TEST: Test av Canon EOS 500D
Test

Test av Canon EOS 500D

Testresultater

Canon EOS 500D

Positive ting Meget høy bildekvalitet, kompakt og lett, enkelt med LiveView, stort utvalg av tilbehør
Negative ting Ikke dreibar LCD-skjerm, standardzoom ikke optimal, Treg autofokus ved video0

Testresultater

Canon EOS 500D

Positive ting Meget høy bildekvalitet, kompakt og lett, enkelt med LiveView, stort utvalg av tilbehør
Negative ting Ikke dreibar LCD-skjerm, standardzoom ikke optimal, Treg autofokus ved video0
Med EOS 500D viderefører Canon suksesshistorien med rimelige EOS speilreflekser. Helt siden starten for snart seks år siden, med modellen EOS 300D, har det vært solgt tusener av kameraer i "hundreserien".

Klikk her for å lese hele testen på Digit.no.

EOS 500D er den nyeste modellen i serien og har således fått de siste nyskapninger og mange teknologier fra Canons profesjonelle EOS-modeller. Den viktigste oppgraderingen fra EOS 450D, som fortsetter parallelt med EOS 500D, er muligheten for HD videoopptak, slik som i proffmodellen EOS 5D Mark II.

450D vs 500D
En annen forskjell er at EOS 500D har fått en bildeoppløsning på hele 15 megapiksler. det samme som storebroren EOS 50D, dog viser testen at bildebrikken og DIGIC 4-prosessoren er enklere konstruert enn i EOS 50D. Sammenlignet med EOS 450D, leverer EOS 500D litt bedre bildekvalitet totalt sett, det har bedre ytelser og noe bedre spesifikasjoner. Men, så er da også prisen en god del høyere. Om HD-video og 15 megapiksler (i stedet for 12 megapiksler) er ubetydelig for dine preferanser, vil EOS 450D være et vel så godt kjøp.En totalvurdering av egenskaper, ytelser og bildekvalitet viser at forskjellen mellom EOS 450D og EOS 500D er marginal. Stort sett er det bare finesser og egenskaper som skiller dem. For å si det på en annen måte, er det større forskjeller mellom EOS 500D og EOS 50D, naturligvis i favør av EOS 50D. Eksteriøret til EOS 500D og EOS 450D er noe enklere og mindre robust enn EOS 50D, men for en vanlig amatørfotograf vil det ha minimal betydning. Kameraet byr på alt det en fotoamatør har behov for, og mer til.

Bildebrikken i EOS 500D er en CMOS med 15 millioner bildepunkter, som byr på levende opptaksbilde (Live View) med autofokus og automatisk fjerning av støv fra brikken. Slik sett skiller ikke kameraet seg fra sine nærmeste søsken. Den kontrastbaserte aufofokusen ved Live View er fortsatt treg og ubesluttsom, selv under gode lysforhold.

HD-video i 500D
Den virkelig store forskjellen mellom EOS 450D og EOS 500D er muligheten til å foreta videofilming i HD-kvalitet. En slik mulighet høres forlokkende ut, men noen fullgod erstatning for et dedikert videokamera er det ikke. Stor bildebrikke og ditto lange brennvidder gjør at skarphetsdybden blir temmelig grunn. For en kreativ videofilmer er det perfekt, men en amatør vil raskt oppdage at mye av det som ville blitt skarpt med et videokamera, blir temmelig ullent med EOS 500D. Ikke fordi det er noe feil med kameraet, men fordi optiske naturlover setter betingelsene for hva som blir skarpt og hva som blir uskarpt på ulike avstander.Det mest irriterende er likevel at autofokusen ikke er permanent, slik som i et vanlig videokamera. Hvis avstanden til motivet endrer seg, må fokus stilles på nytt. Det kan man riktignok gjøre mens opptaket pågår, men fokuseringen forårsaker pulserende uskarphet. Videopptak av motiver i bevegelse er derfor nærmest umulig. Dessuten, hvis objektivet har konvensjonell fokusmotor vil motorstøyen virke svært forstyrrende på videolyden. Derfor bør objektiver med USM fokusmotor utelukkende brukes ved videoopptak. Manuell fokusering er absolutt å anbefale, men det krever rutine og kan i praksis være umulig med litt unormal kameraposisjon fordi skjermen ikke er bevegelig.

Foruten videofunksjonen er forbedringen ev LCD-skjermen et vesentlig moment i forhold til EOS 450D. Skjermen har samme 3 tommers (7,6 cm) størrelse som i EOS 450D, men liksom i EOS 50D er skjermoppløsningen økt fra 230.000 punkter til 920.000 punkter. Det betyr at det blir lettere å se detaljer i bildet ved etterkontroll og avspilling, men enda viktigere er det at skjermbildet blir langt mer naturtro ved videoopptak, også ved fotografering med Live View. En annen forbedring i forhold til EOS 450D er at man nå kan foreta innstillingsvalg direkte fra LCD-skjermen, uten å gå via menyen.

LCD-skjermen på EOS 500D er ikke utvippbar og dreibar, slik som på et ekte videokamera og på systemkameraer fra Olympus og Panasonic, pluss det nye Nikon D5000. Skjermen har riktignok hele 170 graders betraktningsvinkel, men en felksibel skjerm er utvilsomt mer brukervennlig, særlig ved videofilming fra uvanlige vinkler.

Konklusjon
Bildekvaliteten fra EOS 500D er et tanke høyere enn fra EOS 450D, men ikke så høy som fra EOS 50D. Forskjellene er imidlertid nokså marginale. Det er ikke lenger kameraets ytelser som har størst betydning for bildekvaliteten, men objektivet. Vår oppfatning er at det er bedre å velge et rimeligere kamera, gjerne EOS 450D, og heller bruke mer penger på objektiver av høy kvalitet. I sum vil det gi langt bedre bilder enn et topp utstyrt kamera og billig optikk.Videoopptak er det nye trekkplasteret i konkurransen om kundenes gunst. Utvilsomt kjekt å ha og det er et stort pluss at funksjonen nå er tilgjengelig i et "rimelig" kamerahus, men likevel vil det være lurt å tenke nøye gjennom hvilke preferanser man har, fotografering eller videofilming, før man går til anskaffelse av et EOS 500D. For egen del er video utelukkende en familiegreie for levende minner, uten ambisjoner om kreativ utfoldelse. Å lage videofilmer som noen gidder å se på, utenom den nære omgangskrets, krever en teknikk som få mestrer. EOS 500D gjør utfordringen enda større ved at man i tillegg må passe på både fokus og skarphetsdybden. Å bygge inn en så krevende videofunksjon i et kamera som primært er beregnet på amatører, syns jeg er villedende.

Her kan du se bilder tatt med kameraet.

Til slutt et par ord om hva som betyr noe når man skal velge et speilreflekskamera. Hvilket merke man skal velge er først og fremst et spørsmål om valg av system, eller sagt på en annen måte, hvilken "leir" man vil tilhøre. Alle de store merkene har et rikelig utvalg av objektiver og tilbehør, men kanskje ett av merkene har større utvalg innefor nettopp ditt interessefelt, som makro, arkitektur osv. Ellers kan det være lurt å velge samme merke som kompisene, slik at dere kan byttelåne objektiver, blitzer og annet tilbehør.

Canon er et trygt valg i så måte, med et enormt arsenal av optikk og tilbehør, EOS 500D er eksempelvis et av få kameraer i denne klassen som kan utstyres med et dedikert batterigrep og som har nettadapter og 12V bil/båt-lader i assortementet. Ytterligere en faktor er at så godt som samtlige objektiver fra frittstående produsenter av optikk kan leveres for Canon EOS kameraer.


Internett: www.canon.no
Pris: omtrent 8.000 kroner 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen