Test

Test av Canon EOS 20D

Canon EOS 20D er så godt som identisk som det gamle EOS 10D. Vi kommer ikke til å ta for oss all funksjonaliteten i denne testen; les heller testen av 10D som bakgrunnsinformasjon. Se også nyheten vår om 20D for utfyllende informasjon.

Vi fikk dessverre bare låne kameraet av Canon Norge i noen få dager, men siden vi har lang erfaring med forgjengeren visste vi hva vi skulle lete etter på nykommeren.

Søker og skjerm

De samme begrensningene og fordelene gjelder for 20D som for alle andre speilrefleks. Den optiske søkeren til 20D er svært mye bedre enn en optisk søker på et kompaktkamera, og søkeren gir mye bedre inntrykk av skarphet og kontraster enn en LCD-skjerm.

Dessverre er ikke søkeren på 20D mer enn 95 % nøyaktig, og det blir da nesten umulig å komponere et motiv med perfekt utsnitt. Man får med mer på bildet enn man ser i søkeren, og bildet må beskjæres etterpå. På denne måten kan man godt si at den effektive oppløsningen blir noe under de 8 megapikslene som faktisk finnes på CMOS-bildebrikken.

Søkeren bærer også preg av å være en etterlevning fra filmens dager; i søkeren får man ingen informasjon om ting som hvitbalanse og ISO-innstilling.

I likhet med andre speilrefleks kan man ikke bruke LCD-skjermen som søker, og man kan ikke ta opp video med kameraet.

På de fleste kompakte digitalkameraer tar det opptil 1-2 sekunder etter at et bilde er tatt til LCD-skjermen igjen er klar til fotografering. På Canon EOS 10D er også søkeren sort lenge nok til at det er merkbart, og ved fotografering av bevegelige motiver kan dette være plagsomt. På Canon EOS 20D er denne perioden der søkeren er sort nesten helt borte.

Dessverre bråker speilet på 20D mye mer enn speilet på 10D. Dette alene vil utelukke kameraet som aktuelt til fotografering i omgivelser som krever stillhet.

En svakhet med 10D er at det tar lang tid før bildet man har tatt vises på LCD-skjermen. Dette er betydelig forbedret på 20D. Både forstørrelse av og skrolling rundt i bilder vises dessverre "hakkete" på skjermen til kameraet.

Batterikapasitet

20D er utstyrt med et nytt oppladbart batteri med høyere kapasitet (1390 mAh mot 1100 mAh på 10D). Canon skal også ha innført andre strømsparende forbedringer på 20D. Kombinert med vesentlig raskere bildelagring førte dette til rekordresultat på batteritesten vår.

Vi klarte å ta hele 7632 bilder før batteriet gikk tomt, halvparten med blits! Dette er over dobbelt så mye som den nærmeste konkurrenten Nikon D70.

Den kontinuerlige knipsingen tok 2 timer 31 minutter.

Hastighet og autofokus

Autofokusen har fått flere punkter, og hvert punkt er mer diskret merket i søkeren. En liten joystick brukes til å velge fokuspunkt manuelt, en nyhet på 20D. Vi syntes ikke at denne joysticken fungerte 100 %, men så er det heller ikke ofte under fotografering at man trenger å velge fokuspunkt.

Canon hevder at autofokusen skal være raskere enn på 10D, men på de objektivene vi testet med (EF-S 18-55 mm, EF 50mm F1.4, EF 17-40 mm F4L) var resultatene identiske som på forgjengeren.

Med EF-S 18-55 mm objektivet er autofokusen til EOS 20D tregere enn på mange kompaktkameraer og ikke minst i forhold til Nikon D70 med Nikons 18-70 mm objektiv.

Enda svakere resultater fikk vi med det lyssterke 50 mm F1.4 objektivet, til tross for at dette er ustyrt med en USM-fokusmotor.

Med 17-40 mm objektivet var resultatene på nivå med de aller beste kompaktkameraene, hvilket er veldig bra, men også merkbart bedre enn Nikon D70 med 18-70 mm objektivet.

Hastigheten på autofokusen er altså avhengig av hvilket objektiv man velger, og med mange objektiver er ikke hastigheten så mye å skryte av i forhold til de beste kompaktkameraene. Vi vet ikke hvilke Canon-objektiver som er aller raskest, men 17-40 mm objektivet går for å være relativt raskt.

Presisheten på autofokusen er imidlertid svært mye bedre enn på et kompaktkamera. Det er sjeldent at man får bilder ute av fokus med 20D. Fokusen virker også mer stabil enn på 10D, som av og til "henger" seg opp slik at det kan bruke sekunder på å fokusere der det normalt ville brukt et par tiendeler.

Egenskapene i svakt lys er også fremragende. I svakt lys fokuserer det nesten like raskt som i sterkt lys, og det kan fokusere nesten i bekmørket. Her er 20D merkbart bedre enn 10D.

Hvis blitsen er vippet opp, kan man fotografere også i bekmørket. Blitsen sender ut en rekke blink som letter fokuseringen. Rekkevidden er god i forhold til innebygde hjelpelamper på de fleste kompaktkameraer. Dessverre aktiveres denne stroboskopiske "hjelpelampen" allerede i ganske godt lys, og den er definitivt sjenerende.

På hastighet ellers er 20D suveren. Oppstartstiden er den klart beste vi noen gang har målt på et digitalkamera, det første bildet kan tas 0.3 sekunder etter at kameraet er skrudd på. Dette er ganske nøyaktig 2 sekunder raskere enn 10D.

Oppstartstiden angitt i sekunder, minst tall er best:

Utløserforsinkelsen er så godt som ikke-eksisterende.

Enda mer imponerende er bildelagringen. 20D knuste alle rekorder på dette i testene våre. I løpet av 10 sekunder kan man ta 28 bilder i enkeltbildemodus!!! Med den innebygde blitsen brukes noe ekstra tid på blitslading, men 16 blitsbilder i enkeltbildemodus på 10 sekunder er likevel imponerende.

Diagrammet under viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder i beste JPEG-kvalitet:

RAW-bildefunksjonen er imidlertid bare et lite hakk bedre enn på EOS 10D og Nikon D70, med 13 bilder i løpet av 10 sekunder. Dette skyldes at bufferen trolig ikke er større enn på Canon EOS 10D, noe som medfører at bufferen bare kan holde 6 bilder mot 9 på 10D.

Antall bilder man kan ta på 10 sekunder i RAW-modus:

Også lagringen mot minnekortet er svært mye raskere enn på 10D, slik at man i løpet av 60 sekunder kan ta 141 JPEG-bilder eller 47 RAW-bilder! Tilsvarende tall for 10D er stusselige 37 og 19 bilder.

På 20D fylles et 256 MB minnekort etter 37 sekunders fotografering i enkeltebildemodus og beste JPEG-kvalitet!

Canon EOS 10D hadde svært treg filoverføring; på EOS 20D er filoverføringen nesten 10 ganger så rask og dermed blant de raskeste på markedet. Med 20D er man derfor ikke nødt til å bruke kortleser hvis man har en USB 2.0 tilkobling på datamaskinen.

Diagrammet under viser filoverføringshastigheten i MB/s på en del sammenliknbare kameraer:

Hva har så alle disse tallene å si i praksis? Jo, 20D er det første kameraet vi har testet der man nesten aldri må vente på kameraet.

Vi brukte et Sandisk Ultra II minnekort til testingen. Dette er et av de raskeste minnekortene på markedet, og man kan regne med dårligere resultater ved bruk av trege minnekort. Vi prøvde også å bruke et Twinmos UltraX minnekort på kameraet, men det virket ikke! Vi har ikke hatt problemer med Twinmos-kortet på andre kameraer.

Betjening og brukervennlighet

Det er allerede nevnt at søkeren ikke er helt nøyaktig, og at den mangler en del essensiell informasjon. Vi savner også fullverdig spotmåling.

Etter vår mening er det en del grep Canon kunne foretatt for å gjøre kameraet enda enklere i bruk. Mange knapper har doble funksjoner, for eksempel gjøres innstillinger av ISO, selvutløser og seriebildefunksjon på den samme knappen. Innstillingene gjøres ved å holde knappen inne og vri på henholdsvis tommelhjulet bak på kameraet eller pekefingerhjulet foran på kameraet.

Selv om undertegnede har hatt et 10D i over et år, glemmer jeg ofte hvilke knapper som gjør hva, og om det er tommelfingerhjulet eller pekefingerhjulet som skal brukes i hvert enkelt tilfelle.

Det ville vært plass til flere knapper til bruk for venstrehånden, og da kunne Canon kuttet ut dobbelfunksjonalitet på disse knappene.

Innstillingen av hvitbalanse kunne også vært mer praktisk; det burde vært en dedikert knapp på kamerahuset til måling og aktivisering av manuell hvitbalanse.

Det burde også vært mulig å aktivere automatisk ISO i de manuelle eksponeringsmodiene; dette kunne reddet mange bilder som ellers blir uskarpe på grunn av bevegelse i motivet eller kamerarystelse. I programmodus har kameraet en tendens til å prioritere dybdeskarphet fremfor lukkertid, og resultatet er at det skal være godt med lys før bevegelige motiver blir skarpe. Til bevegelige motiver er man nesten nødt til å bruke lukkerprioritet, og man må da selv holde kontroll over ISO-verdiene.

I programmene for nybegynnere settes ISO automatisk. Disse programmene burde gjøre det mulig for de aller fleste å bruke kameraet uten mye instruksjon.

Det er et stort pluss på 20D at man kan ta RAW og JPEG-bilder samtidig, og at dette lagres som separate filer.

Det ville vært fint å kunne programmere kameraet nøyaktig slik man vil ha det, og ha mulighet til å lagre dette slik at man enkelt kan aktivisere slike modi via modushjulet på toppen av kameraet. Vi bruker ofte Canon EOS 10D til å ta produktbilder, og da er det som regel en rekke innstillinger som må gjøres - og omtrent de samme hver gang. Hvis alle disse innstillingene kunne blitt aktivisert med et klikk ville det være svært forenklende og tidsbesparende.

Vi irriterer oss over at man må snu bildene tatt vertikalt i programvare i ettertid. Kameraet er utstyrt med retningssensor, men man må bruke Canons egen programvare for å få nytte av denne. Bildene blir ikke snudd "skikkelig" slik HP og Kodak gjør på sine kameraer.

Canon EOS 20D   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen