Test av Canon Pixma iP8500

Ad testen: Vi benyttet Canon Photo Paper Pro (PR-101) til tester av fotoutskrifter, unntatt i test av sort/hvitt-utskrift der Canon Matte Photo Paper (MP-101) ble benyttet.

Vi har erstattet den eldste av våre testmaskiner med en nyere maskin. Dette har en viss innvirkning på hastighetstestene. Denne forskjellen burde likevel ikke være så stor at det er utslagsgivende for testene i sin helhet (se Testoppsett, blekkskrivere, for detaljer om vår nye testmaskin).

Hastighet

I den aller første testoppgaven vi kjørte fikk vi merke et typisk "problem": Setter man i gang en utskrift mens skriveren kjører rens av skrivehodet tar det lang tid før selve utskriften starter opp. Tiden i tabellen under er gjennomsnittet av oppstarttidene, der lengste målte tid var 82,3 sekunder, mens korteste var 7 sekunder!

Dette er en generell ting med skrivere med separat skrivehode og blekktanker: De renser skrivehodene ofte, noe som fører til ujevne oppstartstider.

I utskrift av tekst er iP8500 raskere enn konkurrenten Epson Stylus R800 (se tabell under).

Sammligner vi derimot med Canon Pixma iP4000, ser vi at iP8500 er tregere. Grunnen til dette er å finne i blekkoppsettet til skriveren: iP8500 har en sort blekktank, mens iP4000 har to separate sorte tanker. iP4000 kan derfor legge mer sort blekk på utskriftene på kortere tid enn iP8500.

Ser vi på resultatene fra utskrift av fotoutskrifter i 10x15 og A4-format, viser iP8500 virkelig muskler! En fullført-tid på utskrift av 10x15 format fotoutskrift som i snitt ligger på 28,3 sekunder er meget bra (se grafene under).

Sammenlignet med Epson Stylus Photo R800 er iP8500 omtrent tre ganger så rask! Også i forhold til iP4000, som er en rask skriver, er iP8500 vesentlig raskere.

Når det gjelder hastighet, har Canon valgt å satse på raske fotoutskrifter på Pixma iP8500. Utskrift av foto er rett og slett det raskeste vi har sett!

Med tanke på at dette primært er en fotoskriver, betyr det lite at tekstutskrift går tregere enn på for eksempel iP4000. iP8500 er likevel vesentlig raskere enn sin konkurrent, Epson Stylus Photo R800, på alle områder.

Kvalitet

Se flere og større bilder i produktguiden

Når det kommer til punktet for kvalitet på utskrifter, var forventningene til iP8500 store: Med blekkoppsettet skriveren har skulle den kunne klare utskrifter av foto meget godt.

Vi hadde ikke de samme forventningene til utskrift av tekst og nettside. Her klarte skriveren seg bra i forhold til streker, ujevnheter og bildekvalitet i utskrift av nettside.

Det er likevel tydelig at dette ikke er oppgavene skriveren trives best med: Teksten er i flere tilfeller ikke helt sort/hvitt, men noe gråaktig.

Utskrift av Akam.nos testdiagram (lenke til originalen) klarte skriveren helt utmerket, med skarpe avgrensninger og lite strekdannelse.

Det var midlertidig forskjeller i fargegjengivelsen mellom de ulike kvalitetsoppsettene som kan være verdt å trekke fram: I høy kvalitet får testdiagrammet et mer "mettet preg" enn i standard-kvalitet. Dette er mest merkbart på den grå bakgrunnen (se innskannede utsnitt under, trykk for større bilder).

Grunnen til dette er at skriveren legger på mer farge ved bruk av høy-innstillingene enn ved standard-innstillingene. I visse tilfeller kan dette derfor gi et resultat der det virker som om det er for mye farge i forhold til originalen.

Standard kvalitet (klikk for større bilde)

Høy kvalitet (klikk for større bilde)

I utskrift av bilder i fotokvalitet er resultatet bra, med jevnt over meget godt detalj- og kontrastnivå, og med god gjengivelse av farger.

Det er likevel et par momenter det er verdt å se nærmere på.

For det første er det en viss antydning til streker i flere av testbildene. Se utsnittet av seiling.jpg under, og legg merke til strekdannelsen mot høyre side av dette.

Klikk for større utgave av utsnittet

For det andre gjengir iP8500 mer støy i utskriften enn Epson Stylus Photo R800 (se utsnittene under). Om dette er positivt eller negativt kommer an på: En profesjonell fotograf vil kanskje sette pris på at skriveren gjengir bildet med den støyen som faktisk er tilstede i bildet. En familie som skal skrive ut sine feriebilder vil kanskje heller at skriverprogramvaren skal fjerne støy fra bildet.

 

Noe man også kan se fra utsnittene over er at iP8500 gir et noe mørkere resultat, med en anelse bedre kontrast enn R800. Her er det dog opp til den enkelte å bedømme hva som er å foretrekke.

Totalt sett gir iP8500 meget gode fotoutskrifter, som generelt ikke står tilbake for bilder fremkalt i fotobutikk (sammenlignet med bilder fremkalt på fotopapir hos Eurofoto.no, som fikk best i test hos Dinside.no).

 

Canon Pixma iP8500

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen