Test

Test av Canon PowerShot A10

Introduksjon

Canon har ikke bare dyre EOS-kameraer til 60 000, men også kameraer i de rimeligere prisklassene. Canon PowerShot A10 er et av de rimeligste digitalkameraene, med 1.3 megapiksler og 3x optisk zoom, hvilket holder til internett og utskrifter opp til 10x15. Kameraet er nå erstatter av A30, men det er nok kun snakk om mindre justeringer på den modellen. Vi kan i det minste regne med at justeringene ikke er til det negative. Prisen for A10 gikk ned mot 3000 kr hos de billigste, og det er også der A30 har lagt seg.

Utstyr som medfølger

PowerShot A10 med håndleddsstropp
8 MB compactflash minnekort
Alkaliske batterier (4x)
USB-Kabel
CD-rom med en del programvare
Brukerveiledning på svensk

OBS: Ovennevnte ting gjelder for A10 som ble kjøpt i en svensk nettbutikk, det er mulig lader og NiMH-batterier følger med i Norge. Brukerveiledningen på mitt kamera var svensk - noe den også er i Norge, dessverre.

Om noe skal kritiseres her, så må det bli det som alltid kritiseres i tester av digitalkameraer: Størrelsen på minnekortet. I høyeste oppløsning (hvilket ikke er så høyt) med laveste kompresjon får du plass til en ti-femten bilder på det medfølgende minnekortet. Men i dag er riktignok minnekortene blitt veldig billige, og 128 MB som vil holde i massevis for de fleste, kan du få i dag få ned mot 500 kr. i nettbutikker. Uansett størrelse vil jeg anbefale å kjøpe et minnekort ekstra samtidig som du kjøper et digitalt kamera - og ikke minst oppladbare NiMH-batterier og lader, hvis det ikke følger med.

Design, teknisk konstruksjon

Det første som slår meg med dette kameraet, er at det har et særdeles brukervennlig design. For de fleste vil det gå ganske greit, eventuelt med hjelp fra bruksanvisningen å skjønne hvordan man bruker kameraet. Noen av knappene kjenner vi igjen fra f.eks. det dyrere PowerShot G2, men dette kameraet har betraktelig færre knapper, til glede for de som trenger nettopp dette.

Ellers virker konstruksjonen grei. Det eneste er at kameraet kanskje er litt for tungt og stort, det kunne med fordel vært litt mindre og lettere uten at man av den grunn ville føle at man mistet kameraet. Grepet når man tar bilder er veldig praktisk.

Brukervennlighet og billedvisning

Din gamle svigermor hadde kjent menysystemet inn og ut med dette kameraet. Menysystemet inneholder ikke så veldig mange alternativer, og er lett manøvrerbart med logiske piltaster og symboler i tillegg til teksten i menyen. Så om Canon ikke klarer å lage norske bruksanvisninger, har de som eneste (?) kameraleverandør norske menyer i kameraet.

Billedvisningen går overraskende kjapt i forhold til andre kameraer jeg har vært borti. Det er ikke noe som heter "å vente på at kameraet skal vise bildene", man slipper å se på at litt etter litt av bildet kommer i løpet av tre-fire sekunders endeløs venting. Kanskje har det noe å gjøre med at det er snakk om kun en megapiksel og dermed lavere filstørrelser, men allikevel er det et godt tegn for kameraet at billedvisningen går kjapt.

Overføring til datamaskin og programvare

Innstalleringen av programvare går knirkefritt både til PC og Mac. Jeg går ikke i detalj inn på programmene, men du får med programmer til overføring og billedvisning, ta bilder via datamaskinen og til et par funksjoner til, som å sette sammen panoramabilder (egen funksjon til dette i kameraet). Et billedredigeringsprogram får du dessverre ikke med, et godt program som kan anbefales er Adobe Photoshop (som også kommer i en betraktelig billigere lettversjon, Photoshop Elements).

Vi tar bilder

Her ser vi at kameraet ikke alltid justerer fargene korrekt. Det blåaktige bildet er originalen fra kameraet, det andre er det samme bildet justert i Adobe Photoshop. Bildet er justert litt for mye, så ingen av disse har helt korrekte farger. Men det levner altså ingen tvil om at kameraet i dette tilfellet har gjort en feil justering av fargene. Til kameraets forsvar sto kameraet på automatisk hvitbalanse på dette bildet.
Trykke på bildene for større versjon.

Generelt må jeg bare si at jeg vurdere kameraet ut i fra det det gir seg ut for å være - et enkelt kamera som ikke er beregnet for den mest profesjonelle.

En negativ opplevelse har man ganske tidlig med dette kameraet: Det man ser i søkeren er noe helt annet enn det som virkelig blir bildet. På bildet får man med en god del mer enn søkeren viser. Vel og bra er det jo at det ikke går motsatt vei, men allikevel kan det være surt hvis man tar bilder uten å ha skjermen på, og ser etterpå at man ikke hadde behøvd å presse motivene så tett sammen.

Autofokus

Kameraet har en autofokus som stort sett har fungert greit. Det er som sagt ingen manuelle innstillinger å ta hensyn til når det gjelder fokuseringen.

Blitz

Blitzen er OK, og fungerer godt under de fleste lysforhold. En ting å merke seg er at det er lysforhold der kameraet ikke slår på blitzen - spesielt i motlys kan det

være lurt å sette på manuell tvungen blitz, men også innendørs når det er for mørkt til å ikke ta bilder med blitz, kan det ofte være lurt å slå på blitzen. Her er det verdt å merke seg at for å kunne sette kameraet på tvungen blitz, må man sette på Manuelt.


Inne med blitz - og nå er fargene bedre.
Trykk på bildet for større versjon.

Røde øyne-funksjonen er derimot en vits. Hva er vitsen med å det hele tatt legge inn en sånn funksjon i kameraet, når det ikke gjør noen forskjell?

Andre ting

Kameraet har stort sett automatiske innstillinger, og det fungerer i de fleste tilfeller OK. De manuelle mulighetene begrenser seg til et par forskjellige blitzinnstillinger, hvitbalanse og en eksponeringsfunksjon. I tillegg til tvungen blitz og automatisk blitz, kan du velge nattblitz. Du kan også velge landskapsbilder, selvutløser og makro. Landskapsbilder der det ikke er noe spesielt fokusfelt fungerer faktisk bedre, mens makroinnstillingene ikke gjør store forskjellen. Har man behov for å ta veldig nære bilder er f.eks. Nikons 995 sterk på dette.

Hvitbalanseinnstillingen kan du få bruk for i blant, etter som det spesielt inne kan bli litt feil farger. Med andre ord er ikke den automatiske hvitbalansen alt for god. Ettersom dette er et enkelt kamera, kanskje mest brukt av de som vel sjelden stiller inn hvitbalanse, burde kameraet stilt hvitbalansen bedre selv. Særlig innendørs under lysrør og ute i en snøfull vinter uten sol bør du velge en av de andre hvitbalanseinnstillingene.

Eksponeringsfunksjonen er det eneste du har som kanskje kan påvirke lukkertiden, og når det virkelig er mørkt ute hjelper den dessverre lite. Dette er altså ikke kameraet til å ta nordlysbilder i. Nattblitzen har også en tendens til å bli for sterk, så hvis du er nært motivet, bruk heller vanlig blitz selv om det er helt bekmørkt.

Innstillinger for lukkertid og blenderåpning har du som sagt ikke, men det kan vel heller ikke forventes av et kamera i dette segmentet.

3x optisk zoom er også veldig greit å ha, mange av de billigere kameraene har ofte kun 2x, ingen ting eller kanskje en gyselig digital zoom. Du har digital zoom på dette kameraet også, men digital zoom er ikke noe man har bruk for, så det trengs egentlig ikke å nevnes.

Bildekvalitet

Her et klart og fint landskapsbilde tatt uten blitz og med landskapsinnstillingen.
Trykk på bildet for større versjon.

Bildekvaliteten er generelt sett god meget god, og undertegnede har ikke hatt noen veldig katastrofale erfaringer med dette kameraet. Kameraet er betraktelig billigere enn toppmodellene, men det er fortsatt Canon. Om ikke det aller siste og nyeste er med i kameraet, så vet fortsatt Canon hvordan man lager både analoge kameraer, og noe av de samme konstruksjonene fra de dyre kameraene får vi nok med i billigmodellene.

Men tross alt - dette er ikke et profesjonelt kamera, og sammenligner du med modellene fra Canon eller Nikon som ligger over 50 000 kr, så vil du selvfølgelig se klar forskjell.

Skarpheten har jeg ingen ting å si på - til tider kan detaljer bli uskarpe og det kan bli synlig støy i bildet. Men under normale og gode lysforhold blir det ikke noe problem.

Som tidligere nevnt er ikke dette kameraet hvis du skal ta nattbilder eller nærbilder på ti centimeters avstand. Mulighetene dine med dette kameraet er svært dårlige.

Et bilde tatt mens det er på god vei til å bli mørkt. Nattfoto er altså ikke umulig, men det må ikke være for mørkt og det kommer helt an på hva du skal ta bilde av.
Trykk på bildet for større versjon

Fargene blir sterke og klare, hvis man venner seg til å bruke hvitbalanseinnstillingene rett. Nå skal det riktig nok sies at hvitbalanseinnstillingene er enkle og består kun av noen få ferdigoppsatte alternativer, så det vil nok være forhold dette kameraet ikke takler. Da kan man nok se hva som gjør dette til et 3000-kroner-kamera og ikke et til 60 000.

Når man skriver om bildekvaliteten kan jo også oppløsningen nevnes. Høyeste bildeoppløsning er 1280 x 960. Dette holder fint til utskrifter opp til 10 x 15 (i f.eks. en avis kan du gå enda lengre) og til internettbilder. Men skal du blåse bildene opp mye, vil du få piksler. Så du må altså tenke på å passe på å gå nært nok når du tar bilder, du kan ikke etterpå velge ut en liten del av bildet og lage en A2-plakat av kun den lille biten.

Batteritid

Som ventet holdt ikke de puslete alkaliske batteriene lenge, men etter å ha kjøpt lader og batterier på en vanlig norsk elektrokjedebutikk, kunne jeg knipse bilder veldig lenge og ble faktisk imponert over hvor lite strøm kameraet bruker. Men da må jeg samtidig nevne ankepunktet: Det er umulig å vite om det er nok strøm igjen til 100 eller 3 bilder, når symbolet for lite batteri kommer, får du knapt nok tid til å slå av kameraet før det er dødt.

KONKLUSJON

Om Canon PowerShot A10 er et godt kamera, kommer an på dine behov. Skal du ha et kamera til å skrive ut i 30 x 40 cm, helsides oppslag i Dagbladets Magasinet eller mange manuelle innstillingsmuighetene, er dette ikke ditt kamera. Men hvis du trenger et enkelt førstegangskamera eller kanskje et reservekamera som er lett i bruk og holder til vanlige utskrifter, da er dette et meget godt kamera som jeg definitivt vil anbefale. Bemerk igjen at kameraet som er i butikkene i dag er A30 som er så og si samme modellen. Noen butikker selger fortsatt A10 til mye høyere pris en A30 i dag, så pass på.

Undertegnede har brukt kameraet i over et halvt år til internett, fremkalling hos fototjenester i str. 10 x 15 og til bruk i avis. Og jeg venter fortsatt på en ordentlig negativ erfaring.

PowerShot A30 begynner i dag på rundt 2800 kr, hos de fleste ligger den på litt over 3000. Personlig hadde jeg ikke valgt trygg Canon-kvalitet mot å ha kjøpt et annet kamera fra en ukjent produsent, men allikevel er dette ikke billig for et kamera med bare 1,3 megapiksler. Men megapiksler er ikke alt. Har du likevel behov for en megapiksel til, spytt i en tusenlapp ekstra og kjøp A40. Men til den prisen får du plutselig kameraer med 3 megapiksler. Både A30 og A40 kunne altså begge godt ligget 500-1000 kr lavere.

Positivt:

+ Veldig enkelt å bruke
+ Gode bilder
+ Særdeles intuitivt norsk menysystem
+ God batteritid

Negativt:

- Noe dyrt
- Ikke alltid rett justering av farger, og derfor blir hvitbalanseinnstillingene for enkle
- Feil bilde i søkeren

Canon PowerShot A10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen