Test

Test av Canon EOS 10D

Canon EOS 10D er etterfølgeren av prisbelønte D60. 10D markerer en ny æra for speilreflekskamerar både på pris og kvalitet, og er derfor nesten umulig å få tak i uten ventetid pga. den høye etterspørselen.

Men er kameraet noe for deg? Og HVOR bra er det i forhold til de beste kompakte digitalkameraene? Dette skal vi forsøke å gi svar på i denne testen, som går over fire sider.

I bruk

I forhold til et kompaktkamera er Canon EOS 10D med objektiv og ekstern blits grotesk stor. Dette er definitivt ikke noe lommekamera, og nettopp størrelsen er nok det største ankepunktet mot kameraet. Dette er dessverre ikke et kamera det er naturlig å ta med seg overalt. Kameraet alene veier nesten 1 kilo, og full utstyrt med objektiver, blits og annet tilbehør blir det fort 3-5 kilo man drar rundt på i en diger fotobag.

Canon EOS 10D sett bakfra. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Noe av det særegne ved et slikt speilreflekskamera er at det ikke følger med noe objektiv ("linse"), dette må kjøpes separat. Skal man ha et komplett sett med objektiver vil dette fort doble kjøpesummen av kameraet. Til gjengjeld kan man kjøpe objektiver som passer akkurat til det bruk man måtte ønske, det finnes f.eks. ekstreme "fish-eye"-objektiver som gjør at bildet kan dekke nesten 180 grader, teleobjektiver som gjør at man kan kan fotografere en fugl på svært lang avstand og makroobjektiver så sterke at et riskorn kan fylle hele bildet.

Noe av grunnen til både størrelsen og vekten er naturlig nok at kameraet holder høy kvalitet. Kamerahuset er i solid magnesium, og gir god ergonomi og plass til mange knapper.

10D har så mange knapper og funksjoner at det kan skremme vannet av de fleste. Men alle knappene er der kun for å gjøre avansert fotografering lettere, her har man ingen videomodus, MP3-spiller eller annet "unødvendig" dilldall.

Canon EOS 10D har lite støy, og man kan fint bruke ISO 800 til vanlige bilder. Bildet over er et utsnitt, trykk på bildet for å komme til galleriet med flere eksempelbilder.

Så godt som ALT kan gjøres kun med noen få tastetrykk, menyene brukes kun i spesielle tilfeller. Knappene er lite intuitive for nybegynnere, så for å få utbytte av kameraet er man pent nødt til å finne frem bruksanvisningen.

I motsetning til kompakte digitalkameraer har 10D et stort register av lukkertider og blenderåpninger å vise til. Disse håndteres på en glimrende måte. Kreativ fotografering er nesten ikke mulig med et kompaktkamera, 10D gir kontrollen over bildet tilbake til fotografen. Dessverre gir ikke kameraet dårlige fotografer særlig hjelp, 10D er ikke et kamera for hvermannsen. Til gjengjeld er kameraet desto bedre for den avanserte fotografen som vet hva han gjør. 10D er etter min mening det perfekte kamera for en som ønsker å utvikle fotoferdighetene.

Ut over det fulle registeret av manuelle muligheter er det på hurtighet at EOS 10D briljerer i forhold til et kompaktkamera. Autofokusen er ikke bare avansert, men også meget rask. Dermed er fotografering av bevegelig motiver en mulighet, noe som er et mareritt med de fleste kompakte kameraer.

Trykk på bildet for å komme til galleriet med flere eksempelbilder.

10D har også svært rask utløser, og det er lynraskt til å bli klart til neste bilde. 3 bilder i sekundet høres kanskje ikke så mye ut på papiret, men til praktisk fotografering holder dette for de fleste.

EOS 10D har en meget rask lader til det medfølgende oppladbare batteriet, og batterikapasiteten er svært bra - den beste vi noen gang har testet.

Detaljert om kameraet i bruk her.
Detaljert om hurtigheten til kameraet her.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er som ventet meget god. Får man dårlige bilder kan man bare skylde på fotografen, kameraet gjør jobben sin på en utmerket måte.

På ren oppløsning er det egentlig ikke så mye å hente på å bruke et speilrefleks, forskjellen mellom 10D og de beste kompaktkameraene er ikke stor. Det er på støynivået at 10D kommer til sin rett, der andre kameraer gir bilder med enormt mye "korn", er bildene til 10D praktisk talt uten støy helt opp til ISO 800. Kameraet kan imidlertid by på ganske så imponerende ISO 1600 og 3200 i tillegg, som kan brukes hvis ikke bildene skal forstørres til stort format.

Fargegjengivelsen er god, men nøytral. Selv om man stiller inn maksimale verdier for farger i menyene får man ikke farger med skikkelig "sprut" i. Dette passer nok de avanserte fotografene som er målgruppen til 10D godt, mens en del vanlige folk kanskje vil foretrekke "Kodak colors".

Mer detaljer om bildekvaliteten til 10D finner du på vår egen side om bildekvalitet.

Konklusjon

Alt i alt er Canon EOS 10D et imponerende fotografisk verktøy for den avanserte fotografen. 10D er imidlertid ikke noe mer enn det, her har man verken videomodus, MP3-spiller, lydopptaker eller verdenskalender slik enkelte kompakte modeller kan skilte med.

10D passer for den seriøse fotografen som ønsker best mulig bilder og trenger manuelle funksjoner og fleksibilitet for å få til dette. Det får man per i dag ikke med noe kompakt kamera.

Har man gode kunnskaper om fotografering, eller har man ambisjoner om å få dette, er 10D etter min mening det klart beste kjøpet man kan gjøre for tiden. Man kan få enda bedre kvalitet med Canon EOS 1Ds, men dette koster da også det mangedobbelte.

Brukervennligheten er høy for avanserte fotografer, men jeg sitter likevel igjen med inntrykket av at kameraet kunne vært enda bedre tilpasset de nye behovene og mulighetene som har oppstått med digital fotografering. Jeg tror at high-end digitalkameraene om 10 år vil være ganske annerledes enn dagens speilreflekser.

Uansett er det ingen tvil om at Canon EOS 10D får våre varmeste anbefalinger.

På de neste sidene vil vi gå gjennom kameraet i detalj.

 

 • Svært bra batterikapasitet
 • Rask autofokus og utløser
 • Meget raskt bilde-til-bilde
 • Full fleksibilitet med omfattende manuelle muligheter
 • Generelt meget god bildekvalitet
 • Svært lite støy i bildene
 • Brukervennlig for de litt avanserte
 • Lyssterk og skarp søker
 • Praktisk RAW-format med mulighet for innebygget JPEG i full størrelse
 • Stort, dyrt og tungt
 • Høy brukerterskel, ikke særlig godt egnet for fotografer med lave ambisjoner
 • 1.6 cropfaktor vanskeliggjør objektivvalg
 • Ikke live-view eller videomodus
 • LCD-skjerm kan ikke brukes til innstilling av de viktigste bildeinnstillingene
 • Treg visning av bilder etter fotoserier
 • Overføring av bilder til strykkarakter
 • Innebygd blits spretter ikke høyt nok opp
 • Ikke automatisk ISO i praktiske modi

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Canon EOS 10D   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen