Test

Test av Canon Pixma iP6000D

Førsteinntrykk og bundle

Se flere og større bilder i produktguiden

Førsteinntrykket av Pixma iP6000D er noe blandet: Den virker mer klumpete enn for eksempel iP4000, men hva man synes om designen er en smakssak.

Samtidig er byggekvaliteten blant de bedre, og over snittet av det som er vanlig for Canon-skrivere. Spesielt kan nevnes at utskuffen for ark er i bedre kvalitet, noe som er et pluss.

I esken fant vi foruten selve skriveren strømkabel, 6 blekktanker og adapter bruk ved utskrift på CD/DVD-plater.

Canon hadde tydeligvis glemt å legge ved manualer med testskriveren. Heller ikke CDer med programvare og drivere fulgte med. Dette følger vanligvis med, og må anses som en ren forglemmelse fra Canon sin side.

Merk at det ikke medfølger USB-kabel.

Funksjonalitet

Pixma iP6000D er kanskje den av de nye iP-skriverne som skiller seg mest ut: Den er utstyrt med minnekortlesere, har LCD-skjerm og funksjoner for direkte redigering av bilder. Merk at noen minnekort-standarder kun støttes ved bruk av adapter (for eksempel XD-kort eller Memory Stick Duo). Denne medfølger ikke.

Canon har også tenkt på utskrift fra mobilkamera: iP6000D har IrDa- port (infrarød) på framsiden av skriveren, under PictBridge-inngangen. Her kunne valget falt på Bluetooth, men Canon mener det er bedre å satse på IrDa (som har større utbredelse og høyere overføringshastighet).

I tillegg har skriveren AMH-systemet (på norsk "Avansert Mediehåndteringssystem") som gir mulighet for automatisk tosidig utskrift, utskrift på CD/DVD og ekstra arkskuff (kapasitet på tilsammen 300 ark kopi/laserpapir).

Se flere og større bilder i produktguiden

Slik sett er iP6000D et forsøk på å inkludere det meste av funksjonalitet i én skriver.

iP6000D har 6 separate blekktanker: Sort, cyan, magenta, yellow, photomagenta og photocyan. Dette skal i følge Canon gi bedre fargespekter, om enn med mindre kontrast enn ContrastPlus-systemet (består av to blekktanker med to typer sort blekk for bedre kontrast).

Merk at iP6000D kun har USB1.1-port, og ikke er utstyrt med parallell- eller USB2.0-port.

Dette kan medføre lengre oppstartsid ved utskrift av større billedfiler.

Oppsett av skriver og programvare

Oppsett av skriveren gikk som forventet smertefritt.

Vi lastet ned drivere fra Canons hjemmesider og installerte disse (versjon 1.80No). I motsetning til for eksempel HP eller Kodak har ikke Canon automatisk oppdatering av drivere.

Se flere og større bilder i produktguiden

Dette er synd, da Canon selv har fortalt hvordan man på sikt kan få ned kostnader og øke hastigheten ved jevnlig oppdatering av drivere.

At vi ikke fikk levert med programvare gjorde i vårt tilfelle ikke noe: Canon leverer den samme programvarepakken som med Pixma iP4000, så vi benyttet CDene fra den skriveren.

Canon har oppgradert Easy-Photoprint og CD-LabelPrint til nye versjoner med støtte for de nye funksjonene i Pixma-serien. Easy-Photoprint har kommet i versjon 3.0, mens CD-LabelPrint foreligger i versjon 1.0.2. Det anbefales ikke å benytte de eldre versjonene av disse programmene med den nye serien skrivere.

Easy-PhotoPrint er laget for å gjøre utskrift av bilder så lettvint som mulig. I følge Canon arbeider dette programmet som en integrert del av driverne. Kvaliteten man kan få på bilder skrevet ut med dette programmet skal derfor være meget bra.

CD-LabelPrint er, som navnet tilsier, et program for utskrift på CD- og DVD-plater.

Andre programmer som følger med er Easy-WebPrint og PhotoRecord.

Førstnevnte gir tilgang til en ekstra knapperad i nettleser, med mulighet for blant annet forhåndsvisning og hurtigutskrift av nettsider.

PhotoRecord kan brukes til å lage fotoalbum, med en mengde ulike stiler og skrifttyper til disposisjon. Dette foreligger også i nyere versjon (2.0.2).

I bruk

Se flere og større bilder i produktguiden

Vi hadde med ett unntak få problemer med iP6000D i testperioden.

Problemet var knyttet til valg av arkskuff under kalibrering av skrivehodet: Skuffen som hadde papir innlagt ble valgt, men skriveren ville ikke hente ark fra den valgte skuffen. Det virket som om dette var en liten feil i oppsettet av den automatiske kalibreringen.

Dette var ikke et problem ellers i testperioden.

En annen bemerkning er at kvaliteten på LCD-skjermen er dårlig, sammenlignet med for eksempel HP Photosmart 8150. Bildene er kun tydelige når man ser på skjermen rett forfra. Det er heller ikke lett å se skriften til tider. Selv om dette ikke direkte er et problem, ligger det her et stort forbedringspotensiale.

Som vanlig vil vi nevne Canons Single-Ink system, med gjennomsiktige blekktanker. Dette gjør det lettere å holde oversikt over blekkforbruket.

I og med at blekkostnader utgjør en såpass stor del av totalkostnadene ved å ha en skriver, synes vi det burde være standard. På denne måten kan man kontrollere om skriveren eller programvaren rapporterer riktig blekknivå (noe som ofte ikke er tilfelle).

Merk dog at Canons skrivere med separate blekktanker bruker en del blekk på rens og vedlikehold. Skrivere med integrert skrivehode bruker derimot nesten ikke noe blekk på slike oppgaver.

Vi kjørte et par utskrifter via IrDa (infrarød), fra mobiltelefon: Resultatet i de laveste oppløsningene var IKKE pent å se på, mens det ble betraktelig bedre når vi nærmet oss Megapixel-oppløsning. Tiden det tok for en 10x15-fotoutskrift var i snitt 132,6 sekunder.

Et problem er dog oppsett av utskrift, mest med tanke på beskjæring: På et portrett-bilde ble modellens hode kuttet omtrent midt i pannen og litt under haka... Så her har produsentene en utfordring som bør tas på alvor.

Canon Pixma iP6000D   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen