Test

Test av Canon Ixus 800 IS

I bruk

Canons nye toppmodell heter Ixus 800 IS, der IS står for ”Image Stabilizer” eller bildestabilisator. Det er det første kameraet i Ixus-serien som har denne svært nyttige funksjonen. Ellers har kameraet 6 megapiksler og 4x optisk zoom. Forgjengeren hadde 7 megapiksler, og vi må berømme Canon for å tørre å gå ned til 6. Det kan tyde på at megapiksler ikke lenger er det viktigste salgsargumentet. Den lengre zoomen er også kjærkommen.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Som vanlig for Ixus-serien, er også 800 IS et lite lommekamera, der det er lagt vekt på design. Kameraet er meget stilig med matt ”aluminium” foran, og mye svart bak. Jeg skriver ”aluminium” i anførselstegn, for det er ikke ekte. Det er et plastmateriale, og som vi også påpekte på Ixus 55, så får det dessverre lett riper. Vi la også ganske fort merke til at det kom noen riper på skjermen. Vi anbefaler derfor at du ikke har det i lommen sammen med nøkler eller annet som kan skade overflaten.

Bortsett fra dette, virker kameraet velbygd. Alt er fast, og føles som det er skrudd ordentlig på plass. Stativfestet er i metall, og selv om få brukere vil benytte dette så mye at det blir viktig, så tyder det på at det er lagt litt ressurser i byggekvaliteten.

Kameraet er overraskende tungt i forhold til størrelsen. Nå vil vi på ingen måte kalle det tungt, men det veier litt mer enn du ville forvente. Det kan igjen tyde på at de har bygget kameraet mer solid, og det gir utvilsomt en følelse av kvalitet. Med sine 194g, inkludert batteri og minnekort (164g uten), så er det tyngre enn de aller letteste, men over hodet ingen tungvekter.

På lommekameraer gjøres det alltid kompromisser i forhold til ergonomi. Så også på Ixus 800 IS. Baksiden av kameraet har en 2,5 tommer stor skjerm. Over denne har Canon klart å presse inn en optisk søker og en på-/av-knapp. Personlig setter jeg pris på optisk søker, for det er mange tilfeller der LCD-skjermen ikke klarer jobben. Problemet er bare at den dekker langt mindre enn det du faktisk får med på bildet, og dermed er den vanskelig å bruke til å komponere bilde med. Den er også svært liten.

Til høyre for skjermen er det de vanlige knappene for å endre enkelte ofte brukte innstillinger, og for å komme inn i menyen. Det er også en knapp for direkte-utskrift. På tidligere Ixus-modeller har det vært et programhjul der du kan velge ulike opptaks- og avspillingsfunksjoner. Dette hjulet er nå felt inn i selve kameraet, og bare en liten bit stikker fram. Det gjør det mer diskret, og du endrer ikke så lett på det ved et uhell.

De mest brukte funksjonene ligger tilgjengelige uten at du må inn i menyen. Knappene er små, og for store fingre, kan det noen ganger være vanskelig treffe riktig på noen av dem.

Zoom-bryteren ligger rundt utløseren, og dette sparer ikke bare plass, men er en svært hensiktsmessig måte å plassere den, da du fortsatt kan ha et godt grep på kameraet med tommelen.

Kameraet er best å betjene med begge hender, men vær oppmerksom på at blitsen er plassert helt ute i hjørnet, så fingre fra venstre hånd lett kan dekke for blitsen, hvis du ikke passer på.

 

Optikk

Vurdering:

I motsetning til tidligere Ixus-modeller, har Canon nå fått plass til 4x optisk zoom, tilsvarende 35-140mm. De aller fleste vil sette pris på mer zoom, men som vanlig må vi påpeke at det hadde vært langt å foretrekke at de begynte videre enn 35mm, i stedet for å putte på mer i den lange enden. 28-112, hadde vært et mye mer anvendelig zoomområde.

Lysstyrken er f/2.8 på vidvinkel, men såpass dårlig som f/5.5 på tele. Det gjør at du vil trenge en del lys for å få skarpe bilder. Kameraets innebygde bildestabilisator hjelper en del, og det skal vi komme tilbake til, men bildestabilisatoren bør ikke brukes som en grunn for å gjøre lysstyrken dårligere, da disse ikke erstatter hverandre, men heller utfyller hverandre.

Canon har valgt å beholde objektivet som kommer ut av kameraet, i stedet for å bruke internt objektiv som en del andre produsenter bruker i lommekameraene sine. Objektivet er beskyttet av to plastlameller som åpner seg når du skrur på kameraet. Det er en enkel løsning som gir god beskyttelse. Men det går an å skyve lamellene til side, så det kan fortsatt komme noe borti objektivet hvis du er uheldig.

 

Funksjoner

Vurdering:

Canon er relativt konservative når det kommer til fancy funksjoner. Flere og flere produsenter implementerer fjerning av røde øyne, og opplysing av undereksponerte områder i prosesseringen av bildet. Dette har vi fortsatt ikke på Ixus 800 IS. Men Canon har denne gangen implementert optisk bildestabilisator. Canon var de første som begynte med dette i noen objektiver til speilreflekskameraer midt på nittitallet. Siden har mange kommet til, også på kompaktkameraer, og Canon har hatt dette på sin ultrazoom-modell i flere år. Men nå har det da også kommet til Ixus-serien. Foreløpig bare på denne modellen, men vi forventer at dette blir standard på alle Ixus-modeller om ikke lenge.

Bildestabilisatoren fungerer ved at det er noen små gyroer som registrerer bevegelser, og en mikroprosessor som ut fra denne informasjonen styrer et linseelement som kompenserer for disse bevegelsene. Det hele er svært avansert, men fungerer imponerende bra. Hvor stort utbytte du får av det, varierer fra person til person, men i gjennomsnitt kan du holde kameraet ca 4 ganger så lenge uten å få uskarpe bilder.

Kameraet tilbyr ikke så mange manuelle funksjoner. Dette er ment som et ”pek-og-klikk”-kamera. Men du kan stille hvitbalanse, og til og med sette den manuelt. Du kan også velge lysmålesystem, og naturligvis over- eller undereksponere.

Canon har noe de kaller ”My Colors”, som er en funksjon for å leke med fargene på bildet. Du kan forsterke enkelte av fargene, eller til og med bytte ut en farge med en annen. Dette er ganske avansert, og fungerer rimelig greit, men vi må innrømme at sånt er lettere å gjøre kontrollert i et bildebehandlingsprogram. Men her får du muligheten til å gjøre slike ting, selv om du ikke bruker PC, og det kan være en fordel for enkelte.

Bildet til venstre er tatt med My Colors-innstillingen "Vivid red". Du kan se at rødfargene er kraftigere. Det er også mulg å justere mye av dette manuelt. Du har også valg for svart/hvitt, sepia og andre spesialeffekter.

Det er innebygd en hjelpefunksjon for panoramabilder, som viser deg hvor mye hvert bilde bør overlappe. Den er ikke fantastisk, og vi har sett bedre funksjoner. I tillegg setter den ikke sammen bildene for deg, slik for eksempel HPs kameraer gjør. Det følger med programvare for å sette sammen bildene etterpå, men det burde ikke være noe problem å ha denne muligheten også i kameraet.

Makrofunksjonen på kameraet er en av de bedre vi har sett. Den gir deg utsnitt på ned til 30 x 22mm ved en fokusavstand på ca 2 cm. Det er ikke lett å fotografere på slike avstander, og vi hadde helst sett at makrofunksjonen fungerte bedre på tele, men det er få kameraer som tilbyr dette. Makrofunksjonen fungerer med andre ord likt som på de fleste kameraer, men du kommer litt nærmere enn det som er vanlig.

 

Videofunksjonen er som på nesten alle kameraer om dagen. 640 x 480 piksler med 30 bilder pr. sekund så lenge det er plass på minnekortet. Du får med andre ord bra videokvalitet til visning på TV. Den optiske zoomen fungerer ikke mens du filmer, men siden videoopptak har så mye lavere oppløsning enn sensoren, kan du bruke digital zoom, uten å miste bildekvalitet. Du kan benytte digital zoom på videoopptak selv om du har skrudd den av for stillbilder. Hvis du kan akseptere lavere oppløsning på opptaket, kan kameraet ta 60 bilder i sekundet. Det gjør at du har muligheten til å fange raske bevegelser, som du så kan vise i langsom hastighet. Du kan også justere på fargene, litt som du kan med stillbilder.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på 2,5 tommer, og består av 173 000 piksler. Vi liker at det er over 200 000, men 173 000 er ikke dårlig, og det fungerer bra på denne skjermen. Det er ikke lett å se forskjell på denne, og en med 200 000. I dårlig lys fungerer den meget bra, og det er mulig å komponere et bilde selv i ganske mørke rom. Skjermen klarer dette ved å ha lav oppdateringsfrekvens på skjermen, slik at den fanger mye lys pr. bilde, i mørke omgivelser. Den forsterker også signalet en del, så du kan se en del støy hvis det er svært mørkt, men ikke plagsomt mye. Kombinasjonen av disse to funksjonene, gjør at bildet på skjermen blir lysere enn i virkeligheten, og fungerer utmerket sammen, uten at noen av dem blir så framtredende at det blir plagsomt.

I sterkt lys er det en refleksbehandling på skjermen, som gjør at den fungerer tilfredsstillende. Men i likhet med alle andre LCD-skjermer, fungerer den ikke optimalt i sterkt lys. Det er vanskelig å komponere, det er vanskelig å se detaljer i bildet, og det er vanskelig etterpå å se bildet på skjermen. Dette er felles for alle kompaktkameraer, og er ikke verre her enn på andre.

For å bøte litt på problemene i sterkt lys, velger Canon fortsatt å beholde den optiske søkeren. Mange liker å bruke den, men dessverre er søker så liten at den er vanskelig å bruke. Den dekker heller ikke hele bildet, bare ca 70%, så du får med mye mer på bildet enn det som vises i søkeren. Det virker unødvendig på oss, for litt annen optikk i søkeren kunne gjort det bedre, og det medfører at søkeren kun kan brukes i nødsfall. Det hadde vært å foretrekke med en litt bedre søker, når den først er der.

Skjermen gir deg informasjon om de fleste relevante innstillinger på kameraet, slik som bildekvalitet, oppløsning, ISO-verdi, blitsinnstilling, lysmålingsmetode, ledig plass på minnekortet og så videre. Du kan velge å ta bort denne informasjonen, eller skru skjermen helt av for å spare strøm. Når bildet er tatt, kan du også få opp informasjon om når bildet er tatt, størrelse på bildefila og histogram. Vi har ingenting å utsette på informasjonsmengden, og den er spredd rundt kanten av skjermen, så den dekker ikke mye av bildet.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et ganske lite litium-ion-batteri på 3,7v og 1120mAh. I følge CIPA-standarden, skal det gi 240 bilder på en lading. Mer hvis du ikke bruker skjermen.

Batterikapasitet CIPA

Det følger med lader, så hvis du kjøper et ekstra batteri, kan du lade det ene mens du bruker det andre. Det er ikke mulighet for å bruke standardbatterier.

 

Autofokus

Vurdering:

Ett av ankepunktene mot Canons digitale kompaktkameraer har lenge vært autofokushastighet. Det ser ut som de virkelig har gjort noe med det, og IXUS 800 IS framstår som ett av kameraene med aller raskest autofokushastighet i sin klasse.

Autofokushastighet - vidvinkel

På full tele ser vi det samme, at hastigheten er bedre enn de andre kameraene, og det selv om det er noe lengre tele på dette enn på de fleste andre. Dette er framskritt, Canon.

Autofokushastighet - tele

Vi opplevde autofokusen som presis, og den ga oss skarpe bilder i alle situasjoner. Kameraet har flere fokuspunkter, og disse blir valgt automatisk. Hvis du ønsker det, kan du velge å bare benytte det midterste fokuspunktet. Da har du alltid kontroll på hvor kameraet fokuserer.

Kameraet kan fokusere i selv ganske dårlig lys. Vi målte dette til 0,7 EV på vidvinkel, noe som er svært bra for et kompaktkamera. På tele falt prestasjonene en del, og vi måtte over 2 EV for å kunne fokusere konsistent. Det er litt svakere enn gjennomsnittet.

Det svakeste lyset der autofokusen fungerer - EV

Selv om fokus ikke er oppnådd, vil kameraet kunne ta bilde. Det kan være en fordel, for det gir deg mulighet til å fange situasjonen, selv om autofokusen svikter, men du må være oppmerksom på det, så du ikke tar bilder du tror er fokusert, men ikke er det.

Autofokusen lager en litt ubehagelig lyd. Den er ikke veldig høy, så plagsom kan den ikke kalles, men den er litt skjærende, og høres ikke helt god ut.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på kameraet er bra. Det er lite venting, og det er få kameraer som gjør det raskere enn dette. Dette er en trend vi ser på flere og flere kameraer, og det er på også på tide. Ideelt sett bør kameraet være på med en gang du skrur det på. Men på grunn av objektiv som skal flyttes på, vil dette være umulig. Vi håper likevel på å se tider under ett sekund etter hvert.

Oppstartstid - sekunder

Hvis vi ser på hvor mange bilder vi kan ta i løpet av 10 sekunder, klarer kameraet seg bedre enn gjennomsnittet der også.

Antall bilder på 10 sek. - uten blits

Hvis vi skrur på blitsen, blir tallene enda bedre. Da er den plutselig best i klassen. Det betyr at ladetiden på blitsen er kortere enn på de fleste andre kameraer. Dette gjelder på kortere avstander. Hvis vi tar bilder som lader ut blitsen hver gang, blir kameraet dårligere enn gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sek. - med blits

Utløserforsinkelsen målte vi til 0.03 sekunder. De fleste kameraer klarer vi ikke å måle noen forsinkelse på, men forskjellen er så minimal, at til alle praktiske formål vil den ikke ha noe å si. Du kan ikke merke at det er noen forsinkelse på utløseren.

Hvis vi setter på blitsen igjen, vil man normalt få en langt større forsinkelse. Her bruker Ixus 800 0,1 sekund, som igjen er best i klassen. (middelkameraet gjør det såpass bra her, fordi det inkluderer alle kameraer vi har testet, også speilrefleks).

Utløserforsinkelse med blits

Et irritasjonsmoment ved mange kameraer er overføringshastigheten for bilder til datamaskinen. Alt for mange kameraer bruke fortsatt gammel USB 1.1 for denne overføringen. Canon bruker nå USB 2.0 Hi-Speed, og det gjør at vi får en overføringshastighet som er meget bra. Best i klassen igjen. Vi anbefaler ofte å kjøpe en kortleser for å overføre bildene, da det går raskere. Med Ixus 800 vil ikke det bety noe forskjell, men en kortleser er alltid praktisk.

Overføringshastighet - MB/s

Alt i alt er dette et meget raskt kamera, som tar bilder når du trenger at de blir tatt, og som du slipper å vente på.

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Canons Ixus-kameraer har alltid vært greie å bruke. De har gitt ganske gode muligheter til å sette innstillinger selv, samtidig som du har kunne bruke full automatikk hvis du vil overlate alt til kameraet. Slik er det også på Ixus 800. Kameraet har en automatisk funksjon, som styrer nesten alt, og en manuell funksjon der du kan bestemme mer selv. Det er ikke innstillinger for lukkertid og blenderåpning, eksponeringskompensasjon, lysmåling, hvitbalanse, bildekvalitet finnes.

Kameraet har to menyer, og det kan noen ganger virke litt forvirrende. Den ene menyen, som du bruker minst, finner du ved å trykke på meny-knappen. Her finner du innstillinger du gjerne bare setter en gang, slik som dato og klokkeslett, lysstyrke på LCD-skjermen, språkvalg og så videre. I tillegg finner du valg for farger og bakgrunner i menyene, og noen oftere brukte funksjoner som hjelpelampe for autofokus, innstillinger for bildesatbilisator med mer.

Men de funksjonene du bruker veldig ofte, finner du ved å trykke på ”Func. Set”-knappen i midten av fireveisvelgeren. Da får du opp innstillinger for hvitbalanse, bildekvalitet, lysmåling og eksponeringskompensasjon og litt til. Denne menyen endrer seg alt etter hvilken opptaksfunksjon du bruker. I automodus er den svært begrenset.

Enkelt fortalt, er alle de mest brukte funksjonene under denne menyen, og resten i den vanlige menyen. Men mange funksjoner trenger du ikke gå inn i noen meny for å sette i det hele tatt. De er tilgjengelige på knapper på kameraet. Det er med andre ord en god løsning for å gi lett tilgang til funksjonene i kameraet.

Kameraet er ikke så lett å bruke med en hånd, og det anbefaler vi heller ikke å bruke med noen kameraer. En ulempe er at blitsen er plassert slik at du lett får en finger på venstre hånd foran den når du bruker to hender. Programhjulet er innfelt i kamerahuset, og er ikke så lett å endre ved et uhell. Dette er en bedre plassering enn på tidligere modeller.

Kameraet kommer ikke med krybbe du kan plassere det i for lading over overføring av bilder. Det er ganske hendig hvis du stort sett er hjemme når du tar bilder, men hvis du er mye på farten, vil du foretrekke en separat batterilader og en løs kabel til overføring. Dette blir smak og behag.

Alt i alt er det lite å utsette på dette kameraet. Alt virker forseggjort og gjennomført, og bildestabilisatoren gjør sitt til at det er lettere å fotografere i mange situasjoner. Men viktigst av alt er kanskje bildekvaliteten. La oss ta en kikk på den.

 

 

Canon Digital Ixus 800 IS   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen