilder ut av kameraet med testprosedyren min, dette er over dobbelt så bra som noe annet kamera jeg har testet! Dette er rett og slett sensasjonelt!

Lagringsløsning

G3 støtter CompactFlash type I og II, inkludert IBM Microdrive. Det følger bare med et CompactFlash-kort på 32 MB, så man bør vurdere å kjøpe et kort til på minst 256 MB. Skal man ta mye bilder med RAW-formatet, bør man vurdere 512 MB eller mer.

Eksponeringsvalg

G3 er et meget godt valg for den avanserte amatør. Via modus-hjulet har man alt man trenger av muligheter for eksponeringskompensasjon, lukkerprioritet, blenderprioritet og fullmanuell modus. På helautomatisk modus fungerer kameraet som det enkleste kamera, man har også en program-modus der man kan regulere flere valg selv, og har full kontroll med blitsen.

Man har også diverse forhåndsdefinerte programmer som portrett, sport mv. Slike forhåndsdefinerte programmer finnes også på G2, men jeg har aldri noensinne prøvd noen av dem. Det vil jeg anta er typisk for den jevne bruker av G3.

Nytt på G3 er at man også kan programmere egne modi som man enkelt kan nå via modus-hjulet. Flott!

Selvutløser

Selvutløseren på g3 er forbedret i forhold til G2. Bla. kan man velge hvor mange sekunder kameraet skal vente før bildet tas. Angivelsen av selvutløseren på LCD-skjermen kan imidlertid forbedres, her bør Canon ta en titt på HP 850.

Bildevisning

Bildevisningen på G3 er meget god, langt bedre enn på G2. På G2 må man vri et hjul slik at man kommer i en egen modus for bildevisning, skal man fotografere igjen må man vri hjulet tilbake. Tungvint. På G3 dytter man på en spak for å se på bildene man har tatt, et lett trykk på utløserknappen bringer en tilbake til fotomodus. Flott, men Nikons løsning med en egen knapp for dette fungerer vel så bra.

Man kan velge hvor mange sekunder bildet skal vises etter at bildet er tatt. I denne perioden kan man som nevnt tidligere trykke på "Func"-knappen, man får da opp et valg om bildet skal lagres som RAW-fil.

Zooming, panorering i bildet mv. er det lite å si på. Man har også tilgang til histogram og alle relevante opptaksdata.

Brukervennlighet

Alt i alt har Canon PowerShot G3 blitt et meget brukervennlig kamera. De forbedringene som er gjort på G3 i forhold til G2 har gjort kameraet betraktelig bedre å bruke, med unntak av det nye hjulet som regulerer lukkertid og blenderåpning foran på kameraet.

Bortsett fra dette, og at kameraet bør betjenes med to hender, vil det være lite å utsette på kameraet for en avansert bruker.

I helautomatisk modus ("Grønn bølge") vil de aller fleste kunne bruke kameraet, men antall knapper og funksjoner kan nok skremme noen.

Tilbehør og ekstrautstyr

Programvaren som følger med kameraet er rikholdig. Her har man programvare for å overføre, redigere og arkivere bildene. Adobe Photoshop 5.0 LE følger med.

Man har programvare for å sette sammen flere bilder til et stort (fint til bla. panoramabilder). Programvare for å editere RAW-filer. Man har programvare for å fjernstyre kameraet fra en PC, med god funksjonalitet og stort søkerbilde på dataskjermen.

Dessverre har jeg ikke selv fått testet programvaren, da dette ikke fulgte med mitt testeksemplar.

Det følger også med en knøttliten fjernkontroll, som kan brukes både til å ta bilder (så slipper man å bruke selvutløseren) og som fjernkontroll når man skal vise bildene på en TV. Smart.

Av tilbehør kan man kjøpe bla. Canons eksterne blitser, og en rekke linser og filtre som enkelt kan festes til objektivet. Med slikt tilleggsutstyr vil man kunne utvide bruksområdene for kameraet betydelig.

Alt i alt er dette blant de desidert beste pakkene man får på noe digitalkamera i dag.

Hurtighet

På generell hurtighet skiller ikke Canon PowerShot G3 seg ut fra mengden. Oppstartstid, zooming, og utløserhastighet er omtrent som de andre i klassen. Autofokusen imponerer ikke, flere rimeligere kameraer tar Canons skalp her.

G3 har imidlertid meget god bufferhåndtering, så på å ta mange bilder etter hverandre er det få som slår Canon. Det virker som om bufferen nesten er umulig å fylle opp med JPEG-bilder!

I continuous-modus, der kameraet slipper å fokusere for hvert bilde, klarte det å spytte ut 15 bilder på 10 sekunder. På et minutt klarte det hele 44 bilder. Dette er imponerende.

Men det er one-shot modus folk flest vil bruke. Her vil G3 bremses av den middelmådige autofokusen.

På 10 sekunder klarte kameraet å ta 4 bilder, på 60 sekunder kommer den overlegne bufferhåndteringen inn som en reddende engel; 23 bilder er ny rekord i klassen.

JPEG FINE Canon EOS
D60
Canon G2 Canon
G3
Casio
EX
M1
Casio
QV
R3
HP
850
Kodak
DX
4900
Nikon
2000
Nikon
4300
Nikon
4500
Nikon
5700
10 sek
16
5
4
9
2
4
3
4
4
4
4
60 sek
26
19
23
37
10
8
6
24
16
16
11

Med blits blir kameraet en del tregere, det bruker da over et sekund ekstra på å gjøre seg klart til neste bilde. Selv med blits vil imidlertid G3 banke alle konkurrentene ned i støvlene pga. disses trege bufferhåndtering.

Jeg fikk dessverre ikke tid til å teste RAW-ytelsen til G3, men RAW-ytelsen til gamle G2 er vesentlig bedre enn de fleste konkurrentene kan by på. Jeg vil anta at ytelsen til G3 vil være vel så god.

Canon PowerShot G3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen