Test

Test av Canon EOS D60

Det er snart et år siden vi fikk låne Canon EOS D60 i 6 dager av Canon Norge. Av forskjellige grunner ble testen stadig utsatt, men ettersom Canon nå har lansert neste generasjon av kameraet, Canon EOS 10D, fant vi det på tide å lansere testen.

Da jeg lånte kameraet gikk jeg ikke gjennom de prosedyrer jeg gjør når jeg tester kameraer nå. Jeg vil derfor fokusere mer på opplevelsen av kameraet enn harde testfakta.

Hvorfor digitalt speilrefleks?

Jeg har fotografert med filmbasert speilrefleks i mange år, og selv om jeg nå disponerer mange "hotte" digitalkameraer har jeg enda ikke lagt speilrefleksene på hylla.

Den største prinsipielle fordelen med et speilrefleks er at man får opp et meget nøyaktig søkerbilde i den optiske søkeren. Søkerbildet er stort og lyst, og man kan tydelig se hvilke deler av bildet som er skarpt. Et kompakt digitalkamera har gjerne en enda mer nøyaktig LCD-skjerm, men denne har ikke god nok oppløsning til at man kan vurdere skarpheten i bildet. LCD-skjermen vil heller ikke være like gunstig å bruke i svakt lys.

På de fleste digitale speilrefleks kan man ikke se motivet i live-view på LCD-skjermen. Dette er fordi speilet i kameraet sender bildet av motivet opp til søkeren, mens CCD-brikken ikke får noe lys i det hele tatt. Under eksponering vippes speilet opp, og først da får bildebrikken lys. Denne vippingen av speilet lager en karakteristisk lyd som mange produsenter etterlikner på digitale kompaktkameraer. Bildebrikkene på speilrefleks er heller ikke laget for å ta opp video, så på dagens digitale speilrefleks kan man ikke ta opp video.

Prinsipielt trenger ikke et speilrefleks å ha bedre bildekvalitet, brukervennlighet og hastighet. De har det likevel. Foreløpig er digitale speilrefleks totalt overlegne på disse områdene, hvilket jeg skal komme tilbake til.

Speilrefleks har også ulemper. Prisen på digitale speilrefleks har til nå vært vanvittig, men vi regner med at prisene vil synke drastisk i årene som kommer. Størrelse og vekt taler heller ikke til speilreflekskameraets fordel. Til nå har vi heller ikke sett funksjoner på digitale speilreflekskameraer som MP3-spiller, lydopptak, videoopptak mv. slik vi ser det på mange digitale kompaktkameraer.

Canon EOS D60 i bruk

D60 virker solid og godt bygget. Kameraet er imidlertid ikke like robust som de mer profesjonelle kameraene. Ergonomien er meget god, men man må i praksis benytte to hender for å fotografere.

For en som er vant til å skyte med Canons speilrefleks er det lett å sette seg inn i funksjonaliteten. For den avanserte brukeren er D60 mye lettere å bruke enn et kompakt kamera. Man har nemlig dedikerte knapper og hjul for alle viktige funksjoner, og fordi kamerahuset er stort er det plass til å gi disse en skikkelig plassering.

Forholdet mellom lukkertid og blenderåpning reguleres effektivt ved å vri på et hjul. Man har forsåvidt samme funksjonalitet på mange kompaktkameraer, men på kompaktkameraer har man normalt svært få blenderåpninger å velge mellom. Jeg har heller aldri vært borte i et kompakt kamera som foretar slik regulering så presist og effektivt.

Det eneste jeg savnet direkte tilgang til var ISO-innstillinger. For å regulere ISO må man i utgangspunktet inn i menyen. Heldigvis kan man programmere hvilken funksjon hjulet bak på kameraet skal ha, og jeg valgte at man skulle betjene ISO-verdiene ved å holde en knapp inne mens jeg vred på hjulet. Flott.

Zoom og manuell fokus gjøres på objektivet, og vil variere fra objektiv til objektiv. Uansett hvilket objektiv man velger vil både zooming og fokusering bli langt mer presis enn på et kompakt kamera. Dessverre er ikke søkeren til D60 like nøyaktig som en LCD-skjerm, så selv om zooming håndteres på en flott måte er man ikke garantert å få nøyaktig det utsnittet man hadde håpet på.

Da jeg første gang løftet kameraet opp til øyet og trykket ned utløseren måtte jeg bare smile. Kameraet reagerte momentant. EOS D60 har fått mye kritikk for treg autofokus, men i forhold til et kompaktkamera er autofokusen til D60 svinerask.

.
RAW
JPEG Fine
. D60 G2 D60 G2
10 sek. 12 3 16 10
1 min. 25 13 26 30

Jeg forsøkte å ta flere bilder etter hverandre. Jeg forventet at jeg måtte vente noen sekunder mellom hvert bilde, slik man vanligvis må på et kompaktkamera. Men neida. Canon EOS D60 er like raskt klart til bruk som du er det.

Kameraet kan ta 8 bilder etter hverandre med 3 bilder i sekundet i continuous modus. Og dette selv om man tar bilder i RAW-format, som vanligvis gjør kompaktkameraer trege som sirup! Hvis man tar 8 bilder fortløpende på denne måten, kan du ta et nytt bilde igjen etter få sekunder. Til vanlig fotografering vil man aldri oppleve å måtte vente på kameraet!

Som dere ser av tabellen ovenfor er D60 overlegen i RAW-format. I JPEG-modus er ikke kameraet like overlegent, men vil pga. overlegen autofokus og god bufferhåndtering virke langt raskere enn et kompaktkamera under praktisk fotografering.

Konklusjonen når det gjelder bruk er at D60 er et aldeles herlig kamera. D60 ligger lysår foran ethvert kompakt kamera jeg har prøvd. Det er rett og slett mye morsommere å ta bilder med et digitalt speilrefleks.

Det eneste jeg savner er muligheten til å se søkerbildet på LCD-skjermen. Jeg er glad i mulighetene den vridbare LCD-skjermen på mitt Canon G2 gir. Med et digitalt speilrefleks må man ha øyet helt inntil kamerahuset for å komponere bildet. Søkeren viser også bare 95 % av bildet, så hvis man ønsker en helt nøyaktig komposisjon av bildet blir dette vanskeligere å få til enn på et kompaktkamera.

Canon EOS D60   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen