TEST: Test av Canon EOS 5D Mark II
Test

Test av Canon EOS 5D Mark II

Testresultater

Canon EOS 5D Mark II

Positive ting HD-video, værtett, meget bra støynivå og bildegjengivelse.
Negative ting Kostbar optikk trengs for å forsvare kameraets merverdi, ingen innebygd blitz.0

Testresultater

Canon EOS 5D Mark II

Positive ting HD-video, værtett, meget bra støynivå og bildegjengivelse.
Negative ting Kostbar optikk trengs for å forsvare kameraets merverdi, ingen innebygd blitz.0
Med betegnelsen "Mark II" angir Canon at EOS 5D har fått en etterfølger, skjønt det er ikke så mye igjen av den tre år gamle originalen i Mark II-versjonen.

Formen, størrelsen og vekten er den samme og begge kameraene har 35 mm fullformat bildebrikke, men både eksteriøret og interiøret er betydelig oppgradert, dog fortsatt uten innebygd blitz og AF-lampe.

Prisen gjør at dette neppe er et kamera som ligger under mange juletrær i år, med standard-objektivet koster pakken godt over 30.000 kroner.

Les hele den omfattende testen hos vårt søstermagasin Digit.no.

Værbestandig oppgradering

Når sant skal sies var vi bare middels fornøyd med den nå tilårskomne EOS 5D og det var med stor spenning vi tok fatt på testen av etterfølgeren, EOS 5D Mark II. Selv om det er minimale forskjeller på det ytre, er det likevel et totalt nytt kamera. Selv den mest iøyefallende utvendige forskjellen, den tre tommer store, klare og høyoppløste LCD-skjermen, er en betydelig forbedring.

"Et lite skår i gleden over kameraets høye bildekvalitet er at 35 mm fullformat bildebrikke og 21 megapikslers bildeoppløsning setter meget strenge krav til optikken."

Eksteriøret er bygd over samme magnesium-lest som EOS 5D, men "Mark II" har fått nye forseglinger og pakninger som vil gjøre kameraet like værtett som de virkelig proffe kameraene i EOS-1-serien. Et betydelig pluss er implementeringen av Canons nye menystruktur, som er betydelig mer brukervennlig enn den gamle. Dessverre har Canon beholdt de to minst brukervennlige løsningene, hovedbryteren og vippepinnen for navigasjon.

Mye ny teknologi

Innvendig er praktisk talt alt nytt. I løpet av de tre årene som har gått siden EOS 5D ble lansert, har mange teknologiske innovasjoner funnet sted, som naturligvis er på plass i EOS 5D Mark II. De suppleres av en rekke nye funksjoner og finesser, som Live View og videoopptak i HD-kvalitet.For en profesjonell eller avansert bruker er det likevel ikke disse to egenskapene som vil vekke størst begeistring. Derimot vil kameraets 21 megapikslers CMOS bildebrikke med automatisk støvfjerning, den oppgraderte signalprosessoren og optimaliserte algoritmer være nyvinninger som fullstendig overskygger "gamlingen" EOS 5D.

Søkeren har samme forstørrelse som EOS 5D, men utsnittet som vises er utvidet fra 96 prosent til 98 prosent. Selv om Canon ikke har klart 100 prosent, slik som Sony Alpha 900 og Olympus E-3, er utsnittet større enn i erkefienden Nikon D700.

Mattskiven kan skiftes ut for spesielle behov og søkerinformasjonene suppleres av et stort LCD-panel på toppen som kan belyses. Opptaksinformasjonen kan også vises på bildeskjermen og har mulighet for direkte funksjonsinnstilling, men dette er ubegripelig tungvint konstruert.

Topp kvalitet

Selv om 21 megapiksler kan synes mye på en 35 mm bildebrikke, er det omtrent det man assosierte som oppløsningen til en 35 mm Kodachrome film. Når EOS 5D Mark II i tillegg leverer en bildestøy som kan matche Nikon D3 og D700, som bare har 12 megapikslers oppløsning, kan man trygt si at det blir klasseseier til EOS 5D Mark II.Du kan se flere bilder tatt med kameraet her.

Det er også grunn til å gi honnør til EOS 5D Mark II for eksemplariske JPEG-filer, men enda viktigere at RAW-filene er så innholdsrike og fleksible at det er en fryd å jobbe med dem.

At lysmåling og eksponering treffer blink hver gang, uansett motiv, kom ikke som noen overraskelse. Canon har et velfortjent renommé når det gjelder sin evaluerende lysmåler, selv om (eller kanskje takket være) at den bare har 35 målepunkter å analysere. Med unntak av auto hvitbalanse i lampelys, som bevisst er gitt en varm fargetone, leverer EOS 5D Mark II meget fargenøytral hvitbalanse.

Personlig savner vi innebygd blitz i EOS 5D Mark II og vi liker definitivt ikke plasseringen av kontakten for kabelsynkronisering. Derimot er det gledelig at Canons E-TTL II blitzkontroll synes å være enda mer stabil enn den gamle utgaven, tilsynelatende like pålitelig som Nikons i-TTL system, som hittil har vært markedets suverent beste. At alle blitzfunksjoner i Speedlite 580EX II og 430 EX II kan styres fra kameraet er også et betydelig framskritt.

Bruk penger på optikken

Canon leverer den mest omfattende og kompetente programvaren av samtlige konkurrenter og EOS-systemet er bransjens best utbygde tilbehørsprogram. Utvalget av optikk er også formidabelt, men begrenset til EF-serien.

Et lite skår i gleden over kameraets høye bildekvalitet er at 35 mm fullformat bildebrikke og 21 megapikslers bildeoppløsning setter meget strenge krav til optikken. Teoretisk kan man bruke alle EF-objektiver, men ikke forvent all verdens bildekvalitet med rimelige objektiver, spesielt ikke optikk som i utgangspunktet var konstruert for bruk på film.

Vi har testet kameraet med to høyaktuelle objektiver, standardzoomen EF 24-105 mm f/4L IS USM og den faste lyssterke vidvinkelen EF 35 mm f/1,4L USM. De viser at kameraets ytelser i stor grad avhenger av objektivets kvalitet.Standardzoomen er praktisk i bruk, men svakhetene i de optiske ytelsene reduserer verdien av 21 megapikslers bildeoppløsning og fullformat bildebrikke. Med faste objektiver vil kameraet derimot gi en bildekvalitet av ypperste klasse.

Flott kvalitet, få funksjoner

Til slutt noen ord om kameraets videofunksjon. Om noen skulle være forledet til å tro at EOS 5D Mark II også er et fullverdig videokamera, er det en villfarelse. Kameraet kan foreta videoopptak i full HD og det er slett ikke noe å si på kvaliteten.

Dessuten gir utskiftbar optikk eventyrlige muligheter for kreativ utfoldelse. I praksis, derimot, er funksjonen utelukkende ment som en opsjon for å lage korte sekvenser til en reklamefilm, en arbeidsscene til en spillefilm, eksperimentell video og så videre, pluss at det kan være nyttig for en fotograf å kunne filme en hendelse og skyte stillbilder samtidig.

Men EOS 5D Mark II er definitivt ikke egnet til å filme familiens ferietur til Kreta. Til det er funksjonaliteten altfor begrenset, blant annet vil autofokusen være svært ustabil og kan også endre eksponeringen betydelig. Autofokus under opptak er mulig, men ikke å anbefale.

Konklusjon
Med 21 megapikslers bildefiler vil EOS 5D Mark II være et ideelt kamera for arbeidsområder som reklame, mote, portrett og lignende, hvor høy bildeoppløsning er verdsatt. Men kameraet vil også være meget aktuelt for natur- og reportasjefotografer fordi det er kompakt, pluss at det også kan by på høye lysfølsomheter og relativt raske serieopptak.

Prisen er stiv, men sett i forhold til hva du får er det knapt noe kamera på markedet i denne prisklassen som kan oppvise en kombinasjon av egenskaper, ytelser og bildekvalitet på nivå med Canon EOS 5D Mark II. Merk at kameraet oppnår 83 prosent i vår evaluering, på tross av at kameraet får svake karakterer for blitz, siden det ikke er innebygd.

For de fleste av oss vil Canon EOS 5D Mark II forbli en drøm, men den betryggende følelsen av å vite hva man skal velge den dagen Lotto-kupongen går inn, vil sette en ekstra spiss på trekningene i tiden framover.Dette liker vi:

 • Kompakt og prisgunstig proffkamera i robust, værtett utførelse
 • Nyeste utgave av CMOS bildebrikke og DIGIC 4 bildeprosessor
 • Responsiv funksjonalitet ved oppstart, autofokus, opptak og avspilling
 • 21 Mp bildeoppløsning med 14-bits A/D-konvertering
 • Lav bildestøy ved alle kalibrerte ISO-verdier (inntil ISO 6400)
 • Meget velbalanserte JPEG-filer med attraktiv fargemetning
 • Eksemplarisk eksponering og hvitbalanse
 • Høylysmåling og kontrastutjevning kan velges
 • Meget høyt dynamisk kontrastomfang
 • Separate kontroller for støyreduksjon ved høy ISO og lang lukkertid
 • Forbedret 3" Clear View LCD-skjerm med 920.000 bildepunkter
 • LiveView med både kontrastbasert og fasebasert autofokus
 • Full HD video, dog begrenset til spesifikke opptakssekvenser
 • Fysisk og elektronisk støvfjerning i kamera og programvare
 • Stor og lys søker med utskiftbare mattskiver
 • Rikholdig informasjon på LCD-panel og i søkeren
 • Direkte valg av innstillinger fra LCD-skjermen (men noe tungvint)
 • Forstørret skjermbilde ved manuell fokusering med LiveView
 • Rimelig raske serieopptak for et 21 Mp kamera (3,9 b/s)
 • Canon E-TTL II blitzsystem med støtte for trådløs blitzstyring
 • Stort utvalg av optikk og tilbehør for EOS-systemet
 • Finjustering av autofokus for inntil 20 objektiver
 • Automatisk vignetteringskontroll for mest aktuelle objektiver
 • HDMI-utgang og eksepsjonelt rask overføring via kabel til PC (PTP)
 • Støtte for avansert, trådløst og kablet kommunikasjonsgrep WFT-E3
 • Beste programvarepakke på markedet
 • Attraktiv pris, sett i forhold til kameraets egenskaper og ytelser

Dette liker vi ikke
 • Hovedbryteren har ukomfortabel plassering og funksjon
 • Vippepinne (joystick) lite brukervennlig
 • LCD-skjermen kan ikke vris eller vippes
 • Svak lysfølsomhet og treg autofokus med Live View
 • Live View må aktiveres spesielt før den kan tas i bruk
 • Tungvint prosedyre for å foreta innstillinger fra LCD-skjermen
 • Ingen innebygd blitz, heller ikke AF-assistanse uten ekstern blitz
 • Bare én lagringsplass for manuelt målt hvitbalanse
 • Dekslet over kontakten for kabelblitz er i veien under bruk
 • Ikke innebygd søkersperre, kun løst deksel
 • Søkeren mangler hjelpelinjer og virtuell horisont finnes ikke
 • Ikke mulig å redigere eller RAW-konvertere bilder i kameraet
 • Kostbar optikk trengs for å forsvare kameraets merverdi

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen