Test

Test av Canon Digital IXUS 55

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Denne testen er primært av Ixus 55 (også kalt Powershot SD450). Men siden Ixus 50 (Powershot SD400) er veldig likt, så gjelder det som står for begge kameraene, med mindre annet er nevnt. Alle karakterer som er gitt gjelder for Ixus 55. Man må selv velge å trekke fra eller legge til for Ixus 50 basert på beskrivelsen.

Kamerahuset har eksakt samme størrelse i fronten som et kredittkort. Holder man et slik foran, så er utløserknappen og zoomknappen på toppen, det eneste som stikker frem. Zoomknappen har en liten tapp som også stikker litt frem, noe som gir en liten mulighet for at den kan hekte seg opp i løse tråder i bukselomma. Men den virker solid og vil antakelig tåle en slik påkjenning. Kameraet er i plastikk med en matt metallisk finish. Jeg synes ikke det gir helt samme kvalitetsfølelse som enkelte andre kamera, selv om den heller ikke føles billig eller skjør. Alle hjørner og kanter er pent avrundet, og kameraet får god plass i en hvilken som helst lomme.

Baksiden domineres av den 2,5 tommer store skjermen, med en håndfull knapper på siden. Over skjermen er det klemt inn en liten optisk søker. Ixus 50 har "bare" 2 tommers skjerm. Det gir mer plass på siden, og mer rom rundt knappene enn på Ixus 55. Skjermen har ikke noe beskyttende plast utenpå, og er derfor sårbar for uvøren behandling.

Kameraet har to luker. En på undersiden som dekker plass til batteri og et Secure Digital kort, og en på toppen på høyre side som skjuler USB tilkobling og A/V ut. Luka under skyves til side og løftes greit opp. Sideluka er litt mer kranglete. Den er festet til kameraet med en liten bit gummi. For å åpne luka må man trekke luka ut og bøye den opp. Men når man trekker den ut, så bøyes gummien slik at de blir motstand og man får den ikke helt ut uten å bøye den tilbake og trekke den mer ut og så bøye den opp igjen for å få plass til kablene. Nå er det ikke så ofte man trenger å gjøre dette, så noe stort problem er det ikke.

Skruhullet til stativ er i metall, og for en gangs skyld ganske nærme sentrum på kameraet, noe som gjør kameraet mindre ubalansert når man bruker ministativ. Objektivet er av typen som kommer ut når kameraet er i bruk, og trekkes inn når det skrus av. Over objektivet er blitzen og hullene til den optiske søkeren.

Uten at jeg har behandlet testkameraet noe hardere enn jeg vanligvis behandler kameraene, så har jeg klart å få noen skjolder på forsiden av kameraet. Det kan derfor lønne seg å anskaffe en liten fotobag om man ønsker å bevare utseendet best mulig.

 

 

Optikk

Vurdering:

 

Objektivet har Canon's eget navn. Brennvidden er 5.8-17.4mm, noe som tilsvarer 35-105mm. Dette gir de vanlige 3 ganger zoom. Lysstyrken er 1:2.8-4.9. Med andre ord helt ordinære tall på linje med de fleste av konkurrentene.

 

Funksjoner

Vurdering:

Programmene til Ixus55 er gruppert i to, med de seks viktigste lettest tilgjengelig, og syv temaprogrammer bak det syvende valget i programmenyen. De Canon har ansett som viktigst er digital zoom, der man utnytter maks nærgrense i vidvinkel og zoomer enda tettere digitalt, portrett som gir en soft effekt, Night snapshot og My Colors.

Night snapshot trodde jeg først dreide seg om nattbilder, noe vedkommende som har oversatt menyene til norsk også har trodd. Men denne funksjonen gir ikke lang lukkertid, men skal ifølge manualen redusere effekten av kameraristing når man tar bilder i dårlig lys. Jeg antar dette bare betyr høyere ISO, blant annet fordi man ikke selv kan velge ISO i denne modusen og EXIF-informasjonen sier bare at ISO er auto. For å ta nattbilder kan man heller bruker manuelle innstillinger, som tilbyr lang lukkertid inntil 15 sekunder. Men uten at kameraet måler lyset for en, så man må prøve seg frem.

15 sekunder lukkertid og høy ISO
Klikk bildet for å se det i galleriet

My Colors har en håndfull muligheter for å justere fargene i opptaket. Mulighetene er den vanlige med ekstra fargemetning, selektivt ekstra fargemetning for en av primærfargene og justering av hudtoner til lysere eller mørkere. I tillegg er det tre mer oppfinnsomme valg. Color accent lar brukeren velge en farge som skal utheves. Resten av fargene blir gjort til gråtoner. Color swap bytter ut en valgt farge med en annen. Fargene velger man i begge tilfeller ved å peke kameraet mot noe som har denne fargen og trykke på en knapp. Deretter kan man ta bilder med disse innstillingene. Custom color lar brukeren justere fargebalansen i fem steg for hver av rødt, grønt, blått og hudtoner. Et lite, men veldig bra, grep fra Canon sin side, er at man i hovedmenyen kan velge at kamera automatisk skal lagre både det justerte og det originale bildet samtidig. Det gjør at et godt motiv ikke går tapt, dersom man har vært litt for ivrig med lekingen.

Manuell modus gir tilgang til eksponeringskompensasjon +- 2EV i trinn på 1/3. Det er mulig å justere hvitbalansen, inkludert manuell hvitbalanse. Det kan legges på filtre. Dette er altså et eget valg utenom My Colors som er beskrevet ovenfor. Lysmålingen kan endres fra spot, til evalurende, til gjennomsnitt med vekt på sentrum. Fokusmodus er begrenset til tre stykker, makro, uendelig og vanlig autofokus. ISO går fra 50 og er begrenset oppad til 400. Og blitzen har de vanlige modi, inkludert slow sync. Bortsett fra et av filtrene ovenfor som kan gi lavere skarphet, så er det ingen mulighet i dette kameraet til å justere skarphet og kontrast ved lagring av bildene. Det er ikke mulig å manuelt velge blender og lukker, bortsett fra nevnte mulighet til å velge lange lukkertider. Bracketing av eksponering eller hvitbalanse finnes heller ikke.

Video lagres i avi-filer med 8 bits oppløsning per farge, 15 eller 30 bilder per sekund og enten 320x240 eller 640x480 piksler oppløsning. Komprimeringen er frame for frame med motion jpeg. Lyd taes opp i 11024 Hz, en kanal og 8 bit. Lyden lagres i ukomprimert pcm. Dette er ganske vanlig, men det finnes kamera som benytter seg av bedre komprimering og dermed lager mye mindre filer uten at det går spesielt på bekostning av kvalitet. Formålet med å redusere oppløsning og bilder per sekund er i hovedska å redusere filstørrelesen. Men man kan oppnå mer redusering, og mindre tap av kvalitet, ved å bruke en god komprimeringsalgoritme. En del kamera tilbyr digital zoom under opptak, det gjør desverre ikke Ixus55. Klikk på bildet til høyre for å se eksempel på bruk. Ristingen kommer av min noe ustødige hånd i øyeblikket.

I tillegg til de nevnte innstillinger, så er det mulig å justere hvitbalansen før videopptak, man kan bruke timeren for å utsette starten på opptaket 2 eller 10 sekunder. Og man man kan justere følsomheten noen få hakk opp og ned for å motvirke over eller undereksponering. En morsom mulighet er at My Colors, som beskrevet ovenfor, også kan brukes under videopptak. Men da lagres selvsagt ikke to versjoner. Klikk på bildet til høyre for å se eksempel.

Ixus 50 kan ikke bruke My Colors sammen med video, i stedet gir det mulighet for de andre filtrene nevnt ovenfor. Disse filtrene har man ikke tilgang til på Ixus 55. Det betyr at Ixus 55 ikke kan gjøre direkte opptak i gråtoner eller sephia.

Kameraene har få redigeringsmuligheter for bilder. De kan roteres eller slettes, og man kan legge på et lydspor til de enkelte bilder. Selv om man kan ikke kan beskjære bilder, så kan man velge utsnitt ved utskrift direkte til skriver. Derimot er det mulig å beskjære videoklipp. Dette er også mer nødvendig siden ukomprimert video tar såpass stor plass på minnekortet.

Makrofunksjonen gir en nærgrense på 3-4 cm ved vidvinkel, og man kan være 15-16 cm unna på tele. Dette er bra, og bedre enn de fleste. Selv om enkelte kamera tillater at man er helt nede på under 1 cm unna. Bildet under viser utsnittet ved maks makro.

Maks makro
Klikk bildet for å se det i galleriet

Anti rødøyne funksjonen benytter seg av fokuslampa og tenner denne mens man holder knappen nede. Denne fungerer bra og reduserer effektivt røde øyne. Se bildene under.

Vanlig blitz Anti røde øyne

Stitch assist er en funksjon som viser deler av forrige bilde på skjermen mens man tar neste, slik at man kan få så nøyaktig overlapp som mulig når man tar panoramabilder. Denne fungerer bare horisontalt.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er hovedforskjellen på Ixus 50 og Ixus 55. Den er vokst fra 2.0 tommer på Ixus 50 til 2.5 tommer på Ixus 55, som man kan se på bildene til høyre der Ixus 55 åpenbart er øverst. Samtidig er antall piksler redusert fra 118.000 til 115.000. Dette plasserer Ixus 50 relativt høyt på oppløsning, og Ixus 55 relativt lavt. Skjermen er allikevel merkbart bedre på Ixus 55, spesielt god er den ved bruk i sollys.

Begge modeller har optisk søker. På grunn av den større skjermen er den blitt litt forminsket på 55. Men dette er i høyderetning, slik at den runde søkeren på 50 er oval på 55. Dermed er de omtrent like gode. Ved siden av søkeren, slik at man ser dem når man bruker søkeren, er det to lysindikatorer som blinker rødt eller gult dersom det er henholdvis for lang lukkertid eller kameraet ikke har lart å finne fokus. Om alt er ok, så lyser det grønt.

I dårlig lys gir derimot skjermen ikke så god forsterkning, og det er vanskelig å komponere bilder når det er mørkt. Da har man den optiske søkeren som en nødløsning, selv om den ikke er så veldig mye bedre da den er ganske liten og mørk den også. Her kunne det vært ønskelig med noe mer forsterkning av signalet.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et Lithium ION batteri på 3.7V og 750mAh, og det har resultert i magre 632 bilder på vår test. Dette er i det lavere sjiktet. Med Ixus 50 fikk jeg faktisk 50 færre bilder. Det var litt skuffende. Jeg forventet at den større skjermen ville koste noe batterilevetid, men dette er altså ikke noe argument for å velge Ixus 50 foran Ixus 55.

Antall bilder batteritest

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på begge modeller er både presis og rask, blant de raskeste jeg har prøvd. Og den nøler sjelden med å finne fokus så lenge lyset ikke er alt for dårlig. Egenskapene i dårlig lys er også gode og på nivå med konkurrentene, og hjelpelampens røde lys hjelper godt så lenge avstanden til motivet er moderat, rundt 3 meter eller nærmere på tele i mørkt rom. Men denne rekkevidden avhenger av at man kan holde kameraet stødig nok.

Autofokusen har to modi, enten intelligent modus der kameraet selv velger fokuspunkt innenfor et område, eller senterfokus.

Det er ikke mulig å spore noen forskjell på Ixus 50 og 55 på dette punktet. Holdt side ved side oppfører de seg identisk, be når det gjelder hurtighet og evne til å fokusere. I grensetilfelle der den ene modellen klarer å fokusere, og den andre ikke, så er det tilfeldig hvilket av modellene som klarer å fokusere.

 

Hurtighet

Vurdering:

Ixus 55 er det raskeste kameraet jeg har testet så langt, med 41 bilder på 60 sekunder. Ett bilde mer enn Fujifilm Finepix Z1, men denne forskjellen kan fort skyldes unøyaktigheter i måling. Så vi må kalle dette delt førsteplass når det gjelder bilder med fokusering for hvert bilde. I autmodus, derimot, så er det ingen over og ingen ved siden. Jeg var tidligere imponert over Panasonics FX9 som klarte 71 bilder på seksti sekunder. Ixus 55 slår dette grundig med hele 122 bilder. Det er to bilder per sekund, uten stopp, til minnekortet er fullt. Og det er rett og slett overlegent.

Oppstartstiden, fra kameraet skrues på til første bilde er tatt, er også god, som grafen under viser. Det er noen som er raskere, men de fleste er i samme klasse eller tregere. Ixus 50 er identisk med Ixus 55 når fet gjelder hurtighet.

Oppstartshastighet

 

Betjening og brukevennlighet

Vurdering:

Begge modeller har de samme sett knapper, men i noe forskjellig layout. Et par av knappen har byttet plass, og skyvebryteren som veksler mellom foto, video og visning av bildene har gått fra horisontal til vertikal stilling. Av/på bryteren finnes på toppen ved siden av søker og utløser. På baksiden er det en femveisbryter som gir tilgang til alle fotografiske funksjoner, og tre ekstra knapper dedikert til oppstartsmeny, informasjon på displayet og utskrift.

Fordi man har en skyvebryter som veksler mellom visning av bilder og opptak/video, så kan man ikke umiddelbart bare trykker på utløser for å gjøre kameraet klart til fotografering. Det går allikevel svært fort å skyve bryteren over, så man taper ikke mange tiendedelene dersom det plutselig oppstår en fotosituasjon.

Menyenes layout er veldig ryddig. Alle fotografiske funksjoner finnes i en meny bak en knapp. Alle oppsettsmenyer bak en annen knapp. Også oppsettsmenyen er delt opp, med en del for fotorelaterte egenskaper, en for kameraegenskaper og den siste for forskjellige tema. Alle valg i kameramenyene beskrives med tekst, slik at det er lett å se hva som er hva.

De viktigste funksjonene, ISO, blitz, fokusmodus og opptaksmodus finnes direkte på den fireveis bryteren på baksiden. Funksjonsknappen bringer frem resten av valgene i en ramme ned langs venstre side på skjermen, og de forskjellige valgenes mulige innstillinger bortover nederst på skjermen. Samtidig viser det meste av skjermen bildet som skal taes. Det gjør at man kan se effekten av mange innstillinger, slik som filtre eller over/undereksponering, direkte mens man jobber med innstillingene. Når man bruker utløseren forsvinner menyene slik at hele skjermen brukes til å komponere bildet. Menyene dukker opp igjen når bildet er tatt. Dette er meget godt gjennomført og oversiktlig og gir rask tilgang til de viktigste funksjonene. Her har konkurrentene mye å lære.

Litt på siden kan jeg også nevne at de norske menyene kunne vært bedre oversatt. Et par interessante orddelingsfeil har sneket seg inn, slik som "Selv utløser" og "Auto roter". Ikke noe stort problem, men veldig unødvendig, og det virker litt uproffesjonelt.

Kameraene støtter ikke USB mass storage device som de fleste andre digitalkamera gjør. Dette gjør at man trenger egne drivere som kjenner kameraet. Noe som betyr litt ekstra arbeid om man ikke bruker Windows eller Mac. Hastigheten på overføringen er derimot veldig god, som grafen under viser. Ixus 50 og 55 er identiske på dette området.

Overføringshastighet USB (MB/s)

 

 

Canon Digital Ixus 55

Canon Digital Ixus 50

Canon Digital Ixus 55   Les mer »

Canon Digital Ixus 50   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen