Test

Test av Canon PowerShot A70

Innledning og førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)
Canon PowerShot A70 er en oppgradering av populære PowerShot A40, som hadde 2 Megapiksler. Den nåværende versjonen med 2 Megapiksler heter PowerShot A60. Nylig ble det lansert en ny toppmodell i A-serien med 4 Megapiksler; PowerShot A80.

Førsteinntrykket av A70 er relativt godt. Riktignok er kameraet bygget i plast, men utførelsen er solid. Dessverre er plasten av den sølvglinsende typen som lett gir sorte merker og riper, men dette har kun konsekvenser for utseendet til kameraet. Luken til CompactFlash minnekortet er mindre solid enn normalt, men de fleste skifter vel minnekort relativt sjeldent.

Kamerakroppen er ikke så veldig mye større enn f.eks. Ixus 400, men et lite grep foran på kameraet gjør at det ikke glir like lett ned i lommen. Kameraet er overraskende tungt, klart til bruk veier det 320 gram. Tyngden er med på å gi et kvalitetsinntrykk og gjør det lettere å holde kameraet stødig. Grepet er med på å gi et noe bedre tak på kameraet, men grepet kan ikke sammenliknes med det man finner på større kameraer som f.eks. Canon PowerShot G3 eller Canon EOS 10D.

Det går an å fotografere med kameraet med én hånd, men skal man foreta menyvalg er man i praksis nødt til å bruke begge hender.

For å skru på kameraet må man holde inne en liten knapp på toppen av kameraet i noen sekunder. Dette sikrer at det ikke skrur seg på av seg selv når man frakter kameraet løst i en veske el. Objektivet skyver seg så ut fra kamerahuset, og etter litt over 4 sekunder kan man ta det første bildet. Oppstartstiden til noen tilsvarende kameraer finnes i tabellen under:

Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm
F410
Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
4.11 2.94 3.43 4.9 4.86 4.24 3.06
Se fullstendig tabell

Canon A70 har innebyd blits. Hvis motivet krever blits, eller tvungen blits var skrudd på sist man brukte kameraet, må man vente et par tiendels sekunder til før kameraet er klart til bruk. Det er et godt resultat.

Det tar fra 2-4 sekunder å skru av kameraet, avhengig av om kameraet lagrer et bilde eller ikke. Objektivet går da inn i kamerahuset, og beskyttes av et innebygd deksel. Fint.

Utløserforsinkelsen med blitsen skrudd av er det ingenting å si på. Så lenge man har fokusert på forhånd reagerer kameraet momentant. Hvis man skrur på blitsen sender kameraet ut et prøveblink før bildet tas, og utløserforsinkelsen blir da ca. 0.2 sekunder. Det er for mye etter vår mening. Tabellen under viser utløserforsinkelsen på et par sammenliknbare kameraer:

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.03 0.00 0.00 0.00
Med blits 0.16

0.19

0.00 0.04 0.11 0.14 0.19
Anti-røde-øyne 0.18   0.47 0.68 0.92 1.37 1.06
Se fullstendig tabell

En svakhet ved A70 er at det ikke blir tatt bilde hvis man ikke holder utløseren nede lenge nok. Hvis man bare trykker lynraskt blir det ikke tatt bilde, selv om man trykket utløseren helt ned.

Betjening

For å være et rimelig kamera har A70 forholdsvis mange knapper. Canons menysystem har noe av skylden for dette; kameraet har 2 separate menyer med hver sin knapp, samt en OK-knapp (Set). OK-knappen er plassert slik at man må bruke to hender for å betjene menyene. Det fungerer greit, men konkurrentenes løsninger med en OK-knapp i midten av de fire navigasjonsknappene er kanskje enda bedre.

I Canons ordinære meny kan man sette kamerainnstillinger som lyder, skjermbilder, om hjelpelampen skal være på mv. I Canons FUNC-meny setter man innstillinger som påvirker bildet, som størrelse, hvitbalanse mv. Her velger man også målemetode og seriebildefunksjon/selvutløser. Denne menyen fungerer greit nok, men jeg kunne ønske meg et tydeligere skille mellom innstilling av oppløsning og kompresjon.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

På toppen av kameraet finnes Canons tradisjonelle modushjul, der man kan velge fotomodus. Dette modushjulet fungerer meget godt.

Det finnes også en egen knapp som skrur av LCD-skjermen eller gir valg mellom "ren" LCD-skjerm og skjerm med all opptaksinformasjon.

To av menynavigasjonsknappene har sekundære funksjoner til blits og makro/manuell fokus. I automatiske modi har ikke de to andre navigasjonsknappene noen funksjon, disse kunne Canon brukt til eksponeringskompensasjon, selvutløser eller hvorfor ikke valgfrie funksjoner?

I "Auto"-modus er valgmulighetene begrenset, og flere av valgene nullstilles når man skrur av kameraet. I de mer avanserte modiene huskes alle valg når man skrur av kameraet. Personlig foretrekker jeg Casios løsning slik at man selv kan programmere hvilke valg som skal huskes og hvilke som skal nullstilles. Canon har dessverre ikke noen reset-mulighet av kameraet lett tilgjengelig.

I den vanlige menyen kommer man lett tilbake til fotomodus ved å trykke lett på utløserknappen. I FUNC-menyen kan man fotografere direkte selv med menyen oppe, men da spretter menyen tilbake igjen etter at bildet er tatt.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

Optikk

Objektivet til A70 har en 3x optisk zoom tilsvarende 35-105 mm. Etter vår mening er dette et mer fornuftig zoom-område enn kameraer som har f.eks. 38-114 mm. Man kan utvide zoom-området ved å kjøpe ekstra linser, noe vi ikke har fått anledning til å prøve.

Lysstyrken er middels, med F2.8 som største blenderåpning på vidvinkel, F4.8 som største blenderåpning på tele. Med et større kamera med mer lysskarp optikk kan man fotografere uten blits i svakere lys.

Zoom-knappen er integrert rundt utløseren på en meget praktisk måte. Imidlertid er ikke knappen like behagelig å bruke som på Canon Digital Ixus 400, da kantene på knappen er litt skarpe.

Zoomen er forholdsvis rask, man bruker ca. 1.7 sekunder på å zoome fra vidvinkel til tele eller omvendt. Zoomen er imidlertid ikke særlig presis; man har kun 7 brennvidder å velge mellom. I visse tilfeller kan helt nøyaktig komposisjon av bildet derfor bli vanskelig.

Støynivået når man bruker zoomen er moderat. Man kan ikke zoome mens bilder lagres eller under bildevisning.

LCD-skjerm, optisk søker mv.

LCD-skjermen er på kun 1.5 tommer, og skjermen har kun 78000 punkter. Skjermen er derfor ikke egnet til å vurdere om fokus er oppnådd eller ikke.

Skjermen er beskyttet av en plastfilm som ikke har anti-refleks belegg. Dermed kan skjermen være vanskelig å bruke i direkte sollys. Man kan ikke regulere lysintensiteten på skjermen. I mørke forhold fungerer LCD-skjermen greit nok; omtrent like bra som på Casio R40 og Sony P72 som jeg testet mot.

Sideinnsynet horisontalt er greit, men vertikalt sideinnsyn er dårlig - hvilket dessverre er vanlig. Dette kunne vært løst med en vippbar/vridbar skjerm, men dette har Canon forbeholdt de dyrere kameraene A80 og G3/G5.

Skjermen har relativt grei oppdatering, og bildet "fryser" ikke under fokusering. Dermed kan LCD-skjermen også brukes til bevegelige motiver.

Det sentrale av opptaksinformasjon kan vises på LCD-skjermen under fotografering. Men sanntids histogram finnes ikke.

Den optiske søkeren er relativt stor, og er en fin nødløsning i forhold der man ikke vil bruke LCD-skjerm. To små LED-lamper markerer status for blits, lading og fokus.

Fokusegenskaper

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

Canon oppgir at kamerat kan fokusere fra 46 cm under vanlig fotografering. Slett ikke ille, da man slipper å skru på makromodusen med mindre man skal fotografere svært nærme.

Dessverre er ikke autofokusen presis nok, ofte oppnås "fokus" godt innenfor det Canon oppgir som fokusområde. Bildet blir da naturlig nok ikke klart.

I makromodus kan kameraet fokusere fra ca. 4.5 cm. på vidvinkel, ca. 20 cm. på tele. Igjen et relativt godt resultat. På vidvinkel vil et motiv som er 5.5 cm bredt fylle hele bildet. Selv om det finnes kameraer med enda bedre makro, utvider makrofunksjonen på A70 bruksområdet betraktelig.

I makromodus har kameraet dessverre en tendens til å finne "fokus" også selv om motivet er langt borte. Man finner først ut at bildene er uklare når man forstørrer de opp.

Kameraet har et fleksibelt fokusområde, der kameraet automatisk plukker ut fokuspunkt. Man kan ikke velge fokuspunkt manuelt. Hvis flere deler av fokusområdet er i fokus, vises hvert enkelt som en grønn firkant på LCD-skjermen.

At det aktuelle fokuspunktet lyser opp i grønt er en praktisk måte å vise oppnådd fokus på. Dessverre venter imidlertid kameraet på at blitsen skal lades ferdig før dette vises, og i visse tilfeller kan man da oppleve å måtte vente i flere sekunder før man får vite om fokus har kunnet oppnås, selv om fokuseringen allerede har skjedd.

A70 har en lampe som hjelper kameraet til å fokusere i svakt lys. Dette er sjeldent blant de rimeligere kameraene. Innenfor hjelpelampens rekkevidde kan derfor A70 fokusere i stummende mørke. Hjelpelampen slår imidlertid tidligere inn enn dette, på vårt testmotiv slo hjelpelampen inn ved 39 LUX på vidvinkel, selv om kameraet fint klarte å fokusere ned til 10 LUX uten hjelpelampe. På tele måtte autofokusen gi opp ved 25 LUX.

Styrken til Canons kompaktkameraer har ikke vært hastigheten på autofokusen. Rask autofokus har Canon forbeholdt sine dyrere speilrefleks. A70 er heller ikke spesielt rask i forhold til de hvasseste konkurrentene, men kameraet klarer i alle fall å ta innersvingen på de dyrere Ixus-modellene. Tabellen under viser våre fokusmålinger på et par sammenliknbare kameraer, tallene er i sekunder.

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
Vidvinkel 0.62
0.29 0.42

0.46

0.79 0.68 1.13
Tele 1.26 0.61 0.42 0.72 1.07 1.12 1.46
Se fullstendig tabell

Hvis kameraet ikke klarer å fokusere, får man ikke beskjed i klartekst om hva som er galt. Faktisk får man ikke "feilmelding" på LCD-skjermen overhodet, bortsett fra at de grønne fokus-firkantene ikke dukker opp. Eneste markering er at en rød lampe ved siden av søkeren blinker. Her kunne Canon lært av f.eks. HP, som gir skikkelige feilmeldinger når autofokusen ikke finner feste.

Canon A70 er utstyrt med manuell fokus. Det er det få andre i klassen som har. LCD-skjermen er imidlertid ikke skarp nok til at man kan vurdere fokus, og kameraet aktiverer ikke automatisk digital forstørrelse i en del av bildet slik at man lettere kan fokusere. På A70 må man derfor fokusere etter en avstandsskala.

A70 har ikke kontinuerlig fokus eller følgefokus slik bl.a Canons speilrefleks har.

Eksponering og justering av bildekvalitet

På A70 kan man virkelig boltre seg med forskjellige parametre som påvirker bildekvaliteten:

  • Lysmåling: Evaluerende, sentrumsveid, spot
  • Blenderprioritet vidvinkel: F2.8, 3.2, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.6, 6.3, 7.1, 8.0
  • Blenderprioritet tele: F4.8, 5.6, 6.3, 7.1, 8.0
  • Lukkerprioritet: 15', 13', 10', 8', 6', 5', 4', 3.2', 2.5', 2', 1.6', 1.3', 1', 0.8', 0.6', 0.5'. 0.4',0.3', 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80,1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, 1/800, 1/1000, 1/1250, 1/1600, 1/2000.
  • Manuell eksponering
  • Diverse eksponeringsprogrammer (sport, landskap mv.)
  • Eksponeringskompensasjon +/- 2 EV i 1/3 steg
  • ISO 50, 100, 200, 400
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

I modus for blenderprioritet er lukkertidene kameraet kan velge mellom begrenset. Først ved F4.5 på vidvinkel er raskeste lukkertid på 1/2000 sekund tilgjengelig. På F2.8 er maksimal lukkertid 1/1250 sekund. På tele kan ikke 1/2000 brukes før på F.8.

Lengste lukkertid i blenderprioritet er 1 sekund. Det er også begrensningen i P-modus. I Auto-modus er lengste lukkertid kun 1/8 sekund.

I manuell modus har man ingen begrensninger mht. lang lukkertid, men de korteste lukkertidene begrenses av blenderåpningen man har valgt som vist ovenfor.

Hvis man har valgt en innstilling som gir feileksponering vises dette ved at et eller flere av eksponeringstallene blir røde. Det finnes ikke sanntids histogram.

Canon A70 har mulighet for helt manuell hvitbalanse, der man retter kameraet mot et hvitt ark og trykker på Set-knappen. Bilder man tar senere i samme lys får da ikke fargestikk overhodet. De fleste konkurrentene har kun automatisk hvitbalanse med et par forhåndsdefinerte hvitbalanseinnstillinger som kan brukes under enkelte forhold.

Man kan ikke stille kontrast, farge og skarphet separat slik man kan på bla. kameraene i G-serien, men man kan velge blant effektene "Intense farger", "Nøytral" fargegjengivelse, "Liten skarphet", "Sepia" og "Sort-hvitt". Man kan ikke kombinere innstillingene, så man kan ikke velge "Nøytral" fargegjengivelse med "Liten skarphet" hvis man skulle ønske dette.

Man kan velge kompresjon og oppløsning separat, men det finnes ikke ukomprimerte formater.

Seriebilder og lagring

Man behøver ikke å vente lenge mellom bildene hvis man har Canon A70. 5 bilder på 10 sekunder med beste bildekvalitet er et meget bra resultat. Dette er helt på nivå med det man kan vente seg fra de mye dyrere kameraene i Canons G-serie. I løpet av et minutt klarte vi å ta 24 bilder, også det meget imponerende.

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
10 sek 5 3 4 4 4 4 7
60 sek 24 14 19 12 16 14 36
Se fullstendig tabell

Det er lite å spare hurtighetsmessig på å senke oppløsningen eller å velge en dårligere kompresjon.

I kontinuerlig modus slipper kameraet å fokusere for hvert enkelt bilde. A70 imponerer virkelig i denne modusen. I løpet av 10 sekunder klarte det å ta hele 12 bilder, i løpet av et minutt 41 bilder. De første 9 bildene går unna med 2 bilder i sekundet! Til sammenlikning klarer Canons speilrefleks EOS 300D 4 bilder med 2.5 bilder i sekundet...

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

Med blits blir ytelsen som ventet dårligere. Men slett ikke så mye som vi hadde ventet! 17 bilder i løpet av et minutt er det beste resultatet vi har fått på et kompaktkamera, riktignok delt med Fujifiilm S304.

Merk at dette resultatet må regnes som et "best case", i praksis synes vi at blitsladingen godt kunne vært raskere, særlig når batteriene var i ferd med å bli tomme.

Alle hurtighetstestene våre ble tatt med et Sandisk Ultra 256 MB CompactFlash minnekort. Med et tregere kort kunne tallene blitt annerledes. Det følger et temmelig raskt kort med kameraet, men dette er på bare 16 MB. Vi anbefaler at man kjøper minst 128 MB i tillegg.

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm
F410
Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
10 sek 4 2 3 4 3 2 3
60 sek 17 12 13 12 16 8 15
Blitsytelse. Se fullstendig tabell

Batteri

Det følger ikke med oppladbare batterier eller lader med kameraet. Det synes vi ikke gjør så mye, for det er rimelig å kjøpe 4 oppladbare AA-batterier selv, og mange har dette uansett fra før. Man er også sikret tilgjengelighet på batterier i titalls år fremover.

Vi testet kameraet med 1800 mAh batterier av merket Powerex. A70 klarte batteritesten meget bra; vi klarte å presse 909 bilder ut av det. Merk at også denne testen må regnes som "best case", men det er verdt å merke seg at A70 fikk over dobbelt så bra resultat som kameraene i Ixus og PowerShot S-serien.

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm
F410
Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
Batterikapasitet 909 511 867 895 437 528 916
Se fullstendig tabell

Videomodus

Canon A70 kan ta opp video i VGA-format (640x480), og det er lyd på videosnuttene. Dette høres veldig bra ut, men sannheten er en annen. En ting er at videokvaliteten er begrenset med 15 bilder per sekund, og at man ikke kan ta opp video i mer enn 30 sekunder i god oppløsning. Noe ganske annet er det at eksponering og fokus ikke justeres fortløpende. Videre er mikrofonen av dårlig kvalitet.

Hvis man har kontroll over komposisjon, lysforhold og avstand til motivet, vil A70 gi muligheter til å ta ganske fine levende bilder hvis man ser bort fra lyden. Kvaliteten kan imidlertid ikke sammenliknes med et videokamera. Trykk på bildet for å laste ned videoen skjermbildet er hentet fra.

Visning og overføring

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

Man kan velge hvor lenge bildet man nettopp har tatt skal vises. I tillegg kan man avbryte visningen ved å trykke løst på utløserknappen. Flott.

Skal man se på bilder etter dette vrir man på en spake bak på kameraet. Det dumme med denne løsningen er at man ikke kan komme tilbake til fotomodus ved å trykke på utløseren igjen.

Forsinkelsen før bilder vises er minimal.

Man kan enkelt "zoome" inn på bildene, og dette skjer lynraskt. Man kan forstørre bildene mer enn man kan på de fleste konkurrentene. Også skrollingen i et innzoomet bilde er rask, men den kunne vært mindre "hakkete".

Man har ikke histogram, blinkende høylys eller andre avanserte valg. Men man kan se de viktigste opptaksdataene, spille av film med lyd på den innebygde høytaleren og spille av bildene på en TV via den medfølgende videokabelen.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
(åpner i nytt vindu)

Man kan rotere bildene (dette skjer ikke automatisk), og legge til lydkommentarer. Det er også lett å slette alle bildene, kanskje litt for lett. En gang opplevde jeg å "Slette alt" fordi det ikke alltid er så lett å se om det er "Avbryt" eller "OK"-knappen som er markert.

Canon PowerShot A70 har ikke automatisk rotasjon av bildene slik noen av konkurrentene har. Man kan heller ikke redigere filmsnutter.

A70 bruker som de fleste andre et USB 1.1 grensesnitt, hvilket begrenser filoverføringshastigheten. Kameraet fungerer dessverre ikke som en masselagringsenhet. Bilder nummeres fortløpende, så det skulle ikke være noen fare for at eldre filer overskrives.

Andre funksjoner

Man kan velge om selvutløseren skal vente i 2 eller 10 sekunder. Canons selvutløser blir på til man skrur den av, hvilket er praktisk hvis man skal ta mange bilder etter hverandre.

Bortsett fra muligheten til å velge oppstartsbilde og lyder (selvutløseren kan f.eks høres ut som et ulvehyl) har ikke A70 noen unødvendige, "fancy" funksjoner. Man har det meste man trenger under fotografering, men lite ut over dette.

Canon PowerShot A70   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen