Test

Test av Canon MVX25iSe flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Laveste priser
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Canon MVX25i er en god del mindre enn hva jeg hadde forestilt meg. Kameraet nærmer seg nesten et såkalt lommekamera i størrelse, og er såpass lite at det begynner å bli vanskelig å holde det skikkelig stødig. Kameraet ser designmessig ganske stilig ut med sølvglinsende og mørkegrått kamerahus.

Byggekvaliteten på kamerahuset er generelt sett veldig god. Kameraet er tett, kompakt og solid, det er lite dødgang på bevegelige deler og lite skrangling. Festet til håndremmen virker meget solid, og involverer ikke kassettdekselet, noe som er nok en fordel. At alle kontakter og innganger er godt tildekket liker jeg også. Det eneste å utsette på byggekvaliteten er det skrøpelige stativfestet som er laget i plast.

Ergonomisk sett virker kameraet litt klumpete. Det er nemlig ganske bredt i forhold til størrelsen. Dessuten er håndremmen festet litt for lavt, og derfor ligger tyngdepunket på kameraet veldig feil. Her har Canon reddet seg ved å legge på en gummilist øverst der fingertuppene skal hvile, og dette gir et godt håndgrep rundt kameraet, men i lengden blir det slitsomt å måtte klore seg fast på denne måten.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen på MVX25i er på 2.5 tommer og har 123 000 punkters oppløsning. Dette er omtrent så gjennomsnittlig det kan få blitt, så MVX25i utmerker seg lite i denne kategorien.

Skjermen er likevel bedre enn på Canons billigste modeller. Den er utstyrt med antirefleksbelegg, og gjør det i hvert fall mye bedre i solskinn enn det MV750i gjorde. Allikevel er det fortsatt et lite stykke igjen før den tar igjen tilsvarende modeller fra Sony eller JVC. Det er også en smule problematisk å beskue skjermen dersom man endrer innfallsvinkelen litt.

Se flere og større bilder i prisguiden

Søkeren er ganske liten, men den har like stor oppløsning som skjermen. Den kan vippes opp og dras ut så den blir omtrent en centimeter lenger. Selvom den er liten, er den behagelig å bruke.

Optikk

Vurdering:

Når det kommer til optiske egenskaper gjør MVX25i det endelig bedre enn rivalen Sony HC85. Med sin 14x zoom kommer MVX25i best ut av det både når det gjelder vidvinkel og tele. Korteste vidvinkel er 39mm, og lengste tele er 546mm.

Korteste vidvinkel, lengste tele, delvis digital zoom og maksimal digital zoom.

Den digitale zoomen på MVX25i kan sørge for totalt 280x zoom. Selv om digital zoom ikke er noe å juble for, fungerer det relativt bra på MVX25i. Dette skyldes nok den store oppløsningen på bildebrikken, noe som gjør at kameraet har mer å gå på enn normalt når bildet blir forstørret. Riktig nok har den sine begrensninger, og maksimal digital zoom blir fortsatt ikke spesielt vakkert, men i forhold til andre kameraer fungerer det bra.

Funksjoner

Vurdering:

MVX25i har manuell kontroll over lukkertid, noe som manglet på Sony HC85. I tillegg har man kontroll over blender, ferdigdefinert og manuell hvitbalanse, og fem forskjellige motivprogrammer.

Nok en finesse er muligheten for å stille lydnivået på mikrofonen manuelt. Dersom man kombinerer dette med et eksternt hodesett, har man store muligheter til å få til bedre lyd mens man filmer enn når man bruker full automatikk. Dette er vel å merke ikke en funksjon man vil bruke til vanlig ferie- eller fest-filming, men kan være nyttig for dem som vil bruke MVX25i til å lage halvproffe amatørfilmer.

Det MVX25i mangler i forhold til rivalen fra Sony, er ekte widescreen og progressive scan. Progressive scan er vel egentlig ikke noe man kan kreve av et kamera for under 20 000 kroner i dag. Ekte widescreen derimot, hadde vært greit å ha, spesielt med tanke på at selv noen av de billigste modellene fra Sony har dette.

Widescreen-funksjonen er allikevel bedre enn på de fleste andre modeller med "falsk" widescreen. Selv om bildet mer eller mindre blir kuttet oppe og nede, benytter MVX25i seg av hele bildebrikken, og gir derfor like høy oppløsning som i vanlig 4:3-modus.

Oppløsningen på stillbilder er 2 megapiksler, og kameraet har innebygd vertikal blits som ligger ved siden av linsen. Dette er mer praktisk enn HC85s blits som spretter opp av kamerahuset.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Jeg er middels fornøyd med selve bildene fra MVX25i. De kunne gjerne vært bedre, men til å være fra et videokamera er de forholdsvis greie. Med det medfølgende minnekortet på 8MB har man dessverre kun plass til 3 bilder i full oppløsning og beste kvalitet, eller 9 bilder i middels oppløsning og kvalitet.

Kameraet kan også lokke med digitale og analoge inn- og utganger, S-video, inngang for ekstern mikrofon, intelligent tilbehørssko og USB-utgang for overføring av stillbilder og webkamera.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Menyen på MVX25i er kjedelig, uoversiktelig og egentlig ganske klønete. Her har Canon mye å lære fra Sony og JVC.

Via en bryter på kamerahuset kan man stille kameraet til automatisk modus. Da forsvinner mange muligheter for avanserte innstillinger, men de er fortsatt synlige i menyen, bare deaktiverte. Man må fortsatt bla seg igjennom dem, og brukervennligheten blir nesten verre enn i manuelt modus. Det er også dumt at man ikke kan hoppe fra toppen av menyen og rett ned til bunnen, noe som er ganske vanlig.

Jeg er også litt misfornøyd med navigasjonsknappen på MVX25i. I stedet for et lite hjul til å trille på, har Canon

Med en såpass dårlig meny, er det greit med flere funksjonsknapper på kamerahuset. Over meny-knappen sitter det en egen knapp til eksponering, og gjemt bak LCD-skjermen ligger det faktisk hele ni knapper. Fire av disse går med til avspilling og spoling, én er dedisert slideshow for stillbilder, én til å velge digitale effekter eller overganger, og én til å aktivere de digitale effektene. Da sitter vi igjen med to knapper.

Den ene er til å markere den manuelle lydjusteringer som aktiv, slik at du kan stille på denne med navigeringsknappen. Dessverre er det ikke noe måte å aktivere manuell lydjustering uten å gå inn i menyen først, så denne knappen er ikke praktisk like vel.

Den siste knapper er til å aktivere 10 sekunders selvutløser. Jeg kan ikke huske å ha savnet denne funksjonen på et videokamera noen gang, men til stillbilder er det jo greit å ha. Den ene avspillingsknappen kan dessuten brukes til å aktivere blitsen på kameraet.

Jeg synes Canon kunne ha klart å gjøre noe mer ut av disse knappene. Her burde man heller hatt tilgang til ting som hvitbalanse og lukkertid fremfor digitale effekter og overganger. Det aller beste hadde vært mulighet til å konfigurere knappene selv.

Betjeningen av zoom er jeg heller ikke helt fornøyd med. Zoomen er veldig treg og reagerer dårlig. Selve knappen gir dessuten ganske dårlig grep og den er hard å manøvrere.

Hurtighet

Etter flere forsøk og i flere forskjellige forhold merker jeg også at oppstartstiden varierer veldig. Kameraet kan bruke alt fra 3 til 6 sekunder på en oppstart.

I normale forhold målte vi en gjennomsnittlig oppstartstid på 4.97 sekunder, som hittil er bunnrekord.

Foruten treg oppstart og treg zoom, er allikevel MVX25i et gjennomsnittlig raskt kamera.

Batteri

Batterikapasiteten på MVX25i er ikke spesielt bra. Det medfølgende batteriet klarte seg 1 time, 10 minutter og 9 sekunder i vår test. Dårligst igjen. Selve indikeringen av batteriets gjenværende levetid er også ganske dårlig. Det oppgis ikke hvor lang tid batteriet har igjen, slik som hos Sony, man kan bare gjette ut i fra tre forskjellige stadier på batteri-ikonet på skjermen.

Det er merkelig at kameraets batteri gjør det såpass dårlig når det noe billigere kameraet fra Canon, MV750i, faktisk holder rekorden i denne kategorien.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen