Test

Test av Canon Digital Ixus V3

Canon Digital Ixus V3 etterfølger V2, som etterfulgte Ixus V, som igjen var en forbedring av Ixus. For hver generasjon har Canon foretatt mindre forbedringer, men forståelig nok har Canon vært forsiktig med å endre for mye på suksess-oppskriften.

V3 innebærer en rekke mindre endringer i forhold til gamle V2, samt en stor; bildebrikken har økt fra 2 til 3 Megapiksler. Dette innebærer at man bør kunne forstørre bildene til A4-format med bedre resultat.

Kameraet har også fått Canons nyutviklede DiGIC-prosessor, som skal gi bedre bildekvalitet og ytelse i en rekke forhold. Canons iSAiPS-system (iSAPS - Intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) skal også bidra både til bildekvaliteten og ytelsen.

Fokussystemet er også forbedret, fokusen til V3 har fått 9 fokuspunkter, og skal ha såkalt kunstig intelligens.

V3 har også fått en forbedret videofunksjon, nå lagres videoen rett til minnekortet. Dermed kan kameraet ta opp videoklipp på 3 minutter hvis minnekortet er raskt nok til å takle datastrømmen.

Kamerahus

Det er ingen tvil om at Ixus V3 er et svært lite og elegant kamera. Kameraet er på størrelse med en litt tykk kortstokk, og er dermed blant de minste digitalkameraene på markedet.

Det er solid og elegant bygget i metall, kontruksjonsmessig bør kameraet kunne vare i mange år. Det eneste irritasjonsmomentet utseendemessig er at den digitale utgangen er dekket av et stygt, mykt gummideksel som sitter svært dårlig. Dette vil lett falle av hvis kameraet ligger løst i en lomme eller veske. Hvorfor ødelegge et så elegant kamera med en så dårlig detalj?

Kameraet har også et ufattelig dårlig plassert stativfeste.

Funksjoner, knapper og menyer

Kameraet har det meste man vil trenge av funksjoner. Det eneste jeg virkelig savnet var blender-prioritet, lukkerprioritet og fullmanuell modus. Dermed er de litt mer avanserte fotoamatørene utelukket som målgruppe. Man har heller ikke programmer som "sport"-modus, "museums"-modus mv., men dette synes jeg personlig er like greit. Man har imidlertid en funksjon for å kunne ta bilder på lang lukkertid om natten, her kan man stille inn lukkertid på inntil 15 sekunder. Det er fint å ha denne muligheten, selv om jeg synes det var kronglete å bruke funksjonen.

Jeg savnet også muligheten for å velge hver enkelt innstilling som skal lagres fra gang til gang. Man kan imidlertid velge en "manuell" modus, der kameraet husker innstillingene som er gjort. Det er i denne innstillingen man også kan bruke eksponeringskompensasjon, sette manuell hvitbalanse mv.

Menyene er ikke så brukervennlige som menyene til f.eks. HP. Ikonene er lite intuitive, heldigvis står det forklart i øverste hjørne hva hvert enkelt menyvalg heter. Og kameraet har norsk meny, dette vil sikkert mange sette pris på. Navigasjonen i menyene er god.

Canon har delt opp menyene slik at hvitbalanse, eksponeringskompensasjon og spesielle effekter nås via en egen knapp. Dette er greit nok, men for førstegangs brukere kan det hende at man må finne frem manualen.

LCD-skjerm/optisk søker

Personlig bruker jeg så godt som aldri optisk søker på digitale kompaktkamera. Den optiske søkeren til V3 er middels god.

LCD-skjermen til V3 er liten, men god. Den har en kraftig signalforsterking, slik at den også kan brukes når det er temmelig mørkt. Man kan velge om man vil se bildet i sin helhet, eller om diverse innstillinger skal vises på skjermen. Dessverre vises ikke lukkertid eller blenderåpning, det går jo an å påvirke disse via ISO-innstillinger og eksponeringskompensasjon.

Når man tar bildet blir skjermen sort en periode før kameraet igjen er klart til bruk. Dette er vanlig, og Ixusen er ikke tregere enn de fleste andre her.

LCD-skjermen "fryser" ikke under fokusering/eksponeringsmåling, slik en del konkurrenter gjør. Flott.

Optikk

Optikken er nok V3's svakeste punkt. Zoomen er på bare 2x, mens mange av konkurrentene har 3x optisk zoom. Dette begrenser mulighetene. Brennviddeområdet er på 35-70 mm. Med andre ord er vidvinkelen tilfredsstillende, og innendørs vil Ixusen derfor fungere godt til de aller fleste situasjoner - så lenge man venner seg til å gå nærmere motivet når zoomen ikke strekker til. Hvis man fotograferer mye utendørs, vil man nok ofte ønske seg en kraftigere zoom.

Optikken har forholdsvis normal lysstyrke, på F2.8-4.0. Man kan såvidt se at LCD-skjermen blir mørkere på teleinnstilling, men dette er likevel langt bedre enn jeg har sett på en del av f.eks. Nikons kameraer.

Zoom-knappene er bygget inn rundt utløserknappen, meget praktisk. Zoomen bråker ganske mye, og minner litt om en illsint veps. Dette gir en litt billig følelse. Zoomen har bare 4 innstillinger, så det kan av og til være litt vanskelig å få et perfekt utsnitt.

Fokus

Fokusen har hjelpelampe til svake lysforhold, kameraet kan derfor brukes i stummende mørke så lenge motivet er nært nok.

Selv med hjelpelampen avslått gjør kameraet en imponerende jobb i svakt lys. Fokusen er rett og slett meget god, og virker på meg langt bedre enn fokusen til toppmodellen G3. Merkelig. Fokusen blir en del tregere i makromodus, men er ellers rask.

Fokuserer man for nærme, slik at man burde slått på makromodus, får man ingen feilmelding el. på dette slik som f.eks. HP 850 har.

Batteriløsning

Batteriløsningen er en annen svakhet med kameraet. Canon leverer kameraet med et proprietært, dyrt oppladbart batteri, samt ekstern batterilader. Ekstern batterilader er en fordel på kameraer hvor man trenger flere batterier. Kameraet husker heldigvis dato og tid mens hovedbatteriet er til lading.

Batterikapasiteten er grei, jeg klarte å presse ut 398 bilder ut av kameraet. Til sammenlikning klarte jeg å ta 1262 bilder med Canon G3, og den mer direkte konkurrenten Casio QV-R3 taklet 607 bilder.

Jeg prøvde også et noe svakere Powerex MH-MB1L 750 mAh batteri, Canons batteri er på 840 mAh. Med Powerexbatteriet fikk jeg bare 300 bilder.

Hvis du skal på 2 ukers ferie uten strøm burde du ihvertfall kjøpe deg et ekstra batteri, gjerne 2. Man kan selvsagt også la være å bruke LCD-skjermen, i testprosedyren er alle bildene tatt med LCD-skjerm.

Lagringsløsning

En fordel med Ixus V3, er at det tar CompactFlash. Dette er den minnestandarden med størst kapasitet, og den er også relativt rimelig. I forhold til konkurrentene som bruker SD-kort mv. vil dette være en klar fordel.

Det følger med et 16 MB minnekort av god kvalitet. På tidligere modeller har det såvidt jeg vet bare fulgt med 8 MB. Med sterk komprimering, som man trygt kan bruke til vanlig fotografering, får man presset inn 40-50 bilder på minnekortet. Likevel bør du nok kjøpe et større minnekort med kameraet, 128 MB anbefales.

Selvutløser

Man kan velge mellom 2 og 10 sekunder. Flott! Eksponering og fokusering foretas når man trykker ned utløserknappen. Man burde hatt en mulighet, slik som på HP 850, til å velge at innstillingene gjøres når bildet tas. Det er ingen angivelse på LCD-skjermen av status på selvutløseren. Igjen bør Canon se til HP 850. Selvutløseren kan stoppes underveis, ved å trykke på selvutløserknappen. Flott.

Videomodus

Ixus V3 er blant de få digitalkameraene med brukbar videomodus. Kameraet tar opp video i 640x480 kvalitet, og siden kameraet lagrer videoen rett på minnekortet kan man filme inntil 3 minutter av gangen.

Kameraet har mikrofon, men ikke høyttaler. Man må derfor overføre filmen til en PC for å høre på lyden fra videoen. Dessverre justerer ikke V3 eksponering underveis i filmen, og man kan heller ikke zoome. Så lenge man er klar over disse begrensningene kan man ta overraskende bra videoklipp.

Du kan se en lite spennende video på 2.4 MB her.

Bildevisning

Man kan velge hvor lenge bildet skal vises rett etter opptak. Flott. Etter dette må man dessverre skyve på en knapp for å komme i en egen visningsmodus for å se på bildene. Her burde Canon lære av seg selv; løsningen på S45 og G3 er langt bedre; på disse kameraene vil et lett trykk på utløserknappen bringe en tilbake i fotomodus. På V3 må man pent skyve knappen tilbake i fotomodus før man kan fortsette fotograferingen.

Innzooming og skrolling i bildet er upåklagelig. Det følger med TV-kabel, så man kan betrakte bildene på en TV.

Overraskende nok har Canon lagt til visning av histogram på bildene. Man har også tilgang til en del opptaksdata, men dessverre ikke lukkertid og blenderåpning.

Kameraet har automatisk rotasjon av bildene, men dessverre må man bruke Canons programvare for å overføre bildene i rotert tilstand. Jeg hadde verken manual eller programvare for hånden, og måtte pent rotere bildene i Breezebrowser. HP 850 roterer bildene endelig i kameraet, man slipper da å bearbeide bildet i et bildebehandlingsprogram.

Overføring

Jeg har selv et Canon G2, og har mang en gang irritert meg grønn over Canons løsning for bildeoverføring. Man MÅ installere Canons programvare og drivere for å overføre bildene.

På V3 har man mulighet til å sette overføringsmodus til PTP (Picture Transfer Protocol), men en mulighet for Mass Storage Device ville klart være å foretrekke. PTP gjør at man i det minste klarer seg uten driver i Windows XP mv.

Heldigvis nummererer V3 bildene slik at faren for overskriving blir minimal.

Brukervennlighet

V3 er definitivt et brukervennlig kamera. Likevel er ikke ting gjort så smart at det kan sammenliknes med f.eks. HP 850. Det er mange småting som kunne vært gjort litt bedre og smartere. Likevel tror jeg at de aller fleste vil finne seg vel til rette med kameraet; men mange bør nok likevel bruke en del tid på å sette seg inn i bruksanvisningen.

Jeg har ikke fått testet Canons programvare eller bruksanvisning, da dette ikke fulgte med mitt testeksemplar.

Det er flott at Canon har menyer i kameraet på norsk, såvidt jeg vet er Canon de eneste som har dette.

Hurtighet

Til vanlig bruk virker V3 hurtig nok. Oppstartstiden er på ca. 3.7 sekunder, det er ganske mye tatt i betraktning at det er et veldig lite objektiv som skal skyves ut fra kamerahuset. Men ettersom mange kameraer har 5-6 sekunders oppstartstid er dette likevel godkjent. Zooming fra vidvinkel til tele eller omvendt går meget rask; rett over 1 sekund. Det er som nevnt bare 4 innstillinger objektivet har, så det skulle også bare mangle.

Trykker man utløserknappen rett ned, vil bildet bli tatt innen ca. 0.7 sekunder på vidvinkel, og 1.1 sekunder på tele. Dette er helt greie tall, men tatt i betraktning det lille zoom-omfanget burde Canon kunne klare å gjøre autofokusen enda raskere på tele-innstilling.

Hvis man trykker utløseren halvveis ned før bildet blir tatt, blir bildet tatt umiddelbart hvis man ikke bruker blits, og ca. 0.2 sekunder etter hvis blitsen er skrudd på. Det er selvsagt fint at det ikke er utløserforsinkelse uten blits, men i Norge må man bruke blitsen mye. 0.2 sekunder er i tregeste laget etter min mening.

V3 er meget raskt til å ta mange bilder etter hverandre. Det virker som om automatikken og bufferen er godt optimalisert. På lavest mulig bildekvalitet klarer det å spytte ut 88 bilder i continuous modus i løpet av et minutt. Det er intet mindre enn imponerende.

Med større filformater blir kameraet naturlig nok begrenset av lagring til både buffer og minnekort. Likevel klarer det å spytte ut 27 bilder i beste oppløsning i løpet av et minutt.

I den mer aktuelle "one shot"-modusen blir imidlertid kameraet begrenset av at det må fokusere og beregne alle innstillinger på nytt for hvert bilde. Jeg klarte å presse 17 bilder ut av det på minuttet, og 4 bilder i løpet av de første 10 sekundene. Flott.

JPEG FINE Canon Ixus V3 Canon
G3
Casio
EX
M1
Casio
QV
R3
HP
850
Kodak
DX
4900
Nikon
2000
Nikon
4300
Nikon
4500
Nikon
5700
10 sek
4
4
9
2
4
3
4
4
4
4
60 sek
17
23
37
10
8
6
24
16
16
11

 

I praksis vil man for alle praktiske forhold kunne ta et nytt bilde i underkant av 3 sekunder etter at man tok det forrige. Det er nok godt nok for de fleste.

Men, igjen blir kameraet vesentlig tregere hvis man skrur på blitsen. Kameraet bruker nesten 2 sekunder ekstra på å gjøre seg klar til neste bilde hvis blitsen må lades. I Norge er dette et kraftig minus, de første bildene må man vente i 4.5-5 sekunder før kameraet er klart til neste bilde. Den ventetiden vil føles lang hvis motivet krever kjapp respons.

Spesielt interesserte kan se rådataene til hurtighetstestingen her.

Canon Digital Ixus V3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen