Test

Test av Canon Powershot A520

Kamerahus

Vurdering:

Av utsende ligner Canon Powershot A520 på de større utgavene i A-familien, som for eksempel Canon Powershot A80 og A95. Men der de to kameraene har en størrelse som gjør at man vanskelig kan presse dem ned i en bukselomme, passer A520 uten problemer ned i en bukselomme i et par ikke alt for trange bukser. Størrelsesmessig er kameraet omtrent så stort som halvannen pakke sigaretter.

Selve kamerahuset er utført i solid sølvfarget plast. Alle knappene er plassert slik at de kan nås med en hånd. På baksiden av kamerahuset finner man en 1,8 tommers LCD-skjerm, den optiske søkeren, samt 6 knapper. 3 av knappene er plassert under LCD-skjermen.

Oppå kamerahuset er på-knappen, et programhjul samt zoom-knappen plassert, integrert rundt utløserknappen. En fiks og funksjonell løsning.

Kameraet har ikke dioptri-justering, til de av oss som ikke har perfekt syn.

Alle dekslene er pent integrert i kamerahuset. Dessverre ser det ikke ut som om Canon vil endre på det stygge plastdekselet som dekker over utgangene på kameraets høyre side. Det har nå forfulgt oss gjennom mange generasjoner av Canon-kameraer, men det blir det ikke penere av den grunn.

Batteridekselet og dekslet over minnekortet er plassert på undersiden av kameraet ytterst til høyre, men er dessverre plassert slik at man ikke kan bytte batterier og minnekort når kameraet står på stativ.

Stativfestet – som er av plast – er plassert nesten ytterst til venstre, hvilket betyr at det ikke er sentrert i forhold til objektivet – noe som kan gi problemer ved fotografering av panoramabilder.

Som vanlig på de fleste små kameraer er det innebygd objektivdeksel, som automatisk åpnes og lukkes når kameraet slås på eller av. En optimal løsning som effektivt beskytter optikken mot støv, skitt og riper når kameraet ikke er i bruk. Stort pluss for det.

Håndtaket på kameraets venstre side (sett forfra) gjør at kameraet ligger godt og sikkert i både små og store hender.

Alt i alt er kamerahuset preget av soliditet og et gjennomført design på tross av de førnevnte små feil.

Optikk

Vurdering:

På tross av kameraets beskjedne størrelse har det lykkes Canon å få plass til et 4x optisk zoomobjektiv i det lille kamerahuset. Omregnet til 35 mm tilsvarer det 35 – 140 mm. Det gir over gjennomsnittlig gode muligheter når vi snakker telefoto, derimot er 35 mm litt lite hvis man ønsker å ta for eksempel landskapsbilder eller innendørs bilder ved en fest, hvor man skal ha hele selskapet med. Man kan dog kjøpe ekstra konvertere til kameraet – bl.a. en vidvinkelkonverter så man får mer vidvinkel. Se side 4 av testen for en liste over hva som kan fås av tilbehør.

Største blender på vidvinkel er f2.6, hvilket er normalt for klassen. På full tele er lysstyrken f5.5, hvilket er dårligere enn gjennomsnittet.

Som normalt hos Canon er det kun 7 zoom-trinn, og det betyr i praksis at man er nødt til å gjøre litt ekstra fotarbeid for å finne helt riktig utsnitt. Her må de gjerne lære litt av Nikon, som nesten alltid forsyner selv sine små kompaktkameraer med 21 zoom-trinn.

De optiske egenskaper diskuterer vi på neste side under bildekvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

Selv om A520 ved første øyekast ser ut som et lite pek-og-klikk kamera, er det hva funksjonalitet angår ikke mye som skiller det fra Canons semi-proffe kompaktkameraer, som for eksempel Canon G6, når man ser bort fra at det ikke er mulighet for RAW-format.

Kameraet er utstyrt med det meste av hva man vil få bruk for til vanlig fotografering. Der er blender- og lukkertidsprioritet, og et full manuelt modus hvor fotografen selv kan velge lukkertider, blender og manuell fokus. Utover de definerte hvitbalanser er det også mulighet for å måle hvitbalansen manuelt.
Raskeste lukkertid er 1/2000, mens lengste lukkertid er 15 sekunder hvilket gir gode muligheter til nattfotografering.

Til den kreative men travle bruker er det et rikt utvalg av såkalte motivprogrammer. Ved valg av et av programmene, finner kameraet selv de rette innstillingene så man slipper å rote med manuelle innstillinger og i stedet konsentrere seg om å fange en interessant situasjon. Blant de mer interessante motivprogrammer kan nevnes: ”fyrverkeri”, løv, snø, strand, ”barn & kjæledyr” samt ”under vann”.

Også hjelpelampe til autofokusen er det blitt plass til.

Ønsker man å overlate alle beslutninger til kameraet, kan man stille det på AUTO.

Ekstra funksjonalitet som for eksempel webkamera, mp3-avspiller eller lignende ”eksotisk” funksjonalitet finnes ikke. Som en liten pussig detalj, kan vi nevne at det er mulighet for å fjernstyre kameraet fra pc-en, hvis man kobler det til en USB-port.

Funksjoner vi savnet, var automatisk bilderotasjon av bilder tatt i portrettformat (høykantsformat) ved overføring til pc-en og histogram i sanntid. Når det nå er i visningen, kan man like godt føye det til i sanntid også.

Ifølge Canons offisielle tall kan man gå til en avstand av 5 cm fra motivet på vidvinkel med makrofunksjonen. Det lykkes oss derimot å få et skarpt makrobilde helt ned til 3 cm fra vårt testmotiv. En makrofunksjon over gjennomsnittet.

Umiddelbart ser kvaliteten på videofunksjonen ganske lovende ut med en oppløsning på 640 x 480 piksler, men når filmen kun har en hastighet av 10 bilder pr. sekund vil det ikke gi flytende bevegelser på filmklippene. Bedre blir det ikke av at Canon har begrenset lengden på et videoklipp i beste kvalitet til 30 sekunder. Man kan heller ikke zoome når man filmer, hvilket dog er mer forståelig, da støyen fra zoomen vil komme med på filmens lyd. Alt i alt en middelmådig og litt skuffende videofunksjon. Se et videoklipp tatt med kameraet i galleriet.

For en fullstendig oversikt over funksjonalitet se i produktguiden. For en sammenlikning med andre tilsvarende kameraer klikk her.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

I en tid, hvor store LCD-skjermer har blitt normen, er det litt skuffende å se at man på Powershot A520 ikke har oppgradert LCD-skjermen fra 1.8 tommer til 2.0 tommer eller mer i forhold til A85. Oppløsningen på skjermen er på 115.000 piksler. Vi kunne også godt ha ønsket oss en høyere oppløsning på skjermen, da det vil gjøre det lettere å se om bildet er skarpt eller ikke samt bruke manuelle fokus. Til gjengjeld fungerer skjermen under mørke forhold. Det er tydelig at det er elektronisk signalforsterkning på skjermen, når man fotograferer i dårlig lys. Minuset ved den elektroniske signalforsterkning er, at det gir litt støy på søkerbildet på LCD-skjermen, men det er til å leve med. I sterkt direkte sollys var jeg nødt til å bruke den lille optiske søkeren, da skjermbildet var for utydelig.

Med ett unntak er informasjonsnivået på skjermen bra. Når man fotograferer i AUTO, hvor kameraet av seg selv kan skru opp lysfølsomheten, vises ikke den valgte ISO-verdien. Det er ergerlig, da en høyere ISO-verdi gir mer bildestøy, og dermed dårligere bildekvalitet.

Som vanlig når vi snakker optiske søkere viser søkeren ikke hele området som kommer med på bildet. Canon har ikke oppgitt noe tall for søkerens dekningsgrad, men den ligger på omkring 80 prosent, hvilket er standard for denne type søkere.

Batteri

Vurdering:

A520 får strøm fra to AA-batterier. Det følger ikke med oppladbare batterier. I vår batteritest som ble gjennomført med våre oppladbare 2350 mAh Hähnel-batterier, klarte kameraet 1213 bilder før det ikke kunne slås på igjen. Det er 3 timer og 32 minutters uavbrutt fotografering. Et resultat langt over gjennomsnittet. Flott.

Det flotte resultatet må formodentlig tilskrives DIGIC prosessoren, noe som bl.a. skulle tyde på mindre strømforbruk. Irriterende er det imidlertid at man først får varsel om at batteriet er i ferd med dø i siste øyeblikk.

En fordel ved kameraer med oppladbare AA-batterier, er at man i nødsfall kan kjøpe vanlige ikke-oppladbare AA-batterier på nesten hvert gatehjørne, selv om man ikke kan regne med å få fult så mange bilder ut av dem.

Under ses resultatet til en rekke andre kameraer:

Autofokus

Vurdering:

Tradisjonelt hører Canon til i den langsomme klassen når vi snakker om autofokushastighet, hvilket resultatet av vår autofokustest da også bekreftet. Det var særlig ille på full tele, hvor kameraet brukte 1,90 sekunder på å fokusere. Det klarte seg noe bedre på vidvinkel, hvor det tok ”kun” 0,84 sekunder å fokusere. Resultatet på vidvinkel er kun litt under gjennomsnittet, mens de 1,90 sekunder på tele er meget langsomt.

Resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer kan ses under:

Autofokushastighet - vidvinkel (minst er best)

Autofokushastighet - tele (minst er best)

Det var også visse indikasjoner på en litt upresis autofokus, og resultatene av autofokustesten varierte en del.

Men ved vanlig bruk gir kameraet derimot skarpe og fokuserte bilder hver gang.

Kameraet har en hjelpelampe til autofokusen, hvilket er en stor hjelp ved fotografering under mørke forhold. Vi har dog testet kameraer med en kraftigere hjelpelampe, så man må gå tett på for å få utbytte av hjelpelampen.

Hurtighet

Vurdering:

Der gikk 3.56 sekunder fra vi slo på for kameraet til det første bilde var tatt. Dette resultatet er litt dårligere enn gjennomsnittet.

Se resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer under.

Oppstartshastighet (minst er best)

Mens utløserforsinkelsen uten blits kun var 0.01 sekund, hvilket er det samme som at bildet blir tatt øyeblikkelig, så var utløserforsinkelsen med blits 0,33 sekunder. Dette er et resultat, som er dårligere enn gjennomsnittet.

Se resultatene fra en rekke andre sammenlignbare kameraer under:

Utløserforsinkelse med blits (minst er best)

På bilder tatt i løpet av 10 sekunder kan kameraet ta 5 bilder uten blits og 2 med blits. Begge resultater er dårligere enn gjennomsnittet. Fotograferer man mye med blits er litt over 3 sekunder mellom hvert bilde lang tid.

Resultatene for en rekke sammenlignbare kameraer kan ses under:

Bilder på 10 sekunder uten blits (størst er best)

Bilder på 10 sekunder med blits (størst er best)

Brukervennlighet

Vurdering:

Generelt må Canon Powershot A520 beskrives som et brukervennlig kamera. Det er en del knapper på baksiden av kameraet men deres funksjon er klart og tydelig angitt, og alle knappene er av god kvalitet. Det samme gjelder for knappene på toppen av kameraet.

Informasjonsnivået på skjermen er også i orden. Alle relevante informasjoner er vist i de forskjellige opptaksfunksjoner. Dog savner vi en angivelse av hvilken ISO-verdi kameraet har valgt når det står på AUTO.

Er man ikke vant til Canon-kameraer, vil det kunne virke forvirrende at visse funksjoner velges med MENU-knappen, mens andre velges v.h.a. FUNC-knappen. Men når man først har funnet ut av at alle fotografiske funksjoner – for eksempel valg av ISO-verdi, eksponeringskompensasjon og fargemetning – velges med FUNC-knappen er det enkelt nok. Det er som så mange andre ting her i livet en vanesak.

Vi liker heller ikke plasseringen av de 3 knappene rett under skjermen, da de er vanskelige å betjene når kameraet står på stativ.

I motsetning til for eksempel HPs kameraer er dette kameraet ikke utstyret med små smarte funksjoner – som for eksempel en hjelpefunksjon til de enkelte menypunkter eller innebygd anti-røde-øyne funksjon – som bidrar til at heve brukervennligheten vesentlig over gjennomsnittet.

Canon PowerShot A520   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen